• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienvidkurzemes novada domes 2022. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. 2022/20 "Par dzīvojamo telpu izīrēšanu kvalificētiem speciālistiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2022., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/op/2022/114.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/21

Par Dienvidkurzemes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību

Vēl šajā numurā

14.06.2022., Nr. 114

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/20

Pieņemts: 26.05.2022.

OP numurs: 2022/114.12

2022/114.12
RĪKI

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dienvidkurzemes pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/20

2022. gada 26. maijā

Par dzīvojamo telpu izīrēšanu kvalificētiem speciālistiem

Apstiprināti
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
26.05.2022. sēdes lēmumu Nr. 532
(prot. Nr. 8 43. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā"
21.1 panta otro daļu un 21.2 panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Dienvidkurzemes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sniedz palīdzību kvalificēta speciālista (turpmāk – Speciālists) nodrošināšanu ar dzīvojamo telpu (turpmāk – Palīdzība), ar mērķi piesaistīt kvalificētus speciālistus pašvaldībai, kas sekmētu pašvaldības funkciju un uzdevumu veiksmīgu īstenošanu un pašvaldības attīstību.

2. Speciālistam izīrējama dzīvojamā telpa ir Pašvaldībai piederoša dzīvojamā telpa, kurai Dienvidkurzemes novada dome ir noteikusi speciālistiem izīrējamās dzīvojamās telpas statusu (turpmāk – Dzīvojamā telpa).

3. Lēmumus par tiesībām saņemt Palīdzību; par atteikumu saņemt Palīdzību, par dzīvojamās telpas īres līguma slēgšanu un līguma pagarināšanu pieņem Dienvidkurzemes novada dome.

4. Pašvaldības Dzīvokļu komisija (turpmāk – Komisija) kārto Dzīvojamo telpu piešķiršanas palīdzības reģistru (turpmāk – Palīdzības reģistrs) un veic Dzīvojamo telpu uzskaiti.

II. Kvalificētie speciālisti, kuriem sniedzama palīdzība nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu

5. Uz Palīdzību var pretendēt kvalificēts speciālists, kurš ieguvis izglītību vai profesionālo kvalifikāciju, kas nepieciešama konkrētā darba vai amata veikšanai, un kurš divu mēnešu laikā no iesnieguma par Palīdzības saņemšanu iesniegšanas Pašvaldībā uzsāks darbu vai ne vairāk kā divus gadus jau strādā Pašvaldības administratīvajā teritorijā šo Noteikumu 7. punktā minētajās institūcijās vai nozarēs.

6. Palīdzību var saņemt:

6.1. Speciālisti, kuri nodarbināti pie darba devējiem Pašvaldības attīstības programmā ietvertajās attīstības nozarēs:

6.1.1. veselības aprūpe;

6.1.2. izglītība;

6.1.3. sociālā aprūpe;

6.1.4. Speciālisti, kuri veic ar pašvaldības funkciju izpildi saistītus pārvaldes uzdevumus Pašvaldības iestādē vai institūcijā, kurā publiskā iepirkuma procedūras rezultātā vai deleģēšanas līguma ietvaros veic ar Pašvaldības autonomo funkciju izpildi saistītus pārvaldes uzdevumus.

7. Noteikumu 6.1. punktā noteikto speciālistu nepietiekams nodrošinājums tiek noteikts, izvērtējot darba devēja iesniegto pieprasījumu Speciālista nodrošināšanai ar speciālistam izīrējamu dzīvojamo telpu, kurā pamatots:

7.1. kādā jomā saskaņa ar Noteikumu 6.1. punktu ir nodarbināts Speciālists;

7.2. fakts, ka nepietiekams kvalificētu speciālistu nodrošinājums jomā, profesijā (amatā), kurā nodarbināts Speciālists.

8. Speciālists uz Palīdzību nodrošināšanai ar Dzīvojamo telpu var pretendēt, ja uz Palīdzības pieprasīšanas brīdi atbilst visiem šiem kritērijiem:

8.1. speciālista vai ģimenes locekļa (laulātā) īpašumā Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā nav dzīvoklis vai dzīvojamā māja, izņemot, ja īpašums atrodas tālāk par 60 km no jaunās darbavietas;

8.2. speciālistam ir noslēgts darba līgums ar Pašvaldību vai ar darba devēju, kura saimnieciskā darbība atbilst kādai no Noteikumu 6.1. punktā minētajām nozarēm/ jomām. Ja Pašvaldība nav Speciālista darba devējs, tad darba devējs ar Pašvaldību noslēdz Sadarbības līgumu un īres līgums ar Speciālistu tiek slēgts (pagarināts) tikai ar Speciālista darba devēja rakstisku piekrišanu;

8.3. speciālista līdzšinējā dzīvesvieta (deklarētā adrese) vismaz trīs gadus nav bijusi Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā. Šis nosacījums neattiecas uz speciālistu, kas nepārtraucot mācības, ir apguvis un ne vēlāk kā gadu pirms Palīdzības pieprasīšanas ir absolvējis augstāko izglītības iestādi apgūstot mācības klātienē attiecīgajā attīstāmajā nozarē (specialitātē), kā arī, ja Speciālistam jau ir sniegta Palīdzība un Speciālists vēlas pagarināt dzīvojamo telpu īres līgumu;

8.4. Speciālista kvalifikācija un amats atbilst šo Noteikumu 6. punktā minētajai attīstāmajai nozarei;

8.5. Speciālistam nav spēkā esošs Speciālistam izīrējamās Dzīvojamās telpas īres līgums uz garāko pieļaujamo izīrēšanas termiņu, kāds bija spēkā Pašvaldības Saistošajos noteikumos dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas brīdī.

III. Kārtība, kādā izīrē dzīvojamo telpu speciālistam

9. Speciālistam, kurš pretendē uz Palīdzību, Pašvaldībā jāiesniedz:

9.1. speciālista iesniegums par Palīdzības saņemšanu, kurā tiek norādīts ģimenes sastāvs un informācija par deklarēto un faktisko dzīvesvietu;

9.2. Noteikumu 7. punktā minēto darba devēja pieprasījumu;

9.3. darba līgums;

9.4. motivēts darba devēja iesniegums;

9.5. izglītības dokumentu;

9.6. dzīves un darba apraksts (CV).

10. Pēc Komisijas pieprasījuma speciālists vai darba devējs sniedz papildu informāciju, kas apliecina speciālista tiesības uz Palīdzību.

11. Ja Speciālista darba devējs nav Pašvaldība, pēc darba devēja iniciatīvas darba devējs un Pašvaldība noslēdz Sadarbības līgumu. Pašvaldībai ir tiesības atteikt sadarbības līguma noslēgšanu, ja Pašvaldība nevar nodrošināt darba devēja Speciālistu ar nepieciešamo Dzīvojamo telpu vai darba devēja pamatdarbības veids neatbilst Noteikumu 6.1. punkta minētajām nozarēm. Sadarbības līgumu Pašvaldības vārdā slēdz Domes priekšsēdētājs.

12. Pašvaldība Sadarbības līgumu ar Speciālista darba devēju slēdz uz Speciālista darba tiesisko attiecību laiku, bet ne ilgāk kā uz sešiem gadiem.

13. Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas un Komisijas atzinuma saņemšanas Pašvaldība pieņem lēmumu par Speciālista iekļaušanu Palīdzības reģistrā vai lēmumu par atteikumu.

14. Palīdzības reģistrā iekļauj šādas ziņas:

14.1. reģistrētā speciālista vārds, uzvārds;

14.2. darba devēja nosaukums;

14.3. Domes lēmums par speciālista nodrošināšanu ar dzīvojamo telpu;

14.4. kārtas numurs Palīdzības reģistrā.

15. Speciālistu izslēdz no Palīdzības reģistra, ja:

15.1. saņemts darba devēja iesniegums par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar Speciālistu;

15.2. Speciālists vai Speciālista darba devējs atsakās no Palīdzības saņemšanas, iesniedzot par to attiecīgu iesniegumu;

15.3. Speciālists atteicies no vismaz 3(trīs) Speciālistam izīrējamās dzīvojamās telpas piedāvājumiem vai nav sniedzis atbildi uz tiem vienas nedēļas laikā pēc paziņojumā norādītās dienas, kurā Speciālistam bija jādod atbilde Komisijai;

15.4. zuduši apstākļi, kuri bija par pamatu Speciālista reģistrēšanai Palīdzības reģistrā;

15.5. zaudējis spēku starp Pašvaldību un darba devēju noslēgtais sadarbības līgums.

16. Dzīvojamo telpu speciālistam piedāvā īrēt reģistrācijas secībā atbilstoši Noteikumu 6. punktā noteiktām attīstāmo nozaru prioritātēm.

17. Speciālistam Dzīvojamā telpa tiek izīrēta uz trīs gadiem, kamēr Speciālists nodrošina sev dzīvesvietu vai uz darba tiesisko attiecību laiku, ar iespēju pagarināt uz atkārtotu termiņu.

18. Speciālists ne vēlāk kā divus mēnešus pirms dzīvokļa īres līguma termiņa izbeigšanās iesniedz Pašvaldībā iesniegumu par jauna dzīvojamās telpas īres līguma slēgšanu, darba devēja rakstisku piekrišanu un apliecinājumu par īres maksas un maksājumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, parādu neesamību.

19. Speciālistam ir pienākums viena mēneša laikā no dzīvokļa dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas brīža, deklarēt savu dzīvesvietu Dienvidkurzemes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā un saglabāt šo deklarēto dzīvesvietu, kamēr spēkā ir dzīvojamās telpas īres līgums.

20. Ja speciālists, kuram ir izīrēta dzīvojamā telpa Noteikumos noteiktajā kārtībā, ir pārtraucis darba tiesiskās attiecības vai tās nav uzsācis, dzīvokļa īres līgums tiek izbeigts un šim Speciālistam dzīvoklis ir jāatbrīvo viena mēneša laikā no darba tiesisko attiecību izbeigšanas dienas vai dienas, kad uzteikta darba līguma noslēgšana vai bija jāuzsāk darba tiesiskās attiecības (pirmā darba diena).

IV. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

21. Dzīvokļu komisijas lēmumu par atteikumu sniegt speciālistam Palīdzību nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu var apstrīdēt Dienvidkurzemes novada pašvaldībā.

22. Pašvaldības lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

23. Speciālists Dzīvojamo telpu nav tiesīgs nodot apakšīrē, iegūt īpašumā, bet Pašvaldība nav tiesīga to nodot privatizācijai vai atsavināt.

24. Noteikumi stājas spēkā saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā minēto kārtību.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietnieks A. Galeckis

 

Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/20 "Par dzīvojamo telpu izīrēšanu kvalificētiem speciālistiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Dienvidkurzemes novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sniedz palīdzību kvalificēta speciālista (turpmāk – Speciālists) nodrošināšanu ar dzīvojamo telpu (turpmāk – Palīdzība), ar mērķi piesaistīt kvalificētus speciālistus pašvaldībai, kas sekmētu pašvaldības funkciju un uzdevumu veiksmīgu īstenošanu un pašvaldības attīstību.
2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi nosaka kārtību, kādā Dienvidkurzemes novada pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu, ar mērķi piesaistīt kvalificētus speciālistus pašvaldībai, kas sekmētu pašvaldības funkciju un uzdevumu veiksmīgu īstenošanu un pašvaldības attīstību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi pašvaldības budžetu neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi izskatīti Dienvidkurzemes novada pašvaldības Dzīvokļu komisijā, Sociālo un veselības jautājumu komitejā un apstiprināti Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes sēdē. Saistošos noteikumus publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļa vietnē – www.dkn.lv. Par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Dienvidkurzemes novada pašvaldībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētāja vietnieks A. Galeckis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!