• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizkraukles novada domes 2022. gada 15. decembra saistošie noteikumi Nr. 2022/39 "Par kārtību bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2022., Nr. 252 https://www.vestnesis.lv/op/2022/252.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 27

Par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtību Bauskas novadā

Vēl šajā numurā

29.12.2022., Nr. 252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizkraukles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/39

Pieņemts: 15.12.2022.

OP numurs: 2022/252.20

2022/252.20
RĪKI

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Aizkraukles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/39

Aizkrauklē 2022. gada 15. decembrī

Par kārtību bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs

APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2022. gada 15. decembra sēdes lēmumu Nr. 773
(prot. Nr. 24, 1. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 4. punktu, 43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kartību mācību uzsākšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs (turpmāk tekstā – Izglītības iestāde), kas īsteno pamatizglītības programmas.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. administrators – Izglītības iestādes darbinieks, kurš veic iesniegumu reģistrēšanu par bērnu uzņemšanu 1. klasē;

2.2. bērna likumiskais pārstāvis – bērna vecāki vai persona, kas realizē bērna aizgādību;

2.3. pretendentu saraksts – saraksts, kas tiek veidots no noteikumos noteiktajā kārtībā bērnu likumisko pārstāvju pieteiktajiem bērniem.

3. Izglītības iestādes direktors līdz kārtējā kalendārā gada 1. februārim iesniedz Aizkraukles novada pašvaldībā plānoto bērnu skaitu 1. klasēs un klašu komplektu skaitu.

4. Aizkraukles novada Izglītības pārvalde sagatavo Aizkraukles novada domei lēmuma projektu par izglītības iestādēs atveramo 1. klašu skaitu, izglītojamo skaitu tajās.

5. Aizkraukles novada dome, izvērtējot Aizkraukles novadā reģistrēto bērnu skaitu, ievērojot izglītības iestāžu klašu telpu platību, plānoto finansējumu un izglītības iestāžu izvietojumu, līdz kārtējā gada 1. martam nosaka klašu komplektu un bērnu skaitu izglītības iestāžu 1. klasēs un informē izglītības iestādes. Ja pēc minētā termiņa ir radusies nepieciešamība mainīt Izglītības iestādē atveramo 1. klašu skaitu, Aizkraukles novada dome ir tiesības šo skaitu pārvērtēt.

6. Bērna likumiskais pārstāvis var pieteikt bērnu uzņemšanai 1. klasē, iesniedzot iesniegumu Izglītības iestādē tajā kalendārajā gadā, kad bērnam aprit septiņi gadi.

7. Atkarībā no veselības stāvokļa un psiholoģiskās sagatavotības izglītojamais var sākt pamatizglītības ieguvi vienu gadu agrāk saskaņā ar vecāku vēlmēm vai vienu gadu vēlāk, pamatojoties uz ģimenes ārsta atzinumu.

II. Iesniegumu reģistrācija bērnu uzņemšanai 1. klasē

8. Iesniegumu pieņemšana bērnu reģistrācijai uzņemšanai 1. klasē notiek, ievērojot šādus termiņus: no kārtējā kalendārā gada 1. marta līdz 30. jūnijam.

9. Bērna likumiskais pārstāvis iesniegumu (pielikumā) var iesniegt klātienē attiecīgās Izglītības iestādes administratoram vai elektroniska dokumenta veidā (ar drošu elektronisko parakstu parakstītu) uz oficiālo elektronisko adresi, izmantojot www.latvija.lv vienotās pieteikšanās moduli.

10. Lai pieteiktu bērnu uzņemšanai Izglītības iestādes 1. klasē, bērna likumiskais pārstāvis iesniedz Izglītības iestādē iesniegumu un:

10.1. uzrāda bērna likumiskā pārstāvja apliecinošu dokumentu;

10.2. uzrāda Izglītības iestādes pārstāvim bērna dzimšanas apliecības vai personu apliecinoša dokumentu vai tā kopiju, reģistrācijai nepieciešamās informācijas ierakstu veikšanai (jāuzrāda tikai, ja Pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati un ir pieprasījusi bērna likumiskajam pārstāvim uzrādīt);

10.3. uzrāda bāriņtiesas lēmumu vai tā kopiju, kas apliecina aizbildnības nodibināšanas faktu (jāuzrāda tikai, ja Pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati un ir pieprasījusi bērna likumiskajam pārstāvim uzrādīt);

10.4. uzrāda Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu par bērnam ar speciālām vajadzībām atbilstošāko izglītības programmu, Pedagoģiski medicīniskās komisijas, izglītības un skolu vai klīniskā un veselības psihologa, logopēda, skolotāja logopēda vai speciālā pedagoga atzinumu par izglītības programmas apguvē nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem (jāuzrāda tikai, ja Pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati un ir pieprasījusi bērna likumiskajam pārstāvim uzrādīt).

11. Klātienē saņemtos iesniegumus Administrators reģistrē bērna likumiskā pārstāvja klātbūtnē, norādot iesnieguma reģistrācijas datumu.

12. Saņemtie iesniegumi klātienē un elektroniski parakstītie iesniegumi tiek reģistrēti, pēc iespējas ņemot vērā saņemšanas datumu un laiku.

13. Gadījumā, ja bērna likumiskais pārstāvis neizpilda kādu no noteikumu 10. punktā minētajiem prasībām, attiecīgās Izglītības iestādes administrators iesniegumu par bērna reģistrēšanu uzņemšanai 1. klasē nereģistrē līdz brīdim, kad tiek novērstas iesniegumā vai tam pievienotajos dokumentos konstatētās nepilnības.

14.  Bērna likumiskais pārstāvis iesniegumu var iesniegt ne vairāk kā vienā Izglītības iestādē.

15. Izglītības iestāde nodrošina pieteikumā un tam pievienotajos dokumentos norādīto fizisko personu datu apstrādi, saskaņā ar Fizisko personu datu apstrādes un saistīto normatīvo aktu prasībām.

III. Bērnu uzņemšanas kārtība izglītības iestādē

16. Bērnu uzņemšana 1. klasē notiek šādā prioritārajā secībā:

16.1. bārenis un bez vecāku gādības palikušais bērns Ministru kabineta 2022. gada 11. janvāra noteikumu Nr. 11 "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē" 9. punkta noteiktajā kārtībā;

16.2. bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvās teritorijas attiecīgais pagasts/ciems vai pilsēta, kurā darbojas Izglītības iestāde un kuram Izglītības iestādē mācās brāļi vai māsas;

16.3. bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvās teritorijas attiecīgais pagasts/ciems vai pilsēta, kurā darbojas Izglītības iestāde;

16.4. bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvā teritorija, un tā ir bērna dzīvesvietai ir tuvākā Izglītības iestāde;

16.5. bērns, kuram deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvā teritorija;

16.6. bērns, kura dzīvesvieta ir deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuram Izglītības iestādē mācās brāļi vai māsas;

16.7. bērns, kura dzīvesvieta deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

17. Izglītības iestāde 10 (desmit) darba dienu laikā pēc klašu komplektācijas pabeigšanas ierakstītā pasta sūtījumā vai elektroniski nosūta bērna likumiskajam pārstāvim paziņojumu par bērna iekļaušanu 1. klašu bērnu sarakstā vai nosūta atteikumu (norādot iemeslus) uzņemt bērnu Izglītības iestādē. Atteikuma gadījumā Izglītības iestāde norāda konkrētu laiku un vietu, kur iespējams saņemt atpakaļ iesniegto dokumentu kopijas, ja tādas ir iesniegtas.

18. Ja Izglītības iestāde saņem bērna likumiskā pārstāvja iesniegumu par bērna uzņemšanu 1.klasē pēc klašu komplektācijas, Izglītības iestādes direktors ar rīkojumu uzņem bērnu tajā klasē, kurā ir brīva vieta.

19. Gadījumā, ja pieteikto bērnu nav iespējams nodrošināt ar vietu 1. klasē iesniegumā norādītajā Izglītības iestādē, bērna likumiskais pārstāvis vēršas pašvaldības Izglītības pārvaldē un saņem informāciju par vietu citā pašvaldības izglītības iestādē.

20. Pirms bērna uzņemšanas izglītības programmā bērna likumiskajam pārstāvim ir tiesības iepazīties ar šādiem dokumentiem:

20.1. izglītības iestādes nolikumu;

20.2. kārtību, kādā tiek iesniegti un izskatīti iesniegumi uzņemšanai izglītības iestādes 1.klasē;

20.3. izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumiem;

20.4. citiem dokumentiem, kuriem nav noteikts ierobežotas pieejamības statuss.

21. Pēc Izglītības iestādes lēmuma pieņemšanas par bērna uzņemšanu Izglītības iestādes 1. klasē bērna likumiskais pārstāvis līdz kārtējā kalendārā gada 20. augustam izglītības iestādē klātienē:

21.1. iesniedz bērna medicīnisko karti (veidlapa Nr. 026/u);

21.2. iesniedz izrakstu no ambulatorās pacienta medicīnas kartes (veidlapa Nr. 027/u) par iepriekš izdarītām profilaktiskajām vakcinācijām;

21.3. ja tāda ir, uzrāda izziņu par pirmskolas izglītības iestādes/skolas par pirmskolas izglītības programmas apguvi (jāuzrāda tikai, ja Pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati un ir pieprasījusi bērna likumiskajam pārstāvim uzrādīt);

21.4. iesniedz bērna fotogrāfiju (izmērs 3x4 cm);

21.5. uzrāda valsts vai pašvaldības Pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu, ja bērns tiek uzņemts speciālās izglītības programmā, vai, ja bērnam ir ieteikti atbalsta pasākumi mācību procesā, vai pirms mācību uzsākšanas skolā bērns apgūst speciālo pirmsskolas izglītības programmu un vēlas turpināt izglītības ieguvi vispārizglītojošā izglītības programmā (jāuzrāda tikai, ja Pašvaldība vai tās iestāde to objektīvu iemeslu dēļ nevar iegūt pati un ir pieprasījusi bērna likumiskajam pārstāvim uzrādīt).

22. Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas bērns tiek uzņemts Izglītības iestādē ar Izglītības iestādes direktora rīkojumu.

IV. Noslēguma jautājums

23. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums

 

Pielikums
Aizkraukles novada domes
2022. gada 15. decembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/39
"Par kārtību bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē
Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs"

    direktorei/am
  Izglītības iestādes nosaukums  
(vecāka/cita likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds)
(dzīvesvietas adrese)
(kontaktinformācija saziņai ar izglītības iestādi: tālruņa nr. un e-pasts, vai tml.)

IESNIEGUMS
par skolēna uzņemšanu 1. klasē

Lūdzu uzņemt manu meitu/dēlu
(vajadzīgo pasvītrot) (vārds, uzvārds)
(dzimšanas datums) (personas kods)
Deklarētā dzīvesvietas adrese  
  (skolēna deklarētā dzīvesvietas adrese)
Faktiskā dzīvesvietas adrese  
  (skolēna faktiskā dzīvesvietas adrese, ja nesakrīt ar deklarēto)

1. klasē 20__ /20__. mācību gadā ar 20__. gada 1. septembri
(ievilkt krustiņu)

  *pamatizglītības programmā, programmas kods 21011111
  *speciālās pamatizglītības programmā izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem, programmas kods 21015611

Atzīmēt atbilstošo:

• bārenis un bez vecāku gādības palikušais bērns Ministru kabineta 2022. gada 11. janvāra noteikumu Nr. 11 "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē" 9. punkta noteiktajā kārtībā;

• bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukle novada administratīvās teritorijas attiecīgais pagasts/ciems vai pilsēta, kurā darbojas Izglītības iestāde un kuram Izglītības iestādē mācās brāļi vai māsas;

• bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvās teritorijas attiecīgais pagasts/ciems vai pilsēta, kurā darbojas Izglītības iestāde;

• bērna deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvā, un tā ir bērna dzīvesvietai ir tuvākā Izglītības iestāde;

• bērns, kuram deklarētā dzīvesvieta ir Aizkraukles novada administratīvā teritorija;

• bērns, kura dzīvesvieta ir deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuram Izglītības iestādē mācās brāļi vai māsas;

• bērns, kura dzīvesvieta deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

 
*Esmu izmantojis/-usi tiesības iepazīties ar  
  Iestādes nosaukums

reģistrācijas apliecību, izglītības programmas mācību priekšmetu un stundu plānu, skolas nolikumu, iekšējās kārtības noteikumiem, un ar Aizkraukles novada domes 2022. gada ___.______ saistošajiem noteikumu Nr.____ "Par kārtību bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs" saturu.

Informāciju par bērna uzņemšanu izglītības iestādē vēlos saņemt uz iesniegumā norādīto:

 Deklarēto adresi;

 Faktisko adresi;

 Elektronisko pasta adresi.

Izglītības iestādes pasākumu laikā skolēns var tikt fotografēts vai filmēts, foto materiāls var tikt izmantots Izglītības iestādes informatīvajos materiālos un sociālajos tīklos.

 Piekrītu

 Nepiekrītu

Iesniegtie dati tiks reģistrēti apstrādei Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS), lai nodrošinātu valsts, pašvaldību un izglītības iestāžu funkciju īstenošanu izglītības jomā.

Iesniegumam pievienotie dokumenti, ja tādi ir:

Informācijai/Privātuma atruna:

Pārzinis – Aizkraukles novada pašvaldība, adrese: Lāčplēša iela 1, Aizkraukle, Aizkraukles novads, LV-5101, tālrunis: 65133925, e-pasta adrese: dome@aizkraukle.lv.

Jūsu iesniegumā norādītie personas dati tiks reģistrēti apstrādei Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS). Informācijas apstrādes mērķis ir pašvaldības un izglītības funkciju veikšana.

Tiesiskais pamats – pārziņa iestādes juridiskie pienākumi (Vispārīgā datu aizsardzības regulas 6. panta 1. punkta c) apakšpunkts), 10.06.1999. Vispārējās izglītības likums, 11.01.2022. Ministru kabineta noteikumi Nr. 11 "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās un atskaitīti no tām, kā arī obligātās prasības izglītojamo pārcelšanai nākamajā klasē", Ministru kabineta 25.06.2019. noteikumiem Nr. 276 "Valsts izglītības informācijas sistēmas noteikumi", 10.08.2021. Ministru kabineta noteikumi Nr. 528 "Vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa un eksaminācijas centru profesionālās kvalifikācijas ieguves organizēšanai obligāti nepieciešamā dokumentācija".

Personas dati tiks glabāti saskaņā ar Arhīvu likumu un lietu nomenklatūrā noteiktajiem dokumentu glabāšanas termiņiem: 5 gadi pēc izglītība iestādes beigšanas.

Informējam, ka Jums kā datu subjektam ir tiesības:

*pieprasīt Pārziņa iestādei piekļūt Jūsu kā datu subjekta apstrādātajiem personas datiem, lūgt neprecīzo personas datu labošanu (iesniedzot pamatojumu Jūsu lūgumam), kā arī citas tiesības atbilstoši Vispārīgā datu aizsardzības regulas 15.–22. panta nosacījumiem

*Iesniegt sūdzību par nelikumīgu Jūsu personas datu apstrādi uzraudzības iestādē (Datu valsts inspekcijā).

20____.gada        
      (iesniedzēja paraksts* un paraksta šifrējums)  

* Pašrocīgs paraksts nav nepieciešams, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisku parakstu, kas satur laika zīmogu.

 

Aizkraukles novada domes 2022. gada 15. decembra saistošo noteikumu Nr. 2022/39 "Par kārtību bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi [..]. Ievērojot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, ir izvērtēti Aizkraukles novada pašvaldību veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, un ir izstrādāti jauni novada saistošie noteikumi, kas stāsies spēkā ar 2023. gada 1. janvāri.

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešajai daļai dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Kā viena no pašvaldības autonomām funkcijām saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmajā daļā 4. punktā noteikto ir gādāt par iedzīvotāju izglītību. Izglītības likuma 17. panta pirmā daļa noteic, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē [..].

Saistošie noteikumu mērķis ir noteikt vienotu pieeju bērnu reģistrācijai un uzņemšanai 1. klasē Aizkraukles novada vispārējās izglītības iestādēs, kas īsteno pamatizglītības programmu.

2. Īss projekta satura izklāsts Ar saistošajiem noteikumiem noteikta vienota sistēma, prioritātes un termiņi izglītojamo uzņemšanai 1. klasē visās Aizkraukles novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs, kas īsteno pamatizglītības programmu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā izglītības iestādē vai Aizkraukles novada pašvaldībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Aizkraukles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Līdums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!