• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2023. gada 13. jūlija saistošie noteikumi Nr. RD-23-224-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalsta programmu "Diasporas relokācijas atbalsta programma"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2023., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/op/2023/143.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Interešu Izglītības programmu finansēšanas un īstenošanas kārtība Cēsu novada pašvaldībā

Vēl šajā numurā

27.07.2023., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-23-224-sn

Pieņemts: 13.07.2023.

OP numurs: 2023/143.4

2023/143.4
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-224-sn

Rīgā 2023. gada 13. jūlijā (prot. Nr. 95, 11. §)

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalsta programmu "Diasporas relokācijas atbalsta programma"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir finansiālu atbalstu Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalsta programmas "Diasporas relokācijas atbalsta programma" ietvaros (turpmāk – atbalsts).

2. Atbalsta mērķis ir atbalstīt Latvijas remigrantus, kuri nesen ir atgriezušies vai vēlas atgriezties Latvijā.

3. Atbalsts tiek piešķirts no Rīgas valstspilsētas pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā šim mērķim paredzētajiem finanšu līdzekļiem, vienam pretendentam paredzot atbalstu 1845 euro apmērā.

4. Pretendēt uz atbalstu, iesniedzot pieteikumu, var remigrants, kurš ir atgriezies Latvijā no ārvalstīm un saņēmis rezidenta statusu ne ātrāk kā 180 dienas pirms pieteikuma iesniegšanas un kurš atbilst šādiem nosacījumiem:

4.1. tā pirmreizējā deklarētā dzīvesvieta pēc atgriešanās no ārvalstīm un pieteikuma iesniegšanas dienā ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

4.2. tas bez pārtraukuma ir nostrādājis Latvijā reģistrētā uzņēmumā vismaz pēdējos četrus mēnešus;

4.3. tā bruto darba alga pēdējos četrus mēnešus ir bijusi vismaz 2500 euro mēnesī, ko apliecina izziņa no Valsts ieņēmumu dienesta par veikto sociālo iemaksu apjomu pēdējo četru mēnešu laikā.

5. Atbalsts tiek izmaksāts, ja ir izpildīti visi 4. punktā minētie nosacījumi.

6. Noteikumu izpildi nodrošina Aģentūra. Aģentūras direktors pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu.

7. Aģentūra apstiprina atbalsta piešķiršanas nolikumu, kurā tiek noteikta:

7.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

7.2. pieteikuma izskatīšanas kārtība;

7.3. kārtība, kādā pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu pilnā vai daļējā apmērā vai arī par atteikumu piešķirt atbalstu.

8. Atbalsta piešķiršanas nolikums, pieteikšanās termiņš un informācija par izmaksātā atbalsta apmēru tiek publicēti tīmekļvietnē www.liveriga.com.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 13. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-224-sn "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalsta programmu "Diasporas relokācijas atbalsta programma""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Atbilstoši Pašvaldību likuma 2. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu komercdarbību, tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju – sekmēt saimniecisko darbību pašvaldības administratīvajā teritorijā un sniegt tai atbalstu. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Diasporas likuma 15. panta pirmajā daļā noteikts, ka valsts un pašvaldības atbalsta Latvijas tautas atkalapvienošanos un veic pasākumus, lai atvieglotu diasporas locekļu atgriešanos vai pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. Saistošo noteikumu mērķis ir ar atbalsta palīdzību veicināt remigrantu atgriešanos dzimtenē, kuri savu ārzemēs iegūto izglītību un pieredzi vēlas realizēt darbā Rīgā, neatkarīgi no izvēlētās darbības nozares. Tas ļaus veicināt jaunu talantu ieplūšanu Rīgas darba tirgū, nodrošinot zināšanu un pieredzes apmaiņu, kā arī uzlabos Rīgas uzņēmumu konkurētspēju.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva. Pašvaldību likuma 5. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Atbalsts tiek piešķirts no budžeta programmas 21.01.00. "Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra"" līdzekļiem. Atbalsta apmērs tiek aprēķināts, ņemot vērā no 2500 euro bruto darba algas četru mēnešu periodā saņemtos iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Atbalsts dos iespēju remigrantiem atsākt darbu Latvijā, samazinot ar pārcelšanos saistītos izdevumus, kā arī ļaus dalīties ar uzkrāto pieredzi, paaugstinot darba tirgus kvalitāti.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības atbalsta piešķiršanas nolikumā. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt atbalstu programmas ietvaros.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Rīgas valstspilsētas pašvaldībai atbalsta programmas "Diasporas relokācijas atbalsta programma" īstenošanai nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide. Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" rīcībā ir nepieciešamie resursi programmas nodrošināšanai.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķa sasniegšanai. Darba algas apmērs kā kritērijs tiek noteikts, ievērojot pašvaldības pienākumu lietderīgi rīkoties ar finanšu līdzekļiem, sabalansējot izmaksāto atbalstu ar noteiktā laikposmā saņemtajiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem, vienlaicīgi veicinot vidējās darba samaksas paaugstināšanos un palielinot budžeta ieņēmumus ilgtermiņā.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu izstrādes procesā ir veiktas konsultācijas ar speciālistiem no Ārlietu ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Rīgas plānošanas reģiona, Nodarbinātības valsts aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda.

Saistošo noteikumu projekts 2023. gada 21. martā publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļu noskaidrošanai. Noteiktajā termiņā līdz 2023. gada 5. aprīlim viedokļi vai priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!