• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2022., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/op/2022/40.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

25.02.2022., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/40.26

2022/40.26
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Gulbenē 2022. gada 27. janvārī (prot. Nr. 1, 96. p.)

Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 6. punktu un 43. panta trešo daļu

Izdarīt Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu" (Gulbenes Novada Ziņas, 2012. gads, Nr. 4) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Tiesības saņemt pabalstu ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem piešķirts personas kods un pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos sešus mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir deklarēta Gulbenes novada administratīvajā teritorijā, vai pirms bērna piedzimšanas īpašumā (reģistrēts zemesgrāmatā) ir iegūts Gulbenes novada administratīvajā teritorijā esošs nekustamais īpašums, kurā deklarēta pabalsta pieprasītāja pamata dzīvesvieta, un jaundzimušā pirmā pamata dzīvesvieta ir deklarēta Gulbenes novada administratīvajā teritorijā."

2. Izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Pabalsts par vienu jaundzimušo bērnu ir vienas minimālās mēneša darba algas apmērā."

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

 

Gulbenes novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošo noteikumu Nr. 1 "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Latvijas valsts pašreizējo sociālekonomisko situāciju raksturo ievērojams pārtikas un sadzīves preču cenu kāpums, dramatiskais elektroenerģijas un gāzes cenu kāpums, kā arī komunālo pakalpojumu sadārdzinājums, kas ir skatāms kontekstā ar normatīvo regulējumu Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai, kas ir nopietni ir iedragājis vairāku jomu sekmīgu darbību, vienlaikus liedzot valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem un amatpersonām, kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, veikt savus darba pienākumus. Ievērojot minēto, potenciāli ir paredzama nozīmīgas sabiedrības daļas nonākšana krīzes situācijas apstākļos, kuru dēļ tai nav ienākumu vai arī tie ir būtiski samazinājušies un ir nepieciešama materiāla palīdzība elementāru pamatvajadzību nodrošināšanai. Izvērtējot demogrāfiskos rādītājus un analizējot pēdējo piecu gadu datus par jaundzimušo skaitu Gulbenes novadā (Gulbenes novadā deklarētie jaundzimušie), secinājums ir skaudrs – jaundzimušo skaits ir būtiski mazinājies, tas ir, piecu gadu griezumā jaundzimušo skaits ir samazinājies gandrīz uz pusi.

Ņemot vērā minēto, Gulbenes novada pašvaldībai steidzami nepieciešams risināt jautājumus, kas saistīti ar Gulbenes novada iedzīvotāju dzīves līmeņa celšanos un Gulbenes novada ekonomisko un dzīves kvalitātes pievilcību, kā arī atbalstu ģimenēm ar bērniem. Ievērojot minēto, nepieciešams primāri pārskatīt vienreizējā pabalsta ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu apmēru, to būtiski palielinot un nosakot vienas minimālās mēneša algas apmērā, tādejādi sniedzot ievērojamu materiālo atbalstu jaundzimušā vajadzību nodrošināšanai. Šāds Gulbenes novada pašvaldības solis sniedz reālu atbalstu ģimenei jaundzimušā pamatvajadzību nodrošināšanai un atvieglo ģimenes materiālo situāciju, tādejādi netieši arī sekmējot piederības sajūtu novadam kopumā, kā arī var veicināt motivāciju deklarēt savu dzīvesvietu tieši Gulbenes novadā.

Ņemot vērā minēto, ir sagatavots saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"" paredz palielināt pabalsta apmēru un nosakot to vienas minimālās mēneša algas apmērā. Papildus minētajam ir paredzēta iespēja pretendēt uz pabalstu arī personām, kuras pirms bērna piedzimšanas ieguvušas savā īpašumā nekustamo īpašumu Gulbenes novada administratīvajā teritorijā un deklarējušas tajā savu pamata dzīvesvietu (jaundzimušā pirmajai pamata dzīvesvietai ir jābūt deklarētai Gulbenes novada administratīvajā teritorijā).
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu projektā "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"" paredzētais pabalsts tiks izmaksāts atbilstoši pašvaldības budžetā ieplānotajiem finanšu līdzekļiem.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"" neradīs ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu projekta "Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"" izpildi nodrošinās Gulbenes novada pašvaldība.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs A. Caunītis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!