• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2022. gada 14. jūlija stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas ārkārtas sesijas sēde 2022. gada 14. jūlijā (pulksten 16.30)". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2022., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/op/2022/139.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 448

Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts

Vēl šajā numurā

21.07.2022., Nr. 139

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 14.07.2022.

OP numurs: 2022/139.3

2022/139.3
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 13. Saeimas ārkārtas sesijas sēde 2022. gada 14. jūlijā (pulksten 16.30)

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Sēdes vadītāja. Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Sākam Latvijas Republikas Saeimas 2022. gada 14. jūlija trešās ārkārtas sesijas ārkārtas sēdes darba kārtības izskatīšanu. Lūdzu visus ieņemt vietas Sēžu zālē.

Lūdzu vēlreiz zvanu, aicinot deputātus zālē. Iespējams, vēl deputāti kavējas.

Tātad uzsāksim darba kārtības izskatīšanu.

Darba kārtības pirmā sadaļa – "Likumprojektu nodošana komisijām un izskatīšana 1. lasījumā".

Saeimas Prezidijs ierosina Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? (Starpsaucieni: "Nav!") Tātad deputāti atbalsta likumprojekta nodošanu komisijai.

Tāpat Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas lūgumu izskatīt šo likumprojektu šajā ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

Līdz ar to uzsākam likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Rancāns. Lūdzu!

J. Rancāns (Konservatīvie).

Labdien, godātie kolēģi! Tātad Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodienas sēdē, uzklausot valdības pārstāvjus, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvjus, Rīgas domes pārstāvjus, nevalstiskā sektora pārstāvjus, nolēma virzīt kā komisijas likumprojektu Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā".

Likumprojekts paredz vairākas lietas. Es nosaukšu būtiskākās.

Tātad pirmais, ko tas paredz, – ka pašvaldībām turpmāk būs tiesības pieņemt lēmumu par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas termiņu līdz 120 dienām vai līdz 60 dienām. Pašvaldība var pieņemt lēmumu par izmitināšanu līdz 60 dienām tikai tad, ja attiecīgajā pašvaldībā ir sasniegti 80 procenti no faktiskā iespējamā izmitināto Ukrainas civiliedzīvotāju skaita un nav iespējams nodrošināt attiecīgā Ukrainas civiliedzīvotāja izmitināšanu citā pašvaldībā.

Vienlaikus ir sagatavoti grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka, nosakot izmitināšanas termiņu 60 dienas, pašvaldība var segt izmitinātājiem būtiski augstāku izmitināšanas maksu. Proti, par dzīvokļa īri – līdz 60 eiro mēnesī par dzīvokli. Par citām izmitināšanas vietām – līdz 15 eiro par personu diennaktī.

Likumprojekts arī paredz pašvaldības pienākumu pirms lēmuma pieņemšanas par 60 dienām izvērtēt iespēju izmitināt citās pašvaldībās šos Ukrainas civiliedzīvotājus, ņemot vērā nodarbinātības, izglītības un sociālā atbalsta iespējas.

Pašvaldību kompetence paplašināta arī ar pienākumu pieņemt lēmumus par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanas ilgumu un informēt par pieņemto lēmumu Ukrainas civiliedzīvotājus, kā arī pastāvīgi veikt uzraudzību un kontroli par faktiskajām iespējām nodrošināt izmitināšanu attiecīgajam Ukrainas civiliedzīvotāju skaitam savā pašvaldībā, kā arī pieņemt lēmumus par papildus izmitināšanas iespējām pašvaldībā.

Tāpat likumprojektā tiek precizēts to personu loks, kurām varēs tikt nodrošināta izmitināšana, kas ilgāka par 60 vai 120 dienām. Tātad šīs īpaši atbalstāmās grupas ir: sievietes visā grūtniecības periodā; bērns pirmsskolas vecumā, kuram nav iespējas apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi; bērns, kas pāriet uz mācībām nākamajā izglītības pakāpē vai turpina ieguvi Ukrainas... izglītības ieguvi Ukrainas tālmācībā vai attālināti; aizbildnis bērna kopšanas periodā un jebkura persona, ne tikai viens no vecākiem, kas nodrošina pirmsskolas vecuma bērna kopšanu.

Bez tam likumprojekts arī paredz paplašinātas iespējas pielāgot pašvaldību īpašumā esošas ēkas Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai, kas nozīmē, ka pašvaldībām ir tiesības veikt uzlabojumus jebkurās pašvaldībai piederošās dzīvojamās ēkās vai telpās, veicot nepieciešamos uzlabojumus, lai nodrošinātu, ka ēkas vai telpas ir dzīvošanai derīgas – apgaismojamas, apkurināmas – un ir piemērotas personas ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai.

Kolēģi, kā jau teicu, komisijā likumprojekts ir atbalstīts.

Uzklausot arī valdības pārstāvju argumentus par steidzamību šim likumprojektam, komisija nolēma to atbalstīt un lūdz Saeimu noteikt steidzamību šim likumprojektam.

Sēdes vadītāja. Tātad vispirms mums ir jābalso par likumprojekta steidzamību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

J. Rancāns. Kā jau minēju, komisijā likumprojekts ir atbalstīts.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un Saeimas sēdes dienu likumprojekta izskatīšanai otrajā, galīgajā, lasījumā.

J. Rancāns. Komisijā, uzklausot visas iesaistītās puses un ņemot vērā šī jautājuma steidzamību, priekšlikumu termiņš netika noteikts, un komisija lūdz izskatīt šo likumprojektu otrajā lasījumā bez priekšlikumu termiņa noteikšanas.

Sēdes vadītāja. Tātad komisija lūdz izskatīt otrajā lasījumā tūliņ. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Līdz ar to varam izskatīt likumprojektu arīdzan otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Paldies.

Nākamā sadaļa sēdes darba kārtībā – "Likumprojektu izskatīšana".

Sēdes darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Vita Anda Tērauda. Lūdzu!

V. A. Tērauda (AP!).

Labdien, kolēģi, vēlreiz! Skatām likumprojektu otrajā lasījumā.

Komisija saņēma vienu priekšlikumu.

1. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Paredz pabīdīt likuma stāšanās termiņu vienam konkrētam pantam no 1. oktobra uz 1. novembri. Komisijā priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

V. A. Tērauda. Līdz ar to esam izskatījuši vienīgo priekšlikumu.

Komisija atbalstīja likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Aicinu arī Saeimu tā darīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 46, pret – 15, atturas – 1. Likums pieņemts.

Līdz ar to, kolēģi, esam izskatījuši visu Saeimas 14. jūlija trešās ārkārtas sesijas ārkārtas sēdes darba kārtību.

Vēl tikai deputātu klātbūtnes reģistrācija.

Lūdzu Saeimas sekretāra biedri Inesi Voiku nolasīt reģistrācijas rezultātus, tiklīdz tie būs sagatavoti.

I. Voika (13. Saeimas sekretāra biedre).

Kolēģi, garš saraksts. Nav reģistrējušies: Valērijs Agešins, Uldis Augulis, Aldis Blumbergs, Mārtiņš Bondars, Anda Čakša, Gundars Daudze, Sergejs Dolgopolovs, Jānis Dombrava, Vjačeslavs Dombrovskis, Jānis Dūklavs, Aldis Gobzems, Marija Golubeva, Kaspars Ģirģens, Janīna Jalinska, Artuss Kaimiņš, Rihards Kols, Ieva Krapāne, Regīna Ločmele, Ināra Mūrniece, Ralfs Nemiro, Ramona Petraviča, Ēriks Pucens, Juris Pūce, Dace Rukšāne-Ščipčinska, Karina Sprūde, Kārlis Šadurskis, Didzis Šmits, Mārtiņš Šteins, Ilga Šuplinska, Ļubova Švecova, Edgars Tavars, Jānis Vitenbergs, Jānis Vucāns, Evita Zālīte-Grosa un Reinis Znotiņš.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2022. gada 14. jūlija trešās ārkārtas sesijas ārkārtas sēdi slēdzu.

Arlabvakaru!

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!