• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas novada domes 2022. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/29 "Kuldīgas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2022., Nr. 231 https://www.vestnesis.lv/op/2022/231.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 24/2022

Ķekavas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi

Vēl šajā numurā

29.11.2022., Nr. 231

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kuldīgas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: KNP/2022/29

Pieņemts: 27.10.2022.

OP numurs: 2022/231.14

2022/231.14
RĪKI

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/29

Kuldīgā 2022. gada 27. oktobrī

Kuldīgas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes
2022. gada 27. oktobra sēdes lēmumu (prot. Nr. 14, p. 37)

PRECIZĒTI
ar Kuldīgas novada domes
24.11.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 17, p. 47)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 6. punktu,
Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 906
"Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi" 4. punktu,
Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500
"Vispārīgie būvnoteikumi" 158.2. apakšpunktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā visām fiziskajām un juridiskajām personām Kuldīgas novadā jāuztur to īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošais nekustamais īpašums un jānodrošina to īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzturēšana un kopšana.

2. Īpašumu un tam piegulošās publiskā lietošanā esošas teritorijas uzturēšanu un kopšanu nodrošina:

2.1. nekustamā īpašuma īpašnieks, lietotājs vai faktiskais valdītājs;

2.2. Kopīpašnieki, to sabiedrība vai kopīpašnieku īpašuma pārvaldnieks (pilnvarotā persona);

2.3. Kuldīgas novada pašvaldības īpašumus apsaimniekojošās iestādes un uzņēmumi.

3. Īpašumiem piegulošo publiskā lietošanā esošo kopjamo teritoriju atbilstošās platības un plānus to īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, pēc to pieprasījuma, ja to īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem nav saprotama kopjamā teritorija, sagatavo Kuldīgas novada pašvaldība.

II. Nekustamo īpašumu un tiem piegulošo publiskā lietošanās esošu teritoriju uzturēšana un kopšana

4. Saistošo noteikumu 2. punktā minētās personas nodrošina:

4.1. īpašumā esošo namu un to teritoriju un būvju (izņemot viendzīvokļa dzīvojamo māju un to teritoriju) uzturēšanu, atbilstoši pilsētvides ainavas un ainaviski vērtīgo teritoriju prasībām, tajā skaitā sanitārās tīrības uzturēšanu, nekustamā īpašuma teritorijas sakopšanu, zālienu nopļaušanu.

Sniega un ledus (arī lāsteku) notīrīšanu no jumta, karnīzēm, balkoniem, lodžijām un dzegām, ūdens noteku caurulēm, kur tas apdraud garāmgājēju dzīvību un/vai veselību, notīrīšanas laikā norobežojot bīstamo vietu vai veicot citus atbilstošus drošības pasākumus, kā arī ietves sakopšanu pēc notīrīšanas.

Pasākumi sniega, ledus un lāsteku novākšanai no brauktuves jāveic līdz plkst. 8.00, ja sniega un ledus notīrīšana tiek veikta naktī (no plkst. 22.00 līdz plkst. 8.00), vai vienas stundas laikā, ja sniega un ledus notīrīšana tiek veikta dienā (no plkst. 8.00 līdz plkst. 22.00).

4.2. Nekustamam īpašumam piegulošajā publiskā lietošanā esošā pilsētvides teritorijā:

4.2.1. Regulāru piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanu, t.i., zālienu nopļaušanu (zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 cm), ietves tīrīšanu;

4.2.2. esošo gājēju ietvju (izņemot ietves daļu sabiedriskā transporta pieturvietās), piebrauktuvju un piebraucamo ceļu attīrīšanu no sniega un ledus līdz ceļa segumam, pretslīdes materiāla kaisīšanu, kā arī publiskai lietošanai ierīkotu pagalma celiņu tīrīšanu un kaisīšanu katru dienu līdz plkst. 8.00 un, ja nepieciešams, visas dienas laikā (pieļaujama sniega vaļņu veidošana, ja tie neapdraud ceļu satiksmes drošību);

4.2.3. dažādu priekšmetu novākšanu no ietvēm, izņemot publiska pasākuma norises vietai piegulošajā teritorijā pēc publisku pasākumu norises, kad šis pienākums jāveic publiskā pasākuma organizētājam/iem, kā arī krūmu, dzīvžogu un/vai koku zarus gar ietvēm un/vai brauktuvēm apzāģēšanu, ja tie traucē pārvietoties gājējiem un/vai transportlīdzekļiem;

4.2.4. vietās, kur nav ielas vai ceļa, regulāru publiskā lietošanā esošās teritorijas sakopšanu un zāliena nopļaušanu (zāles garums nedrīkst pārsniegt 20 cm):

4.2.4.1. ap individuālu fizisko vai juridisko personu īpašumu, valdījumā vai lietošanā esošo īpašumu līdz 5 m platā joslā;

4.2.4.2. ap daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, saskaņā ar Kuldīgas novada pašvaldības sagatavotiem plāniem.

5. Biedrībām un kooperatīviem jānodrošina to lietošanā esošo nekustamo īpašumu piegulošo publiskā lietošanā esošo teritoriju, ietvju, zālienu (līdz brauktuvei) sakopšana, zāliena nopļaušana gar iebrauktuvēm.

6. Sakņu dārzu (mazdārziņu) īpašniekiem, nomniekiem vai lietotājiem jānodrošina šim īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas tīrīšana un zāles nopļaušana līdz 2 metru platā joslā vai atbilstoši saskaņojumam ar Kuldīgas novada pašvaldību.

7. Nekustamam īpašumam piegulošo publiskā lietošanās esošu teritoriju uzturēšanā un kopšanā aizliegts:

7.1. izmantot tīras sāls, minerālmēslu vai visa veida ķimikāliju vai to maisījumus sniega vai ledus notīrīšanai;

7.2. veikt sniega vai ledus tīrīšanu no ielām vai ietvēm, kas segtas ar betona bruģi, ar metodēm, kuru rezultātā tiek mehāniski bojāts segums.

III. Prasības būvju uzturēšanai

8. Saistošo noteikumu 2. punktā minētās personas nodrošina un atbild par ēku (būvju) fasāžu un citu ārējo konstrukciju (tajā skaitā logu, durvju, balkonu, lodžiju, izkārtņu u.c.) uzturēšanu tādā tehniskajā un vizuālajā kārtībā, kas atbilst pilsētvides ainavas un ainaviski vērtīgo teritoriju prasībām, t.i., būves arhitektoniskajam stilam, nedegradē vidi un nebojā apkārtesošo pilsētvides ainavu, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību kopuma radīto noskaņu, tajā skaitā:

8.1. nodrošina ēkas (būves) fasādes un citu ārējo konstrukciju tehniskā stāvokļa vai ārējā izskata atbilstību normatīvo aktu prasībām;

8.2. nepieļauj būvju un citu ārēju konstrukciju nokrišanu vai sabrukšanu;

8.3. demontē funkcionalitāti zaudējušus būvju elementus, kas nav nesošās konstrukcijas un potenciāli neietekmē būves konstruktīvo noturību, bet ir arhitektoniski nozīmīgi ēkas tēlam;

8.4. nepieļauj būtiskus bojājumus būvju konstrukciju vai jumtu konstrukcijās, būvju lietusūdens novadīšanas sistēmu elementos, caurrūsējumu, detaļu neesamību, detaļu deformāciju vai līdzīgus bojājumus;

8.5. novērš plaisas būvju konstrukcijās;

8.6. likvidē būvju konstrukcijās vai uz arhitektoniskajiem elementiem augošus krūmus, kokus vai sūnas;

8.7. nepieļauj būvju apdares materiālu plaisāšanu, nodrupšanu, koroziju, satrupēšanu, eroziju;

8.8. nodrošina būvju fasāžu un citu ārējo konstrukciju savlaicīgu atjaunošanu un krāsošanu, atbilstoši būves arhitektoniskajam stilam un apkārt esošajai pilsētvides ainavai, saskaņojot to ar pašvaldību, vai to nojaukšanu.

IV. Atvieglojumi un pašvaldības līdzdalība

9. No saistošo noteikumu 4.2. apakšpunktā uzliktajiem pienākumiem var tikt atbrīvoti viendzīvokļa māju, kuras netiek izmantotas saimnieciskajai darbībai, īpašnieki, kas ir:

9.1. trūcīgas vai maznodrošinātas personas, ja šīs personas turklāt, ir vientuļi pensionāri, kurām nav kopīga dzīvesvieta ar citām pilngadīgām darbspējīgām personām;

9.2. personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, kurām nav kopīga dzīvesvieta ar citām pilngadīgām darbspējīgām personām.

10. Lai saņemtu saistošo noteikumu 9. punktā noteiktos atvieglojumus, personai jāvēršas pašvaldībā ar attiecīgu iesniegumu. Kuldīgas novada pašvaldība 10 darba dienu laikā no dienas, kad pašvaldībā saņemts personas iesniegums, pieņem lēmumu par nekustamā īpašuma īpašnieka atbrīvošanu no saistošo noteikumu 4.2. apakšpunktā uzlikto pienākumu pildīšanas uz laiku, kas nepārsniedz personai piešķirtā īpašā statusa termiņu.

11. Ja atvieglojuma saņēmējam ir zuduši apstākļi, kas ir par pamatu atvieglojuma saņemšanai, viņam ir pienākums 3 darba dienu laikā par to paziņot pašvaldībai.

12. Personas, kuru nekustamajiem īpašumiem piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas platība ir lielāka par pusi no nekustamā īpašuma platības, var saņemt pašvaldības palīdzību nekustamajam īpašumam piegulošās teritorijas kopšanā, slēdzot ar pašvaldību vienošanos par sadarbību piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā.

13. Vienošanās par sadarbību piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšanā pēc nekustamā īpašuma īpašnieka izvēles var paredzēt vienu no šādiem sadarbības veidiem:

13.1. pašvaldības pienākumu kopt nekustamajam īpašumam piegulošā publiskā lietošanās esošās teritorijas daļu, kuras platība pārsniedz pusi no nekustamā īpašuma platības;

13.2. cita veida sadarbību nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā.

14. Lai saņemtu saistošo noteikumu 12. punktā minēto palīdzību, personai jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu, norādot vēlamo sadarbības veidu nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā.

15. Kuldīgas novada pašvaldība viena mēneša laikā no dienas, kad pašvaldībā saņemts personas iesniegums, pieņem lēmumu par saistošajos noteikumos minētās palīdzības sniegšanu un vienošanās slēgšanu par sadarbību nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā.

16. Ja viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas brīža starp pašvaldību un nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju nav panākta vienošanās par konkrētu sadarbības veidu nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā, pašvaldība nodrošina palīdzību nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanā saistošo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā kārtībā.

17. Pašvaldība (attiecīgās pašvaldības institūcijas un uzņēmumi) nodrošina:

17.1. pašvaldības valdījumā, publiskā lietošanā esošo pagalmu un piebraucamo ceļu labiekārtošanu un remontu;

17.2. piegulošo publiskā lietošanās esošās teritoriju kopšanu pie tiem nekustamajiem īpašumiem, kuru īpašnieki saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem pilnībā vai daļēji ir atbrīvoti no īpašumam piegulošās publiskā lietošanās esošās teritorijas kopšanas pienākumiem;

17.3. pašvaldības valdījumā esošo ceļu, ielu, tiltu, laukumu, sabiedriskā transporta pieturvietu, velosipēdu ceļu, brauktuves sadalošo joslu un saliņu zālienu, krastmalu, uzturēšanu un sakopšanu;

17.4. atlikušās platības ap daudzdzīvokļu mājām, kuras nav nododamas apsaimniekošanā, saskaņā ar Kuldīgas novada pašvaldības sagatavotiem plāniem;

17.5. bezmaksas kaisāmā materiāla (smilts/sāls maisījuma) pieejamību pilsētas teritorijā;

17.6. sagrābto nokritušo lapu, nokaltušo augu un zaru savākšanu speciāli tam paredzētos konteineros vai bezmaksas maisu izsniegšanu (pēc pieprasījuma);

17.7. notīrītā sniega un ledus izvešanu no publiskā lietošanā esošās teritorijas, ja tas traucē gājēju pārvietošanos un transportlīdzekļu kustību (tai skaitā iebraukšanu vai izbraukšanu);

17.8. Informāciju par bezmaksas kaisāmā materiāla pieejamību, konteineru atrašanās vietām un maisu izsniegšanas vietām izvieto Pašvaldības mājas lapā un masu informācijas līdzekļos.

V. Administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

18. Par šo noteikumu 4.–7. punktā paredzēto noteikumu pārkāpšanu piemērojama Administratīvā atbildība šajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Administratīvā atbildība par daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas un tās teritorijas sanitārās apkopes kārtības, kas noteikta šajos noteikumos, pārkāpšanu, piemērojama, atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma regulējumam.

19. Par Kuldīgas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošo noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām no divām līdz trīsdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām – brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz sešdesmit naudas soda vienībām.

VI. Saistošo noteikumu izpildes kontrole

20. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai, atbilstoši savai kompetencei, veic Kuldīgas novada pašvaldības policijas vai Kuldīgas novada pašvaldības būvvaldes amatpersonas.

21. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata un lēmumu pieņem Kuldīgas novada domes Administratīvā komisija.

VII. Noslēguma jautājumi

22. Noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktajā kārtībā.

23. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem:

23.1. Kuldīgas novada pašvaldības 26.05.2016. saistošos noteikumus Nr. 2016/10 "Kuldīgas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi";

23.2. Skrundas novada pašvaldības 23.02.2017. saistošos noteikumus Nr. 3/2017 "Skrundas novada teritorijas kopšanas noteikumi".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Astaševska

 

Paskaidrojuma raksts
Kuldīgas novada saistošajiem noteikumiem Nr. KNP/2022/29  "Kuldīgas novada teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"

Projekta nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 13. punktu, Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 906 "Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi" 4. punktu, Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi" 158.2. apakšpunktu.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nosaka, ka ar 2021. gada 1. jūliju Kuldīgas novadu veido bijušais Alsungas novads, Kuldīgas novads un Skrundas novads, kas nozīmē, ka tiek izveidota jauna publiska persona – Kuldīgas novada pašvaldība.

Likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek uzturēta sanitārā tīrība un veikti teritorijas sakopšanas darbi nekustamā īpašuma teritorijā, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un nedzīvojamo namu publiskajās un privātajās teritorijās, veikta īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas kopšana novada administratīvajā teritorijā, kā arī uzturamas tajā esošās ēkas, sniegts pašvaldības atbalsts piegulošo teritoriju kopšanā un tīrīšanā, kā arī paredzēta administratīvā atbildība par šo noteikumu neievērošanu.
Projekta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
Projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Izvērtēta sastādot budžetu.
Projekta ietekme uz administratīvajām procedūrām Noteikumi ir saistoši visām Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā esošajām fiziskajām un juridiskajām personām.
Konsultācijas ar privātpersonām Nav attiecināms.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja I. Astaševska

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!