• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 3 "Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2022., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/op/2022/40.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 1

Grozījumi Gulbenes novada domes 2012. gada 23. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"

Vēl šajā numurā

25.02.2022., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/40.25

2022/40.25
RĪKI

Ventspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Ventspils novadā 2022. gada 27. janvārī (prot. Nr. 14, 8. §)

Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošo noteikumu (turpmāk – noteikumi) mērķis ir noteikt papildu sociālās palīdzības pabalstu veidus, mērķus, apmēru, piešķiršanas, un izmaksas kārtību Ventspils novadā.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem un pabalstus izmaksā Ventspils novada Sociālais dienests (turpmāk – Dienests).

3. Papildu sociālās palīdzības pabalstu veidi:

3.1. pabalsts krīzes situācijā;

3.2. pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai;

3.3. pabalsts mācību piederumu iegādei;

3.4. pabalsts medicīnisko izdevumu apmaksai.

II. Pabalsts krīzes situācijā

4. Pabalstu krīzes situācijā piešķir mājsaimniecībai ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai, kurai vairs nav iespēju izmantot ierastos problēmu risināšanas veidus, un mājsaimniecība pati saviem spēkiem nespēj pārvarēt šo notikumu radītās sekas un tai ir nepieciešama psihosociāla vai materiāla palīdzība.

5. Pabalstu piešķir bez ienākumu izvērtēšanas mājsaimniecībai.

6. Pabalsta krīzes situācijā saņemšanai persona viena mēneša laikā pēc krīzes situācijas iestāšanās, Dienestā iesniedz iesniegumu, kurā apraksta krīzes situāciju un pievieno krīzes situāciju pamatojošus dokumentus. Iesniegumā par pabalsta krīzes situācijā pieprasīšanu iesniedzējs norāda nepieciešamā pabalsta apmēru.

7. Pabalsta krīzes situācijā apmērs ir līdz 500 euro mājsaimniecībai, ņemot vērā iepriekš neparedzamo apstākļu radīto zaudējumu sekas.

III. Pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai

8. Pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai piešķir Ventspils novada administratīvajā teritorijā deklarēto ģimeņu bērniem, kurām noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss un kuri mācās Ventspils novada vispārējās izglītības iestādēs.

9. Pabalsts tiek piešķirts ēdināšanas pakalpojumu apmaksai 8.–12. klašu izglītojamajiem, pārskaitot to pakalpojuma sniedzējam pēc rēķina saņemšanas.

10. Pabalsta bērna ēdināšanai saņemšanai, persona Dienestā iesniedz iesniegumu.

IV. Pabalsts mācību piederumu iegādei

11. Tiesības saņemt pabalstu mācību piederumu iegādei vienu reizi kalendārajā gadā par katru izglītojamo ir ģimenēm, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss un kuras deklarējušas savu dzīvesvietu Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

12. Pabalsts ir vienreizējs, un tā apmērs ir 30 euro. Pabalstu piešķir personai, kura apgūst obligāto pirmskolas izglītību no 5 gadu vecuma un pamata vai vidējo izglītību, līdz 18 gadu vecumam (ieskaitot).

13. Pabalstu mācību piederumu iegādei ieskaita bērna likumiskā pārstāvja norādītajā kontā pēc iesnieguma saņemšanas.

V. Pabalsts medicīnisko izdevumu apmaksai

14. Pabalstu medicīnisko izdevumu apmaksai piešķir ģimenei (personai), kurai noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss un kura savu dzīvesvietu deklarējusi Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

15. Vienreizējs pabalsts 50 euro apmērā tiek paredzēts pakalpojumu nodrošināšanai un ietver materiālu palīdzību:

15.1. pacienta iemaksu segšanai, veselības aprūpes pakalpojuma apmaksai un medikamentu iegādei;

15.2. redzes, dzirdes koriģējošu preču un citu medicīnas preču iegādei;

15.3. psiholoģiskās izpētes un atzinuma maksājumu segšanai.

16. Pabalstu piešķir, pamatojoties uz personas iesniegumu, ārstniecības personu un iestāžu apstiprinātiem dokumentiem, kuros ir norādīts pacienta vārds, uzvārds un personas kods, un kuri ir izrakstīti kārtējā kalendārā gadā.

17. Pabalstu izmaksā ar pārskaitījumu uz pabalsta pieprasītāja norādīto norēķinu kontu kredītiestādē.

VI. Lēmuma pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

18. Dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad iesniegts iesniegums.

19. Pabalstu krīzes situācijā, pabalstu bērna pamatvajadzību nodrošināšanai un veselības pabalstu izmaksā Dienests pakalpojuma sniedzēja vai personas norādītajā kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

20. Pabalstu bērna ēdināšanai izmaksā Dienests atbilstoši saņemtajiem rēķiniem pakalpojuma sniedzējam vai personas norādītajā kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas dienas.

21. Dienests paziņo personai par pieņemto lēmumu, norādot tā apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

22. Dienesta pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601; oficiālā elektroniskā adrese: info@ventspilsnd.lv).

VII. Noslēguma jautājums

23. Noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošiem noteikumiem Nr. 3 "Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā"

Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu šā likuma 35. panta otrajā daļā paredzēto papildus sociālās palīdzības pabalstu – pabalstu atsevišķu izdevumu apmaksai un pabalstu krīzes situācijā – mērķus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka pašvaldība saistošajos noteikumos. Savukārt, šī likuma Pārejas noteikumu 40. punkts (24.11.2020. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 16.09.2021. likumu, kas stājas spēkā 22.09.2021.) noteic, ka līdz šī likuma 36. panta sestajā daļā paredzēto pašvaldību saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2021.gada 31. decembrim piemērojami pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktie sociālās palīdzības pabalstu veidi, izņemot pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalstu, un to piešķiršanas kritēriji. Līdz ar to Ventspils novada domes 2014.gada 12. jūnija saistošie noteikumi Nr. 9 "Par Ventspils novada pašvaldības pabalstiem" atzīstami par spēku zaudējušiem. Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā" izstrādāti, lai nodrošinātu pašvaldības kompetencē ietilpstošās sociālās palīdzības funkcijas izpildei Ventspils novadā nepieciešamo ārējo normatīvo aktu izdošanu, kuros ietvertais tiesiskais regulējums atbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma normu prasībām.
Īss projekta satura izklāsts Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Ventspils novadā" nosaka papildu sociālās palīdzības pabalstu veidus, mājsaimniecības (personas), kurām ir tiesības tos saņemt, un vienotu kārtību, kādā veicama to aprēķināšana un izmaksāšana, kā arī paredz lēmumu par šo pabalstu piešķiršanu pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtību Ventspils novadā.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu piemērošanai nepieciešamo Ventspils novada pašvaldības finanšu līdzekļu apmērs noteikts, izvērtējot paredzamos izdevumus un plānojot Ventspils novada Sociālā dienesta 2022. gada budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Saistošie noteikumi nemaina procesuālo kārtību, kādā pēc būtības izlemjams jautājums par papildu sociālo pabalstu piešķiršanu, piemērojot sociālo palīdzību regulējošos ārējos normatīvos aktus, un pakļaujams pārbaudei to tiesiskums administratīvā procesā. Ventspils novada Sociālais dienesta izstrādātā saistošo noteikumu projekta sagatavošanas laikā iesniegtie priekšlikumi, ierosinājumi un izteiktie iebildumi ir guvuši izvērtējumu Ventspils novada domes Sociālās, izglītības, kultūras un sporta komitejā, izskatot 2022. gada 20. janvāra sēdes darba kārtībā iekļauto jautājumu un sniedzot atzinumu.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!