• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2021. gada 16. decembra stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas rudens sesijas trīsdesmit piektā (attālinātā ārkārtas) sēde 2021. gada 16. decembrī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2021., Nr. 246 https://www.vestnesis.lv/op/2021/246.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 933

Par valstij piekritīgas zemes vienības nodošanu sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" valdījumā un pārdošanu

Vēl šajā numurā

21.12.2021., Nr. 246

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 16.12.2021.

OP numurs: 2021/246.15

2021/246.15
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

(Saeimas sēdes pilnais audioieraksts un videoieraksts
pieejams Saeimas mājaslapā)

Latvijas Republikas 13. Saeimas rudens sesijas trīsdesmit piektā (attālinātā ārkārtas) sēde 2021. gada 16. decembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti! Sāksim izskatīt šā gada 16. decembra trešās attālinātās ārkārtas sēdes darba kārtību.

Darba kārtībā – "Likumprojektu izskatīšana".

Likumprojekts "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā" (Nr. 1265/Lp13), pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Šteins.

M. Šteins (AP!).

Labvakar, cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Kolēģi! Sēdes skatītāji un klausītāji! Tātad Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pirmajam lasījumam esam izskatījuši grozījumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Un grozījums paredz to, ka mēs šajā likumā ieviešam normu, kas paredz, ka personai, uzrādot sadarbspējīgu sertifikātu... tātad šobrīd ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kas ir pase vai ID karte, bet turpmāk varēs uzrādīt arī transportlīdzekļa vadītāja apliecību vai skolēna apliecību, vai studenta apliecību, vai arī pensionāra apliecību, vai izdienas pensijas saņēmēja apliecību.

Komisijā bija diskusijas, bija plašas debates arī par citu dokumentu iekļaušanu šajā regulējumā, bet šobrīd mēs vienojāmies komisijā vienprātīgi un vienbalsīgi, ka ir svarīgi atbalstīt šo regulējumu. Attiecībā uz citiem gadījumiem ir jāveic plašāks izvērtējums, un tos noteikti var arī iesniegt jaunajos grozījumos gada nogalē vai janvārī.

Tāpat arī vērts norādīt uz niansi, ka līdz ar sadarbspējīgo sertifikātu ir jāuzrāda viens no minētajiem dokumentiem. To arī apliecināja Saeimas Juridiskais birojs – ka tā šī norma tiek tulkota.

Tātad komisija vienbalsīgi atbalstīja gan steidzamību, gan pirmajā lasījumā.

Tad sākumā aicinu Saeimu atbalstīt šī likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu, balsosim! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu ir atzīts.

M. Šteins. Komisijas vārdā es lūdzu atbalstīt likumprojektu arī pirmajā lasījumā, kā to vienbalsīgi ir izdarījusi komisija. Lūdzu tā darīt arī Saeimu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Igoram Pimenovam. (Pauze.)

Mēs jūs nedzirdam, Pimenova kungs.

I. Pimenovs (SASKAŅA).

Tagad jūs mani dzirdat?

Sēdes vadītāja. Viss kārtībā, jā.

I. Pimenovs. Jā, es noteikti atbalstu šo priekšlikumu. Man liekas, tas ir vietā. Vienlaikus, es nezinu... manā ieskatā, nav arī lielas vajadzības pēc otrā lasījuma, jo ideja ir skaidra, vienkārša.

Bet es gribētu pievērst uzmanību tiem, kas tik tiešām tagad nosaka šo disciplīnu... kā identificēt sadarbspējīgus sertifikātus, īpaši gadījumos, ja personas tos izmanto, piemēram, pie veikala ieejām. Dažreiz es redzu, ka... īpaši cienījama vecuma cilvēki jūtas visai nedroši, mēģinot izmantot uz papīra izdrukātus sertifikātus. Varbūt ir iespēja (es nezinu, uz kā rēķina – uz valsts rēķina, uz pašvaldības rēķina) tomēr nodrošināt ‒ pēc pieprasījuma ‒ iespēju izgatavot plastikāta karti tādā norēķinu kartes formātā, kuru tām personām, kurām tā būtu lietderīga lietošanai, tomēr izsniegt. Jo dažreiz, kā es teicu, liekas, ka ir lielas problēmas tiem, kas nav pieraduši izmantot aifonus vai androidus, kā mēs visi bieži vien darām... Tas vienkārši priekšlikumu līmenī. Diez vai vajadzētu mana priekšlikuma dēļ uzsākt lielas debates.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Jānim Butānam.

J. Butāns (JK).

Labdien! Saistībā ar izskatāmo likumprojektu es gan gribētu vērst uzmanību uz to, ka, piemēram, citās valstīs, lai apliecinātu vakcinācijas sertifikātu, nav jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Un, ja arī mēs skatāmies, kurā virzienā tagad Latvijā mēs ejam, ja mēs paplašinām šo dokumentu klāstu (oficiālie dokumenti ir pase un ID karte) – šo apliecinošo dokumentu klāstu, piemēram, nezinu, tā būtu pensionāra apliecība vai autovadītāja apliecība, vai skolēna apliecība... Daļu no apliecībām, iespējams, ir arī viegli, salīdzinoši viegli, viltot.

Līdz ar to, manuprāt, jautājums ir par to, vai vispār ir nepieciešams uzrādīt jebkāda veida apliecinošu dokumentu. Es piekristu vairāk tam, ka apliecinošu dokumentu lūdz uzrādīt tikai tajā brīdī, ja pārbaudītājam rodas kādas šaubas vai aizdomas vai ir jebkāda konfliktsituācija par to, ka, iespējams, šis cilvēks uzdodas par to, kas viņš nav.

Līdz ar to, manuprāt, vispār būtu labi, ja mēs, teiksim, varētu izstrādāt tādu likumprojektu, kur šie personu apliecinošie dokumenti vienkārši nav jāuzrāda. Tas no manas puses viss.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Sergejam Dolgopolovam.

S. Dolgopolovs (SASKAŅA).

Jā, es arī domāju, ka tas priekšlikums, kas iestrādāts komisijas priekšlikumos, ir ļoti vietā un sen jau tas bija jādara. Un izrādās, ka premjerministrs pat nezina, ka tāda iespēja eksistē, un pats bija teicis, ka, nu, droši vien vajadzētu arī tā darīt. Ļoti labi.

Es domāju, ka... ņemot vērā, ka zaļais sertifikāts vēl ilgi kalpos – ne vienu vien dienu, varbūt arī gadus –, tad tiešām vajadzētu padomāt par priekšlikumu, ko izteica Pimenova kungs. Tas neprasīs arī uzrādīt dažus sertifikātu... dažus apliecinošus dokumentus, ja tas ir universāls un pietiekami labi izmantojams, līdzīgi, kā tas ir, lietojot aifonus.

Paldies. Bet tas, dabiski, ir nākotnes jautājums.

Aicinu atbalstīt šo likumprojektu divos lasījumos uzreiz.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Lūdzu, komisijas vārdā...?

M. Šteins. Es komisijas vārdā varu apliecināt, ka mēs atbildīgajā komisijā regulāri runājām par šiem visiem ar kovida pandēmiju saistītajiem jautājumiem un šoreiz debašu par atteikšanos un citiem jautājumiem nebija. Mēs tos varam turpmākajās sēdēs uzdot.

Šobrīd aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu, balsosim! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem un izskatīšanas laiku Saeimas sēdē.

M. Šteins. Atbilstoši Saeimas kārtības ruļļa regulējumam komisijas vārdā lūdzu Saeimu atbalstīt šī likumprojekta izskatīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā šobrīd šajā sēdē.

Sēdes vadītāja. Lūdzu procedūras sadaļu.

Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta izskatīšanu bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā? Deputāti nav pieteikušies. Iebildumu nav.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu, balsosim! Par – 75, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Kolēģi, man jūs ātri jāiepazīstina ar iesniegtajiem jautājumiem.

Deputāti Zariņš, Agešins, Klementjevs, Tutins un Rubiks iesnieguši jautājumu "Par pamatojumu valdībai steidzami lemt par "obligāto re-vakcināciju"", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Zariņš, Rubiks, Klementjevs, Tutins un Agešins iesnieguši jautājumu "Par vakcinēto cilvēku radīto noslodzi veselības aprūpes sistēmai", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministram.

Deputāti Valainis, Tavars, Augulis, Jalinska un Bergmanis iesnieguši jautājumu "Vai Valsts kanceleja maldina žurnālistus par Krīzes vadības padomes sēdes darba dokumentēšanu", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Valainis, Tavars, Augulis, Jalinska un Bergmanis iesnieguši jautājumu "Par Veselības ministrijā strādājošo skaitu ar izglītību veselības aprūpē vai sabiedrības veselībā", ko nododam veselības ministram.

Deputāti Zariņš, Kucins, Orlovs, Ločmele un Rubiks iesnieguši jautājumu "Par valdības nolūkiem samazināt enerģijas izmaksas Latvijas lietotājiem un tā piedāvātā risinājuma pamatojumu", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Krauze, Augulis, Tavars, Bergmanis un Dūklavs iesnieguši jautājumu "Par valstij piederošo kapitālsabiedrību akciju kotēšanu biržā", ko iesniedzam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Valainis, Augulis, Jalinska, Tavars un Dūklavs iesnieguši jautājumu "Cik gatava jaunajam Covid-19 vīrusa omikrona variantam ir Latvija", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Zariņš, Rubiks, Tutins, Agešins un Klementjevs ir iesnieguši jautājumu "Par kompensācijas apmēra pamatotību SIA "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidācijai", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Zariņš, Rubiks, Tutins, Agešins un Klementjevs ir iesnieguši jautājumu "Par veiktajām darbībām un pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar EPT veikto pārbaužu rezultātiem", ko nododam atbildes sniegšanai ekonomikas ministram.

Vēl deputātu reģistrācija. Tā noslēgusies.

Sēdi slēdzu.

Arlabvakaru, kolēģi!


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!