• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienvidkurzemes novada domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 2022/9 "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksu Dienvidkurzemes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2022., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/op/2022/86.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 11/2022

Par bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju datu bāzes izveidošanu un uzturēšanu

Vēl šajā numurā

05.05.2022., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/9

Pieņemts: 24.02.2022.

OP numurs: 2022/86.13

2022/86.13
RĪKI

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/9

Grobiņā 2022. gada 24. februārī

Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksu Dienvidkurzemes novadā

APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
24.02.2022. sēdes lēmumu Nr. 188 (prot. Nr. 3, 85. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Dienvidkurzemes novada pašvaldībai (turpmāk – pašvaldība) piekrītošu vai piederošu neapbūvētu zemesgabalu, kas nav starpgabals, vai to daļu (turpmāk – zemesgabals) nomas maksu, ja zemesgabalu iznomā 2. punktā minētajiem mērķiem, izņemot 4. punktā minētās personas.

2. Noteikumi attiecas uz juridiskām un fiziskām personām, kuras vēlas nomāt vai nomā pašvaldības zemesgabalus:

2.1. sakņu dārzu ierīkošanai (ne vairāk kā 0,2 ha) pilsētās ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts;

2.2. personisko palīgsaimniecību vajadzībām (ne vairāk kā 2,5 ha) atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts;

3. Par personiskajām palīgsaimniecībām uzskatāmas lauku saimniecības (ieskaitot arī sakņu dārzus ārpus pilsētām), kuras iznomā iedzīvotājiem, ja viņu pastāvīgajā lietošanā nav lauksaimniecībā izmantojamas zemes vai tās ir nepietiekami un kuru kopējā platība nepārsniedz 2,5 ha.

4. Noteikumi neattiecas uz personām, kas nomā pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi vai par šīs zemes kas ieguvušas nomas pirmtiesības saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. panta otro daļu un 26. panta otro daļu.

5. Zemesgabals ir neapbūvēts, ja kadastra reģistrā nav atzīmes par būvēm, kā arī dabā un telpiskajos datos būves nav konstatējamas.

II. Nomas maksa

6. Zemes nomas maksa zemesgabalam, kas tiek izmantots sakņu dārza pilsētās ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tiek noteikta:

6.1. Par zemesgabalu ar platību līdz 300 m2 – 5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 7,00 EUR gadā;

6.2. Par zemesgabalu ar platību no 301 m2 līdz 2000 m2 – 5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 14,00 EUR gadā.

7. Zemes nomas maksa zemesgabalam, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām, ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tiek noteikta:

7.1. Par zemesgabalu līdz 300 m2 – 5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 7,00 EUR gadā;

7.2. Par zemesgabalu no 301 m2 līdz 2000 m2 – 5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 14,00 EUR gadā;

7.3. Par zemesgabalu ar platību no 2001 m2 līdz 25000 m2 – 1,5 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 28,00 EUR gadā.

III. Noslēguma jautājumi

8. Noteikumi stājas spēkā 2022. gada 1. jūnijā.

9. Spēkā esošajiem nomas līgumiem, kuri noslēgti līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai, noteikumus piemēro no 2023. gada 1. janvāra.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols

 

Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2022/9  "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksu Dienvidkurzemes novadā"
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums Sadaļas paskaidrojums
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu, kurš nosaka, ka pašvaldībai savos saistošajos noteikumos ir tiesības noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā. Noteikumos noteiktā zemes nomas maksai ir jāsedz tās administrēšanas izdevumi.

Tāpat noteikumi vienādo iznomāšanas noteikumus Dienvidkurzemes novadā.

Līdz ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs Grobiņas novada domes 2018. gada 25. oktobra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par nomas maksas aprēķina noteikšanu Grobiņas novada pašvaldībai piederošiem un piekrītošiem neapbūvētiem zemes gabaliem sakņu dārzu un lauksaimniecības vajadzībām", Priekules novada pašvaldības 2019. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 3/19 "Par neapbūvētu Priekules novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu nomas maksu", Nīcas novada pašvaldības 2019. gada 9. decembra saistošie noteikumi Nr. 7 "Par Nīcas novada pašvaldības neapbūvētas lauksaimniecībā un sakņu un augļu dārzu ierīkošanai izmantojamās zemes nomas maksu", Aizputes novada domes 2019. gada 27. marta saistošie noteikumi "Par neapbūvētu, Aizputes novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu nomas maksu".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts nosaka pašvaldības neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību Dienvidkurzemes novadā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projekts paredz iekasēt zemes nomas maksu, kuras apmērs tiks tuvināts nomas maksas administrēšanai nepieciešamo līdzekļu apjomam un tirgus situācijai, tādēļ saistošo noteikumu izpildei tiek prognozēta pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Pozitīva. Noteikumi nodrošinās vienlīdzīgus noteikumus visiem lauksaimniekiem atbilstoši tirgus situācijai.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!