• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2021. gada 18. februāra stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas ziemas sesijas septiņpadsmitā (attālinātā ārkārtas) sēde 2021. gada 18. februārī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2021., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/op/2021/38.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta informācija

Par virsnieka dienesta pakāpes piešķiršanu

Vēl šajā numurā

24.02.2021., Nr. 38

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 18.02.2021.

OP numurs: 2021/38.1

2021/38.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

(Saeimas sēdes pilnais audioieraksts un videoieraksts
pieejams Saeimas mājaslapā)

Latvijas Republikas 13. Saeimas ziemas sesijas septiņpadsmitā (attālinātā ārkārtas) sēde 2021. gada 18. februārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla.

Sēdes vadītāja. Labdien, godātie kolēģi! Sākam 2021. gada 18. februāra pirmo attālināto ārkārtas sēdi.

Darba kārtībā – Prezidija paziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteicies runāt deputāts Edgars Tavars.

Vārds deputātam Edgaram Tavaram. Lūdzu!

E. Tavars (ZZS).

Cienījamā sēdes vadītāja! Godātie kolēģi! Zaļo un Zemnieku savienība, loģiski, atbalsta šo Ministru kabineta virzīto likumprojektu, kas paredz atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Mūsuprāt, jau pirms vairākām nedēļām šādam lēmumam bija jābūt pieņemtam. Attiecīgi pēc garākas vilcināšanās... Arī Saeimas opozīcija... mēs iesniedzām jau pagājušajā nedēļā priekšlikumu par to, kas ir nepieciešams ģimenēm ar bērniem šajā laikā visvairāk.

Nebija pieņemami šie izteicieni no dažādiem mūsu kolēģiem par to, ka mēs virzīsim... Tad iznāk paziņojums, ka nē, ka tomēr atbalsta nav, ka mēs nevirzīsim... Tas sabiedrību ļoti tracina.

Ja mēs iznākam ārā šajā kovidlaikā (jebkurš – pozīcija, opozīcija), mums jādara viss iespējamais, lai šie lēmumi arī tiktu pieņemti. Un mēģinājums šo baļķi nest kādam – kurš bija pirmais, kurš izdomāja skaitli "500 eiro" vai kurš nāca ar priekšlikumu, ka ir nepieciešams tiešs atbalsts ģimenēm ar bērniem... Tāpat īstenībā ir nepieciešams arī tiešs atbalsts jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kuru ir skārusi pandēmija un ekonomiskā ietekme.

Nenoliegsim, ka tādas ģimenes ir tūkstošiem visā valstī, bet šis pirmais solis – īpašs atbalsts ģimenēm ar bērniem – ir atbalstāms. Attiecīgi arī mēs uz nākamo sēdi, kas paredzēta pēc šīs, savu priekšlikumu atsauksim, ja mēs nobalsosim par šo Ministru kabineta priekšlikumu.

Es tiešām aicinu kolēģus: atbalstām to, neskatāmies, kurš bija pirmais – vai tā bija viena koalīcijas partija, otra koalīcijas partija vai tehniski šo priekšlikumu pirmie iesniedza parlamentā opozīcija –, tam nav nekādas nozīmes. No tā mēs nekādus bonusus neviens neiegūsim.

Mēs varam visi zaudēt, ja kaut kas aizies greizi ar šo, tad sabiedrība nešķiros – pozīcija, opozīcija, valdība, Saeima. Var būt lielas, lielas problēmas, un cilvēki zaudēs ticību šai valstij vēl vairāk, nekā tas ir līdz šim.

Tāpēc, kolēģi, visas opozīcijas vārdā, es domāju, es varu droši teikt, ka mēs atbalstām šo priekšlikumu – tik ļoti nepieciešamo priekšlikumu ikvienai Latvijas ģimenei, īpaši šajā pandēmijas laikā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis "par", un ir pieprasīts balsojums.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai! Lūdzu, balsosim! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" nodot Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti debatēs nav pieteikušies. Likumprojekts komisijai nodots.

Mūsu darba kārtības otrais punkts ir "Lēmumu projektu izskatīšana".

Lēmuma projekts "Par Ministru kabineta 2021. gada 11. februāra rīkojumu Nr. 82 un 2021. gada 16. februāra rīkojumu Nr. 94, ar kuriem grozīts 2020. gada 6. novembra rīkojums Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"".

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Rancāns. Lūdzu!

J. Rancāns (JK).

Labdien vēlreiz, godātie kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā 2021. gada 17. februāra sēdē izskatīja kārtējos Ministru kabineta grozījumus izsludinātajā ārkārtas situācijā.

Kopumā, es gribu teikt, lielu izmaiņu nav, tomēr nosaukšu dažas būtiskākās lietas.

Pirmām kārtām ir noteikts, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi un kandidāta uz to fiziskās sagatavotības pārbaudi var veikt iekštelpās, tajā skaitā izmantojot ģērbtuves, ja telpā pulcējas ne vairāk kā piecas personas (neskaitot personas, kas pieņem minēto pārbaudi) un tiek nodrošinātas epidemioloģiskās drošības prasības.

Tāpat rīkojuma grozījumos ir noteikts, ka ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām tiek noteikts pienākums nodrošināt Covid-19 testu uzskaiti atbilstoši saņemto un izlietoto testu skaitam, kā arī atsevišķi uzskaitīt pozitīvos testus.

Tālāk ir noteikts arī, ka, sākot no 15. februāra, personām noteikt pienākumus, Latvijas Republikas teritoriju šķērsojot tranzītā, darīt to 12 stundu laikā no apliecinājuma anketas iesniegšanas personu uzraudzības sistēmā tīmekļvietnē Covidpass.lv.

Ir noteikti daži izņēmumi, kas attiecas uz transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem, – kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem Latvijas Republika tranzītā jāšķērso 72 stundu laikā.

Tāpat izņēmums ir starptautisko pasažieru pārvadājumu pasažieri, kam Latvijas Republikas teritorija tranzītā jāšķērso 48 stundu laikā.

Tāpat izņēmums ir arī lidmašīnas pasažieri, kuri šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām, ja viņi var uzrādīt apstiprinājumu tranzīta lidojumam.

Tāpat izņēmums ir arī kuģa un lidmašīnas apkalpes locekļi, kā arī jūrnieki, kam jānokļūst savā darbavietā uz kuģa, gaisa kuģa vai nepieciešams atgriezties no tās. Šādām personām nav noteikts stundu limits.

Tāpat grozījumos ir papildinātas arī izglītības apguves programmu praktiskās daļas, kuras ir iespējamas klātienē, ievērojot attiecīgās epidemioloģiskās drošības prasības. Papildus iepriekš esošajām tās ir studiju programmas – "Radiogrāfija"... otrā studiju gada... radiologa asistents un biomedicīnas laborants, kā arī trešā studiju gada... arodizglītības programma "Māszinības" ar kvalifikāciju māsas palīgs...

Un visbeidzot ir noteikts arī datu apmaiņas pienākums starp Slimību profilakses un kontroles centru un Valsts ieņēmumu dienestu. Turpmāk Valsts ieņēmumu dienests sniedz Slimību profilakses un kontroles centram informāciju par personas, kas saslimusi ar kovidu, nodarbinātību.

Komisijā, uzklausot ministriju pārstāvjus, iestādes, infektologus un ekspertus, valdības noteiktie grozījumi rīkojumos tika atzīti par pamatotiem, samērīgiem un konkrētajā situācijā nepieciešamiem.

Tāpēc aicinu atbalstīt komisijas sagatavoto lēmuma projektu.

Paldies, kolēģi!

Sēdes vadītāja. Deputāti debatēs nav pieteikušies.

Lūdzu zvanu! Balsosim "Par Ministru kabineta 2021. gada 11. februāra rīkojumu Nr. 82 un 2021. gada 16. februāra rīkojumu Nr. 94, ar kuriem grozīts 2020. gada 6. novembra rīkojums Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu""! Lūdzu, balsosim! Par – 69, pret – nav, atturas – 17. Līdz ar to lēmuma projekts pieņemts.

Godātie kolēģi! Mēs esam izskatījuši 18. februāra pirmās attālinātās ārkārtas sēdes darba kārtību.

Vēl deputātu klātbūtnes reģistrācija. Tā ir notikusi.

Pēc 15 minūtēm mēs turpināsim ar 18. februāra otro attālināto ārkārtas sēdi.


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem













Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!