• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Krāslavas novada domes 2022. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. 2022/13 "Par ģeotelpiskās informācijas aprites kārtību Krāslavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2022., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/op/2022/165.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Krāslavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/19

Par līdzfinansējumu Krāslavas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs

Vēl šajā numurā

26.08.2022., Nr. 165

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Krāslavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/13

Pieņemts: 26.05.2022.

OP numurs: 2022/165.11

2022/165.11
RĪKI

Krāslavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/13

Krāslavā 2022. gada 26. maijā

Par ģeotelpiskās informācijas aprites kārtību Krāslavas novadā

Apstiprināti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 26. maija lēmumu Nr. 677
(prot. Nr. 8, 4. § 4.4. p.)

Precizēti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 28. jūlija sēdes lēmumu Nr. 893
(prot. Nr. 12, 5. § 5.2. p.)

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma
6. pantu, 13. panta sesto daļu, 26. panta trešo daļu
un 26. panta 7.1 daļu, Ministru kabineta
2021. gada 24. aprīļa noteikumu Nr. 281 "Augstas
detalizācijas topogrāfiskās informācijas un tās
centrālās datubāzes noteikumi" 69. punktu

I. Noteikumos lietotie termini

1. Topogrāfiskais plāns – lokāla ģeogrāfiskā apgabala ģeotelpiskās informācijas attēlojums plaknē ar noteikta veida apzīmējumiem vizuāli uztveramā formā.

2. Topogrāfiskās informācijas pārbaude – topogrāfiskās informācijas atbilstības normatīvo aktu prasībām pārbaude, neatbilstību konstatēšana pārbaudāmajā topogrāfiskajā informācijā, kā arī topogrāfiskā plāna elementu pareizības un pilnīguma pārbaude salīdzinājumā ar dabā esošo stāvokli.

3. Topogrāfiskās informācijas datu bāze – strukturēts, pārbaudītas topogrāfiskās informācijas apkopojums, kas nodrošina iespēju izmantot informāciju ar programmatūras palīdzību. Datu bāzes pamats ir digitāli topogrāfiskie plāni (mērogs 1:500) ar esošām inženierkomunikācijām.

4. Datu bāzes uzturēšana – sistemātiska datu reģistrēšana, datu bāzes datorizēta uzglabāšana, regulāra kopiju veidošana un uzglabāšana uz cita digitālās informācijas nesēja, informācijas aktualizēšana un pakalpojumu sniegšana datu bāzes lietotājiem.

II. Vispārīgie noteikumi

5. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kāda jāievēro:

5.1. veicot digitālo topogrāfisko uzmērīšanu Krāslavas novada teritorijā;

5.2. pārbaudot visa veida uzmērīto topogrāfisko informāciju;

5.3. saskaņojot un apkopojot datus vienotajā novada digitālajā topogrāfiskajā plānā;

5.4. uzturot topogrāfisko plānu un izsniedzot informāciju no datu bāzes;

5.5. izstrādājot detālplānojumus, projektus, nosakot objektu aizsargjoslas, digitālās izpildshēmas, veicot kadastrālas uzmērīšanas un citus darbus.

6. Šie noteikumi ir saistoši visiem mērniecības darbu izpildītājiem – sertificētām un licencētām personām, kas izpilda topogrāfiskās uzmērīšanas darbus Krāslavas novada teritorijā, kā arī Krāslavas novadā esošo inženierkomunikāciju turētājiem (pārvaldītājiem, ekspluatētājiem), kā arī visām juridiskajām un fiziskajām personām, kas Krāslavas novadā veic dažādu objektu, tajā skaitā ēku, inženierkomunikāciju un transporta būvju plānošanu, projektēšanu, celtniecību vai ekspluatāciju.

7. Krāslavas novada administratīvajā teritorijā topogrāfiskās informācijas, izpilduzmērījumu, detālplānojumu, zemes ierīcības projektu un informācijas par aizsargjoslām izsniegšanu un pieņemšanu, pārbaudi un uzkrāšanu, mērniecībai nepieciešamo datu izsniegšanu, kā arī nodošanu Valsts zemes dienesta centrālajā datu bāzē realizē un koordinē Krāslavas novada pašvaldība, kurai ir tiesības par pakalpojumiem saņemt maksu saskaņā ar šo saistošo noteikumu 2. pielikumu.

8. Izstrādājot detālplānojumus, būvprojektus un citus plānošanas vai projektēšanas darbus vai nosakot objektu aizsargjoslas, par pamatu tiek ņemti mērniecībā licencētu vai sertificētu personu veiktie uzmērījumi, kas izstrādāti digitālā veidā vektordatu formā Bentley Systems datorizētās projektēšanas (DGN) datņu formātā vai Autodesk datorizētās projektēšanas (DWG) datņu formātā.

9. Detālplānojumu un zemes ierīcības projektu grafiskās daļas ir nododamas pārbaudei Krāslavas novada pašvaldībā, lai noteiktu esošo un projektēto aizsargjoslu atbilstību reālajai situācijai un pašvaldības plānotājām aizsargjoslu novietnēm.

10. Kadastrālas uzmērīšanas veicējs, iesniedzot Krāslavas novada pašvaldībā apgrūtinājumu plāna eksemplāru saskaņošanai, iesniedz arī robežu, situācijas un apgrūtinājumu plānus digitālā veidā vektordatu formā Bentley Systems datorizētās projektēšanas (DGN) datņu formātā vai Autodesk datorizētās projektēšanas (DWG) datņu formātā, Latvijas 1992. gada ģeodēziskajā koordinātu sistēmā.

III. Prasības topogrāfiskajai uzmērīšanai

11. Topogrāfiskās uzmērīšanas darbus Krāslavas novadā izpilda, ievērojot valstī noteikto normatīvo aktu prasības, kā arī šo saistošo noteikumu prasības.

12. Izgatavojot topogrāfisko plānu, tajā jāattēlo dabā esošie valsts un vietējās nozīmes ģeodēziskā tīkla punkti.

13. Topogrāfiskais uzmērījums nav nepieciešams, bet ir derīga datorizdruka no novada digitālā topogrāfiskā plāna, ko izsniedz datu turētājs, šādos gadījumos:

13.1. veicot avārijas darbus;

13.2. uzstādot pagaidu būves vai reklāmas stabus (līdz 0,3 m dziļumam);

13.3. veicot lokālus darbus laukumā, kura platība nepārsniedz 4 m² vai tīklu garums nav lielāks par 4 m;

13.4. veicot darbus, kuriem nav vajadzīgs būvprojekts;

13.5. ja esošais topogrāfiskais materiāls nav vecāks par diviem gadiem.

14. Persona, kas saņēmusi būvatļauju (rakšanas atļauju), pirms vaļējās tranšejas (būvbedres) aizbēršanas organizē objekta topogrāfisko/ģeodēzisko uzmērīšanu. Ja, veicot būvdarbus vai rakšanas darbus, tiek atrastas topogrāfiskajā plānā neuzrādītas vai vietai neatbilstošas komunikācijas, tad jāfiksē to novietojums dabā un attiecīgi jāuzmēra.

15. Pirms topogrāfiskās uzmērīšanas darbību uzsākšanas mērniecības darbu veicējs pasūta un saņem no Krāslavas novada pašvaldības ģeotelpiskās informācijas datu bāzes datus par uzmērāmo teritoriju. Lai saņemtu nepieciešamo informāciju topogrāfiskajai uzmērīšanai, pasūtītājs iesniedz Krāslavas novada pašvaldībai adresētu iesniegumu (1. pielikums), kam pievieno shēmu ar iezīmētām uzmērāmās teritorijas robežām, elektroniski, nosūtot to pa e-pastu uz adresi: topo@kraslava.lv.

16. Saskaņā ar saņemto iesniegumu Krāslavas novada pašvaldība 5 (piecu) darba dienu laikā nosūta pasūtītājam rēķinu (izņemot šo saistošo noteikumu 29. punktā minētās personas), kas sastādīts, ņemot vērā pasūtītājam nepieciešamās informācijas veidu un apjomu, atbilstoši cenrādim (2. pielikums).

17. Pieprasītājam informācija tiek nosūtīta 2 (divu) darba dienu laikā pēc rēķina apmaksas.

18. Topogrāfiskās informācijas datu bāzes datus Krāslavas novada pašvaldība sagatavo un izsniedz:

18.1. standartizētā apjomā un veidā, kombinējot noteiktas karšu lapas, kurās apkopoti noteikta sastāva dati, izsniedzot tos elektroniski;

18.2. nestandartizētā apjomā un veidā (.dwg formāti), datu sagatavošanā izmantojot informācijas blokus vai specializētas sagatavošanas metodes (programmas) un atbilstoši pieprasījumam izvēlētus datu atlases kritērijus, izsniedzot tos elektroniski. Datu pieprasītājs samaksā datu sagatavošanas izdevumus;

18.3. papīra formā. Datu pieprasītājs samaksā papildus izdevumus atbilstoši apstiprinātajam cenrādim.

19. Lai nodrošinātu uzmērīšanas rezultātā iegūtās informācijas ievadīšanu topogrāfiskās informācijas datu bāzē, mērniecības darbu izpildītāji Krāslavas novada pašvaldībai iesniedz:

19.1. uzmērītās teritorijas topogrāfisko plānu ar apliecinājumu (ar parakstu un zīmogu), ka virszemes situācijas objekti un apakšzemes komunikācijas uzmērītas un iezīmētas precīzi, ar esošo inženierkomunikāciju turētāju saskaņojumiem;

19.2. topogrāfiskā plāna vai izpildplāna digitālo versiju .dgn vai .dwg failu formātā, izmantojot elektroniskos datu nesējus vai nosūtot to pa e-pastu uz adresi topo@kraslava.lv;

19.3. mērniecības darbu veicējs iesniedz Krāslavas novada pašvaldībai adresētu iesniegumu (3. pielikums vai 4. pielikums).

20. Krāslavas novada pašvaldības speciālists 10 (desmit) darba dienu laikā pārbauda iesniegto darbu un dod pasūtītājam atbildi (elektroniski uz norādīto e-pasta adresi).

21. Veicot iesniegtā topogrāfiskā uzmērījuma izvērtēšanu, Krāslavas novada pašvaldības speciālists kamerāli izvērtē topogrāfiskās informācijas datu atbilstību spēkā esošiem normatīvajiem aktiem, kas regulē būvniecības inženierizpēti un šo saistošo noteikumu prasībām, kā arī atbilstību tā rīcībā esošajai topogrāfiskās informācijas datu bāzei un pārliecinās, vai ir attiecīgie saskaņojumi ar visiem uzmērītajā teritorijā esošo inženierkomunikāciju turētājiem.

22. Ja iesniegtajā topogrāfiskajā informācija tiek konstatētas būtiskas atšķirības no datubāzē reģistrētiem datiem, tad Krāslavas novada pašvaldības speciālistiem ir tiesības pieprasīt no topogrāfisko darbu veicēja iesniegt uzmērīšanas lietu un lauka mērījumu datu izdrukas, lai pārliecinātos par mērījumu ticamību.

23. Ja izvērtēšanas rezultātā ir konstatētas neatbilstības, mērniecības darbu izpildītāju pienākums ir tās novērst un izlaboto topogrāfisko plānu ar tā digitālo versiju iesniegt Krāslavas novada pašvaldības speciālistam atkārtoti.

24. Strīda gadījumā tiek pieaicināta cita mērniecībā licencēta vai sertificēta persona, lai veiktu pārbaudi. Kļūdas gadījumā darbus apmaksā puse, kas kļūdu pieļāvusi.

25. Pēc izvērtēšanas Krāslavas novada pašvaldības speciālists uz mērniecības darbu izpildītāja iesniegtā topogrāfiskā plāna vai izpildplāna veic saskaņojumu.

26. Par mērniecības darbu izpildītāju sagatavoto topogrāfisko plānu vai izpildplānu izvērtēšanu iekļaušanai topogrāfiskās informācijas datu bāzē tiek iekasēta pašvaldības maksa. Izdevumus, kas saistīti ar plāna izvērtēšanu, sedz mērniecības darbu izpildītāji. Darbus, kuru pasūtītājs ir Krāslavas novada pašvaldība, reģistrē bez maksas.

27. Topogrāfiskās informācijas datu bāzes datu avoti ir:

27.1. mērniecības darbu izpildītāju iesniegtie, topogrāfiskās uzmērīšanas rezultātā iegūtie dati;

27.2. dati, kas iegūti, veicot izpilduzmērījumus (ģeodēzisko pārbaudi) par būvniecības vai citas darbības rezultātā notikušajām izmaiņām virszemes objektos un apakšzemes inženierkomunikācijās;

27.3. datu bāzes sinhronizācijas (ar inženierkomunikāciju turētājiem) rezultātā iegūtie dati par inženierkomunikāciju novietojumu;

27.4. dati, kas iegūti aerofotografēšanas un tālizpētes darbu rezultātā, vai citā veidā.

28. Topogrāfiskās informācijas datu bāzē uzkrātos datus izmanto:

28.1. Krāslavas novada pašvaldība tai noteikto uzdevumu izpildei;

28.2. Krāslavas novada pašvaldības iestādes un to struktūrvienības tām noteikto uzdevumu izpildei;

28.3. Krāslavas novadā esošo inženierkomunikāciju turētāji kā pamatu to darbībai nepieciešamo datu bāžu veidošanai;

28.4. mērniecības darbu izpildītāji, izpildot konkrētu pasūtījumu teritorijas topogrāfiskajai uzmērīšanai;

28.5. Valsts zemes dienests tam noteikto uzdevumu izpildei;

28.6. projektēšanas komercsabiedrības un individuālie komersanti, kas nodarbojas ar teritoriju plānojumu, detālplānojumu, zemes ierīcības un būvniecības saistīto projektu un shēmu izstrādi;

28.7. citas fiziskas un juridiskas personas, kas iesniegumā pamato datu bāzē esošās informācijas izmantošanas nepieciešamību.

29. Šo saistošo noteikumu 28.1., 28.2., 28.5. apakšpunktā minētās personas topogrāfisko informāciju saņem bez maksas.

IV. Noslēguma jautājumi

30. Ar šo noteikumu stāšanos spēkā savu spēku zaudē:

30.1. Krāslavas novada pašvaldības 2010. gada 29. augusta saistošie noteikumi Nr. 2010/20 "Par ģeotelpiskās informācijas aprites kārtību Krāslavas novadā";

30.2. Dagdas novada pašvaldības 2011. gada 26. oktobra saistošie noteikumi "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Dagdas novadā";

30.3. Aglonas novada pašvaldības 2010. gada 21. jūlijā saistošie noteikumi Nr. 13 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību Aglonas novadā" – zaudē spēku Krāslavas novada teritoriālajās vienībās Kastuļinas, Grāveru un Šķeltovas pagastā.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

 

1. pielikums

Krāslavas novada pašvaldībai
Rīgas ielā 51, Krāslavā, Krāslavas novadā, LV-5601

Vārds, Uzvārds/Nosaukums
Personas kods/reģistrācijas numurs
Adrese
Tālrunis

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt datus mērniecības datu veikšanai Krāslavas novadā,
Adrese un objekta nosaukums
 
Objektā paredzamie darbi(vajadzīgo atzīmēt):
• Topogrāfiskā uzmērīšana (objekta platība, ha)
• Izpilduzmērījumu izgatavošana (trases garums, m)
• Detālplāni un zemes ierīcības projekti (objekts)
• Citi
Datums Paraksts

Rēķinu maksai par sniegto pakalpojumu vēlos saņemt:

  • E-pastā (norādīt adresi)  

 

2. pielikums

Maksas cenrādis ģeotelpiskās informācijas apritei Krāslavas novadā

N.p.k. Nodevas objekts Maksas likme
euro (neieskaitot PVN)
1. Topogrāfijas uzmērīšanas informācijas pārbaude un reģistrācija datubāze  
1.1. objekta platība līdz 0.3 ha (ieskaitot) 10.00
1.2. objekta platība no 0.3 ha līdz 0.5 ha (ieskaitot) 15.00
1.3 objekta platība no 0.5 ha līdz 1.0 ha (ieskaitot) 25.00
1.4 objekta platība virs 1.0 ha, papildus par katru nākamo ha 10.00
2. Topogrāfijas uzmērīšanas informācijas izsniegšana no datu bāzes  
2.1 objekta platība līdz 1.0 ha (ieskaitot) 10.00
2.2 objekta platība virs 1.0 ha, papildus par katru nākamo ha 4.00
3. Izpilddokumentācijas (izpildshēmu) pieņemšana, reģistrēšana, pārbaude, ievadīšana datu bāzē  
3.1. komunikācijas garums līdz 300 m (ieskaitot) 10.00
3.2. komunikācijas garums virs 300 m, papildus par katriem nākamiem 100 m 4.00
4. Inženiertīklu pārskata shēmas noformēšana un nosūtīšana pasūtītājam (pārskata shēma izmantojama tikai reklāmas objektu novietnei bez inženiertīklu pieslēgumiem un vienkāršoto inženiertīklu pievadu un iekšējo inženiertīklu izbūvei)  
4.1 platība līdz 1.0 ha 15.00
4.2 platība virs 1.0, papildus par katru nākamo ha 5.00
5. Par topogrāfiskā uzmērījuma, izpildshēmas un izpilddokumentācijas digitālās versijas formāta maiņu 10.00
6. Informācijas izsniegšana papīra formā:  
6.1. A4 datorizdruka (viena lapa) 0.30
6.2. A3 datorizdruka (viena lapa) 0.50
6.3. A1 datorizdruka (viena lapa) 5.00
7. Datu pārnešana uz CD-ROM (viens informācijas nesējs) 5.00

 

3. pielikums

Uzņēmuma veidlapa ar rekvizītiem

Krāslavas novada pašvaldībai
Rīgas ielā 51, Krāslavā, Krāslavas novadā, LV-5601

IESNIEGUMS

Lūdzu reģistrēt Krāslavas novada ģeotelpiskās informācijas datu bāzē topogrāfisko uzmērījumu, kas veikts pēc ______________ pieteikuma Krāslavas novadā, _________ pag. _______.

datums Amats, V. Uzvārds

Maksājuma rīkojumu vēlos saņemt:

E-pastā **********@*******.**

 

4. pielikums

Uzņēmuma veidlapa ar rekvizītiem

Krāslavas novada pašvaldībai
Rīgas ielā 51, Krāslavā, Krāslavas novadā, LV-5601

IESNIEGUMS

Lūdzu reģistrēt Krāslavas novada ģeotelpiskās informācijas datu bāzē izpilduzmērījumus, kas veikti pēc __________________ pieteikuma Krāslavas novadā, _________ pag. _______.

Trases garums *** m.

datums Amats, V. Uzvārds

Maksājuma rīkojumu vēlos saņemt:

E-pastā **********@*******.**

 

5. pielikums

Inženierkomunikāciju turētāju saraksts, ar kuriem obligāti nepieciešams saskaņot visus topogrāfiskos plānus, kas izstrādāti Krāslavas novada administratīvajā teritorijā:

Organizācijas Krāslavas pilsētas teritorijā:

AS "Sadales tīkls"  
SIA "Tet"  
SIA "Latvijas Propāna Gāze"  
p/a "Labiekārtošana K"  
SIA "Krāslavas nami"  
VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs"  

Organizācijas Krāslavas novada pagastu teritorijā:

AS "Sadales tīkls"  
SIA "Tet"  
Vietējā pagasta pārvalde vai Dagdas pilsētas un pagastu apvienība  
VSIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi"  
VAS "Latvijas dzelzceļš", ja uzmērāmais objekts skar dzelzceļa aizsargjoslas teritoriju  
VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", ja objekts skar komunikāciju, vai atrodas 50 m attālumā no tās vai tuvāk  

Organizācijas Dagdas pilsētas teritorijā:

AS "Sadales tīkls"  
SIA "Tet"  
Dagdas pilsētas un pagastu apvienība  
SIA "Dagdas komunālā saimniecība"  
VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs"  

 

Krāslavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2022/13 "Par ģeotelpiskās informācijas aprites kārtību Krāslavas novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punkts paredz, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Ģeotelpiskās informācijas likuma (turpmāk – Likums) 6. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldība savu funkciju izpildei organizē nepieciešamās ģeotelpiskās informācijas iegūšanu un uzturēšanu, kā arī izmantošanas kārtību. Likuma 13. panta sestā daļa nosaka, ka vietējā pašvaldība, lai nodrošinātu savu funkciju un uzdevumu izpildi par savu administratīvo teritoriju izveido un uztur augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datu bāzi (turpmāk – Datu bāze), veic iesniegtās informācijas pārbaudi, kā arī nosaka augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas iesniegšanas un pieņemšanas kārtību. Likuma 26. panta trešā daļa un 7.1 daļa nosaka, ka pašvaldības saistošajos noteikumos nosaka maksu par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju Datu bāzē, sagatavošanu un izsniegšanu no Datu bāzes, kā arī maksu par tās turējumā esošās ģeotelpiskās informācijas izmantošanu, ģeotelpiskās informācijas pakalpojumiem un maksas piemērošanas kārtību.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi tiek izdoti ar mērķi nodrošināt visa veida augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas elementu (ar mēroga noteiktību 1:500) ievietošanu pašvaldības datubāzē, nosaka kārtību kādā fiziskas un juridiskas personas var iesniegt un saņemt datus no pašvaldības uzturētās augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzes, kā arī kā arī maksas piemērošanas kārtību par ģeotelpiskās informācijas datu uzturēšanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Krāslavas novada pašvaldības speciālisti.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām netika veiktas.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!