• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta saistošie noteikumi Nr. 6 "Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2023., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/op/2023/207.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

25.10.2023., Nr. 207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 6

Pieņemts: 31.08.2023.

OP numurs: 2023/207.16

2023/207.16
RĪKI

Ventspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 6

Ventspils novadā 2023. gada 31. augustā (prot. Nr. 43, 8. §)

Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils novadā

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta
noteikumu Nr. 918 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas
tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 71.3 punktu,
Ministru kabineta 2009. gada 30. novembra noteikumu Nr. 1375
"Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas
kārtību piekrastes ūdeņos" 8. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ventspils novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), pildot valsts deleģēto pārvaldes uzdevumu zvejas tiesību izmantošanas organizēšanas jomā, izsniedz speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā iekšējos ūdeņos, piešķir rūpnieciskās zvejas nomas tiesības un zvejas rīku limitus, kā arī zvejas atļauju (licenci) un citus dokumentus saistībā ar zvejniecību komerciālai un pašpatēriņa zvejai Baltijas jūras piekrastes ūdeņos (turpmāk – Piekrastes ūdeņi), un iekšējos ūdeņos Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu mērķis ir noteikt rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku skaita limitu pieprasījumu iesniegumu iesniegšanas un izskatīšanas kārtību Pašvaldībā un rūpnieciskās zvejas nomas tiesību piešķiršanas un zvejas limitu iedalīšanas kārtību.

3. Lēmumu par speciālās atļaujas (licences), rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanu un zvejas rīku limitu piešķiršanu iekšējos ūdeņos Ventspils novadā un Piekrastes ūdeņos pieņem Ventspils novada domes Licencēšanas komisija (turpmāk – Komisija). Pašvaldības administrācijas Attīstības, plānošanas un būvniecības nodaļa nodrošina ar speciālās atļaujas (licences) komercdarbībai iekšējos ūdeņos, rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas rīku limitu iedalīšanu saistīto jautājumu izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai nepieciešamās informācijas un dokumentu iegūšanu, pārbaudi un sagatavošanu.

4. Rūpnieciskās zvejas tiesības iznomā juridiskai un fiziskai personai (turpmāk – Zvejnieks(-i), nosakot rūpnieciskās zvejas vietas, zvejas rīku veidu, skaitu un/vai nozvejas apjomu.

5. Pašvaldības licencēšanas un vides pārvaldības speciālists ar zvejas pārvaldību saistītos datus par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un izmantošanu, speciālām atļaujām (licencēm), noslēgtiem ar Zvejnieku rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu (turpmāk – Līgums), katru gadu sastādītajiem rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma protokoliem (turpmāk – Protokols), zvejas atļaujām (licencēm) ievada un iegūst Zemkopības ministrijas pārziņā esošā valsts informācijas sistēmā "Latvijas zivsaimniecības integrētā zvejas un kontroles sistēma" (turpmāk – LZIKIS).

II. Speciālās atļaujas (licences) komercdarbībai iekšējos ūdeņos saņemšana

6. Komercdarbībai zvejai iekšējos ūdeņos Pašvaldības administratīvajā teritorijā juridiskām personām jāsaņem Pašvaldības izdotu speciālo atļauju (licenci).

7. Speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai izsniedz uz pieciem gadiem.

8. Lai saņemtu speciālo atļauju (licenci), Zvejnieks iesniedz Pašvaldībā iesniegumu "Iesniegums speciālās atļaujas (licences) saņemšanai iekšējos ūdeņos komerciālā zvejai Ventspils novada administratīvajā teritorijā" (1. pielikums), kurā norādīti juridiskās personas iesniedzēja rekvizīti, zvejas vieta un informācija par iepriekšējā gada nozveju (ja bija iepriekš izdota speciālā atļauja (licence) vai noslēgts Līgums), pievienojot pielikumā iesnieguma veidlapā minētos dokumentus.

9. Lēmumu par atļaujas (licences) izsniegšanu vai atteikumu to izdod pēc visu dokumentu saņemšanas pieņem Komisija.

III. Iesnieguma iesniegšanas kārtība

10. Informāciju par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un rūpnieciskās zvejas rīku limitiem Pašvaldība publicē oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv

11. Zvejnieks kārtējā gadā līdz 15. novembrim Pašvaldības pagastu pārvaldēs vai administrācijā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601) iesniedz vai nosūta uz oficiālo elektronisko adresi info@ventspilsnd.lv noteikta parauga iesniegumu (turpmāk – Iesniegums):

11.1. "Iesniegums rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku limitu saņemšanai Baltijas jūras piekrastē" (2. pielikums);

11.2. "Iesniegums rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku limitu saņemšanai iekšējos ūdeņos" (3. pielikums).

12. Iesniegumam pievieno dokumentu atvasinājumu, kas apliecina Zvejnieka īpašumā esošas rūpnieciskā zvejā izmantojamās laivas reģistrāciju vai reģistrētas laivas lietojuma tiesības. Šo dokumentu neiesniegšanas gadījumā Pašvaldība atstāj Iesniegumu bez izskatīšanas, paziņojot par to Zvejniekam.

13. Pašvaldība pieprasa Valsts Vides dienestam ziņas un pārbauda, vai Iesniegumu iesniegušais Zvejnieks nav izdarījis zvejniecību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumus.

14. Komisija, pieņemot lēmumus par zvejas tiesību nomu un zvejas rīku limitu iedalīšanu piešķirto komerciālajai un pašpatēriņa zvejai tiesību izmantošanai, ņem vērā zvejniecību regulējošos ārējos normatīvos aktos noteikto limita kopējo apjomu un nodrošina, ka kopējais Zvejniekiem iedalītais rūpnieciskās zvejas rīku skaits nepārsniedz Pašvaldībai noteikto zvejas rīku un nozvejas limitu.

IV. Rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšana

15. Iznomājot rūpnieciskās zvejas tiesības juridiskajām personām komercdarbībai, priekšroka ir Zvejniekam, kas darbojas Pašvaldības teritorijā, ir saistīts ar komerciālo zveju, ievērojis zveju regulējošos normatīvos aktus un pildījis iepriekš noslēgtā Līguma nosacījumus.

16. Komisija daļu no rūpnieciskās zvejas rīku limitiem iznomā fiziskām personām pašpatēriņa zvejai. Ja, izmantojot Zvejniecības likumā komerciālajai zvejai paredzēto priekšroku, komercdarbībai zvejniecībā licencēto Zvejnieku iesniegtie zvejas rīku limitu pieprasījumi sasniedz Pašvaldības noteikto kopējo zvejas limitu daudzumu, Komisija ir tiesīga pašpatēriņa zvejai nodalīt piecus procentus no Pašvaldībai noteiktā attiecīgā rūpnieciskās zvejas rīku skaita vai nozvejas apjoma kopējā limita.

17. Komisija iznomā rūpnieciskās zvejas tiesības un iedala rūpnieciskās zvejas rīku limitus atbilstoši zveju regulējošo normatīvo aktu prasībām par priekšroku pašpatēriņa zvejas tiesību iegūšanai, ievērojot, ka priekšroka šādā secībā ir Zvejniekam, kura:

17.1. deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils novada administratīvā teritorija un/vai kuram piederošais nekustamais īpašums atrodas Ventspils novada administratīvajā teritorijā un ar kuru noslēgts iepriekšējā gada bijis noslēgts Līgums;

17.2. deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils novada administratīvā teritorija un/vai kuram piederošais nekustamais īpašums atrodas Ventspils novada administratīvajā teritorijā un ar kuru iepriekšējā gada nav noslēgts Līgums;

17.3. deklarētā dzīvesvieta nav Ventspils novada administratīvā teritorija un ar kuru iepriekšējā gadā ir bijis noslēgts Līgums;

17.4. deklarētā dzīvesvieta nav Ventspils novada administratīvā teritorija un ar kuru iepriekšējā gadā nav noslēgts Līgums.

18. Iznomāto rūpnieciskās zvejas tiesību izmantošanai Piekrastes ūdeņos, kas robežojas ar Ventspils novada administratīvo teritoriju, Zvejniekam iedala rūpnieciskās zvejas rīku limitu un nosaka zvejas vietu atbilstoši Noteikumos noteiktajam zvejas rīku limitu skaitam katrā no Ventspils novada pagastiem un zvejas vietām Piekrastes ūdeņos (4. pielikums). Gadījumā, ja nav iespējams nodrošināt pieprasījumu pēc zvejas rīku skaita limita komerciālai vai pašpatēriņa zvejai kādā no pagastiem, bet citā pagastā ir brīvi (neiedalīti) zvejas rīku limiti, Komisija kārtējā gadā var pieņemt lēmumu izdarīt grozījumus attiecīgajos pagastos piešķiramo zvejas rīku skaita apjomā un mainīt to izmantošanai rūpnieciskā zvejā Noteikumos noteiktās zvejas vietas, lai apmierinātu Zvejnieku pieteikumus par zvejas rīku iedalīšanu Piekrastes ūdeņos Ventspils novada pagasta teritorijā, kurā zvejas rīku prasījumi pārsniedz brīvo (neiedalīto) limitu skaitu.

19. Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas piešķiršanas un zvejas rīku limitu iedalīšanas nosacījumi pašpatēriņa zvejai Piekrastes ūdeņos:

19.1. zvejas rīku veids un limitu daudzums vienam Zvejniekam: viens zivju tīkls, viens reņģu tīkls, viens lucīšu murds un 50 vai 100 zivju āķi;

19.2. vienu zvejas laivu (kuģi) gada laikā zvejas darbībām var izmantot ne vairāk kā trīs pašpatēriņa Zvejnieki.

20. Ja rūpnieciskai zvejai pieprasīto zvejas rīku skaits pārsniedz normatīvajos aktos Ventspils novada administratīvajā teritorijā noteikto zvejas rīku limitu kopējo daudzumu, Pašvaldība organizē zvejas tiesību nomas izsoli. Gadījumā, ja pēc rūpnieciskās zvejas rīku iedalīšanas komerciālai zvejai atlikušo (brīvo) zvejas rīku daudzums ir mazāks nekā pieprasītais pašpatēriņa zvejas rīku skaits, tad Pašvaldība organizē izsoli (slēgto) personām, kurām ir dodama priekšroka saskaņā ar Noteikumu 17. punktu un dalības tiesības noteiktas Komisijas pieņemtajā lēmumā.

21. Uz iznomāto rūpnieciskās zvejas tiesību izmantošanai neiedalīto atlikušo (brīvo) nozvejas apjomu, zvejas rīku un zvejas vietu skaitu var organizēt izsoli visiem interesentiem (atklātā izsole).

22. Komisija apstiprina rūpnieciskās zvejas rīku limitu izsoles nolikumu. Pašvaldība publicē izsoles nolikumu oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv. Nolikumu papildus var publicēt arī Pašvaldības informatīvajā izdevumā "Ventspils Novadnieks".

23. Par slēgtās rūpnieciskās zvejas tiesību nomas izsoles rīkošanu un tās norises vietu un laiku Pašvaldība paziņo visiem Zvejniekiem, kuriem piešķirtas tiesības tajā piedalītas.

V. Līguma darbības termiņš un noslēgšana

24. Termiņš, uz kādu Pašvaldība slēdz rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu:

24.1. komerciālajai zvejai ar Ventspils novada administratīvajā teritorijā reģistrētu juridisku personu:

24.1.1. pirmreizēji – 3 gadi;

24.1.2. atkārtoti – līdz 15 gadiem.

24.2. komerciālajai zvejai ar citas pašvaldības administratīvajā teritorijā reģistrētu juridisku personu – 3 gadi;

24.3. pašpatēriņa zvejai ar fizisku personu – uz 1 gadu.

25. Pašvaldības licencēšanas un vides pārvaldības speciālists sagatavo Līgumu un Protokolu par zvejas rīku limitu, zvejas vietu, zvejas atļauju (licenci) un komerciālai zvejai speciālo atļauju (licenci), izdrukājot tos no LZIKIS, kā arī paraksta zvejas atļauju (licenci).

26. Komisijas priekšsēdētājs vai vietnieks, Komisijas pieņemtā lēmuma izpildes ietvaros, paraksta sagatavoto noslēgšanai ar Zvejnieku Līgumu, kam pievienots Protokols par zvejas rīku limitu un nomas maksu, komercdarbībai speciālo atļauju (licenci).

27. Zvejniekam ir jāparaksta Līgums, Protokols, zvejas atļauja (licence) līdz kārtējā gada 1. martam, Noteikumu šajā punktā noteiktā pienākuma neizpildes gadījumā Komisija var pieņemt lēmumu par administratīvā akta, ar kuru attiecīgajam Zvejniekam piešķirtas pašpatēriņa zvejas tiesības, atcelšanu.

VI. Nomas maksas samaksas kārtība

28. Maksu par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas rīku limitiem nosaka kārtējā gadā saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem un izsoles rezultātiem, un norāda Protokolā, ņemot vērā iedalīto zvejas rīku limitu veidu un skaitu, kā arī zvejas vietu.

29. Zvejnieks samaksā zvejas tiesību nomas maksu par:

29.1. pašpatēriņa zveju – pirms Līguma un Protokola parakstīšanas un saņemšanas, uzrādot maksājumu apliecinošu dokumentu Pašvaldības licencēšanas un vides pārvaldības speciālistam vai Pašvaldības administrācijas pārvaldēs;

29.2. komerciālo zveju – līdz zvejas tiesību izmantošanas uzsākšanai vai līdz kārtējā gada 30. jūnijam.

30. Maksu par zvejas tiesību nomu Zvejnieks samaksā Līgumā norādītajā termiņā, izdarot maksājumu:

30.1. bezskaidras naudas norēķinu veidā ar pārskaitījumu Pašvaldības kontā;

30.2. skaidrā naudā Pašvaldības administrācijas kasē Kuldīgas ielā 3, Ventspilī, vai pārvalžu kasēs.

VII. Atļauja iebraukšanai krasta kāpu aizsargjoslā

31. Pašvaldība zvejas tiesību izmantošanai izsniedz atļauju par iebraukšanu Baltijas jūras piekrastes un krasta kāpu aizsargjoslā pa laivu pievešanas ceļiem (5. pielikums; turpmāk – Atļauja). Atļaujas saņemšanai Zvejnieks norāda Iesniegumā transporta līdzekļa, ko paredzēts izmantot laivas pārvadājumiem, marku, modeli un reģistrācijas numuru. Atļauju ir tiesīgs saņemt Zvejnieks, kuram ar Pašvaldību ir noslēgts Līgums, kuram nav beidzies Līguma darbības termiņš un iedalīts zvejas rīku skaita limits.

32. Pašvaldības administratīvo izdevumu segšanai aprēķinātā pakalpojuma maksa par Atļaujas sagatavošanu un izsniegšanu Zvejniekam:

32.1. 25 euro – Ventspils novada administratīvā teritorijā reģistrētai juridiskai personai;

32.2. 50 euro – citas pašvaldības administratīvā teritorijā reģistrētai juridiskai personai vai deklarētai fiziskai personai.

33. Ventspils novada administratīvajā teritorijā deklarētajām fiziskām personām Atļauju izsniedz bez maksas.

34. Pašvaldības izdoto Atļauju, kuras darbības termiņš nosakāms kārtējā gadā līdz 31. decembrim, paraksta Komisijas priekšsēdētājs vai vietnieks un Pašvaldības licencēšanas un vides pārvaldības speciālists izsniedz Zvejniekam pēc Noteikumu 32. punktā noteiktā maksājuma veikšanas vienlaikus ar Līgumu, Protokolu un Zvejas atļauju (licenci):

34.1. pašpatēriņa zvejai – vienam transporta līdzeklim;

34.2. komerciālai zvejai – ne vairāk, kā diviem transporta līdzekļiem.

35. Atļauja nav spēkā, ja Zvejnieks zaudē rūpnieciskās zvejas tiesības.

VIII. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

36. Komisijas lēmumu adresāts un trešās personas var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Ventspils novada domes Administratīvā aktu strīdu komisijā, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībā.

37. Ventspils novada domes Administratīvās aktu strīdu komisijas izdoto administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, iesniedzot tiesu namā pēc pieteicēja adreses.

IX. Noslēguma jautājums

38. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. novembrī.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

 

1. pielikums
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 6
"Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils
novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Ventspils novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, lai zvejotu

 

attiecīgo iekšējo ūdeņu nosaukums

 
Iesniedzējs      
 

uzņēmuma nosaukums

 

reģistrācijas numurs

       
 

reģistrācijas adrese

Tālruņa Nr.__________________________ e-pasta adrese __________________________

Iesnieguma iesniedzējs  
 

vārds, uzvārds un amats

Pielikumā:

1) iepriekšējā gada saimnieciskās darbības apraksts;

2) aizpildāms, ja bijis noslēgts līgums:

Iepriekšējā gada Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgums Nr. ________________, noslēgts ______. gada ______._____________________, protokols Nr. __________.

3) Speciālā atļauja (licence) komercdarbībai zvejniecībā   .
 

attiecīgo iekšējo ūdeņu nosaukums

 

numurs ________________, izsniegšanas datums _____. gada ____. ____________, izsniedzējs Ventspils novada pašvaldība.

Parakstot šo iesniegumu, apliecinu, ka iepriekšējā gadā neesmu pārkāpis zvejniecību regulējošos normatīvos aktus, man uz iesnieguma iesniegšanas brīdi nav nodokļu parāds. Esmu informēts, ka, lai pārliecinātos par šo faktu neesamību, pašvaldība iegūs informāciju, izmantojot pašvaldībai pieejamās un publiskās valsts informācijas sistēmas.

20___. gada ____. _________________

       
 

paraksts

 

vārds, uzvārds

Informācija par personas datu apstrādi,

attiecināma uz tām fiziskām personām, kuras šajā iesniegumā ir norādījušas

savus personas datus

Pārzinis personas datu apstrādei – Ventspils novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000052035, juridiskā adrese Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601, tālrunis 63629450, elektroniskā pasta adrese info@ventspilsnd.lv.

Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija – elektroniskā pasta adrese datuaizsardziba@ventspilsnd.lv.

Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, personas kods, adrese, kontaktinformācija) apstrādes mērķis – atbilstoši zvejas rīku skaita limitam, pašvaldība iedala konkrētu limita apjomu juridiskām un fiziskām personām (zvejniekiem), slēdzot rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu.

Tiesiskais pamats Jūsu personas datu apstrādei ir Zvejniecības likums, Administratīvā procesa likums, Ministru kabineta 11.08.2009. noteikumi Nr. 918 Noteikumi par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību, Ministru kabineta 08.09.2009. noteikumi Nr. 1015 Kārtība, kādā izsniedz speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, kā arī maksā valsts nodevu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu, Ministru kabineta 30.11.2009. noteikumi Nr. 1375 Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos.

Personas datu saņēmēji – Ventspils novada domes struktūrvienību pilnvarotie darbinieki.

Jūsu personas dati tiks glabāti saskaņā ar Arhīvu likumu.

Informējam, ka Jums kā datu subjektam ir tiesības:

1) pieprasīt pārzinim piekļūt Jūsu, kā datu subjekta, apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, iesniedzot pamatojumu Jūsu lūgumam, likumā noteiktajos gadījumos lūgt Jūsu personas datu apstrādes ierobežošanu, kā arī iebilst pret apstrādi;

2) iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā.

Sīkāku informāciju par personas datu apstrādi var iegūt mājaslapā www.ventspilsnovads.lv

Iesnieguma iesniedzējs apņemas informēt pārējās personas, kuras minētas iesniegumā, par to personu datu apstrādi, kas saistītas ar iesnieguma izskatīšanu.

Ar informāciju par personas datu apstrādi iepazinos :

       
 

datums

 

paraksts, vārds, uzvārds

 

2. pielikums
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 6
"Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils
novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Ventspils novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku limita saņemšanai Baltijas jūras piekrastē

Iesniedzējs      
 

vārds, uzvārds/ uzņēmuma nosaukums

 

personas kods/ reģistrācijas numurs

       
 

deklarētā dzīvesvietas adrese/ reģistrācijas adrese

Tālruņa Nr.__________________________ e-pasta adrese __________________________

Lūdzu piešķirt 20______. gadā sekojošus zvejas rīku limitus komerciālai vai pašpatēriņa* zvejai Baltijas jūras piekrastes ūdeņos, kuri robežojas ar Ventspils novada __________________________ pagastā:

Zvejas rīks

Reņģu stāvvads

Zivju murdi1

Lucīšu murdi

Zivju tīkls (Noenkuroti žaunu tīkli)

100 m

Reņģu tīkli

100 m

Zivju āķi

50/100 gab.

Zivju vadi

Akmeņplekstu tīkli2

Plekstu vadi

Apaļo jūrasgrunduļu murdi3

zvejas rīku skaits (gab.)

                   

* vajadzīgo pasvītrot

Peldošais līdzeklis: reģistrācijas numurs_____________, reģistrēts   ,
 

CSDD vai Latvijas Kuģu reģistrs

 
     
Ja nomā - no   uz laiku no   līdz  
 

vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums

 

datums, mēnesis, gads

 

datums, mēnesis, gads

Zvejas vajadzībām izmantošu (automašīnas marka, modelis)____________________valsts reģ. Nr. _________

 

man pieder nekustamais īpašums Ventspils novadā (adrese)

20___. gada ____. _________________

       
 

paraksts

 

vārds, uzvārds

1 Laikposmā no 1. decembra līdz 15. aprīlim zvejas limitam iedalītos zivju murdus atļauts aizvietot ar attiecīgu skaitu sīkzivju murdu salaku zvejai.

2 Laikposmā no 1. jūnija līdz 31. jūlijam akmeņplekstu zvejas limitam iedalītos tīklus atļauts aizvietot ar attiecīgu skaitu zivju tīklu citu zivju sugu zvejai.

3 Apaļo jūrasgrunduļu murdus izmanto laikposmā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam.

Iesniegumam pievienots:

savstarpējās vienošanās dokumenta par zvejas laivas izmantošanu kopiju, ja zvejai izmanto citai personai piederošu zvejas laivu;

citi dokumenti – laivas Nr.______________ reģistrācijas apliecības Nr.________________ kopija.

Esmu informēts, ka iesniegums tiks izskatīts Licencēšanas komisijas sēdē pēc 15. novembra, saskaņā ar Ventspils novada domes 2023. gada __.__________ saistošo noteikumu Nr.__ "Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils novadā" _. punktu.

Apliecinu, ka esmu iepazinies ar zveju reglamentējošiem tiesību aktiem Baltijas jūras piekrastes ūdeņos.

Protokola parakstīšanas termiņš – līdz 1. martam. Man ir paziņots, ka šī nosacījuma neievērošanas gadījumā var tikt atcelts lēmums par zvejas rīku iedalīšanu piešķirto rūpnieciskās zvejas tiesību nomas tiesību izmantošanai.

Informācija par personas datu apstrādi,

attiecināma uz tām fiziskām personām, kuras šajā iesniegumā ir norādījušas

savus personas datus

Pārzinis personas datu apstrādei – Ventspils novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000052035, juridiskā adrese Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601, tālrunis 63629450, elektroniskā pasta adrese info@ventspilsnd.lv.

Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija – elektroniskā pasta adrese datuaizsardziba@ventspilsnd.lv.

Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, personas kods, adrese, kontaktinformācija) apstrādes mērķis – atbilstoši zvejas rīku skaita limitam, pašvaldība iedala konkrētu limita apjomu juridiskām un fiziskām personām (zvejniekiem), slēdzot rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu.

Tiesiskais pamats Jūsu personas datu apstrādei ir Zvejniecības likums, Administratīvā procesa likums, Ministru kabineta 11.08.2009. noteikumi Nr. 918 Noteikumi par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību, Ministru kabineta 08.09.2009. noteikumi Nr. 1015 Kārtība, kādā izsniedz speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā, kā arī maksā valsts nodevu par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu, Ministru kabineta 30.11.2009. noteikumi Nr. 1375 Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos.

Personas datu saņēmēji – Ventspils novada domes struktūrvienību pilnvarotie darbinieki.

Jūsu personas dati tiks glabāti saskaņā ar Arhīvu likumu.

Informējam, ka Jums kā datu subjektam ir tiesības:

1) pieprasīt pārzinim piekļūt Jūsu, kā datu subjekta, apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, iesniedzot pamatojumu Jūsu lūgumam, likumā noteiktajos gadījumos lūgt Jūsu personas datu apstrādes ierobežošanu, kā arī iebilst pret apstrādi;

2) iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā.

Sīkāku informāciju par personas datu apstrādi var iegūt mājaslapā www.ventspilsnovads.lv

Iesnieguma iesniedzējs apņemas informēt pārējās personas, kuras minētas iesniegumā, par to personu datu apstrādi, kas saistītas ar iesnieguma izskatīšanu.

Ar informāciju par personas datu apstrādi iepazinos:

       
 

datums

 

paraksts, vārds, uzvārds

 

3. pielikums
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 6
"Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils
novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Ventspils novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku limitu saņemšanai iekšējos ūdeņos

Iesniedzējs      
 

vārds, uzvārds/ uzņēmuma nosaukums

 

personas kods/ reģistrācijas numurs

       
 

deklarētā dzīvesvietas adrese/ reģistrācijas adrese

Tālruņa Nr.__________________________ e-pasta adrese __________________________

Lūdzu piešķirt 20______. gadā sekojošus zvejas rīku limitus komerciālajai vai pašpatēriņa*

zvejai iekšējos ūdeņos,  
 

ezers, upe

Ventspils novada _______________________________ pagastā:

Zvejas rīks

Zivju tīkli Usmas ezers

Zivju tīkli Tīrukšezers

Zivju murdi (gab.)

Zušu murdi Engures upē (gab.)

Zivju tīkli Ilziķa ezerā 30 m

Zušu murdi Usmas ezerā (gab.)

Nēģu murdi Venta (gab.)

Nēģu murdi Irbe, Rīva, Užava (gab.)

zvejas rīku skaits (gab.)

               

* vajadzīgo pasvītrot

20___. gada ____. _________________

       
 

paraksts

 

vārds, uzvārds

Iesniegumam pievienots:

savstarpējās vienošanās dokumenta par zvejas laivas izmantošanu kopiju, ja zvejai izmanto citai personai piederošu zvejas laivu;

citi dokumenti – laivas Nr.________ reģistrācijas apliecības Nr.____________ kopija.

Esmu informēts, ka iesniegums tiks izskatīts Licencēšanas komisijas sēdē pēc 15. novembra, saskaņā ar Ventspils novada domes 2023. gada __.__________ saistošo noteikumu Nr. __ "Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils novadā" _. punktu.

Apliecinu, ka esmu iepazinies ar zveju reglamentējošiem tiesību aktiem iekšējos ūdeņos.

Protokola parakstīšanas termiņš – līdz 1. martam. Man ir paziņots, ka šī nosacījuma neievērošanas gadījumā var tikt atcelts lēmums par zvejas rīku iedalīšanu piešķirto rūpnieciskās zvejas tiesību nomas tiesību izmantošanai.

Informācija par personas datu apstrādi,

attiecināma uz tām fiziskām personām, kuras šajā iesniegumā ir norādījušas savus

personas datus

Pārzinis personas datu apstrādei – Ventspils novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000052035, juridiskā adrese Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601, tālrunis 63629450, elektroniskā pasta adrese info@ventspilsnd.lv.

Personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija – elektroniskā pasta adrese datuaizsardziba@ventspilsnd.lv.

Jūsu personas datu (vārds, uzvārds, personas kods, adrese, kontaktinformācija) apstrādes mērķis – atbilstoši zvejas rīku skaita limitam, pašvaldība iedala konkrētu limita apjomu juridiskām un fiziskām personām (zvejniekiem), slēdzot rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgumu.

Tiesiskais pamats Jūsu personas datu apstrādei ir pārzinim tiesību aktos noteikto juridisko pienākumu izpilde (Zvejniecības likums u.c.).

Personas datu saņēmēji – Ventspils novada domes struktūrvienību pilnvarotie darbinieki.

Jūsu personas dati tiks glabāti saskaņā ar Arhīvu likumu.

Informējam, ka Jums kā datu subjektam ir tiesības:

1) pieprasīt pārzinim piekļūt Jūsu, kā datu subjekta, apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu vai dzēšanu, iesniedzot pamatojumu Jūsu lūgumam, likumā noteiktajos gadījumos lūgt Jūsu personas datu apstrādes ierobežošanu, kā arī iebilst pret apstrādi;

2) iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi Datu valsts inspekcijā.

Sīkāku informāciju par personas datu apstrādi var iegūt mājaslapā www.ventspilsnovads.lv

Iesnieguma iesniedzējs apņemas informēt pārējās personas, kuras minētas iesniegumā, par to personu datu apstrādi, kas saistītas ar iesnieguma izskatīšanu.

Ar informāciju par personas datu apstrādi iepazinos:

       
 

datums

 

paraksts, vārds, uzvārds

 

4. pielikums
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 6
"Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils
novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Zvejas rīku skaita limita sadalījums pa pagastiem un zvejas vietas Baltijas jūras piekrastes ūdeņos Ventspils novada administratīvajā teritorijā

Zvejas vieta Ventspils novadā

Reņģu stāvvadi

Zivju murdi

Lucīšu murdi

Noenkuroti žaunu tīkli

Reņģu tīkli

Zivju āķi

Zivju vadi

Akmeņplekstu vadi

Plekstu vadi

Apaļo jūrasgrunduļu murdi

Tārgales pagasts

5

16

26

216

95

3200

1

35

Skaits nav ierobežots

 

Vārves pagasts

-

1

3

66

22

700

-

11

Skaits nav ierobežots

 

Užavas pagasts

1

1

15

157

51

1700

1

35

Skaits nav ierobežots

6

Jūrkalnes pagasts

2

2

6

160

41

900

-

40

Skaits nav ierobežots

3

Ventspils novads

8

20

50

599

209

6500

2

121

Skaits nav ierobežots

9

 

5. pielikums
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 6
"Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils
novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

LATVIJAS REPUBLIKA
VENTSPILS NOVADA
PAŠVALDĪBA

Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601, tālr. 63629450, e-pasts info@ventspilsnd.lv
www.ventspilsnovads.lv

 

ATĻAUJA NR.______

Iebraukšanai Baltijas jūras piekrastes un krasta kāpu aizsargjoslā un pludmalē pa laivu pievešanas ceļiem, rūpnieciskās zvejas tiesību nomas izmantošanai, ar transporta līdzekli (marka, modelis) ar reģistrācijas Nr. ____________.

Pamatojums: Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līgums Nr. ____.

Atļauja izdota: Ventspils novada pašvaldībā.

Atļauja derīga: Ventspils novada _________ pagasta administratīvajā teritorijā līdz 20___. gada 31. decembrim.

Ventspils novada domes
Licencēšanas komisijas priekšsēdētājs/vietnieks
   
 

paraksts, vārds uzvārds

 

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2023. gada 31. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 6 "Par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību Ventspils novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu (turpmāk arī – Noteikumi) mērķis ir noteikt rūpnieciskās zvejas tiesību nomas un zvejas rīku limitu pieprasījumu iesniegšanas un izskatīšanas, kā arī lēmumu pieņemšanas par zvejas tiesību nomas piešķiršanu un rūpnieciskās zvejas rīku limitu iedalīšanu kārtību Ventspils novada pašvaldībā atbilstoši zveju regulējošiem normatīviem aktiem. Noteikumi arī nosaka kārtību, kādā Ventspils novada pašvaldība organizē zvejas tiesību izmantošanu un izsniedz zvejas atļauju (licenci) un ar rūpniecisko zveju saistītos dokumentus Baltijas jūras piekrastes ūdeņos un Ventspils novada administratīvajā teritorijā esošajos iekšējos ūdeņos.

Noteikumi ir izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta noteikumu Nr. 918 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 71.3 punktu, Ministru kabineta 2009. gada 30. novembra noteikumu Nr. 1375 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos" 8. punktu. Ar attiecīgu izdošanas tiesisko pamatojumu pašlaik nav spēkā esošu Ventspils novada domes saistošo noteikumu, kas regulētu rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un komerciālajai zvejai piešķiramo zvejas limitu sadales kārtību, noteiktu kritērijus zvejas limitu iedalīšanai pašpatēriņa zvejniekiem, atbilstoši zvejas efektivitātes un resursu aizsardzības novērtējumam. Pašvaldība, ievērojot labas pārvaldības principu, īsteno darbības, kuras vērstas uz iedzīvotāju vajadzību apmierināšanu, sniedzamo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu un pieejamības nodrošināšanu. Noteikumu pieņemšana nepieciešama, lai savas kompetences robežās sekmētu publisko tiesību jomā deleģētā uzdevuma organizēt zvejas tiesību izmantošanu izpildes efektivitāti, ietverot to saturā ne vien speciālās atļaujas (licences) komercdarbībai iekšējos ūdeņos saņemšanas, vienota parauga un vienādas iekļaujamās informācijas apjoma ziņā iesnieguma (1.–3. pielikums) iesniegšanas, rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas, līguma darbības termiņu un noslēgšanas, nomas maksas samaksas, atļaujas izsniegšanas iebraukšanai krasta kāpu aizsargjoslā pa laivu pievedceļiem, bet arī Ventspils novada pašvaldības izdoto administratīvo aktu (faktiskās rīcības) apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību. Bez tam, nolūkā saglabāt zivju daudzveidīgumu un resursus, Noteikumi paredz, kādas tieši zvejas vietas nosakāmas Ventspils novada administratīvajā teritorijā, t.i., Jūrkalnes pagastā, Vārves pagastā, Tārgales pagastā, Užavas pagastā, iznomāto zvejas tiesību izmantošanai ar iedalāmajiem rūpnieciskās zvejas rīku limitiem Baltijas jūras piekrastes ūdeņos (4. pielikums). Līdz ar to no ārējā normatīvā akta noteikumiem izrietošais regulējums šo procesu vienkāršo, padara tiesiski vispārsaistošu, sistēmiski līdzsvarotu un atklātu, pilnveido procedūras privātpersonu labā un vienlaikus novērš iespējamās neskaidrības, strīdus situācijas un iebildumus sabiedrībā par pārvaldes rīcības tiesiskumu, jautājumu izlemšanas necaurspīdīgumu, pilnvarojuma robežām un zvejnieku tiesību un pienākumu apjomu. Noteikumu stāšanās spēkā datums – 2023. gada 1. novembris noteikts tādējādi, lai piemērošanas uzsākšanas laiks sakristu ar periodu, kad pašvaldībā tiek iesniegti rūpnieciskās zvejas tiesību nomas iesniegumi un tās deleģētai institūcijai, proti, Ventspils novada domes Licencēšanas komisijai savas kompetences ietvaros jālemj par rūpnieciskās zvejas tiesību nomas piešķiršanu un zvejas rīku limitu sadali komerciālā zvejai un pašpatēriņa zvejai nākamajā 2024. gadā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Pamatmaksa par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanu Baltijas jūras piekrastes ūdeņos un iekšējos ūdeņos un tās atvieglojumi zvejniekiem nosakāmi saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta noteikumu Nr. 918 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" prasībām, līdz ar ko Noteikumu projektam fiskālas ietekmes uz pašvaldības budžetu nav. Noteikumu 32. punktā minētais maksājums par atļaujas izsniegšanu paredzēts administratīvo izdevumu segšanai. No tā samaksas ir atbrīvotas Ventspils novadā deklarētās fiziskās personas. Prognozējams, ka šādu atļauju skaits gadā nepārsniegs 180–190, no kurām 130–150 izsniedzamas Ventspils novadā deklarētājiem iedzīvotājiem. Aprēķini liecina, ka vidēji 55 gadījumos, kad atļauja izdodama Ventspils novadā reģistrētai juridiskai personai vai citas pašvaldības administratīvā teritorijā reģistrētai juridiskai personai vai deklarētai fiziskai personai kopējais iemaksas budžets ~ 1750 euro apmērā.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Noteikumu tiesību subjekti ir zvejnieki, kuri zvejo zivis pašpatēriņam vai komerciālai zvejai - pārdošanai tirgū, un tie nerada jaunas tiesības un pienākumus, vienlīdz kā neatceļ iepriekšējos, būtībā regulējot ārējo normatīvo aktu ar hierarhiski augstāku juridisku spēku piemērošanu zvejas tiesību izmantošanas organizēšanas jomā. To īstenošanas rezultātam nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju sociālo stāvokli un veselību. Normatīvā akta izdošana rada priekšnoteikumus brīvas un vienlīdzīgas konkurences veicināšanai un attīstībai, jo ietver visiem uzņēmējdarbības veicējiem saprotamus nosacījumus par iesniedzamajiem dokumentiem, lēmumu pieņemšanu un apstrīdēšanu u.c. vietējās pašvaldības noteiktā procesuālā kārtībā risināmiem jautājumiem saistībā ar komerczvejas tiesību iegūšanu. Izrietoši no Ministru kabineta 2009. gada 11. augusta noteikumu Nr. 918 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" 14. punkta, iznomājot rūpnieciskās zvejas tiesības pašvaldībām ir tiesības nepieciešamības gadījumos noteikt arī zvejas vietas, ievērojot attiecīgās pašvaldības teritorijas ūdeņiem iedalīto zvejas limitu. Zivju bioloģiskās daudzveidības un resursu saglabāšanas uzdevumu izpildes un iedzīvotāju vajadzību apmierināšanas un interešu samērīguma nodrošināšanai Noteikumu 18. punkts paredz, ka Baltijas jūras piekrastes ūdeņos, kas robežojas ar Ventspils novadu, iedala rūpnieciskās zvejas rīku limitu un nosaka arī zvejas vietu atkarībā no kopējā zvejas rīku limitu skaita sadalījuma katrā no 4. pielikumā norādītajām administratīvi teritoriālā iedalījuma vienībām. Zvejas rīku daudzums, ievērojot proporcionalitātes principu, ikvienā no tām noteikts, ņemot vērā katra attiecīgā Ventspils novada pagasta platību un robežlīnijas ar Baltijas jūru garumu. Vides aizsardzības un kontroles pasākumu ietvaros arī paredzēts, ka zvejniekam jāsaņem atļauja pārvietoties ar īpašumā (lietojumā) esošo transportlīdzekli, ko izmanto laivas pārvadāšanai, lai pa to pievešanas ceļiem iebrauktu krasta kāpu aizsargjoslā.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Tiesību akta projekta mērķgrupā ietilpst personas, kuras vēlas nodarboties ar komerczveju (juridiskas un fiziskas personas) un pašpatēriņa zveju (fiziskas personas) Ventspils novada administratīvajā teritorijā esošajos iekšējos ūdeņos un tai piegulošajos Baltijas jūras piekrastes ūdeņos. Normatīvais regulējums aptver visas procedūras rūpnieciskās zvejas tiesību iegūšanai un izmantošanai, to starpā nosaka:

1) Ziņu par zvejas rīkiem publicēšanu un pieejamību pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv;

2) Iesnieguma veidlapā norādāmo informāciju, iesniegšanas vietas – Administratīvās nodaļas Apmeklētāju pieņemšanas centrā vai Piltenes pilsētas un pagasta apvienības pārvaldē un pagastu pārvaldēs, un veidus – klātienē, pasta sūtījumā vai elektroniskā formā, nosūtot uz oficiālo elektronisko adresi: info@ventspilsnd.lv;

3) Iesniegumam pievienojamo dokumentu uzskaitījumu;

4) Institūciju, kuras kompetencē ir iesniegumu izskatīšana par zvejas tiesību piešķiršanu, zvejas rīku iedalīšanu un atļauju (licenču) izsniegšanu – Ventspils novada domes Licencēšanas komisija;

5) Lēmuma pieņemšanas kārtību saskaņā ar zveju regulējošo tiesību normu prasībām, t.sk. kritērijus personām, kurām ir priekšroka iznomājot rūpnieciskās zvejas tiesības un saņemot atļauju (licenci) komercdarbībai;

6) Gadījumus, kad organizējama rūpnieciskās zvejas tiesību izsole un par tās rīkošanu paziņojams tās dalībniekiem vai publiski izsludināma visiem interesentiem pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē;

7) Rūpnieciskās zvejas tiesību nomas līguma darbības termiņus, darījuma akta sagatavošanas līgumslēdzējiem noslēgšanas un parakstīšanas kārtību, kā arī tiesiskās sekas, ja zvejnieks to neievēro;

8) Nomas maksas par zvejas tiesību nomu samaksas iespējamos veidus un termiņus;

9) Institūciju, kurai administratīvā procesa adresāts un trešās personas var apstrīdēt Licencēšanas komisijas izdotos administratīvos aktus – Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdus komisija.

Nav būtiskas ietekmes uz Ventspils novada pašvaldības budžetu, jo Noteikumi nemaina līdzšinēji īstenotās administratīvās procedūras. Uz administrācijas Finanšu nodaļas izdarīto aplēšu pamata prognozējams, ka izdevumi nepārsniegs šim mērķim kārtējā saimnieciskā gadā jau piešķirto finanšu līdzekļu apjomu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Publisko tiesību jomā pašvaldība īsteno autonomo kompetenci – autonomās funkcijas un uzdoto kompetenci – un deleģētos pārvaldes uzdevumus (Pašvaldību likuma 3. panta otrā daļa). Noteikumi izstrādāti, lai veiktu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 13. punktā noteiktās autonomās funkcijas, izsniegt atļaujas un licences komercdarbībai un Zvejniecības likuma 5. panta ceturtajā daļā deleģētā pārvaldes uzdevuma, organizēt valstij piederošo zvejas tiesību izmantošanu ūdeņos, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā vai piekļaujas tai, izpildi. Institūcija, kas – papildus paskaidrojuma raksta 4. punktā minētajām administrācijas struktūrvienībām un komisijām, kuras darbojas atbilstoši pilnvarojumam Ventspils novada domes institūcijām apstiprinātajos nolikumos – tiks iesaistīta Noteikumu īstenošanā, ir Ventspils novada pašvaldības administrācijas Attīstības, plānošanas un būvniecības nodaļa. Licencēšanas un vides pārvaldības speciālists ir nodaļas darbinieks, kurš nodrošina Noteikumu piemērošanu, un ir pašvaldības kontaktpersona, pie kuras vērsties ar to saistītos jautājumos. Tā kā Noteikumi nereglamentē, kā veicamas citas autonomās funkcijas (pārvaldes uzdevumi), kā vien iepriekš norādītās, un to izpildi faktiski turpina veikt jau izveidotās institūcijas un pašvaldībā nodarbinātie darbinieki, nav nepieciešami papildu cilvēkresursi, jaunu darba vietu izveide un administrācijas struktūrvienību reorganizācija vai likvidācija.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Informāciju par Noteikumu izpildes nodrošināšanu skat. paskaidrojuma raksta 4., 5. p.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Tiesību akta projekta regulējums ir piemērots iecerētā leģitīmā mērķa sasniegšanai, kas definēts Noteikumu I nodaļā un, kas ar citiem tiesiski pieļaujamiem līdzekļiem nav sasniedzams. Ņemot vērā, ka Ministru kabinets 2009. gada 11. augusta noteikumu Nr. 918 "Noteikumi par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību" un 2009. gada 30. novembra noteikumu Nr. 1375 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos" normās ietvēris deleģējumu pašvaldībām izdot saistošos noteikumus par rūpnieciskās zvejas tiesību iznomāšanas kārtību, prezumējams, ka lietderības apsvērumus jau ir izdarījis šo normatīvo aktu izdevējs, piešķirot tiesības pašvaldībām rīcības brīvību attiecīgajās tiesību normās paredzētajos gadījumos. Izvērtējot ieguvumus, ko sniedz Noteikumu ieviešana, to pieņemšana atzīstama par samērīgu salīdzinājumā ar paskaidrojuma aprakstā iepriekš izklāstītajiem apsvērumiem, ka regulējums sekmē godīgu konkurenci un vērsts uz komercdarbības atbalstu vietējās pašvaldības teritorijā, administratīvo procedūru vienkāršošanu un labākas pieejamības nodrošināšanu, vides saglabāšanu, un vienlaikus nerada budžeta izdevumu pieaugumu, jaunus iedzīvotāju tiesību un interešu ierobežojumus.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas nosacījumus saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 2023. gada 15. jūnijā tika publicēts Ventspils novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv (Par mums Dome Saistošo noteikumu projekti) sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Termiņš, kādā bija iespējams iesniegt sabiedrības viedokli – no 2023. gada 15. jūnija līdz 2023. gada 29. jūnijam. Šajā laika periodā viedokļi, priekšlikumi, ierosinājumi vai iebildumi saistībā ar attiecīgā normatīvā akta projektu netika saņemti.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!