• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes novada domes 2022. gada 5. maija saistošie noteikumi Nr. 47 "Par pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.05.2022., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/op/2022/96.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi Nr. 48

Par prioritāro bezdarbnieku iesaistes kārtību Rēzeknes novada pašvaldības pasākumā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi"

Vēl šajā numurā

19.05.2022., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 47

Pieņemts: 05.05.2022.

OP numurs: 2022/96.22

2022/96.22
RĪKI

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 47

Rēzeknē 2022. gada 5. maijā

Par pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru

APSTIPRINĀTI
Rēzeknes novada domes
2022. gada 5. maija sēdē (prot. Nr. 13, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un
apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rēzeknes novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu, kas tiek izmantots personiskās palīgsaimniecības vajadzībām un kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai.

2. Šo noteikumu izpratnē zemesgabals ir Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta zemes vienība, kurai ir piešķirts kadastra apzīmējums, vai arī šādas zemes vienības atsevišķa, norobežota daļa, kurai nav piešķirts atsevišķs kadastra apzīmējums, bet par kuras robežām iznomātājs un nomnieks ir savstarpēji vienojušies.

3. Neapbūvētam zemesgabalam, kas tiek izmantots personiskās palīgsaimniecības vajadzībām (ārpus pilsētas teritorijas), atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam, ar nosacījumu, ka kopējā zemes nomas personiskās palīgsaimniecības vajadzībām platība novada pagastu teritorijā nepārsniedz 0,30 ha (3000 m2), un nomnieks šajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts – nomas maksa gadā ir:

3.1. 1,5 % apmērā no kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 5 (pieci) euro gadā, ja tā platība nepārsniedz 0,01 ha (100 m2);

3.2. 3 % apmērā no kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 10 (desmit) euro gadā, ja tā platība pārsniedz 0,01 ha (100 m2).

4. Neapbūvētam zemesgabalam, kas novada pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai, ar nosacījumu, ka attiecīgās pilsētas teritorijā kopējā zemes nomas sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai platība nepārsniedz 1500 m2 (0,15 ha) un nomnieks šajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa gadā ir 1,5 % apmērā no kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 10 (desmit) euro gadā.

5. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Rēzeknes novada pašvaldības 2018. gada 18. janvāra saistošie noteikumi Nr. 12 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru".

Rēzeknes novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece Ē. Teirumnieka

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Šobrīd kārtību, kā tiek aprēķināta neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas, nosaka Rēzeknes novada pašvaldības 2018. gada 18. janvāra saistošie noteikumi Nr. 12 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru", turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 12, kuri spēkā no 2018. gada 24. februāra (publicēti Rēzeknes novada pašvaldības bezmaksas izdevumā "Rēzeknes novada ziņas" 2018. gada 23. februārī Nr. 1 (51)).

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam, ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Viļānu novada pašvaldībā saistošie noteikumi, kas nosaka kārtību, kā tiek aprēķināta neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas nav izdoti.

Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams izveidot jaunu tiesisko regulējumu, kas atbilst jaunizveidotās pašvaldības interesēm, nodrošinot vienotu kārtību, kā tiek aprēķināta neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā.

2. Īss projekta satura izklāsts Rēzeknes novada pašvaldības saistošie noteikumi "Par pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru" izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu.

Gadījumos, kad neapbūvētu zemesgabalu, kuri tiek izmantoti personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam un kuri nodoti pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai, kadastrālā vērtība un iznomājamās platības ir nelielas, to noteiktā nomas maksa nesedz administrēšanas izdevumus, līdz ar to nepieciešams noteikt minimālo nomas maksas apmēru.

Saistošos noteikumus nepieciešams izdot, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības pēc Rēzeknes novada pašvaldības valdījumā un īpašumā esošas zemes nomas tiesību izmantošanas mazdārziņu un palīgsaimniecību ierīkošanas un uzturēšanas vajadzībām un vienlaikus noteiktu minimālo nomas maksas apmēru, kas segtu nomas maksas administrēšanas izmaksas visā Rēzeknes novada pašvaldības teritorijā.

Saistošie noteikumi paredz divus gadījumus, kuros pašvaldība par tai piederošajiem vai piekrītošajiem neapbūvētajiem zemesgabaliem noteiks lielāku nomas maksu, nekā tas minēts Ministru kabineta noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā, un tas ir:

– par neapbūvēta zemesgabala vai tā daļas, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomu;

– par neapbūvēta zemesgabala, kas pilsētā nodots pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts) nomu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi paredz pašvaldības zemes nomas minimālo apmēru, līdz ar ko, to izpildei tiek prognozēta pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.

Lai nodrošinātu Saistošo noteikumu izpildi nav, nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas personas, kuras novada administratīvajā teritorijā savu un ģimenes vajadzību nodrošināšanai vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu mazdārziņa ierīkošanai pilsētas teritorijā vai palīgsaimniecības vajadzībām pārējā novada lauku teritorijā.

Uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi neskars.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Privātpersonai, ja tā vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu palīgsaimniecības vai mazdārziņa ierīkošanas vajadzībām, ar iesniegumu jāvēršas Rēzeknes novada pašvaldībā, Atbrīvošanas alejā 95A, Rēzeknē vai arī attiecīgajā apvienības vai pagasta pārvaldē.

Saistošie noteikumi neskar administratīvās procedūras un nemaina līdzšinējo kārtību.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Sabiedrības līdzdalība Saistošo noteikumu izstrādāšanā tika nodrošināta informējot iedzīvotājus ar Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapas starpniecību un lūdzot izteikt viedokļus un priekšlikumus par Saistošajiem noteikumiem.

Viedokļi par Saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Rēzeknes novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece Ē. Teirumnieka

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!