• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 12 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2022., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/op/2022/86.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/9

Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksu Dienvidkurzemes novadā

Vēl šajā numurā

05.05.2022., Nr. 86

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 12

Pieņemts: 21.04.2022.

OP numurs: 2022/86.12

2022/86.12
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 12

Cēsīs 2022. gada 21. aprīlī

Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu

APSTIPRINĀTI
ar Cēsu novada domes 21.04.2022. lēmumu Nr. 197

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 10. punktu un Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.1 punktu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu, izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā (turpmāk – nodeva), nodevas apmēru atbilstoši nodevas objektu iedalījumam, nodevas samaksas kārtību un atvieglojumus Cēsu novada administratīvajā teritorijā. Nodevas objekts ir katra atsevišķa būvatļauja vai būvniecības ieceres paskaidrojuma raksts (turpmāk – būvniecības iecere).

2. Nodevu maksā fiziskas un juridiskas personas, kuras, saskaņojot būvniecības ieceri, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņem no Cēsu novada būvvaldes (turpmāk – būvvalde) būvatļauju vai būvniecības ieceres akceptu.

II. NODEVAS MAKSĀŠANAS KĀRTĪBA UN ATVIEGLOJUMI

3. Būvvalde personai kopā ar būvatļauju izsniedz maksājuma paziņojumu, kurā norādīts nodevas apmērs un samaksas termiņi. Nodeva par būvatļaujas saņemšanu 50 % apmērā maksājama pēc būvatļaujas saņemšanas. Atlikušie 50 % no nodevas maksājami saņemot atzīmi par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi. Maksājumu apliecinošs dokuments par nodevas samaksu būvvaldē iesniedzams kopā ar iesniegumu par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi. Persona ir tiesīga samaksāt Nodevu par būvatļauju pilnā apmērā, saņemot būvatļauju. Ja būvatļaujas nosacījumi netiek izpildīti vai būvatļauja netiek realizēta, iekasēto nodevu neatmaksā.

4. Nodeva par būvniecības ieceres akceptu izdarot atzīmi paskaidrojuma rakstā maksājama pilnā apmērā saņemot būvniecības ieceres akceptu. Maksājumu apliecinošs dokuments par nodevas samaksu iesniedzams būvvaldē kopā ar būvniecības ieceri. Ja paskaidrojuma rakstā noteiktā būvniecības iecere netiek realizēta, iekasēto nodevu neatmaksā. Ja būvvalde pieņem lēmumu noraidīt būvniecības ieceri, nodeva personai tiek atmaksāta.

5. Nodevas apmērs par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu:

N.P.K. Būvniecības process Nodevas apmērs
[EUR] bez PVN
1. Būvatļaujas izsniegšana  
1.1. II grupas ēka 60,00
1.2. III grupas ēka 120,00
1.3. II grupas inženierbūve 60,00
1.4. III grupas inženierbūve 120,00
2. Būvniecības ieceres akcepts  
2.1. I, II vai III grupas ēka 20,00
2.2. I, II vai III grupas inženierbūve 20,00

6. Ja būvniecības iecerē tiek paredzēta vairāku būvju būvniecība un būvēm atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem nosacījumiem ir dažādas būvju grupas, nodevas apmērs piemērojams atbilstoši augstākas būvju grupas nodevas likmei.

7. No nodevas samaksas atbrīvoti:

7.1. persona ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti un politiski represētās personas, ja tās veic būves projektēšanu un būvniecību sev piederošā dzīvokļa īpašumā, viendzīvokļa dzīvojamajā mājā vai palīgēkā;

7.2. būvatļaujas saņēmējs, ja būvniecība pilnīgi vai daļēji tiek veikta ar Cēsu novada pašvaldības finansējumu, kā arī gadījumos, kad būvniecība nepieciešama pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

III. NODEVAS IEKASĒŠANAS KONTROLE

8. Nodeva maksājama ar Cēsu novada pašvaldības bankas norēķinu kontā, maksājuma mērķa sadaļā norādot nodevas veidu un īpašuma adresi.

9. Kontroli par nodevas saņemšanas noteikumu ievērošanu un iekasēšanu veic būvvalde. Nodevas uzskaiti veic Cēsu novada pašvaldības Finanšu pārvalde.

IV. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

10. Ja būvatļauja izsniegta pirms saistošo noteikumu spēkā stāšanās un iepriekš noteiktā nodeva nav samaksāta 100 % apmērā, tad, saņemot atzīmi par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi, nodeva tiek noteikta 50 % apmērā no 5. punktā norādītā nodevas apmēra.

11. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Cēsu novada domes 2014. gada 20. novembra saistošie noteikumi Nr. 20 "Nodeva par būvatļaujas saņemšanu", Amatas novada pašvaldības 2010. gada 20. janvāra saistošie noteikumi Nr. 3 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas saņemšanu" un Līgatnes novada domes 2015. gada 27. novembra saistošie noteikumi Nr. 15/23 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas saņemšanu vai būvniecības ieceres akceptu Līgatnes novada būvvaldē".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 12 "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu" izstrādāti ar mērķi Cēsu novada administratīvajā teritorijā ieviest vienotu nodevas maksāšanas kārtību un apmērus.

Domes pilnvarojumu izstrādāt saistošos noteikumus nosaka likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 15. punkts un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 10. punkts, piešķirot pašvaldībai tiesības savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par būvatļaujas saņemšanu un būvniecības ieceres akceptu un Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldība var uzlikt pašvaldības nodevas" (turpmāk – Noteikumi Nr. 480) 16.1 punkta.

2. Īss projekta satura izklāsts

Cēsu novada saistošie noteikumi "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas izdošanu vai būvniecības ieceres akceptu" nosaka nodevas maksāšanas kārtību, apmērus un personas, kas var saņemt nodevas maksāšanas atvieglojumus.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.¹ panta otro daļu, izstrādājot saistošo noteikumu projektu par pašvaldības nodevām, paskaidrojuma rakstā neiekļauj informāciju par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kas Cēsu novada administratīvajā teritorijā veic būvniecību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Noteikumu regulējums neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Saistošo noteikumu pieņemšana neradīs mērķgrupām jaunas tiesības vai papildus administratīvās procedūras.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Cēsu novada būvvalde.

Saistošie noteikumi tiks izskatīti Cēsu novada domes sēdē nosūtīti atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas tiks publicēti novada izdevumā "Cēsu Vēstis", Cēsu novada pašvaldības mājaslapā www.cesis.lv.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar privātpersonām.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!