• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bauskas novada domes 2023. gada 31. augusta saistošie noteikumi Nr. 16 "Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2023., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/op/2023/172.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 13

Kārtība, kādā Cēsu novada pašvaldība piešķir stipendijas studentiem, kuri studē pašvaldības atbalstītās sociālā darba speciālistu programmās

Vēl šajā numurā

06.09.2023., Nr. 172

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Bauskas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 16

Pieņemts: 31.08.2023.

OP numurs: 2023/172.26

2023/172.26
RĪKI

Bauskas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 16

Bauskā 2023. gada 31. augustā (prot. Nr. 11, 10. p.)

Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
58. panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – nolikums) nosaka Bauskas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) iedzīvotāju konsultatīvās padomes (turpmāk – padome) darbības teritoriju, kompetenci, padomes locekļu skaitu, ievēlēšanas kārtību, darbības termiņu, darba organizāciju un kārtību.

2. Padome ir sabiedriski aktīvu cilvēku grupa, kas darbojas uz brīvprātības principiem ar mērķi veicināt vietējās sabiedrības saikni ar pašvaldību, nodrošināt iedzīvotāju interešu pārstāvību, sekmēt efektīvu, atklātu un atbildīgu sabiedrības iesaistīšanos.

3. Padomi var veidot šādās pašvaldības administratīvo teritoriju vienībās (turpmāk – teritorijas vienība):

3.1. Bauskas pilsētā;

3.2. Iecavas pilsētā;

3.3. Bārbeles pagastā;

3.4. Brunavas pagastā;

3.5. Ceraukstes pagastā;

3.6. Codes pagastā;

3.7. Dāviņu pagastā;

3.8. Gailīšu pagastā;

3.9. Iecavas pagastā;

3.10. Īslīces pagastā;

3.11. Kurmenes pagastā;

3.12. Mežotnes pagastā;

3.13. Rundāles pagastā;

3.14. Skaistkalnes pagastā;

3.15. Stelpes pagastā;

3.16. Svitenes pagastā;

3.17. Valles pagastā;

3.18. Vecsaules pagastā;

3.19. Vecumnieku pagastā;

3.20. Viesturu pagastā.

4. Padomei ir pienākums katru gadu līdz 30. novembrim sniegt pārskatu par padomes darbu teritorijas vienības iedzīvotāju sapulcē, ko sadarbībā ar padomi sasauc apvienības pārvaldes vadītājs, kura pārraudzībā ir 3. punktā minētā teritorijas vienība, vai viņa norīkota persona (turpmāk – atbildīgā persona).

II. Padomes kompetence

5. Padomes uzdevums ir nodrošināt teritorijas vienības iedzīvotāju interešu pārstāvību pašvaldībā šādos jautājumos:

5.1. teritorijas labiekārtošana un sanitārā tīrība (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana);

5.2. teritorijas būvju uzturēšanas prasību noteikšana, ciktāl tā saistīta ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavu saglabāšanu;

5.3. iedzīvotājiem sniedzamais kultūras piedāvājums, iespējas piedalīties kultūras dzīvē un atbalsts kultūras norisēm;

5.4. esošā kultūras mantojuma saglabāšana;

5.5. atbalsta sniegšana saimnieciskās darbības sekmēšanai;

5.6. atbalsts sporta un veselības veicināšanas norisēm un pasākumiem;

5.7. citi jautājumi, kas svarīgi iedzīvotājiem.

6. Padomei, pildot uzdevumus, ir šādi pienākumi:

6.1. pastāvīgi apzināt vietējo iedzīvotāju vajadzības, izskatīt iedzīvotāju priekšlikumus un rakstiska ziņojuma veidā informēt par to pašvaldību;

6.2. reaģēt uz iedzīvotāju ierosinājumiem;

6.3. informēt iedzīvotājus par padomes darbu, padomes sanāksmēm un to darba kārtību;

6.4. sniegt Bauskas novada domei (turpmāk – dome) viedokli, priekšlikumus vai citu nepieciešamo informāciju pēc domes pieprasījuma.

7. Padomei ir tiesības:

7.1. sagatavot lēmumu projektus izskatīšanai domē par nolikuma 5.1.–5.7. apakšpunktā minētajiem jautājumiem, ievērojot Bauskas novada pašvaldības darba reglamentu;

7.2. iesniegt iesniegumus pašvaldībai;

7.3. ierosināt rīkot publisko apspriešanu;

7.4. pieprasīt un saņemt no pašvaldības institūcijām informāciju, kas saistīta ar padomes uzdevumiem.

III. Padomes izveides kārtība un darbības termiņš

8. Par padomes locekli var ievēlēt personu, kura atbilst Pašvaldību likuma 58. panta trešās daļas nosacījumiem. Personai ir tiesības tikt ievēlētai tikai vienā nolikuma 3. punktā minētajā teritorijas vienības padomes sastāvā. Katram padomes loceklim ir viena balss.

9. Par padomes locekli nav atļauts būt pašvaldības novada domes deputātam, pašvaldības izpilddirektoram un viņa vietniekam.

10. Padomes sastāvā ievēl ne mazāk kā 5 (pieci) un ne vairāk kā 15 (piecpadsmit) padomes locekļi, kuru darbs nav algots. Katras teritorijas vienības padomes locekļu skaitu nosaka attiecīgās teritorijas vienības kopsapulce.

11. Kandidātu izvirzīšanas kārtība:

11.1. pašvaldība izsludina pieteikšanos uz padomes locekļa vietu, pieteikšanās paziņojumā norādot padomes locekļu kandidātu pieteikuma iesniegšanas termiņu, kas nav īsāks par 30 (trīsdesmit) dienām. Aicinājumu publicē pašvaldības tīmekļvietnē www.bauskasnovads.lv sadaļas "Sabiedrības līdzdalība" apakšsadaļā "Iedzīvotāju padomes" un pašvaldības informatīvajā izdevumā "Bauskas Novada Vēstnesis", kā arī izvieto pašvaldības informatīvajos stendos;

11.2. kandidātu izvirza teritorijas vienības iedzīvotāji, iesniedzot ne mazāk kā 5 (piecu) iedzīvotāju parakstītu iesniegumu ar rakstisku kandidāta piekrišanu (pielikums);

11.3. atbildīgā persona izvērtē kandidātu atbilstību nolikuma 8. un 9. punkta prasībām;

11.4. atbildīgā persona izziņo pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.bauskasnovads.lv (turpmāk – tīmekļvietnē) un izvieto teritorijas vienības pārvaldes telpās padomes locekļu kandidātu sarakstu un izsludina iedzīvotāju kopsapulci ne ātrāk kā 30 (trīsdesmit) dienas pirms norises dienas, bet ne vēlāk kā 7 (septiņas) dienas pirms norises dienas.

12. Iedzīvotāju kopsapulce padomes locekļu ievēlēšanai tiek organizēta klātienē, paziņojumā par iedzīvotāju kopsapulci norādītajā vietā un laikā. Kopsapulci un balsošanu vada atbildīgā persona.

13. Padomi ir tiesīgi vēlēt Pašvaldību likuma 58. pantā noteiktie tiesību subjekti. Kopsapulce uzskatāma par lemtspējīgu, ja tajā piedalās ne mazāk kā 5 (pieci) dalībnieki.

14. Iedzīvotāji uz balsošanas veidlapas norāda savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, lai atbildīgā persona pēc balsošanas var pārbaudīt vēlētāja atbilstību nolikuma 13. punktam.

15. Padomē tiek ievēlēti tie kandidāti, kuri balsošanā saņēmuši lielāko balsu skaitu.

16. Atbildīgā persona organizē balsošanas rezultātu apkopošanu protokolā un protokola ievietošanu pašvaldības dokumentu vadības sistēmā.

17. Domes priekšsēdētājs pašvaldības dokumentu vadības sistēmā saskaņo ievēlēto padomes sastāvu un izmaiņas tajā.

18. Tīmekļvietnes sadaļas "Sabiedrības līdzdalība" apakšsadaļā "Iedzīvotāju padomes" tiek publicēts aktuālais padomes sastāvs.

19. Padomes loceklis var izbeigt darbību padomē, rakstveidā par to paziņojot padomei. Padomes locekļa darbība padomē tiek izbeigta iesniegumā norādītajā termiņā vai ar jauna padomes locekļa apstiprināšanu, ja termiņš nav noteikts.

20. Ja ievēlētā padomes locekļa pilnvaras tiek izbeigtas pirms pilnvaru termiņa beigām, padomes locekļa vietā līdz attiecīgā pilnvaru termiņa beigām stājas nākamais balsošanā lielāko balsu skaitu saņēmušais kandidāts.

21. Ja dalībai padomē nepiesakās atbilstošs kandidātu skaits, 30 (trīsdesmit) dienu laikā tiek rīkotas atkārtotas padomes locekļu vēlēšanas. Ja arī otrajā vēlēšanu kārtā netiek izvirzīts minimāli nepieciešamais kandidātu skaits, atbildīgā persona atkārtotas vēlēšanas organizē ne vēlāk kā pēc viena gada.

22. Padomes darbības termiņš ir 3 (trīs) gadi.

IV. Padomes darba organizācija

23. Padomes priekšsēdētāju, priekšsēdētāja vietnieku un sekretāru no sava vidus ievēlē padomes locekļi ar balsu vairākumu pirmajā padomes sēdē.

24. Padomes priekšsēdētājs bez īpaša pilnvarojuma pārstāv padomi attiecībās ar pašvaldību un pašvaldības institūcijām.

25. Padomi vada tās priekšsēdētājs, viņa prombūtnē – priekšsēdētāja vietnieks.

26. Padomes sēdes sasauc padomes priekšsēdētājs šādos gadījumos:

26.1. ne retāk kā reizi ceturksnī;

26.2. pēc nepieciešamības;

26.3. ja to pieprasa pašvaldība;

26.4. ja to pieprasa vairāk nekā puse padomes locekļi.

27. Padomes sēdes gaitu protokolē padomes sekretārs un to paraksta padomes priekšsēdētājs. Protokolu 5 (piecu) darba dienu laikā pēc padomes sēdes iesniedz atbildīgajai personai tālākai jautājumu un ierosinājumu virzīšanai vai pēc nepieciešamības, izskatīšanai komiteju vai komisiju sēdēs.

28. Protokolu oriģināli glabājas attiecīgās teritorijas apvienības pārvaldē lietvedībā.

29. Padomes priekšsēdētājs protokolu elektroniskā formātā nodod pašvaldības iestādes "Bauskas novada administrācija" Sabiedrisko attiecību nodaļas speciālistam publicēšanai pašvaldības oficiālās tīmekļvietnes sadaļas "Sabiedrības līdzdalība" apakšsadaļā "Iedzīvotāju padomes" 5 (piecu) darba dienu laikā pēc padomes sēdes.

30. Padome ir lemttiesīga, ja padomes sēdē piedalās ne mazāk kā puse no padomes locekļiem.

31. Padomes lēmumi tiek pieņemti, padomes locekļiem atklāti balsojot. Ja balsu skaits ir vienāds, noteicošā ir padomes priekšsēdētāja balss.

32. Padomes lēmumiem ir konsultatīvs raksturs.

33. Padomes sēdes ir atklātas. Ikvienam attiecīgās teritorijas vienības iedzīvotājam ir tiesības piedalīties padomes sēdē. Lai nodrošinātu visu ieinteresēto pušu līdzdalību jautājumu apspriešanā, uz padomes sēdi var tikt aicināti sabiedrisko organizāciju, uzņēmējsabiedrību, pašvaldības pārstāvji, domes deputāti.

34. Padomes locekli var atbrīvot no pienākumu pildīšanas padomē, ja padomes loceklis nav ieradies uz trim padomes sēdēm pēc kārtas, neinformējot padomes priekšsēdētāju. Lēmumu par padomes locekļa atbrīvošanu pieņem padome un informē par to atbildīgo personu, kas organizē protokola ievietošanu dokumentu vadības sistēmā domes priekšsēdētājam saskaņošanai.

35. Padomes loceklis, pildot padomes locekļa pienākumus, darbojas attiecīgās teritorijas vienības iedzīvotāju interesēs un izvairās no interešu konflikta. Padomes loceklis atturas no tādu lēmumu pieņemšanas, kas ietekmē vai var ietekmēt padomes locekļa, tā radinieka, tiem piederoša uzņēmuma personiskās vai mantiskās intereses.

36. Ja padomes loceklis ir pieļāvis interešu konflikta situāciju, padomei ir tiesības lemt par padomes locekļa pilnvaru izbeigšanu.

V. Padomes darbības nodrošinājums

37. Padomes sēžu organizēšanai padome izmanto pašvaldības īpašumā esošās telpas, iekārtas un aprīkojumu, iepriekš saskaņojot to ar atbildīgo personu 5 (piecas) darba dienas pirms sēdes norises.

38. Informācija par plānoto padomes sēdi padomes priekšsēdētājs iesūta pašvaldības iestādes "Bauskas novada administrācija" Sabiedrisko attiecību nodaļas speciālistam ne mazāk kā 5 (piecas) darba dienas pirms padomes sēdes, norādot padomes sēdes norises vietu, laiku un izskatāmos jautājumus. Informācija par padomes sēdes norisi tiek ievietota pašvaldības tīmekļvietnē sadaļas "Sabiedrības līdzdalība" apakšsadaļā "Iedzīvotāju padomes".

VI. Sadarbība ar pašvaldības domi

39. Pēc padomes ierosinājuma tiek organizēta domes priekšsēdētāja, deputātu tikšanās ar padomi, lai apspriestu ar padomes darbību saistītus jautājumus.

40. Reizi gadā Sabiedrisko attiecību nodaļa organizē visu iedzīvotāju padomju, domes priekšsēdētāja un deputātu kopsanāksmi.

41. Pašvaldībai ir pienākums 30 (trīsdesmit) kalendāro dienu laikā izskatīt iesniegumus (tai skaitā lēmuma projektus), ko iesniegusi padome, un lemt par iesnieguma (arī lēmuma projekta) turpmāko virzību, nosakot par to atbildīgo pašvaldības institūciju.

42. Padomes locekļiem, pārstāvot padomi, ir tiesības piedalīties domes sēdēs un komiteju sēdēs.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

 

Pielikums
Bauskas novada domes
2023. gada 31. augusta
saistošajiem noteikumiem Nr. 16
"Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju
konsultatīvās padomes nolikums"

 

(teritorijas vienības nosaukums)

 

IEDZĪVOTĀJU KONSULTATĪVĀS PADOMES LOCEKĻA KANDIDĀTA PIETEIKUMS

Vārds (vārdi) Uzvārds
Personas kods Izglītība (vidējā, augstākā) Latviešu valodas prasme
Dzīvesvietas adrese
Tālruņa numurs E-pasta adrese:
Darbavieta un profesija (nodarbošanās)
Vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļa kandidāta apliecinājums

Es, _________________________________________________ (vārds, uzvārds), apliecinu, ka:

1) atbilstu Pašvaldību likuma 58. panta trešās daļas nosacījumiem

2) esmu iepazinies(-usies) ar Bauskas novada pašvaldības 2023. gada 31. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums" un izprotu, ka manas kandidatūras izvērtējumam ir nepieciešama manu personas datu apstrāde, kas tiek veikta atbilstoši Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punkta e) apakšpunkta prasībām, saskaņā ar Pašvaldību likuma 58. panta trešās daļas nosacījumiem

3) ievēlēšanas gadījumā godprātīgi pildīšu iedzīvotāju konsultatīvās padomes locekļa pienākumus saskaņā ar Pašvaldību likums un Bauskas novada pašvaldības 2023. gada 31. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums"


    Paraksts
202__. gada ____.______________________    

Izvirzītāji

______________________________________________________________________________________________

_______________________________ (pagasta)/pilsētas iedzīvotāji

(nepieciešami vismaz piecu iedzīvotāju paraksti)

Parakstoties izvirzu iecirkņa komisijas locekļa kandidātu un piekrītu savu personas datu apstrādei:

Nr.p.k.

Vārds, uzvārds

Personas kods

Paraksts

1.

     

2.

     

3.

     

4.

     

5.

     

 

Paskaidrojuma raksts
Bauskas novada domes 2023. gada 31. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Bauskas novada pašvaldības iedzīvotāju konsultatīvās padomes nolikums"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt vietējās sabiedrības saikni ar Pašvaldību, nodrošināt iedzīvotāju interešu pārstāvību, sekmēt efektīvu, atklātu un atbildīgu sabiedrības iesaistīšanos.

Bauskas novada pašvaldības teritoriālā iedalījuma vienību iedzīvotāju padomes tiek veidotas šādās teritoriālajās vienībās: Bauskas pilsētā; Iecavas pilsētā; Bārbeles pagastā; Brunavas pagastā; Ceraukstes pagastā; Codes pagastā; Dāviņu pagastā; Gailīšu pagastā; Iecavas pagastā; Īslīces pagastā; Kurmenes pagastā; Mežotnes pagastā; Rundāles pagastā; Skaistkalnes pagastā; Stelpes pagastā; Svitenes pagastā; Valles pagastā; Vecsaules pagastā; Vecumnieku pagastā; Viesturu pagastā.

Līdz šim Bauskas novadā nav darbojušās iedzīvotāju padomes, ar saistošajiem noteikumiem tiek izveidota jauna institūcija, kas dos iespēju sabiedrībai aktīvāk iesaistīties pašvaldības darbā un tās lēmumu pieņemšanā.

2023. gada 1. janvārī spēkā ir stājies Pašvaldību likums, kura 58. pants paredz pašvaldībām iespēju izveidot iedzīvotāju padomes. Pašvaldību likuma 58. panta sestā daļa nosaka, ka dome izdod padomes nolikumu – saistošos noteikumus, kuros nosaka padomes izveidošanas un darbības nosacījumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Padomes locekļu darbs nav algots. Padomes sēžu organizēšanai padome izmanto pašvaldības īpašumā esošās telpas, iekārtas un aprīkojumu, iepriekš to saskaņojot ar pārvaldes vadītāju. Tādējādi tiek izmantoti pašvaldības rīcībā esošie resursi un netiek radītas papildu izmaksas.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Pozitīva sociālā ietekme, sabiedrībai tiek dota iespēja iesaistīties pašvaldības darbā. Kandidēt padomes locekļu vēlēšanās var jebkura persona, kura atbilst vecuma un nodarbošanās ierobežojumiem, kuri ir noteikti Pašvaldību likuma 58. panta trešajā un ceturtajā daļā. Iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir vieglāk iesaistīties un izteikt savus ierosinājumus pašvaldības darbā.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Pozitīva sociālā ietekme, sabiedrībai tiek dota iespēja iesaistīties pašvaldības darbā. Kandidēt padomes locekļu vēlēšanās var jebkura persona, kura atbilst vecuma un nodarbošanās ierobežojumiem, kuri ir noteikti Pašvaldību likuma 58. panta trešajā un ceturtajā daļā. Iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir vieglāk iesaistīties un izteikt savus ierosinājumus pašvaldības darbā. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nolikums nosaka Bauskas novada iedzīvotāju konsultatīvās padomes darbības teritorijas stratēģiski pareizāku attīstību konkrētajā teritorijā.

Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi:

1. gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu;

2. sniegt iedzīvotājiem daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniegt atbalstu kultūras norisēm;

3. sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu.

Padomes darbības nodrošināšanā tiek iesaistīti pašvaldības Administrācijas darbinieki, attiecīgā pagasta apvienības pārvaldes vadītājs un darbinieki. Netiek veidotas jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Ar saistošajiem noteikumiem tiks izveidotas jaunas institūcijas – Bauskas novada iedzīvotāju padomes.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Nolikums ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Saistošo noteikumu izstrādes procesā 2023. gada 17. jūlijā notika iedzīvotāju tikšanās par saistošo noteikumu priekšlikumu, kur tika pārrunāts un diskutēts noteikumu saturs.

8.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 3. augusta līdz 2023. gada 17. augustam publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.bauskasnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemti viedokļi.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!