• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2022. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 69 "Par grozījumu Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par Tukuma novada pašvaldības nodevām"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2022., Nr. 239 https://www.vestnesis.lv/op/2022/239.32

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valmieras novada domes saistošie noteikumi Nr. 65

Par pašvaldības stipendijas piešķiršanu studējošiem, kuri apgūst pedagoģiskās izglītības programmu

Vēl šajā numurā

09.12.2022., Nr. 239

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 69

Pieņemts: 30.11.2022.

OP numurs: 2022/239.32

2022/239.32
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 69

Tukumā 2022. gada 30. novembrī (prot. Nr. 20, 2. §)

Par grozījumu Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par Tukuma novada pašvaldības nodevām"

APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes
30.11.2022. lēmumu (prot. Nr. 20, 2. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas
15. punktu, likuma "Par nodokļiem un nodevām" 10. panta trešo daļu,
12. panta pirmās daļas 1., 2., 9., 10. un 11. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā
pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 3. punktu, 16.1 punktu

Izdarīt Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par Tukuma novada pašvaldības nodevām" šādu grozījumu:

–  svītrot 22. punktu.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 69 "Par grozījumu Tukuma novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 46 "Par Tukuma novada pašvaldības nodevām""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1 Projekta nepieciešamības pamatojums Tukuma novada dome 2021. gada 29. decembrī apstiprinājusi saistošos noteikumus Nr. 46 "Par Tukuma novada pašvaldības nodevām" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 46), par kuriem atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 45. pantam saņemts pozitīvs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) atzinums un Saistošie noteikumi pēc to precizēšanas un publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" 2022. gada 1. martā stājušies spēkā.

Pašvaldība 2022. gada 5. maijā saņēma VARAM 2022. gada 3. maija atzinumu par Saistošajiem noteikumiem Nr. 24 (par 2022. gada 30. marta grozījumiem Saistošajos noteikumos Nr. 46), kurā VARAM izsaka bažas, ka Saistošo noteikumu Nr. 46 22. punkts paredz dubultu sodīšanu par patvaļīgu būvniecību, un lūdz šo punktu atcelt.

Tukuma novada dome ar 2022. gada 27. jūlija lēmumu (prot. Nr. 12, 10. §) pamatoja, ka paredzētā nodeva trīskāršā apmērā nav sods un ir nodeva par pašvaldības sniegto nodrošinājumu, kas patvaļīgas būvniecības gadījumā ir daudzkārt lielāks, jo prasa daudz lielākus pašvaldības administratīvos resursus (izvērsts pamatojums pieejams domes 27.07.2022. lēmumā). VARAM 2022. gada 11. augusta vēstulē Nr. 1-18/5686 "Par pašvaldību nodevām par būvatļaujas izdošanu", kas adresēta Rīgas valstspilsētas pašvaldībai, Jēkabpils novada pašvaldībai un Tukuma novada pašvaldībai, uzdevusi nodrošināt pašvaldības saistošo noteikumu atbilstību ārējo normatīvo aktu ar augstāku juridisko spēku prasībām, ievērojot ministrijas pausto viedokli, ka paaugstināta nodevas apmēra noteikšana gadījumā, ja būvniecība ir uzsākta pirms būvniecības ieceres akcepta vai būvatļaujas izsniegšanas, ir prettiesiska. VARAM vērsusies Finanšu ministrijā un Ekonomikas ministrijā, kuras apstiprinājušas, ka patvaļīgas būvniecības gadījumā nodevas apmērs nav paaugstināms, jo tāds nav likumdevēja iecerētais mērķis, izdodot likumu "Par nodokļiem un nodevām".

Finanšu ministrija paudusi, ka pašvaldības nodevas mērķis analoģiski valsts nodevas mērķim ir personu darbību regulēšana (kontrolēšana, veicināšana, ierobežošana). Nedz valsts nodevai, nedz pašvaldības nodevai nav preventīvs vai soda raksturs. Ekonomikas ministrija norādījusi, ka normatīvais regulējums neparedz tiesības pašvaldībai paredzēt paaugstinātu nodevas apmēru gadījumā, ja konstatēta patvaļīga būvniecība, un šādai rīcībai ir sodošs raksturs. Paaugstinātas nodevas esamība soda personas, kuras veic darbības, lai novēstu patvaļīgas būvniecības radītās sekas. Personas pozitīvi vērtējamās darbības, lai nodrošinātu tiesiskuma atjaunošanu, nebūtu apliekamas ar papildu maksājumu.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi paredz svītrot punktu, kas paredz trīskāršu nodevas apmēru gadījumā, kad Tukuma novada būvvalde konstatējusi, ka būvdarbi uzsākti pirms būvniecības ieceres akcepta vai būvatļaujas izsniegšanas, t.i., patvaļīgu būvniecību.
3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav būtiskas ietekmes.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Patvaļīgas būvniecības gadījumā saistošo noteikumu VI nodaļā "Nodeva par pašvaldības būvatļaujas saņemšanu vai būvniecības ieceres akceptu" minētās nodevas apmērs nemainās. Pašvaldība (būvvalde), konstatējot patvaļīgu būvniecību vai būvdarbu veikšanu pirms būvniecības ieceres akcepta vai būvatļaujas izsniegšanas, ir tiesīga izmantot normatīvajos aktos noteiktās tiesības un piemērot personai administratīvo sodu, vienlaikus uzliekot personai par pienākumu samaksāt pašvaldības nodevu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav veiktas.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!