• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Siguldas novada domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 10 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2022., Nr. 235 https://www.vestnesis.lv/op/2022/235.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 16

Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā

Vēl šajā numurā

05.12.2022., Nr. 235

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Siguldas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10

Pieņemts: 24.02.2022.

OP numurs: 2022/235.14

2022/235.14
RĪKI

Siguldas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

Siguldā 2022. gada 24. februārī

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 24. februāra lēmumu (prot. Nr. 5, 44. §)

Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 17. novembra lēmumu (prot. Nr. 22, 41. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo daļu,
39. pantu Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta pirmo un trešo daļu
Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491
"Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3. punktu
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā" (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, un kaķu reģistrēšanas un turēšanas kārtību Siguldas novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka dzīvnieka īpašnieka (turētāja) tiesības, pienākumus un atbildību par noteikumu neievērošanu, kā arī klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu.

2. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Siguldas novadā, nodrošināt dzīvnieku reģistrāciju, samazināt dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, novērst postījumus apstādījumos, dārzos un parkos, kā arī mazināt suņu klaiņošanu.

II. Dzīvnieku reģistrācijas kārtība

3. Suņa īpašniekam ir pienākums un kaķa īpašniekam ir tiesības nodrošināt dzīvnieka apzīmēšanu ar mikroshēmu un reģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Papildus visus Siguldas novada administratīvajā teritorijā turēšanā esošos suņus var reģistrēt Siguldas novada pašvaldības dzīvnieku reģistrā, ko iespējams veikt bez maksas Siguldas novada pašvaldības pakalpojumu centrā, saņemot reģistrācijas žetonu.

III. Dzīvnieku īpašnieku (turētāju) pienākumi

5. Suņa īpašnieka (turētāja) pienākumi:

5.1. nodrošināt suņa turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

5.2. pēc Siguldas novada Pašvaldības policijas amatpersonas lūguma izrādīt suni, to nofiksējot, lai varētu droši un netraucēti ar datu nolasīšanas ierīci veikt elektroniskās identifikācijas sistēmā (mikroshēmā) iekļauto datu iegūšanu;

5.3. nodrošināt, lai sunim, atrodoties ārpus tā īpašnieka (turētāja) īpašumā vai valdījumā esošās teritorijas, pie kakla siksnas būtu piestiprināta informācija, kurā norādīta tā īpašnieka (turētāja) adrese un tālruņa numurs;

5.4. pastaigas laikā vest suni pavadā;

5.5. vedot pastaigā suni, līdzi ņemt maisiņu suņa ekskrementu savākšanai, un, pēc pieprasījuma to uzrādīt Siguldas novada Pašvaldības policijas amatpersonai;

5.6. pārvadājot suni sabiedriskajā transportā, turēt suni pavadā ar uzliktu uzpurni vai bez uzpurņa ievietot suni pārvadāšanai piemērotā somā, konteinerī vai būrī.

6. Kaķa īpašnieka (turētāja) pienākumi:

6.1. nodrošināt kaķa turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

6.2. gadījumā, ja kaķis atrodas ārpus tā pastāvīgās mītnes bez īpašnieka (turētāja) uzraudzības, ieteicams uzlikt kaķim kakla siksnu, kurā norādīta īpašnieka (turētāja) adrese un tālruņa numurs.

7. Ja sunim nav implantēta mikroshēma vai pie suņa kakla siksnas nav piestiprināta informācija, kurā norādīta tā īpašnieka (turētāja) adrese un tālruņa numurs, vai nav nodrošināta tā īpašnieka (turētāja) klātbūtne, kā rezultātā suni nav iespējams identificēt, suns tiek uzskatīts par klaiņojošu, un tiek nogādāts dzīvnieku patversmē.

8. Aizliegts izvest pastaigā suni Siguldas novada brīvpieejas sporta un rotaļu laukumos, valsts vai pašvaldību iestāžu sporta laukumos, izņemot gadījumus, ja tas saistīts ar dzīvnieka demonstrēšanu ar pašvaldību saskaņotos pasākumos.

IV. Klaiņojošo dzīvnieku izķeršana, izolācija

9. Siguldas novada administratīvajā teritorijā klaiņojošu suņu izķeršanu un ievietošanu patversmē nodrošina Siguldas novada Pašvaldības policija.

10. Ievainotu dzīvnieku un dzīvnieku līķu savākšanu no sabiedriskām vietām nodrošina Siguldas novada Pašvaldības policija.

11. Klaiņojošie dzīvnieki tiek izķerti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Siguldas novada administratīvajā teritorijā klaiņojošus dzīvniekus nogādā patversmē un izmitina saskaņā ar noslēgto līgumu par dzīvnieku izķeršanu.

13. Suņu izķeršanas, ievietošanas patversmē un to uzturēšanas izmaksas tiek noteiktas atbilstoši patversmes aktuālajam cenrādim.

14. Izdevumus, kas saistīti ar klaiņojoša dzīvnieka uzturēšanu patversmē sedz dzīvnieka īpašnieks (turētājs), ja tāds ir zināms.

15. Informācija par noķertajiem klaiņojošajiem suņiem var tikt publicēta Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un sociālo tīklu kontos.

V. Noteikumu izpildes kontrole un atbildība par noteikumu neievērošanu

16. Noteikumu ievērošanu kontrolē Siguldas novada Pašvaldības policija.

17. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu neievērošanu veic Siguldas novada Pašvaldības policija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata Siguldas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

18. Par Noteikumu 3. punktā noteiktā pienākuma neievērošanu pārkāpējam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 20 naudas soda vienībām.

19. Ar Noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

19.1. Siguldas novada pašvaldības domes 2017. gada 8. februāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā";

19.2. Inčukalna novada domes 2018. gada 21. marta saistošie noteikumi Nr. 4/2018 "Par mājas dzīvnieku turēšanu Inčukalna novadā";

19.3. Krimuldas novada domes 2017. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2 "Par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju Krimuldas novadā";

19.4. Krimuldas novada domes 2014. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 10 "Pašvaldības nodeva par suņu un kaķu turēšanu Krimuldas novadā";

19.5. Mālpils novada domes 2017. gada 29. marta saistošie noteikumi Nr. 4 "Par pašvaldības nodevu par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Mālpils novadā".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 24. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā"

Projekta nepieciešamības pamatojums

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 6. punktu ar 2021. gada 1. jūlija jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi stājas spēkā jaunizveidotais Siguldas novads ar administratīvo centru – Sigulda, kurā ietilpst šādas teritoriālā iedalījuma vienības: Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta, un izbeidzas visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Siguldas novada pašvaldība ir novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Ievērojot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, ir nepieciešams apstiprināt jaunus saistošos noteikumus "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā".

Īss projekta satura izklāsts

Noteikumi nosaka pienākumus dzīvnieku īpašniekiem (turētājiem), kā arī nosaka kārtību, kādā Siguldas novada administratīvajā teritorijā tiek izķerti klaiņojošie dzīvnieki.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nav ietekmes.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav ietekmes.

Informācija par administratīvajām procedūrām

Personas jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada Pašvaldības policijā.

Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi pirms apstiprināšanas publicēti Siguldas novada pašvaldības mājaslapā: www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!