• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2021. gada 29. aprīļa likums "Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2021., Nr. 84B https://www.vestnesis.lv/op/2021/84B.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā

Vēl šajā numurā

05.05.2021., Nr. 84B (19:22)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 29.04.2021.

OP numurs: 2021/84B.2

2021/84B.2
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā

Izdarīt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā (Latvijas Vēstnesis, 2020, 110.A, 140., 193., 211.A, 247.A nr.; 2021, 58., 63.A nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 6.8 pantu šādā redakcijā:

"6.8 pants. Lai padziļināti analizētu epidemioloģisko situāciju un pieņemtu lēmumus par aizsardzības un atbalsta pasākumiem un to efektivitātes uzlabošanu, Centrālā statistikas pārvalde (turpmāk — Pārvalde) no Slimību profilakses un kontroles centra saņem datus par personām, kas inficētas ar koronavīrusu SARS-CoV-2, un veic šo datu apstrādi, tos apvienojot ar Pārvaldes rīcībā esošajiem Pilsonības un migrācijas pārvaldes Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmas, Valsts zemes dienesta Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmas, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Nodarbinātības valsts aģentūras datiem par šīm personām, kā arī nodrošina apvienoto datu pseidonimizēšanu un drošu attālinātu piekļuvi Ekonomikas ministrijai, Slimību profilakses un kontroles centram un Pārresoru koordinācijas centram šo datu analīzei."

2. Papildināt likumu ar 18.1 pantu šādā redakcijā:

"18.1 pants. Maksātnespējas kontroles dienests, izskatot iesniegumus par darbinieku prasījumu apmierināšanu un konstatējot, ka likuma "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" 5. panta pirmajā un 2.1 daļā noteiktais 12 mēnešu periods pilnībā vai daļēji sakrīt ar likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" un Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteikto aizlieguma kreditoram iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu periodu, lemj par likuma "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" 5. panta pirmajā un 2.1 daļā noteiktā 12 mēnešu perioda pagarināšanu par attiecīgo aizlieguma periodu. Periods naudas līdzekļu piešķiršanai no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem nepārsniedz 12 mēnešus pirms darba tiesisko attiecību izbeigšanas."

3. Izteikt 19. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Juridiskās palīdzības administrācija papildus Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajiem uzdevumiem organizē juridiskās telefonkonsultācijas atbilstoši Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā noteiktajām lietu kategorijām."

4. Izteikt 31.2 pantu šādā redakcijā:

"31.2 pants. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm nosaka piemaksu par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 infekcijas slimības uzliesmojumu un tās seku novēršanu 75 procentu apmērā no stundas algas likmes. Piemaksas noteikšanas kritērijus un piešķiršanas kārtību attiecībā uz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēm nosaka iekšlietu ministrs, bet attiecībā uz Valsts ieņēmumu dienestu — finanšu ministrs. Ar piemaksām saistītos izdevumus sedz no valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atbilstoši faktiski nepieciešamajam apmēram."

5. Papildināt likumu ar 31.3 pantu šādā redakcijā:

"31.3 pants. Ja nepieciešams nodrošināt Valsts ieņēmumu dienestam noteikto papildu uzdevumu izpildi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku novēršanu vai ja ar Covid-19 inficēto vai par kontaktpersonām noteikto Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu skaits pieaug tiktāl, ka ir apdraudēta Valsts ieņēmumu dienestam noteikto funkciju un uzdevumu izpilde, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoram ir tiesības:

1) uzdot jebkurai Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai pildīt citus, nevis amata aprakstā noteiktos dienesta pienākumus vai pildīt tos citā struktūrvienībā;

2) nodarbināt Valsts ieņēmumu dienesta personālu nepārtraukti ne ilgāk par 24,5 stundām."

6. 32. pantā:

aizstāt pirmajā un otrajā daļā vārdus un skaitļus "Līdz 2021. gada 30. jūnijam" ar vārdiem un skaitļiem "Līdz 2021. gada 31. decembrim";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus un skaitļus "līdz 2021. gada 30. jūnijam" ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2021. gada 31. decembrim";

izteikt piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ja pieņemts lēmums par uzturēšanās atļaujas izsniegšanu vai reģistrēšanu, tās derīguma termiņā neieskaita laikposmu no 2020. gada 12. marta līdz 2021. gada 30. jūnijam. Ja pieņemts lēmums par tādas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas reģistrēšanu vai tādas atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu vai reģistrēšanu, kura ārzemniekam piešķirta saskaņā ar Imigrācijas likuma 23. panta pirmās daļas 28., 29., 30. vai 31. punktu, tās derīguma termiņā neieskaita laikposmu no 2020. gada 12. marta līdz 2021. gada 31. decembrim. Ja ārzemnieks, attiecībā uz kuru pieņemts pozitīvs lēmums par uzturēšanās atļaujas izsniegšanu vai reģistrēšanu, šā lēmuma derīguma termiņa laikā, uzturoties ārpus Latvijas Republikas, nav saņēmis uzturēšanās tiesības apliecinošu dokumentu, viņam nav piemērojams Imigrācijas likuma 35. panta pirmās daļas 21. punktā un 36. panta pirmās daļas 14. punktā minētais uzturēšanās atļaujas anulēšanas pamats."

7. Papildināt 44. pantu ar septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Par mācību procesa norisi iekšlietu sistēmas izglītības iestādēs lēmumu pieņem iekšlietu ministrs. Par mācību procesa norisi militārajās izglītības iestādēs lēmumu pieņem aizsardzības ministrs. Par mācību procesa norisi Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību centrā lēmumu pieņem tieslietu ministrs."

8. Papildināt 45. pantu ar ceturto un piekto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja pašvaldības teritorijā ir vairākas pašvaldības vispārējās vidējās izglītības iestādes, uzņemot izglītojamos vispārējās vidējās izglītības programmā 2021./2022. mācību gadā, pašvaldība ir tiesīga organizēt vienotus iestājpārbaudījumus atbilstoši valsts pamatizglītības standartam un noteikt uzņemšanas kritērijus.

(5) Izglītības likuma 60. panta 3.2 daļu nepiemēro no 2021. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. augustam."

9. Aizstāt 49.4 pantā vārdus "Latvijā nodarbinātiem Eiropas Savienības iestāžu un aģentūru darbiniekiem un viņu Latvijā dzīvojošajiem ģimenes locekļiem" ar vārdiem "un Latvijā akreditētiem un rezidējošiem ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, starptautisko organizāciju un to pārstāvniecību darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem".

10. Papildināt VI nodaļu ar 49.5 pantu šādā redakcijā:

"49.5 pants. Ārstniecības iestādē, kurai ir tiesības veikt vakcināciju pret Covid-19 infekciju, vakcināciju var veikt turpmāk minētās personas šādā prioritārā secībā:

1) Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts ārsts, māsa, ārsta palīgs, vecmāte, zobārsts;

2) medicīnas asistents, kura profesionālās zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas vakcinācijas veikšanai, individuāli izvērtē ārstniecības iestāde, Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts radiologa asistents, biomedicīnas laborants, fizioterapeits, ergoterapeits, masieris, podologs, kosmētiķis, skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā un radiogrāfers, kuri vakcināciju veic sertificētas ārstniecības personas (ārsta, ārsta palīga, māsas, vecmātes) tiešā uzraudzībā;

3) Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā reģistrēts optometrists, zobu higiēnists, zobārsta asistents, zobu tehniķis, fizioterapeita asistents, ergoterapeita asistents, māsas palīgs, audiologopēds, mākslas terapeits, uztura speciālists, tehniskais ortopēds, kuri vakcināciju veic sertificētas ārstniecības personas (ārsta, ārsta palīga, māsas, vecmātes) tiešā uzraudzībā;

4) ārsts, māsa, ārsta palīgs, vecmāte, zobārsts, ja termiņš, uz kuru tie reģistrēti Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā, beidzies ne vēlāk kā piecus gadus no dienas, kad attiecīgā ārstniecības persona pieņemta darbā ārstniecības iestādē, lai veiktu vakcināciju pret Covid-19 infekciju."

11. Papildināt pārejas noteikumus ar 18., 19., 20., 21. un 22. punktu šādā redakcijā:

"18. Šā likuma 31.2 pants attiecībā uz Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm piemērojams ar 2021. gada 1. martu.

19. Šā likuma 19. pantā noteikto samaksu veic no Tieslietu ministrijas apakšprogrammā 03.03.00 "Juridiskās palīdzības nodrošināšana" Juridiskās palīdzības administrācijai piešķirtajiem līdzekļiem saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2021. gadam", novirzot šim mērķim ne vairāk kā 15 000 euro.

20. Ministru prezidents uzdod atbildīgajam ministram likvidēt Vakcinācijas projekta biroju līdz 2021. gada 1. jūnijam.

21. No 2021. gada 7. maija sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem atļauts, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ārtelpās. Atkarībā no epidemioloģiskās situācijas Ministru kabinets var pieņemt lēmumu uz noteiktu laiku apturēt minēto pakalpojumu sniegšanu.

22. Spēku zaudē Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 32.8 1., 32.8 3. un 32.8 4. apakšpunkts."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 29. aprīlī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2021. gada 5. maijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!