• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cēsu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 5 "Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2022., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/op/2022/65.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ludzas novada domes saistošie noteikumi Nr. 10/2022

Ludzas novada (administratīvā teritorija līdz 2021. gada 1. jūlijam) teritorijas plānojums 2013.-2024. gadam

Vēl šajā numurā

01.04.2022., Nr. 65

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Cēsu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 5

Pieņemts: 24.02.2022.

OP numurs: 2022/65.8

2022/65.8
RĪKI

Cēsu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Cēsīs 2022. gada 24. februārī

Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai

APSTIPRINĀTI
ar Cēsu novada domes sēdes 24.02.2022. lēmumu Nr. 58

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu un likuma
"Par kultūras pieminekļu aizsardzību"
24. panta otro daļu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Cēsu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir līdzfinansējumu, līdzfinansējuma apmēru un piešķiršanas nosacījumus ēku, būvju un to daļu restaurācijas un konservācijas darbiem objektos Cēsu novada teritorijā, kas ir valsts vai vietējas nozīmes kultūras pieminekļi, atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās vai atrodas Cēsu novada vietējās nozīmes kultūrvēsturiskajās teritorijās vai arī ir kultūrvēsturiskie objekti novada "Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu" izpratnē (turpmāk – Kultūras Objekti), kuri īpašnieka (valdītāja) noteiktajā kārtībā ir pieejami sabiedrības apskatei, kā arī de minimis atbalsta saņemšanas nosacījumus.

2. Noteikumu mērķis ir atbalstīt un veicināt kultūras pieminekļu saglabāšanu sabiedrības interesēs un uzlabot Cēsu novada iedzīvotāju dzīves vides kvalitāti.

3. Līdzfinansējumu piešķir pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros. Attiecīgā budžeta gada ietvaros piešķirto finansējumu, kas nav izlietots attiecīgajā budžeta gadā, pārceļ uz nākamo budžeta gadu un izlieto tam paredzētajam mērķim.

II. PAŠVALDĪBAS KOMPETENCE

4. Cēsu novada domes priekšsēdētājs ar rīkojumu izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju (turpmāk – Komisija).

5. Pašvaldība noteikumos noteiktajā kārtībā publicē paziņojumu par projektu iesniegumu iesniegšanu.

6. Komisija noteikumos noteiktajā kārtībā veic projektu iesniegumu vērtēšanu, kā arī pieņem lēmumu par projekta apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu un informē par to projekta iesniedzēju.

7. Pēc Komisijas lēmuma par projekta apstiprināšanu pieņemšanas, pašvaldība ar projekta iesniedzēju slēdz līgumu par līdzfinansējuma piešķiršanu.

III. PROJEKTU IESNIEGUMU ATLASES IZSLUDINĀŠANA

8. Paziņojumu par projekta iesniegumu iesniegšanu pašvaldība publicē pašvaldības mājaslapā internetā, pašvaldības laikrakstos, pašvaldības sociālajos tīklos.

9. Paziņojumā par projektu iesniegumu iesniegšanu norāda:

9.1. konkursa kontaktpersonu/koordinatoru;

9.2. projektu iesniegšanas vietu un beigu termiņu, kas nav īsāks par 2 (diviem) mēnešiem no paziņojuma publicēšanas datuma;

9.3. pieejamo finansējuma apjomu;

9.4. konkursa informatīvā semināra norises vietu, veidu (attālināti vai klātienē), laiku un datumu.

IV. DE MINIMIS ATBALSTA NOSACĪJUMI SAIMNIECISKĀS DARBĪBAS VEICĒJIEM, KAS PRETENDĒ UZ LĪDZFINANSĒJUMA SAŅEMŠANU

10. Ja līdzfinansējumu kultūras objektu saglabāšanai piešķir šo noteikumu 17. un 18. punktā norādītajiem atbalsta pretendentiem, kuru attiecīgajos īpašumos tiek veikta saimnieciskā darbība, un atbalsts, uz kuru šīs personas pretendē, uzskatāms par komercdarbības atbalstu, tad atbalstu kultūras objektu saglabāšanai radušos attiecināmo izmaksu segšanai sniedz saskaņā ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (turpmāk – Regula Nr. 1407/2013) un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību. De minimis atbalstu piešķir līdz Regulas Nr. 1407/2013 7. panta 4. punkta un 8. pantā minētajam termiņam.

11. Ja atbalsts tiek sniegts kultūras objekta saglabāšanai īpašumā, kura daļā tiek veikta saimnieciskā darbība, vai kultūras pieminekļa saglabāšanai daudzdzīvokļu mājā, kuras kādā no dzīvokļiem tiek veikta saimnieciskā darbība, šo noteikumu 10. punktā norādītajām personām, piesakoties de minimis atbalstam, ir tiesības norādīt, ka proporcionāli šīs personas īpašuma vai kopīpašuma daļai kultūras objekta saglabāšanas izmaksas ir uzskatāmas par neattiecināmām un tiek segtas no citiem privātiem līdzekļiem bez valsts vai pašvaldības atbalsta, proporcionāli samazinot pašvaldības piešķirtā atbalsta (līdzfinansējuma) daļu.

12. Pašvaldība nodrošina dokumentācijas uzglabāšanu, ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz 10 gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

13. Saimnieciskās darbības veicējs, kas ir saņēmis pašvaldības atbalstu uzglabā dokumentāciju, ievērojot Regulas Nr. 1407/2013 6. panta 4. punktā minētos nosacījumus, un nodrošina informācijas pieejamību vismaz desmit gadus no atbalsta piešķiršanas dienas.

14. Atbalsts netiek piešķirts Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām.

15. Ja saimnieciskās darbības veicējs darbojas Regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punkta a), b) un c) apakšpunktos norādītajās nozarēs, atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas atbalstāmās darbības un finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības minētajās nozarēs negūst labumu no piešķirtā atbalsta.

16. Vienam de minimis atbalsta saņēmējam viena vienota uzņēmuma1 līmenī de minimis atbalsta apmērs kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto de minimis atbalstu nepārsniedz Regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru.

V. PRASĪBAS PROJEKTA IESNIEDZĒJAM

17. Projekta iesniedzējs ir fiziska vai juridiska persona (izņemot publisko tiesību juridiskā persona vai atvasināta publiska persona), kura ir noteikumu 1. punktā minētā Kultūras Objekta īpašnieks (valdītājs) un kurai:

17.1. nav pasludināts maksātnespējas process (izņemot gadījumu, kad maksātnespējas procesā tiek piemērota sanācija vai cits līdzīga veida pasākumu kopums, kas vērsts uz parādnieka iespējamā bankrota novēršanu un maksātspējas atjaunošanu), apturēta vai pārtraukta tā saimnieciskā darbība, uzsākta tiesvedība par tā bankrotu vai tas tiek likvidēts;

17.2. nav nekustamā īpašuma nodokļa parāds par tā īpašumā (valdījumā) esošo nekustamo īpašumu, kas atrodas Cēsu novadā;

17.3. Kultūras Objektā pēdējā gada laikā nav konstatētas patvaļīgas būvniecības pazīmes.

18. Ja kultūras objekta statuss piešķirts daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai, kura ir sadalīta dzīvokļu īpašumos, projekta iesniedzējs ir attiecīgās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība un uz to nav attiecināmas noteikumu 17. punkta prasības.

VI. PROJEKTA IESNIEGUMA IESNIEGŠANAS KĀRTĪBA UN IESNIEDZAMIE DOKUMENTI

19. Lai pieteiktos līdzfinansējuma saņemšanai, projekta iesniedzējs ne vēlāk kā līdz paziņojumā par projekta iesniegšanu norādītajam beigu termiņam pašvaldībā iesniedz projekta iesniegumu, kurā iekļauts:

19.1. projekta iesnieguma veidlapa (1. pielikums);

19.2. plānoto restaurācijas un/vai konservācijas (t.sk. izpētes, inventarizācijas, projektēšanas u.c.) darbu programma, kur minēta darbu metodika, secība un izmantojamie materiāli;

19.3. plānoto restaurācijas un/vai konservācijas darbu lokālā tāme (saskaņā ar LBN 501-17 5. pielikumu) vai pakalpojuma izmaksu tāme;

19.4. esošās situācijas fotofiksācija un citi vizuālie, vēsturiskie materiāli, ja tādi ir pieejami;

19.5. informācija par darbu veicēju (tajā skaitā par darba pieredzi un kvalifikāciju darbu programmā aprakstīto darbu veikšanai);

19.6. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par projekta īstenošanu, izmaksu apstiprināšanu, īpašuma sabiedriskās pieejamības kārtību un atbildīgā projekta vadītāja (pilnvarotās personas) nozīmēšanu (ja attiecināms).

20. Projekta iesniegumu var iesniegt sekojošos veidos:

20.1. drukātā formātā pašvaldības Klientu apkalpošanas centros ne vēlāk kā paziņojumā par projektu iesniegšanu norādītajā beigu termiņā;

20.2. elektroniskā veidā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu atbilstoši Elektronisko dokumentu likumā noteiktajam, nosūtot uz pašvaldības oficiālo e-pasta adresi dome@cesunovads.lv ne vēlāk kā paziņojumā par projektu iesniegšanu norādītajā beigu termiņā.

21. Projektu iesniegumu iesniedz vienā eksemplārā latviešu valodā, tekstam jābūt skaidri salasāmam. Ja projektu iesniedz drukātā veidā, tam jābūt caurauklotam vai sastiprinātam ar skavu. Projekta iesnieguma lapām jābūt secīgi sanumurētām, ņemot vērā, ka pirmā lapa ir pieteikuma veidlapa.

22. Projekta iesniegumu paraksta projekta iesniedzējs vai tā pilnvarotā persona.

VII. ATBALSTĀMĀS UN NEATBALSTĀMĀS IZMAKSAS, LĪDZFINANSĒJUMA APMĒRS

23. Izmaksas ir atbalstāmas, ja tās tieši ir nepieciešamas projekta īstenošanai un tās ir paredzētas apstiprinātajā projekta iesniegumā.

24. Par atbalstāmām izmaksām uzskata:

24.1. Kultūras Objekta vai tā daļas restaurācijas un/vai konservācijas būvprojekta izstrādes izmaksas;

24.2. Kultūras Objekta vai tā daļas izpētes darbu izmaksas, arhitektūras objekta kultūrvēsturiskā inventarizācijas un arhitektūras objekta kultūrvēsturiskā izpētes dokumentu izstrādes izmaksas;

24.3. Kultūras Objekta būvamatniecības izstrādājumu (turpmāk šo noteikumu izpratnē – ēku vēsturiskie logi un durvis, kā arī vēsturiskās dekoratīvās un funkcionālās būvdetaļas no koka vai cita materiāla) restaurācijas un konservācijas izmaksas;

24.4. Kultūras Objekta vai tā daļas restaurācijas (t.sk. fasāžu, jumta segumu, konstrukciju, pamatu) un/vai konservācijas būvdarbu izmaksas;

24.5. augsti kvalitatīvu autentisko būvdetaļu kopiju izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas gadījumos, ja autentiskās s detaļas ir zudušas;

24.6. nodokļu un nodevu maksājumus, kas tieši saistīti ar līdzfinansēto projektu, ja projekta iesniedzējs tos nevar atgūt, ievērojot normatīvajos tiesību aktos par nodokļiem un nodevām noteikto kārtību.

25. Par neatbalstāmām izmaksām uzskata:

25.1. izmaksas, kas saistītas ar projekta iesnieguma sagatavošanu, tajā skaitā konsultācijām un citiem pakalpojumiem, pašvaldības nodevām;

25.2. projekta administrēšanas izmaksas;

25.3. samaksu par aizdevuma izskatīšanu, noformēšanu, rezervēšanu, procentu maksājumus, soda procentus, maksājumus par naudas pārskaitījumiem, komisijas naudu, zaudējumus sakarā ar valūtas maiņu un citus tiešos vai netiešos finansiālos izdevumus;

25.4. izmaksas, kas radušās pirms līdzfinansējuma līguma noslēgšanas;

25.5. darbu izmaksas, kas nav saistītas ar restaurāciju un/vai konservāciju;

25.6. inženierkomunikāciju remonta un nomaiņas darbu izmaksas;

25.7. citas izmaksas, kas nav noteiktas kā atbalstāmas.

26. Vienam projektam pieejamais maksimālais pašvaldības līdzfinansējums ir 5000,- EUR.

27. Viena projekta pašvaldības līdzfinansējums nepārsniedz 70 % no projekta atbalstāmajām izmaksām.

VIII. PROJEKTU IESNIEGUMU VĒRTĒŠANA

28. Projektu pieteikumu vērtēšana notiek divās kārtās:

28.1. administratīvajā vērtēšanā, kuru veic konkursa koordinators;

28.2. kvalitatīvajā vērtēšanā, kuru veic konkursa Komisija.

29. Projektu administratīvās vērtēšanas kritēriji:

29.1. projekta pieteikums ir iesniegts projektu konkursa noteiktajā termiņā;

29.2. projekts nav realizēts līdz projektu konkursa sākumam;

29.3. projekta pieteikums atbilst noformējuma prasībām;

29.4. projekta iesniedzējs atbilst konkursa noteikumos ceturtajā daļā izvirzītajām prasībām;

29.5. projekta pieteikuma iesniedzējs ir pilnībā īstenojis iepriekšējos konkursos apstiprinātos projektus (ja attiecināms).

30. Projektu pieteikumi, kas neatbilst kādam no administratīvajiem kritērijiem, netiek izvērtēti un atbalstīti.

31. Projektu kvalitatīvās vērtēšanas kritēriji un piešķiramo punktu skaits:

31.1. projekta nozīmīgums un/vai aktualitāte iesniegto projektu kontekstā (1–10 punkti);

31.2. projekta paredzamo rezultātu ilgtspēja un pieejamība (1–10 punkti);

31.3. darbu veicēja līdzšinējā darba pieredze un kompetence (1–10 punkti);

31.4. projekta apraksts ir skaidri saprotams un liecina par kvalitatīvu iecerētā realizāciju – ir skaidri formulēta ideja un strukturēti izklāstīta realizācijas gaita (1–10 punkti);

31.5. projekta pieteikuma tāme ir precīza un pamatota (balstīta uz reālām izmaksām; tāmē nav iekļautas nepamatotas izmaksas, izmaksas nav mākslīgi paaugstinātas un atbilst vidējām izmaksām konkrētajā nozarē; tāme atbilst projekta mērķos un uzdevumos paredzētā veikšanai), līdzfinansējuma nepieciešamības gadījumā – ir skaidrs līdzfinansējuma piesaistes plāns (1–10 punkti).

32. Attiecībā uz projektu pieteikumu, Komisija pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

32.1. apstiprina projekta pieteikumu un piešķir finansējumu;

32.2. apstiprina projekta pieteikumu un piešķir daļu no pieprasītā finansējuma;

32.3. apstiprina projekta pieteikumu ar nosacījumu un piešķir finansējumu;

32.4. noraida projekta pieteikumu.

33. Prioritāri tiek atbalstīti projekti, kuri saņēmuši lielāko punktu skaitu.

34. Komisija lēmumu pieņem viena kalendārā mēneša laikā no pieteikumu iesniegšanas beigu termiņa. Atbilde par konkursa rezultātiem projekta pieteicējam tiek nosūtīta pa pastu vai e-pastu uz projekta pieteikumā norādīto adresi. Rezultātus publicē pašvaldības mājaslapā internetā, pašvaldības laikrakstos, pašvaldības sociālajos tīklos.

35. Komisijai ir tiesības lemt par finansējuma sadalījumu starp atbalstāmajiem projektiem gada budžeta ietvaros, ievērojot noteikumu 21. un 22. punkta nosacījumus.

IX. PROJEKTA IEVIEŠANAS NOSACĪJUMI

36. Pēc Komisijas lēmuma pieņemšanas un nosacījumu izpildes (ja attiecināms) pašvaldība ar projekta iesniedzēju un darbu veicēju slēdz trīspusēju līgumu par projekta realizāciju.

37. Pašvaldība līgumā par projekta realizāciju var paredzēt avansa maksājumu ne vairāk kā 50 % apmērā no pašvaldības līdzfinansējuma summas, ja projekta pieteicējs to ir norādījis projekta pieteikumā.

38. Projekta realizācija ir uzsākama tikai pēc visu nepieciešamo atļauju un saskaņojumu saņemšanas.

39. Projekta realizācija uzsākama 60 dienu laikā un pabeidzama viena gada laikā no līguma noslēgšanas.

40. Atskaites par projekta realizāciju iesniedzamas ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc projekta realizācijas.

X. NOBEIGUMA NOTEIKUMI

41. Atzīt par spēku zaudējušiem Cēsu novada domes 2020. gada 23. janvāra saistošos noteikumus Nr.4 "Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējuma kultūras pieminekļu saglabāšanai".


1 Viens vienots uzņēmums ir uzņēmums, kas atbilst Komisijas regulas (ES) Nr. 1407/2013 (2013. gada 18. decembris) par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

 

1. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 5
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu
kultūras pieminekļu saglabāšanai"

PROJEKTU KONKURSA
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"
PIETEIKUMS

Projekta nosaukums
Kultūras Objekta adrese
 
Projekta pieteicējs
vārds, uzvārds/ nosaukums  
personas kods/ reģ.nr.  
deklarētā dzīvesvieta/ juridiskā adrese  
faktiskā adrese  
kontaktinformācija saziņai: telefona numurs  
kontaktinformācija saziņai: e-pasts  
juridiskas personas kontaktpersona  
 
Projekta nepieciešamības pamatojums





 
Projekta mērķis, uzdevumi un plānotās aktivitātes




 
Projekta īstenošanas beigu termiņš:
 
Iepriekš veiktie kultūras pieminekļa saglabāšanas darbi





 
Informācija par kārtību, kādā objekts būs pieejams sabiedrības apskatei


 
Projekta finansējuma avoti
  Pašfinansējums Cits finansējums Pašvaldībai pieprasītais finansējums Kopā
Izmaksas [EUR]        
Izmaksas [%]       100
 
Avansa maksājums (vajadzīgo atzīmēt)
nav nepieciešams
ir nepieciešams   % apmērā no pašvaldības līdzfinansējuma
 
Projekta pieteikumam pievienotie dokumenti (vajadzīgo atzīmēt)
Plānoto darbu programma
Izdevumu tāme (būvdarbu lokālā tāme, pakalpojumu izmaksu tāme)
Esošās situācijas fotofiksācija un citi vizuālie, vēsturiskie materiāli
Informācija par darba veicēju (pieredze, kvalifikācija)
Kopīpašnieku vienošanās par projekta realizāciju (ja attiecināms)
Citi dokumenti
   
Projekta pieteikuma iesniegšanas datums*  
Projekta pieteicējs vārds, uzvārds/nosaukums  
Projekta pieteicēja/pilnvarotās personas paraksts*  

* Ailes neaizpilda, ja dokuments sagatavots elektroniski un parakstīts ar elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu

 

2. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 5
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu
kultūras pieminekļu saglabāšanai"

PROJEKTU KONKURSA
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"
PROJEKTA REALIZĀCIJAS ATSKAITE

Projekta nosaukums
 
Kultūras Objekta adrese
 
Veikto aktivitāšu apraksts, sasniegtie rezultāti




 
Informācija par kārtību, kādā objekts būs pieejams sabiedrības apskatei


 
Informācija par Projekta faktiskajām izmaksām
  Pašfinansējums Cits finansējums Pašvaldības piešķirtais līdzfinansējums Kopā
Izmaksas [EUR]        
Izmaksas [%]       100
 
Projekta atskaitei pievienotie dokumenti (vajadzīgo atzīmēt)
Projekta realizācijas gaitā izstrādātā dokumentācija (būvprojekts; arheoloģiskās izpētes, kultūrvēsturiskās izpētes vai kultūrvēsturiskās inventarizācijas dokumentācija)
Projekta realizācijas gaitā restaurēto objektu (ēku, būvju, to daļu, būvamatniecības izstrādājumu un būvdetaļu) fotofiksācija
Projekta realizācijas gaitā konservēto objektu (ēku, būvju, to daļu) fotofiksācija
Atskaite par pašfinansējuma ieguldījumu
Citi dokumenti
   
Atskaites iesniegšanas datums*  
Līdzfinansējuma saņēmēja vārds, uzvārds/nosaukums  
Līdzfinansējuma saņēmēja paraksts*  
Darbu veicēja vārds, uzvārds/nosaukums  
Darbu veicēja paraksts*  

Atskaite APSTIPRINĀTA

Pašvaldības pārstāvja vārds, uzvārds  
Pašvaldības pārstāvja paraksts*  

* Ailes neaizpilda, ja dokuments sagatavots elektroniski un parakstīts ar elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu

 

3. pielikums
saistošajiem noteikumiem Nr. 5
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu
kultūras pieminekļu saglabāšanai"

PROJEKTU KONKURSA
"Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"
ATSKAITE PAR PAŠFINANSĒJUMA IEGULDĪJUMU

Projekta nosaukums
 
Kultūras Objekta adrese

Apliecinu, ka projekta realizācijā ir ieguldīts pašfinansējums <summa> EUR (<summa vārdiem>) apmērā. Atskaitei pievienoju izdevumus apliecinošus dokumentus:

(dokumenta nosaukums, numurs, datums)
(dokumenta nosaukums, numurs, datums)
(dokumenta nosaukums, numurs, datums)
(dokumenta nosaukums, numurs, datums)
(dokumenta nosaukums, numurs, datums)
   
Atskaites iesniegšanas datums*  
Līdzfinansējuma saņēmēja vārds, uzvārds/nosaukums  
Līdzfinansējuma saņēmēja paraksts*  

Atskaite APSTIPRINĀTA

Pašvaldības pārstāvja vārds, uzvārds  
Pašvaldības pārstāvja paraksts*  

* Ailes neaizpilda, ja dokuments sagatavots elektroniski un parakstīts ar elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu

 

Cēsu novada domes 2022. gada 24. februāra saistošo noteikumu Nr. 5 "Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Cēsu novads ir bagāts ar valsts, reģiona un vietējas nozīmes kultūras pieminekļiem. To saglabāšana ir konkrēto objektu īpašnieku pienākums, kura realizācija ir gan valsts, gan pašvaldības un sabiedrības interesēs.

Likums "Par pašvaldībām" kā vienu no autonomajām pašvaldības funkcijām ir noteicis: "rūpēties par kultūru un sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību", kā arī nosaka, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus pašvaldības autonomo funkciju brīvprātīgo iniciatīvu izpildei.

Likums "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" nosaka pašvaldības tiesības piešķirt budžeta līdzekļus sabiedrības apskatei pieejamu reģiona un vietējās nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai, kā arī sabiedrības apskatei pieejamu valsts nozīmes kultūras pieminekļu konservācijai un restaurācijai atbilstoši pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajai kārtībai.

Saistošo noteikumu "Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" mērķis ir veicināt un atbalstīt kultūras pieminekļu saglabāšanu sabiedrības interesēs un uzlabot Cēsu novada iedzīvotāju
dzīves telpas un vides kvalitāti.

2. Īss projekta satura izklāsts Cēsu novada saistošie noteikumi "Par Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" nosaka kārtību, kādā pašvaldība piešķir līdzfinansējumu, līdzfinansējuma apmēru un piešķiršanas nosacījumus ēku, būvju un to daļu restaurācijas un konservācijas darbiem objektos Cēsu novada teritorijā, kas ir valsts vai vietējas nozīmes kultūras pieminekļi, atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās vai atrodas Cēsu novada vietējās nozīmes kultūrvēsturiskajās teritorijās. Saistošie noteikumi definē atbalstāmās aktivitātes, nosaka projektu pieteikumu vērtēšanas un atskaišu iesniegšanas kārtību, līguma slēgšanas nosacījumus.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Līdzfinansējums tiek piešķirts apstiprinātā pašvaldības budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Sekmīga saistošo noteikumu darbība ilgtermiņā veicinās Cēsu novada kultūrvēsturiskās vides saglabāšanu un kvalitātes paaugstināšanu, kam būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības un infrastruktūras attīstību tūrisma, kultūras un pakalpojumu jomās, kā arī sekmēs interesi par īpašumiem un dzīvesvietu Cēsu novada teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas tiks publicēti novada izdevumā "Cēsu Vēstis", Cēsu novada pašvaldības mājaslapā www.cesis.lv.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts ir apspriests ar biedrības "Cēsu mantojums" biedriem un novada būvvaldes arhitektiem. Saistošo noteikumu projekts ir izskatīts Cēsu novada domes Uzņēmējdarbības un attīstības komitejā, ņemti vērā izteiktie priekšlikumi un iebildumi.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!