• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumi Nr. 486 "Noteikumi par iekšzemes regulārajiem pasažieru komerciālajiem pārvadājumiem ar autobusu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2021., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/op/2021/130.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 487

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 279 "Ceļu satiksmes noteikumi"

Vēl šajā numurā

09.07.2021., Nr. 130

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 486

Pieņemts: 06.07.2021.

OP numurs: 2021/130.4

2021/130.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 21 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 486

Rīgā 2021. gada 6. jūlijā (prot. Nr. 51 56. §)

Noteikumi par iekšzemes regulārajiem pasažieru komerciālajiem pārvadājumiem ar autobusu

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
8.1 panta sesto daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības attiecībā uz pakalpojumu sniegšanai komerciālajos maršrutos (reisos) izmantojamo transportlīdzekļu vecumu un aprīkojumu, pakalpojuma sniegšanu komerciālajā maršrutā (reisā) un biļešu tirdzniecību;

1.2. valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" (turpmāk – Autotransporta direkcija) maršruta atļaujas saņemšanai iesniedzamā pieteikuma formu un tajā sniedzamās informācijas apjomu.

II. Maršruta atļaujas saņemšana

2. Lai saņemtu maršruta atļauju, pārvadātājs iesniedz Autotransporta direkcijā aizpildītu pieteikumu (pielikums). Ja pieteikumu iesniedz elektroniski, pārvadātājs aizpilda speciālu tiešsaistes formu Autotransporta direkcijas tīmekļvietnē (www.atd.lv) (e-pakalpojums), identifikācijai izmantojot vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā (www.latvija.lv) pieejamos personas identifikācijas līdzekļus.

3. Pārvadātājs pieteikumu maršruta atļaujas saņemšanai var iesniegt par visiem vai tikai par atsevišķiem Autotransporta direkcijas tīmekļvietnē publicētajiem komerciālajiem maršrutiem (reisiem).

4. Autotransporta direkcija maršruta atļauju izsniedz pārvadātājam, kas:

4.1. atbilst Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 8.1 panta trešajā daļā noteiktajām prasībām;

4.2. var apliecināt, ka komerciālajos maršrutos (reisos) izmantojamo transportlīdzekļu vecums un aprīkojums atbilst šo noteikumu III nodaļā minētajām prasībām;

4.3. nodrošina šo noteikumu IV nodaļā minētās prasības attiecībā uz biļešu tirdzniecību;

4.4. nodrošina šo noteikumu V nodaļā minētās prasības attiecībā uz pakalpojumu sniegšanu komerciālajā maršrutā (reisā).

5. Jauna komerciālā maršruta (reisa) izveidošanu vai esoša komerciālā maršruta (reisa) grozīšanu var ierosināt Sabiedriskā transporta padome, pārvadātājs, kā arī jebkura juridiska vai fiziska persona, pamatojot ierosināto izmaiņu nepieciešamību. Pārvadātājs pieteikumu jauna komerciālā maršruta (reisa) izveidošanai vai esoša komerciālā maršruta (reisa) grozīšanai iesniedz, aizpildot šo noteikumu 2. punktā minēto pieteikumu.

6. Autotransporta direkcija pārbauda, vai pārvadātājs atbilst šo noteikumu 4. punktā minētajām prasībām, un izsniedz tam maršruta atļauju, akceptējot šo noteikumu 5. punktā ierosināto priekšlikumu. Autotransporta direkcija informāciju par jaunizveidoto vai grozīto komerciālo maršrutu (reisu) publicē savā tīmekļvietnē.

III. Prasības pakalpojumu sniegšanā izmantojamiem transportlīdzekļiem

7. Komerciālajos maršrutos (reisos) izmanto M2 kategorijas autobusus, kuru pilna masa nepārsniedz piecas tonnas, un M3 kategorijas autobusus, kuru pilna masa pārsniedz piecas tonnas. Autobusu vecums visā izsniegtās maršruta atļaujas darbības termiņā nevar pārsniegt:

7.1. astoņus gadus M2 kategorijas autobusiem;

7.2. 15 gadus M3 kategorijas autobusiem.

8. Komerciālajos maršrutos (reisos) izmantojamo autobusu aprīko ar elektronisko maršruta zīmi, kas izvietota autobusa priekšpusē. Maršruta zīmē ir skaidri redzama atzīme – lielais burts "K" – par maršruta (reisa) piederību komerciālajiem maršrutiem (reisiem). Minimālais maršruta zīmes izmērs ir 600 x 200 mm. Maršruta zīmē attēloto ciparu minimālais augstums ir 60 mm, minimālais burtu augstums ir 50 mm.

9. Komerciālajos maršrutos (reisos) izmantojamos autobusos nodrošina pieturu paziņošanu audiālā un vizuālā formā:

9.1. audiālā formā atskaņotai informācijai jābūt precīzai, saprotamai, kā arī skaidri un bez traucējumiem dzirdamai;

9.2. vizuālā formā attēlotajā informācijā burtiem jābūt kontrastējošiem ar pamatni (piemēram, melniem burtiem uz baltas pamatnes).

10. Komerciālajos maršrutos (reisos) izmantojamos autobusos pasažieriem redzamā vietā norāda pārvadātāja nosaukumu un kontaktinformāciju.

IV. Prasības biļešu tirdzniecībai

11. Komerciālajos maršrutos (reisos) pasažiera braukšanas tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī apliecina biļete. Elektroniski iegādātajām biļetēm braukšanas tiesības apliecina autorizācijas vai rezervācijas kods (piemēram, svītrkods, QR kods u. c.). Iegādājoties biļeti, pasažierim ir pieejama informācija par pakalpojuma sniegšanas noteikumiem, par pasažiera tiesībām atteikties no brauciena un iespējām saņemt maksu par neizmantoto biļeti, par tiesībām saņemt zaudējumu atlīdzību, ja tādi tiek radīti, un izmaksājamās atlīdzības apmēru, kā arī cita informācija, kas saistīta ar pakalpojuma izmantošanu.

12. Komerciālajos maršrutos (reisos) biļeti pasažierim pārdod saskaņā ar pārvadātāja apstiprinātiem tarifiem, nodrošina iespēju autobusā par braucienu norēķināties ar bezskaidras naudas norēķinu. Pārvadātājs komerciālajos maršrutos (reisos) ir tiesīgs noteikt lojalitātes programmas, atlaides un citus speciālos piedāvājumus.

13. Biļetē norāda šādus obligātos rekvizītus:

13.1. pārvadātāja vai biļešu tirgotāja rekvizītus (nosaukumu un nodokļu maksātāja numuru);

13.2. biļetes numuru;

13.3. brauciena sākumpunktu un galapunktu;

13.4. biļetes cenu;

13.5. maršruta nosaukumu;

13.6. biļetes pārdošanas datumu un laiku;

13.7. atlaidi, ja tāda ir piešķirta;

13.8. bagāžas pārvadājuma maksu, ja tāda tiek piemērota;

13.9. pievienotās vērtības nodokļa likmi un aprēķināto pievienotās vērtības nodokļa summu;

13.10. norādi "kopā apmaksai".

V. Prasības pakalpojumu sniegšanai

14. Komerciālajos maršrutos (reisos) pārvadātājs nodrošina šādu prasību ievērošanu:

14.1. pakalpojumu sniegšanas regularitāti, intensitāti un precizitāti saskaņā ar apstiprināto autobusu kustības sarakstu. Atkāpšanās no kustības sarakstā noteiktās precizitātes ir pieļaujama, ja pakalpojuma izpildi ietekmē ceļa stāvoklis, sastrēgumi vai citi no pārvadātāja neatkarīgi apstākļi;

14.2. pasažieru apmaiņu autobusu kustības sarakstā norādītajās maršrutu apkalpes vietās;

14.3. autobusu kustības sarakstā iekļautās pieturas valstspilsētas teritorijā ienākošie komerciālo maršrutu (reisu) autobusi izmanto tikai pasažieru izlaišanai. Pasažieru uzņemšana valstspilsētas teritorijā ienākošajos komerciālo maršrutu (reisu) autobusos ir atļauta tikai pēc saskaņošanas ar attiecīgo valstspilsētas pašvaldību;

14.4. autobusu kustības sarakstā iekļautās pieturas no valstspilsētas teritorijas izejošie komerciālo maršrutu (reisu) autobusi izmanto tikai pasažieru uzņemšanai. Pasažieru izlaišana no valstspilsētas teritorijas izbraucošiem komerciālo maršrutu (reisu) autobusiem ir atļauta tikai pēc saskaņošanas ar attiecīgo valstspilsētas pašvaldību;

14.5. stāvvietas tiek izmantotas tikai tajos komerciālo maršrutu (reisu) autobusos, kuriem maršruta (reisa) kopgarums nepārsniedz 60 km.

15. Autobusu kustības sarakstu izvietošanu un aktualizēšanu komerciālajos maršrutos (reisos) nodrošina saskaņā ar noteikumiem, kas reglamentē sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtību maršrutu tīklā.

16. Pārvadātāja pienākums ir informēt pasažierus par tā sniegtajiem pakalpojumiem komerciālajā maršrutā (reisā) – par autobusu kustības sarakstiem, braukšanas maksu, bagāžas pārvadāšanas noteikumiem, līgumsodiem, izmaiņām pārvadājumu izpildē un pakalpojuma piemērotību personām ar invaliditāti un personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām. Informācija ir pieejama autoostās, ja komerciālā maršruta (reisa) sākumpunkts vai galapunkts atrodas autoostā, un pārvadātāja oficiālajā tīmekļvietnē vai lietotnē.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits

 

Pielikums
Ministru kabineta
2021. gada 6. jūlija
noteikumiem Nr. 486

Pieteikums maršruta atļaujai
(pakalpojuma sniegšanai komerciālajos maršrutos (reisos))

1. Informācija par uzņēmumu

Nosaukums  
Reģistrācijas nr.  
Speciālās atļaujas/licences nr.  

Kontaktinformācija:

vārds, uzvārds  
amats  
adrese  
tālruņa numurs  
e-pasta adrese  

2. Informācija par piesakāmo komerciālo maršrutu (reisu)

Maršruta nr. un nosaukums  
Pakalpojuma izpildes dienas  
Pakalpojuma izpildes laiki (plkst.)  

Pakalpojums tiek izpildīts saskaņā ar apstiprināto kustības sarakstu jā/nē (ja atbilde ir nē, pārvadātājs pievieno autobusu kustības sarakstu saskaņā ar 4. punktā norādīto paraugu)

3. Informācija par pakalpojuma sniegšanā iesaistāmo autobusu (tabula tiek aizpildīta par katru pakalpojumu sniegšanā iesaistāmo autobusu visā maršruta atļaujas darbības laikā)

Autobusu raksturojošie rādītāji

Autobuss Nr. 1

Autobuss Nr. 2

Marka, modelis Piemēram, Mercedes Benz 0350 Turismo  
Reģistrācijas nr. Piemēram, AB 1000  
Izlaides gads Piemēram, 2019  
Kategorija Piemēram, M2  
Ir aprīkots ar elektronisko maršruta zīmi, kas izvietota autobusa priekšpusē Piemēram, jā  
Informācija par sabiedriskā autobusa pieturvietām salonā ir pieejama audiālā un/vai vizuālā formā Piemēram, tikai vizuālā formā  
Bezskaidras naudas norēķini Piemēram, jā  
Cita informācija    

4. Autobusu kustības saraksts

Autobusu kustības saraksts komerciālajā maršrutā

Autobusu kustības saraksts komerciālajā maršrutā Nr. ____

(maršruta nosaukums)


Nr.
p.k.

Pieturas kods

Pieturas nosaukums

Attālums no maršruta sākuma (km)

Attālums līdz nākamajai pieturai (km)

Braukšanas laiks līdz nākamajai pieturai (min)

Reiss

  Reisa izpildes dienas  
Reisa garums (km)  
Reisa izpildes laiks (stundas un minūtes)  
Braukšanas ilgums reisā (stundas un minūtes)  
Reisa satiksmes ātrums (km/h)  
Reisa vidējais tehniskais ātrums (km/h)  
Piezīmes

Satiksmes ministrs T. Linkaits

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!