• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2023. gada 20. jūlija saistošie noteikumi Nr. 12 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2023., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/op/2023/147.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līvānu novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Par pašvaldības materiālās palīdzības pabalstiem Līvānu novadā

Vēl šajā numurā

02.08.2023., Nr. 147

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 12

Pieņemts: 20.07.2023.

OP numurs: 2023/147.12

2023/147.12
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 12

Cēsīs 2023. gada 20. jūlijā

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā

Apstiprināti ar Cēsu novada domes
20.07.2023. lēmumu Nr. 369

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu un likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā.

2. Maznodrošinātās mājsaimniecības ienākumu slieksnis Cēsu novadā ir 60 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī.

3. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa apmēru aprēķina, attiecīgajam ienākumu slieksnim piemērojot:

3.1. koeficientu 1 pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā;

3.2. koeficientu 0,7 pārējām personām mājsaimniecībā.

4. Noteikumos paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis piemērojams no 2023. gada 1. jūlija.

5. Ar Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Cēsu novada domes 2021. gada 21. oktobra saistošie noteikumi Nr. 7 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

Cēsu novada domes 2023. gada 20. jūlija saistošo noteikumu Nr. 12 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

 

Cēsu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) domes saistošo noteikumu "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) mērķis ir noteikt maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – SPSP likums) 33. panta ceturtās daļas regulējumam, kas ir stājies spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir noteikts Cēsu novada domes 2021. gada 21. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 7 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā", kuri izdoti, pamatojoties uz SPSP likuma 33. panta trešo daļu un likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Cēsu novadā ir noteikts 376,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 264,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

2023. gada 8. martā SPSP likumā izdarīti grozījumi, tai skaitā SPSP likuma 33. pants izteikts jaunā redakcijā, kas stājās spēkā 2023. gada 1. jūlijā. Saskaņā ar šī panta pirmo daļu minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk – ienākumu mediāna). Šī panta ceturtajā daļā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Atbilstoši SPSP likuma trešajai daļai trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

Centrālās statistikas pārvalde ir publicējusi ienākumu mediānas prognozes; ienākumu mediāna 2023. gadā atbilst faktiskajiem mājsaimniecību ienākumiem 2020. gadā, un ienākumu mediānas apmērs uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī 2023. gadā ir 626,57 euro.

Ievērojot spēkā esošo Cēsu novadā noteikto maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni (376,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 264,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā), kas tiek piemērots no 2023. gada 1. janvāra, secināms, ka tas atbilst 60 procentiem no ienākumu mediānas. Atbilstoši SPSP likuma 33. panta piektajai daļai, aprēķinot konkrētas mājsaimniecības ienākumu slieksni, mājsaimniecības pirmajai vai vienīgajai personai piemērojams koeficients 1, pārējām personām mājsaimniecībā – koeficients 0,7, un Saistošajos noteikumos paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis skaitliskā izteiksmē ir 376,00 un 264,00 euro.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Cēsu novadā.

Saistošie noteikumi neradīs nepieciešamību pēc papildus finansējuma Pašvaldības 2023. gada budžetā, jo nepalielināsies prognozētais maznodrošināto mājsaimniecību skaits, ievērojot, ka Saistošajos noteikumos paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis naudas izteiksmē atbilst tam līmenim, kāds noteikts spēkā esošajos saistošajos noteikumos un tika izmantots, sastādot 2023. gada budžetu, proti, 376,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 264,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošajos noteikumos paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis noteikts, lai sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu veidā sniegtu atbalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām un iedzīvotājiem, kam šis atbalsts visvairāk nepieciešams.

Saistošie noteikumi neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci novadā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības Sociālais dienests, kura lēmumus var apstrīdēt Pašvaldības domē. Pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Saistošo noteikumu īstenošana neradīs papildus izmaksas saistībā ar paredzēto pabalstu administrēšanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpilde tiks organizēta, īstenojot Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā paredzēto pašvaldību autonomo funkciju – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus – un šīs funkcijas izpildei paredzēto personāla resursu ietvaros. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas struktūrvienības vai piesaistīt jaunus personālresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi īstenos Cēsu novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai tādus pasākumus, kas nepieciešami šī mērķa īstenošanai. Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas to izdošanas mērķim.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 14. jūnija līdz 2023. gada 27. jūnijam publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.cesunovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!