• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Dažādi sludinājumi
Juridiskas personas publicē saturiski dažādus paziņojumus, piemēram, par sabiedrisko apspriešanu, paziņojumus par tarifiem, par anulētām apraides atļaujām, par muzeju akreditāciju, par kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem, kuģošanas grafikiem. Zvērināti notāri un zvērināti tiesu izpildītāji publicē paziņojumus fiziskām personām, kuru dzīvesvieta nav norādīta Iedzīvotāju reģistrā vai saņemts pasta paziņojums, ka sūtījumu nav iespējams nodot adresātam.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Oficiālais paziņojums (OP 2019/259.DA1): dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2019., Nr. 259 https://www.vestnesis.lv/op/2019/259.DA1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

KHAYRULLA MUSABAEV! Paziņoju, ka Khayrulla Musabaev piederošajam nekustamajam īpašumam, kas atrodas Pienenīšu ielā 4, Vītoliņos, Valgundes pag., Jelgavas nov., saskaņā ar Civilprocesa likuma 604. panta pirmo daļu noteikta piespiedu...

Vēl šajā numurā

30.12.2019., Nr. 259

OP 2019/259.DA1
RĪKI

Dažādi sludinājumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 64 Visi

OFICIĀLAIS PAZIŅOJUMS

Dažādi sludinājumi

STIKLA ŠĶIEDRAS NOZARES ĢENERĀLVIENOŠANĀS

Valmierā 2019.gada 17.decembrī

VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA AS, reģistrācijas Nr.40003031676, juridiskā adrese: Cempu iela 13, Valmiera, LV-4201, Latvija, kuru uz Statūtu pamata pārstāv tās valdes priekšsēdētājs Stefans Jugels (Stefan Jugel), valdes loceklis Ģirts Vēveris,

Darba devēju pārstāvji, kuri darbojas stikla šķiedras nozarē Latvijas Republikā, saskaņā ar nozares NACE kodu 23.14 ("stikla šķiedras ražošana") un, kuru preču apgrozījums vai pakalpojumu apjoms atbilst Darba likuma 18. panta ceturtās daļas prasībām, no vienas puses,

Latvijas Industriālo nozaru arodbiedrība, reģistrācijas Nr. 40008045973, juridiskā adrese: Bruņinieku iela 29/31, Rīga, LV-1001, Latvija (turpmāk - Arodbiedrība), kas ietilpst apvienībā, kura apvieno vislielāko strādājošo skaitu valstī (Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība), kuru uz Statūtu pamata pārstāv tās Valdes priekšsēdētāja Rita Pfeifere, un, kura atbilst Darba Likuma 18. panta otrās daļas prasībām,

Darba ņēmēju pārstāvi, kuri nodarbināti stikla šķiedras nozarē Latvijas Republikā, no otras puses, un abi kopā - Puses, noslēdz nozares koplīgumu - Ģenerālvienošanos:

Ģenerālvienošanās mērķis

1. Šīs Ģenerālvienošanās mērķis ir veicināt abpusēju sadarbību sociālā dialoga attīstībā darba tiesību, darba aizsardzības, darba produktivitātes, labvēlīgas sociālās vides radīšanā nozarē nodarbinātajiem darba ņēmējiem un attīstīt ilgtspējīgas un konkurētspējīgas stikla šķiedras nozares izaugsmi un nozares uzņēmējdarbības vides sakārtošanu.

Ģenerālvienošanās tvērums

2. Šī Ģenerālvienošanās ir saistoša visiem darba devējiem - fiziskām vai juridiskām personām vai arī tiesībspējīgām personālsabiedrībām, kuras uz darba līguma pamata nodarbina vismaz vienu darbinieku, kas Latvijas Republikas teritorijā veic saimniecisko darbību stikla šķiedras nozarē un šī Ģenerālvienošanās attiecas uz tiem darbiniekiem (turpmāk - stikla šķiedras nozarē nodarbinātie), kurus Latvijas Republikas teritorijā nodarbina šajā punktā minētie darba devēji.

Vispārīgie noteikumi

3. Parakstot šo Ģenerālvienošanos:

3.1. Puses atzīst sociālo dialogu kā stikla šķiedras nozares attīstības, uzņēmējdarbības vides sakārtošanas un darbinieku interešu aizstāvības mehānismu un vienojas:

3.1.1. orientēties uz sadarbību, godīgumu, atklātību argumentu un viedokļu apmaiņā un definēšanā;

3.1.2. veicināt korporatīvās sociālās atbildības principu ievērošanu;

3.1.3. sniegt abpusēju atbalstu savstarpējā komunikācijā un konsultācijās;

3.1.4. turpināt attīstīt sociālo dialogu labā ticībā, balstoties uz abpusēju konstruktīvu kompromisu un sociālo partneru brīvprātības principu, ievērojot cilvēktiesības, darba tiesības un veselības un vides aizsardzības principus.

3.2. Puses vienojas abpusēji vairot nozares prestižu un pozitīvu tēlu ne tikai sadarbībā ar nacionālajiem partneriem un sabiedriskajām organizācijām, bet arī ar partneriem Eiropā un starptautiskajā līmenī.

Pušu sadarbības virzieni

4. Puses vienojas kopīgi meklēt un rast risinājumus vietējā darbaspēka piesaistīšanai un noturēšanai nozarē, paredzot abpusējus sociāli ekonomiskos atbalsta mehānismus un turpināt darbu, virzot izmaiņas normatīvo aktu jomā, kas paredz konkrētus nodokļu atvieglojumus un/vai valsts līdzfinansējumu darba devējam par:

4.1. transporta izmaksu daļējai segšanu, nogādājot darbiniekus uz darbu un no darba un, pēc normatīvo aktu grozījumu pieņemšanas, attiecīgi noslēgt papildus vienošanos;

4.2. darba apģērba un apavu, individuālo aizsardzības līdzekļu, medicīnas palīglīdzekļu (muguras ortožu, dažādu locītavu stiprinājumu u.c), un ar darba apģērba uzturēšanu (mazgāšanu) saistīto izdevumu daļēju segšanu darba devējiem un, pēc normatīvo aktu grozījumu pieņemšanas, attiecīgi noslēgt papildus vienošanos;

4.3. nozarē strādājošo atbilstošu izglītības un kvalifikācijas līmeņa ieguvi, t.sk.:

4.3.1. iepazīties ar pieredzi Prasmju fondu veidošanā, noslēdzot atsevišķu vienošanos, ieguldot nepieciešamos materiālos un cilvēk resursus, tādējādi nodrošinot nozarei nepieciešamo speciālistu profesionālo izglītību un kvalifikācijas paaugstinājumu;

4.3.2. uzsākt dialogu par izmaiņām normatīvo aktu jomā, kas paredzētu nodokļu atvieglojumus un/vai valsts līdzfinansējumu, ar izglītības iegūšanu un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu, izveidotajā Prasmju fondā, tā darbības nodrošināšanai nozares vajadzībām;

4.3.3. veicinot izmaiņas normatīvajos aktos par darbinieka profesionālo apmācību un/vai kvalifikācijas paaugstināšanu, tostarp, paredzot izmaiņas Darba likuma 96. panta 4. daļas otrajā punktā par darba devēja un darbinieka vienošanos par darbinieka apmācību izdevumu segšanu, nosakot iespēju vienoties vispārsaistošajā nozares koplīgumā par garāku vienošanās termiņu šā panta izpratnē nozares vajadzībām.

4.4. virzīt grozījumus likumā "Par Iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8. panta piecpadsmitajā daļā paredzētos maksātāja ienākumus, par kuriem maksā algas nodokli un izslēdz darba devēja apmaksātos darba koplīgumā noteiktos darbinieka ēdināšanas izdevumus, palielinot šajā pantā noteikto izdevumu summu, pie nosacījuma, ja ir noslēgts nozares koplīgums (Ģenerālvienošanās), Darba likuma 18. panta izpratnē.

4.5. veicināt izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz palielināt darba devēja dāvinājuma summas darbiniekiem apmēru ne mazāk kā 50 EUR gadā un, kura netiktu aplikta ar nodokļiem.

5. Puses demonstrē kopēju pozīciju Valdībai par darbaspēka emigrāciju valstī un jauna darbaspēka piesaistīšanu no trešajām valstīm, ierosinot:

5.1. veicināt ātrāku un atvieglotāku procesu nozarei nepieciešamo speciālistu piesaistei;

5.2. ierosināt normatīvo aktu grozījumus, kas paredz, ka, piesaistot ārvalstu darbaspēku, ārvalstu darbinieku atalgojuma līmenis nedrīkst pārsniegt nozarē strādājošo vietējo darbinieku atalgojuma līmeni.

Darba samaksa nozarē

6. Darba samaksas jēdziens, šīs ģenerālvienošanās ietvaros, nozīmē Darba likuma 59. pantā iekļauto skaidrojumu - "Darba samaksa ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu".

7. Puses vienojas par šādu stikla šķiedras nozarē strādājošos darba ņēmēju minimālo darba samaksas apmēru mēneša normālā darba laika ietvaros, atbilstoši darbinieku kvalifikācijas līmeņiem, kurus nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 264 ("Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām atalgojuma lielumu pa kvalifikācijas līmeņiem"), Pielikums Nr. 1:

7.1. augstākajam kvalifikācijas līmenim paredzēt darba samaksu, kuras minimālais līmenis, attiecībā pret 2019. gadā valstī noteikto minimālo darba algu, ir 2,5 reizes lielāks;

7.2. vidējam kvalifikācijas līmenim paredzēt darba samaksu, kuras minimālais līmenis, attiecībā pret 2019. gadā valstī noteikto minimālo darba algu, ir 2 reizes lielāks;

7.3. zemākajam kvalifikācijas līmenim paredzēt atalgojumu, kuras minimālais līmenis, attiecībā pret 2019. gadā valstī noteikto minimālo darba algu, ir 20 % lielāks.

8. Darba samaksas galējais apmērs ir atkarīgs no Darba likumā, uzņēmuma koplīgumā, Personāla atalgojuma politikā, darba iekšējos kārtības noteikumos paredzētajiem darba samaksas vispārīgajiem noteikumiem un ieturējumiem no darba samaksas.

Ģenerālvienošanās spēkā esamība, grozīšana un izbeigšana

9. Ģenerālvienošanās stājas spēkā 6 (sešu) mēnešu laikā pēc tās publicēšanas Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ir saistoša 3 (trīs) gadus, pēc tās stāšanās spēkā brīža.

10. Ģenerālvienošanās Pusēm ir tiesības, savstarpēji rakstiski vienojoties, labot, grozīt, izmainīt vai papildināt šo Ģenerālvienošanos, un, šādi labojumi, grozījumi, izmaiņas un papildinājumi stājas spēkā pēc to publicēšanas Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" saskaņā ar Darba likuma 18. panta ceturtās daļas nosacījumiem.

11. Šī Ģenerālvienošanās nepasliktina citas esošās Pušu tiesības un pienākumus, ko nosaka Latvijas Republikas tiesību akti.

12. Šī Ģenerālvienošanās ir saistoša arī Pušu saistību un tiesību pārņēmējiem.

13. Šī Ģenerālvienošanās ir sagatavota un parakstīta latviešu un angļu valodās uz desmit (10) lapām (piecas (5) lapas Ģenerālvienošanās teksts un piecas (5) lapas Pielikums Nr. 1), divos eksemplāros ar vienādu juridisko spēku. Katrai no Pusēm ir viens no šīs Ģenerālvienošanās eksemplāriem.

14. Visus jautājumus, strīdus un nesaskaņas, kas saistītas ar šo noslēgto Ģenerālvienošanos, Puses risina sarunu ceļā. Ja vienošanās Pušu starpā nav panākta, strīdu izskata Latvijas Republikas tiesa.

Ģenerālvienošanās izpildes nodrošināšana

15. Puses oficiāli tiekas un kopīgi apspriež visus aktuālos jautājumus sakarā ar šo vienošanos ne retāk kā reizi gadā, vai ja to pieprasa viena no Pusēm:

15.1. Par šīs Ģenerālvienošanās izpildes gaitu;

15.2. Par sociālā dialoga attīstības gaitu (darba rezultātiem, sociālo jautājumu risinājumiem) un dialoga turpmāku veicināšanu;

16. Gadījumos, kad Puses pilnvarotā persona vai amatpersona savas kompetences ietvaros neievēro normatīvo aktu prasības, kā arī šīs Ģenerālvienošanās esošos noteikumus, Puse nekavējoties par šiem faktiem rakstiski informē otru Pusi.

Valmierā 2019.gada 17.decembrī

Pielikums Nr.1

Darbinieku kvalifikācijas līmeņi, saskaņā ar stikla šķiedras nozares koplīguma - Ģenerālvienošanās 7. punkta noteikumiem

1. Augstākais kvalifikācijas līmenis (profesijas klasifikatora kodi):

1120-03 1211-03 1211-04 1212-01 1221-01 1221-03 1221-07 1221-08 1223-01 1223-03 1321-02 1321-03 1321-07 1324-05 1324-11 1324-38 1324-39 1330-01 1349-01 2113-18 2133-01 2141-02 2141-07 2141-25 2142-31 2144-05 2144-14 2144-38 2145-01 2145-08 2149-05 2149-14 2149-15 2149-17 2151-01 2152-01 2263-01 2413-02 2413-07 2421-01 2422-01 2423-03 2423-14 2619-01 3115-37 5419-01

2. Vidējais kvalifikācijas līmenis (profesijas klasifikatora kodi):

2141-21 2221-03 2421-02 2423-06 2423-07 2423-08 2423-13 2431-08 2521-04 2522-01 3111-05 3112-07 3113-02 3113-14 3114-03 3116-04 3119-01 3119-03 3119-04 3119-22 3119-25 3119-38 3139-07 3139-08 3141-25 3141-29 3313-01 3323-01 3323-02 3324-02 3343-23 3343-25 3512-04 4132-07 4311-03 4313-01 4321-03 4321-08 4322-02 4322-04 4322-10 4419-02 5151-03 7111-01 7136-01 7212-12 7233-01 7233-02 7233-10 7233-14 7233-19 7318-13 7411-01 7543-01 8131-17 8151-01 8151-04 8151-05 8151-07 8151-11 8152-01 8154-09 8181-05 8183-04 8183-08 8211-01 8322-01 8344-02

3. Zemākais kvalifikācijas līmenis (profesijas klasifikatora kodi):

5153-03 7133-02 9129-03 9329-01 9329-03 9329-05 9333-05 9333-08

Oficiālie paziņojumi:

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!