• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2019. gada 8. jūlija stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas trešās ārkārtas sesijas sēde 2019. gada 8. jūlijā (plkst. 16.00)". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2019., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/op/2019/144.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 321

Tabakas izstrādājumu drošības elementu noteikumi

Vēl šajā numurā

17.07.2019., Nr. 144

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 08.07.2019.

OP numurs: 2019/144.2

2019/144.2
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 13. Saeimas trešās ārkārtas sesijas sēde 2019. gada 8. jūlijā (plkst. 16.00)

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti! Aicinu ieņemt vietas Sēžu zālē! Sāksim Saeimas 2019. gada 8. jūlija trešās ārkārtas sesijas sēdi.

Darba kārtībā – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Lēmuma projekts "Par Pētera Putniņa atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja amata".

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Bondars.

M. Bondars (AP!).

Cienītā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Cienītās kolēģes! Šodien notika Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde, kurā kā viens no jautājumiem tika izskatīts lēmuma projekts "Par Pētera Putniņa atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja amata". Komisijā lēmuma projekts atbalstīts. Lūdzu jūs to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Aldim Gobzemam.

A. Gobzems (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Es vēlos mazliet parunāt par VIENOTĪBAS zirnekli.

Proti, nu nav nekādu šaubu un ir pilnīgi skaidrs, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs un viņa vietniece atkāpjas no amata Jaunās VIENOTĪBAS valdības spiediena dēļ. Un šeit rodas ļoti vienkāršs jautājums – kāpēc tikai vadītājs? Kāpēc ne visi padomes locekļi? Piemēram, Gvido Romeiko, kurš Finanšu un kapitāla tirgus komisijā strādā, ja nemaldos, no 2001. gada.

Kāpēc es pieminu Gvido Romeiko? Šeit es gribu pieskarties jautājumam, kas, manā ieskatā, saucas "VIENOTĪBAS zirneklis". Gvido Romeiko atbilstoši amatpersonas deklarācijai... un, pārbaudot arī Valsts ieņēmumu dienesta vadītājas Jaunzemes kundzes amatpersonas deklarāciju, ir redzams, ka šos cilvēkus ir vienojusi kopdzīve. Viņiem ir arī kopīgs pēcnācējs. Kāpēc es nosaucu Jaunzemes kundzi? Tāpēc, ka Jaunzemes kundzes mamma joprojām ir Sandras Kalnietes palīdze Eiropas Parlamentā, vismaz biroja darbiniece, un gan Jaunzemes kundzes mamma, gan Jaunzemes kundzes tēvs ir bijuši gan "Jaunā laika" (cik atceros), gan VIENOTĪBAS biedri, un mamma joprojām ir arī Jaunās VIENOTĪBAS biedre un ir maksājusi VIENOTĪBAI, kā minimums, biedra naudu vai ziedojumus. Tāpēc no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ir jāatbrīvo personas, kurām acīmredzami nav saistības ar VIENOTĪBU, bet kuras ir strādājušas daudz ilgāk Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, kuras tautā mēdz saukt arī par pelēkajiem kardināliem un kuras patiesībā ir atbildīgas par to, ar ko nodarbojas Jaunās VIENOTĪBAS valdība, jo tā taču nodarbojas ar finanšu sektora "kapitālo remontu". Un tad ir jautājums – kas finanšu sektorā ir atbildīgs par tām problēmām, kuras mēs... ar kurām mēs esam saskārušies? Vai nevarētu būt tā, ka atbildīgas ir personas, tajā skaitā no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, kas tur ir strādājušas nu jau gandrīz 18 gadus? Jā, pilngadība būs sasniegta. Droši vien – jā. Kāpēc Jaunā VIENOTĪBA no šīm personām neprasa atbildību? Tāpēc, ka tie ir savējie. Tāpēc, ka Gvido Romeiko ir labas attiecības ar... un viņš ir arī kontaktpersona (kā tas ir redzams Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā) dažādos iepirkumos, kur uzvarējis ir Romualds Vonsovičs, kurš ir viens no dārgākajiem advokātiem Latvijā, kurš par lētu naudu... trīs instancēs par 726 eiro ir pārstāvējis Latkovska kungu no Jaunās VIENOTĪBAS. (Starpsaucieni.)

Un faktiski šī situācija – tas ir tas, ko daudzi sabiedrībā droši vien ir palaiduši garām, tāpēc es vēlos sabiedrību par to informēt un izstāstīt, ka jautājums nav par Putniņa kungu un lielo kompensāciju, par kuru nobalsoja frakcija JAUNĀ VIENOTĪBA, bet par to, ka patiesībā finanšu sektora "kapitālais remonts" pēc būtības ir saistīts ar jautājumu, kā tikt vaļā no personām, kuras īsti nav VIENOTĪBAS zirneklī.

Otra lieta, kas ir jāuzsver saistībā ar to, kāpēc es balsošu "pret" Putniņa kunga atbrīvošanu, ir tāda: ja Putniņa kungs ir vīrs ar mugurkaulu un ja ir finanšu sektorā jāveic "kapitālais remonts", tad viņam tas ir jāizdara līdz galam un noteikti nevajag pakļauties Jaunās VIENOTĪBAS spiedienam.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Didzim Šmitam.

D. Šmits (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Es zinu, ka nekas nemainīsies. Mēs atbrīvosim no amata, bet... Es uzskatu, ka mums tomēr vajadzētu aizdomāties par to, ko mēs darām, ar skatu nākotnē, jo šos atlūgumus mēs nopērkam par naudu. Mēs tos nopērkam par naudu! Es nezinu, vai ieklausījās manī – izmaksāt viņiem skaidrā naudā – vai ne. Laikam jau ne. Bet ir viena būtiska ziņa, ko mēs nododam... Un es neiešu spekulēt... es nezinu, droši vien daļai deputātu Saeimā liekas, ka šie institūcijas vadītāji ir slikti strādājuši, un tāpēc nepatīk viņu darbs... vai arī viņi vienkārši nepatīk citu iemeslu pēc. Bet neatkarīgi no tā, kāda ir tā patiesība (varbūt tā ir kaut kur pa vidu), jautājums ir, kādu signālu mēs dodam nākamajiem vadītājiem. Ja viņi mums nepatiks vai ja mums nepatiks, kā viņi strādā, tad viss, kas viņiem būs jāizdara, – būs jāvienojas par kompensāciju par visu savu atlikušo laiku, tā jāsaņem, un tad viņi būs brīvi. Vai tas ir tas, ko mēs... tādu kārtību mēs gribam iedibināt Latvijā? Es ceru, ka ne, bet mēs šobrīd to iedibinām.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Debates jau slēgtas.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

M. Bondars. Jā, ļoti īsi.

Kolēģi! Vēlos jūs informēt, ka šodien uz Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdi bija uzaicināts arī Pēters Putniņš. Pēters Putniņš šodien acīmredzot kaut kādu personīgu iemeslu dēļ ierasties nevarēja, un jautājumus uzdot par... dabūt plašāku skaidrojumu par viņa iesniegumu nebija iespējams. Tāpēc – vēlreiz atkārtoju! – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja Pētera Putniņa vēlmi atstāt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amatu.

Lūgums arī jums atbalstīt Pētera Putniņa vēlmi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Pētera Putniņa atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 49, pret – 5, atturas – 24. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par Guntas Razānes atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieces amata".

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Bondars.

M. Bondars (AP!).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā šodien tika izskatīts arī lēmuma projekts "Par Guntas Razānes atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieces amata". Komisija atbalstīja Razānes kundzes vēlmi tikt atbrīvotai no amata no šī gada 15. jūlija.

Razānes kundze bija atnākusi... bija aicināta un bija atnākusi uz komisiju, un atbalstīja... Tātad atbildēja uz komisijas deputātu uzdotajiem jautājumiem un uzklausīja arī komisijas deputātu izteiktos viedokļus.

Tāpēc, kolēģi, lūgums jums atbalstīt Guntas Razānes vēlmi tikt atbrīvotai no šī amata.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātei Jūlijai Stepaņenko.

J. Stepaņenko (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Godātie kolēģi! Tiešām jūsu stilā – tika izteikts priekšlikums, no kura cilvēki nevarēja atteikties, vai ne?

Bet, ja nopietni, es balsošu "pret" šo lēmuma projektu un aicināšu arī pārējos kolēģus balsot "pret".

Bet, ja nopietni, es gribu aicināt jūs apsvērt šādu domu: pirms jūs ieceļat nākamo amatpersonu šajā amatā vai arī citā amatā, lēmuma projektā uzreiz rakstiet kompensācijas apmēru, lai mēs to varētu ierēķināt budžetā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Igoram Pimenovam. (Starpsauciens.)

I. Pimenovs (SASKAŅA).

Labdien vēlreiz, cienījamie kolēģi! Es gribētu sacīt to pašu, ko es jau teicu šodien komisijas sēdes laikā.

Nu sanāk tā, ka es jau otro reizi piedalos FKTK priekšsēdētāja atlūguma izskatīšanā un lēmuma pieņemšanā. Pirms trim gadiem atlūgumu iesniedza Kristaps Zakulis, ja kāds atceras. Tas bija 12. Saeimas kompetences laikā. Un abos gadījumos – gan šogad, gan pirms trīs gadiem – atlūguma saknes bija ārzemēs.

Toreiz par Zakuļa atlūguma ieganstu tika nosaukta Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ziņojumā paustā Zakuļa vadītās komisijas kritika, tagad iemesls ir Putniņa kunga un arī Razānes kundzes kritika. Bet tas jau izriet no Moneyval.

Mani nepamet domas, ka tomēr kolēģi Putniņš un Razāne ir kļuvuši par grēkāžiem. Vērienīgie procesi, kas notiek mūsu finanšu pārvaldīšanas jomā... un tas ir netaisnīgums. Es uzskatu, ka mēs tā varam zaudēt svarīgus speciālistus. Kur tagad ir Zakuļa kungs? Pieļauju, ka viņš strādā un saņem ļoti labi, bet es esmu pārliecināts, ka viņa spēja sistēmiski pārvaldīt nopietnu iestādi būtu noderējusi arī valstij.

Es domāju, ka šoreiz... mēs tagad skatām Guntas Razānes atlūgumu... notiks tas pats. Un es negribu piedalīties šajā procesā. Īstenībā es piedalīšos, bet balsošu "pret". Man liekas, ka mēs tagad izdarām kļūdu un agri vai vēlu mums tomēr būs jāskata un jāmeklē atlūgumu iemesls nevis ārzemēs, bet šeit pat, Latvijā, nevis, piedodiet, atvērtu muti jāgaida, ko kāda tante vai kāds onkulis no ārzemēm mums ieteiks. Domāju, ka tā būs pareizā virziena rīcība visiem tiem, kas uzskata sevi par tautas priekšstāvjiem.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

M. Bondars. Jā. Šeit izskanēja doma, ka kompensācijas tiks maksātas no valsts budžeta. No valsts budžeta kompensācijas netiks maksātas. Tātad tas ir viens. (Starpsauciens: "No kā tad?!")

Un otrs. Komisijas sēdes laikā (Dep. I. Rībena: "Kā nav kauna?!")... Komisijas sēdes laikā arī tika lūgts pateikt paldies Razānes kundzei un Putniņa kungam par padarīto Latvijas labā. Un es kā komisijas priekšsēdētājs izsaku pateicību gan Putniņa kungam, gan Razānes kundzei par visu to, ko viņi ir darījuši Latvijas labā. Paldies.

Lūgums atbalstīt Razānes kundzes vēlmi tikt atbrīvotai no amata.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Guntas Razānes atbrīvošanu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieces amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 5, atturas – 26. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par Kristīnes Černajas-Mežmales iecelšanu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju uz laiku".

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Bondars.

M. Bondars (AP!).

Cienītās kolēģes! Godātie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē tika izskatīts arī lēmuma projekts "Par Kristīnes Černajas-Mežmales iecelšanu par Finanšu un kapitāla tirgus (Starpsauciens: "Parādiet vismaz, kā izskatās!") komisijas priekšsēdētāju uz laiku".

Kolēģi vaicā, kā izskatās Kristīne Černaja-Mežmale. (Starpsauciens: "Bildi vismaz parādi!") Pagriežoties... re, kur dāma pat piecēlās kājās – Kristīne, tā ka... Paldies Kristīnei par to, ka ir gatava uzņemties šo ļoti sarežģīto amatu uz laiku.

Kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā lūdzu jūs atbalstīt šo lēmuma projektu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Aldim Gobzemam.

A. Gobzems (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

"KPV LV", pamācieties no Jaunās VIENOTĪBAS! Jūs "Latvenergo" padomē ielikāt (tur – pagaidu padome) savējos. Jaunā VIENOTĪBA, "Attīstībai/Par!" tur ļoti skaļi jums... pakratīja ar pirkstu: pagaidu padome – tas ir pretēji 21. gadsimta eiropeiskai valstij! Jūs noliecāt galvas, jo varēja būt, ka citādi Nemiro kungu izmestu no amata. Pagaidu padome no "Latvenergo" aizgāja. Nepagāja nedēļa (Aplausi. Smiekli.), un lasām avīzēs... tajās pašās, kurās kritizēja, kā pagaidu padome "Latvenergo" tika iecelta, mēs lasām, ka Reira kungs ir atradis pagaidu vadītāju Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Kur? (Starpsauciens: "Nekāda vaina!" Smiekli.) Nekāda vaina. Viss kārtībā! 21. gadsimts. Viss ir kārtībā.

Jums, "KPV LV", ir jāsaprot: to, ko drīkst Jaunā VIENOTĪBA, nedrīkstat jūs! (Aplausi. Smiekli.) Jo jums nav pieredzes. Jums nav pieredzes, un to pierāda tas, ka jūs jau no pirmās dienas, nerupji izsakoties, piemānīja. (Smiekli.) Kāda ir "kapitālā remonta" patiesā seja? Tā problēma ir tāda, ka arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amata pretendentam būtu pirms apstiprināšanas jākāpj tribīnē tāpat kā ministriem. Būtu jāgroza Kārtības rullis, lai parlaments varētu uzklausīt, kāda ir vīzija... un tamlīdzīgi.

Bet – kāda ir finanšu sektora "kapitālā remonta" patiesā seja? Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadības piespiedu labprātīgā maiņa nozīmē to, ka šobrīd pagaidām, uz laiku (un nekas nav stabilāks par "pagaidu", kā mēs to zinām!), uzvar skandināvu finanšu sektora pārstāve: par pagaidu vadītāju tiks iecelta Kristīne Černaja-Mežmale, kura no 2006. gada līdz 2017. gadam strādāja augstos amatos Swedbank. Zīmīgi, ka Magņitska lietā naudas atmazgāšanas plūsmas gāja arī caur Swedbank kontiem, kā to var lasīt presē.

Apsveicu jūs, Jaunā VIENOTĪBA, ar to, kā apspēlējāt "KPV LV" pagaidu vadības amatu spēlēs! Apsveicu ar "kapitālo remontu"! Apsveicu ar zirnekļa turpināšanu tāpat kā līdz šim! Un apsveicu, ka jūs neko neesat dzirdējuši no tā, ko šorīt teica jaunais Latvijas Valsts prezidents!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas skaidrojams?

M. Bondars. Kolēģi, vēlos informēt jūs, ka noregulējumu uz laiku iecelt padomes priekšsēdētāju... noregulējumu paredz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likums. Likums, kuru ir pieņēmuši deputāti šajā augstajā namā – Saeimā. Tāpēc mums būs respektēt likumu, kā mēs to esam zvērējuši vai solījuši, stājoties amatā. Amatā, kas ir Saeimas deputāta amats.

Kas attiecas uz Kristīni Černaju-Mežmali, tad viņu šim amatam, augstajam amatam, ir ieteikusi gan Latvijas Banka, kuras pārstāvji šodien bija klāt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, gan... (Troksnis zālē. Dep. A. Gobzems: "Rimšēvičs piedalījās lemšanā?") gan Finanšu ministrija.

Tā ka, kolēģi, lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Kristīnes Černajas-Mežmales iecelšanu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju uz laiku"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 4, atturas – 27. Lēmums pieņemts.

Trešās ārkārtas sesijas sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu reģistrācijas režīmu!

Vārds Saeimas sekretāra biedrei Marijai Golubevai reģistrācijas rezultātu paziņošanai.

M. Golubeva (13. Saeimas sekretāra biedre).

Nav reģistrējušies: Gundars Daudze, Sergejs Dolgopolovs, Raivis Dzintars, Andrejs Klementjevs, Māris Kučinskis, Romāns Naudiņš, Ramona Petraviča, Ēriks Pucens, Artūrs Rubiks, Dace Rukšāne-Ščipčinska un Edmunds Teirumnieks.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Saeimas trešās ārkārtas sesijas sēdi slēdzu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!