• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2018. gada 12. aprīļa likums "Grozījumi likumā "Par piesārņojumu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2018., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/op/2018/84.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā

Vēl šajā numurā

26.04.2018., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 12.04.2018.

OP numurs: 2018/84.4

2018/84.4
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par piesārņojumu"

Izdarīt likumā "Par piesārņojumu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2001, 9. nr.; 2002, 16. nr.; 2004, 2. nr.; 2005, 5. nr.; 2006, 9. nr.; 2007, 21., 23. nr.; 2009, 12. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 205. nr.; 2010, 104., 206. nr.; 2011, 120. nr.; 2013, 36. nr.; 2014, 38. nr.; 2016, 123. nr.; 2018, 36. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdus "reģionālā vides pārvalde" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "Valsts vides dienests" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt visā likumā vārdus "interneta mājaslapa" (attiecīgā locījumā), "interneta mājas lapa" (attiecīgā locījumā) un "tīmekļa vietne" (attiecīgā locījumā) ar vārdu "tīmekļvietne" (attiecīgā locījumā).

3. 1. pantā:

papildināt 1. punktu ar vārdiem "vai kas var ietekmēt emisiju robežvērtības, kuru ievērošana jānodrošina attiecīgās iekārtas operatoram";

aizstāt 1.punktā vārdus "kompetentās iestādes" ar vārdiem "Valsts vides dienesta";

papildināt pantu ar 1.2 punktu šādā redakcijā:

"12) bīstamas vielas — vielas vai maisījumi, kas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra regulu (EK) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza regulu (EK) Nr. 1907/2006 klasificējami kādā no šajā regulā uzskaitītajām bīstamības klasēm;";

aizstāt 19. punktā vārdus "saistītās emisiju robežvērtības" ar vārdiem "saistītie emisiju līmeņi";

aizstāt 20. punktā vārdus "kompetentā iestāde vai persona, ja kompetentā iestāde tai devusi" ar vārdiem "Valsts vides dienests vai persona, ja Valsts vides dienests tai devis".

4. Papildināt 3. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Šis likums nosaka gaisu piesārņojošo vielu emisiju samazināšanas mērķus, kā arī emisiju samazināšanas rīcības programmas izstrādes un gaisu piesārņojošo vielu emisijas uzskaites kārtību."

5. Aizstāt 5. panta 4. punktā vārdus "ķīmisko produktu, kā arī organismu" ar vārdu "maisījumu".

6.  6. pantā:

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Operators nodrošina iespēju Valsts vides dienestam veikt darbības, kas nepieciešamas vides aizsardzības normatīvajos aktos noteikto prasību un atļaujā izvirzīto nosacījumu izpildes kontrolei.";

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja ir pārkāptas vides aizsardzības normatīvajos aktos noteiktās prasības vai atļaujas nosacījumi vai ir apdraudēta to turpmākā ievērošana, operators par to nekavējoties paziņo Valsts vides dienestam un rīkojas tā, lai nodrošinātu, ka iekārtas normāla darbība tiek atjaunota visīsākajā laikā vai attiecīgi tiek novērsts iespējamais vides aizsardzības normatīvajos aktos noteikto prasību vai atļaujas nosacījumu ievērošanas apdraudējums. Valsts vides dienests uzdod operatoram veikt nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu iekārtas normālu darbību un atbilstību vides aizsardzības normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un atļaujā izvirzītajiem nosacījumiem.";

izslēgt piektajā daļā vārdu "attiecīgajai".

7.  10. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"10. pants. Emisijas robežvērtība, līmenis un limits";

papildināt pantu ar piekto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītais emisijas līmenis ir tāds emisijas līmenis, kas sasniegts parastos iekārtas ekspluatācijas apstākļos, izmantojot labākos pieejamos tehniskos paņēmienus, kuri ietverti secinājumos par labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem, un kas izteikts kā vidējais rādītājs konkrētā laikposmā atbilstoši noteiktiem atsauces nosacījumiem."

8.  11. pantā:

papildināt pirmās daļas 2. punktu ar vārdiem "kā arī ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītos emisiju līmeņus";

papildināt otro daļu ar 21. punktu šādā redakcijā:

"21) prasības titāna dioksīda ražošanas iekārtu radīto emisiju ierobežošanai, kontrolei un monitoringam.";

izslēgt trešo daļu.

9. Papildināt likumu ar 16.1 un 16.2 pantu šādā redakcijā:

"16.1 pants. Gaisu piesārņojošo vielu emisiju uzskaite valsts līmenī

(1) Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs", sadarbojoties ar attiecīgajām nozaru ministrijām, institūcijām un komersantiem, veic valsts kopējo gaisu piesārņojošo vielu emisijas aprēķinu un prognožu izstrādi, kā arī emisiju ziņojumu sagatavošanu.

(2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek izveidota un uzturēta valsts kopējo gaisu piesārņojošo vielu emisijas aprēķinu un prognožu sagatavošanas nacionālā sistēma un novērtēta gaisa piesārņojuma ietekme uz ekosistēmām, kā arī prasības par sabiedrībai un Eiropas Komisijai sniedzamo informāciju. 

16.2 pants. Gaisa piesārņojuma samazināšana valsts līmenī

(1) Lai samazinātu gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, Latvija laikposmā no 2020. līdz 2029. gadam un pēc 2030. gada samazina dažādu tautsaimniecības nozaru radītās sēra dioksīda, slāpekļa oksīda, gaistošo organisko savienojumu (izņemot metāna) un daļiņu PM2,5 emisijas. Ministru kabinets nosaka minēto vielu emisiju samazināšanas mērķus laikposmam no 2020. līdz 2029. gadam un pēc 2030. gada.

(2) Lai nodrošinātu gaisa piesārņojuma samazināšanos un normatīvajos aktos noteikto emisiju samazināšanas mērķu izpildi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija organizē gaisa piesārņojuma samazināšanas rīcības plāna izstrādi un koordinē tā īstenošanu. Rīcības plānu izstrādā sadarbībā ar Zemkopības ministriju, Ekonomikas ministriju, Satiksmes ministriju, Finanšu ministriju, Veselības ministriju, kā arī citām institūcijām, ja to pieņemtajiem lēmumiem ir tieša vai pakārtota ietekme uz gaisu piesārņojošo vielu emisiju. Ministru kabinets nosaka rīcības plāna saturu, kā arī kārtību, kādā izstrādājams rīcības plāns un sniedzami pārskati par tā izpildi.

(3) Šā panta otrajā daļā minēto rīcības plānu apstiprina Ministru kabinets.

(4) Zemkopības ministrija, Ekonomikas ministrija, Satiksmes ministrija, Finanšu ministrija, Veselības ministrija, kā arī citas institūcijas, kuru pieņemtajiem lēmumiem ir tieša vai pakārtota ietekme uz gaisu piesārņojošo vielu emisiju, organizējot un plānojot savu darbību vai nozaru politiku, ņem vērā Ministru kabineta noteiktos gaisu piesārņojošo vielu emisiju samazināšanas mērķus un īsteno rīcības plānā noteiktos pasākumus."

10.  17. pantā:

aizstāt panta nosaukumā vārdus "ieviešanas programmas" ar vārdiem "ieviešanas plāns";

papildināt panta nosaukumu pēc vārdiem "rīcības programmas" ar vārdu "gaisa";

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Ja tiek vai var tikt pārsniegti konkrēta veida piesārņojumam noteiktie vides kvalitātes normatīvu robežlielumi, kā arī citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādā rīcības plānu piesārņojuma samazināšanai. Rīcības plānā norāda vismaz piesārņojuma samazināšanas mērķus un veicamos pasākumus, kā arī to finansēšanas avotus. Minēto plānu apstiprina Ministru kabinets.";

izslēgt otro daļu;

papildināt pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Ja pašvaldības teritorijā tiek vai var tikt pārsniegti gaisu piesārņojošajām vielām noteiktie vides kvalitātes normatīvi, attiecīgā pašvaldība sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izstrādā rīcības programmu gaisa piesārņojuma samazināšanai konkrētajā teritorijā un īsteno tajā noteiktos pasākumus."

11. 19. pantā:

izslēgt trešajā daļā vārdus "vai turpinātu";

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Valsts vides dienests atļaujā norāda informāciju par operatoru, iekārtu, piesārņojošo darbību, kā arī nosacījumus, ar kādiem piesārņojošā darbība ir atļauta un kurus izvirza saskaņā ar šā likuma 31. pantu."

12. 20. pantā:

aizstāt piektās daļas 3. punktā vārdus "iesnieguma veidlapu un atļaujas veidlapu" ar vārdiem "iesniegumā atļaujas saņemšanai iekļaujamo informāciju";

aizstāt sestās daļas ievaddaļā un 2. punktā vārdus "kompetentā institūcija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Vides pārraudzības valsts birojs" (attiecīgā locījumā).

13. Izteikt 21. panta piektās daļas 13. un 14. punktu šādā redakcijā:

"13) pamatojas uz secinājumiem par labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem. Veicot darbības, kurām atļaujas izsniegšanas vai atļaujas pārskatīšanas brīdī nav piemērojamu secinājumu par labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem, izmanto Eiropas Komisijas izstrādāto labāko pieejamo tehnisko paņēmienu vadlīniju dokumentu vai informāciju par labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem, kuru publicējušas starptautiskās organizācijas;

14) nodrošina, ka iekārtas radītā emisija nepārsniedz ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistīto emisiju līmeni."

14. 22. pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdu "turpināšanai";

aizstāt otrajā daļā vārdus "B kategorijas darbības iesnieguma veidlapu un atļaujas veidlapu" ar vārdiem "iesniegumā atļaujas saņemšanai iekļaujamo informāciju".

15. Papildināt 23. panta otro daļu ar vārdiem "un kārtību, kādā Valsts vides dienests reģistrē C kategorijas darbības".

16. Izslēgt 24.panta 3.daļā vārdu "attiecīgajai".

17. Papildināt likumu ar 24.3 pantu šādā redakcijā:

"24.3 pants. Valsts vides dienesta informācijas sistēma

(1) Valsts vides dienesta informācijas sistēma (turpmāk — informācijas sistēma) ir valsts informācijas sistēma, kas ietver vides aizsardzības normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei un kontrolei nepieciešamo informāciju un dokumentus un nodrošina informācijas apriti starp publiskās pārvaldes un kontroles institūcijām un komersantiem, kā arī sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā. Informācijas sistēmu izveido un uztur Valsts vides dienests.

(2)  Informācijas sistēma ietver:

1) izsniegtās A un B kategorijas atļaujas un saistībā ar tām pieņemtos lēmumus, kā arī reģistrētās C kategorijas darbības un izsniegtās pirmreizējās siltumnīcefekta gāzu emisiju atļaujas;

2) pamatziņojumus par augsnes un pazemes ūdeņu kvalitāti iekārtas teritorijā;

3) informāciju par A kategorijas iekārtā veiktajām vides inspekcijām;

4) citu šā likuma izpildei nepieciešamo informāciju.

(3)  Informācijas sistēmā:

1) operators iesniedz iesniegumu A vai B kategorijas atļaujas saņemšanai un C kategorijas darbības reģistrēšanai;

2) šajā likumā noteiktajos gadījumos operators iesniedz iesniegumu pirmreizējās siltumnīcefekta gāzu emisiju atļaujas saņemšanai;

3) Valsts vides dienests izsniedz A vai B kategorijas atļauju un pirmreizējo siltumnīcefekta gāzu emisijas atļauju, kā arī reģistrē C kategorijas darbības.

(4) Šā panta trešajā daļā minētajiem dokumentiem, kas tiek iesniegti informācijas sistēmā, ir juridisks spēks arī tad, ja tie nesatur rekvizītu "paraksts".

(5) Šā panta otrās daļas 1., 2. un 3. punktā minētā informācija informācijas sistēmā ir publiski pieejama bez maksas."

18. Aizstāt 25. panta otrās daļas 1. punktā vārdus "atzinumu par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu" ar vārdiem "atzinumu par paredzētās darbības akceptu".

19. Aizstāt 27. panta 2.daļā vārdus "kompetentās institūcijas"  ar vārdiem "Valsts vides dienesta".

20.  28. pantā:

papildināt pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Operators ir atbildīgs par iesniegumā norādītās informācijas patiesumu.";

papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

"(11) Iesniegumu atļaujas saņemšanai iesniedz elektroniski informācijas sistēmā, izmantojot speciālu tiešsaistes formu, ja persona ir elektroniski identificējusies ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošu personas identifikācijas koplietošanas moduli.";

aizstāt trešajā daļā vārdu "to" ar vārdiem "paredzētās darbības akceptu";

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Valsts vides dienests var atcelt izdoto atļauju, lemt par atteikumu izdot atļauju vai grozīt izdotās atļaujas nosacījumus, ja tiek konstatēts, ka operators:

1) nesniedz Valsts vides dienesta pieprasīto informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par atļaujas izsniegšanu, atļaujas izdošanu vai atļaujas nosacījumu grozīšanu, uzsākot jaunu A vai B kategorijas darbību vai veicot būtiskas izmaiņas esošajā A vai B kategorijas darbībā;

2) triju gadu laikā no A vai B kategorijas atļaujas spēkā stāšanās dienas nav uzsācis piesārņojošo darbību.";

izslēgt astoto, devīto un desmito daļu.

21. 28.1 pantā:

aizstāt 3.1 daļā vārdus "vienotās vides informācijas sistēmas "TULPE" tīmekļvietnē" ar vārdiem "informācijas sistēmā";

aizstāt 4.1 daļā vārdus "C kategorijas apliecinājums" ar vārdiem "veikta C kategorijas darbības reģistrācija".

22.  29. pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdus "un kuras jau tiek veiktas vai tiek uzsāktas ne vēlāk kā gadu pēc Ministru kabineta noteiktā termiņa";

izslēgt otro, trešo, ceturto un piekto daļu.

23.  30. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Pirms darbības izmaiņas operators Ministru kabineta noteiktajā termiņā paziņo par to Valsts vides dienestam. Valsts vides dienests izvērtē, vai šī izmaiņa uzskatāma par būtisku izmaiņu un vai ir nepieciešams izdarīt grozījumus atļaujas nosacījumos, un informē par to operatoru. Darbības izmaiņa, kuras rezultātā iekārtas darbības rādītāji pārsniedz šā likuma pielikumos minētos rādītājus, ir būtiska izmaiņa.";

izteikt trešās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Ja mainās iekārtas operators, Valsts vides dienests, pamatojoties uz operatora iesniegumu, precizē atļauju, ierakstot tajā datus par jauno operatoru, taču nemainot atļaujas nosacījumus un — siltumnīcefekta gāzu emisijas atļaujas gadījumā — tās termiņu.";

papildināt ceturto daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Valsts vides dienests savā tīmekļvietnē ievieto informāciju par operatora veiktajiem un pamatziņojumā norādītajiem pasākumiem teritorijas sakārtošanai atbilstošā stāvoklī."

24.  31. pantā:

izteikt pirmās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

"1) emisiju robežvērtības un limitus piesārņojošām vielām, kuras varētu tikt emitētas no iekārtas, ievērojot attiecīgās vielas raksturu un iespējamo piesārņojuma pārnesi no vienas vides citā (ūdens, gaiss, augsne), kā arī citu veidu emisiju limitus. A kategorijas darbībām atļaujā ietver ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītos emisiju līmeņus;";

papildināt pirmās daļas 3. punktu pēc vārda "pārskatu" ar vārdiem "un citu nepieciešamo informāciju";

aizstāt pirmās daļas 4. punktā vārdus "ķīmiskos produktus" ar vārdu "maisījumus";

aizstāt pirmās daļas 5. punktā vārdus "pirms nodošanas ekspluatācijā vai pēc rekonstrukcijas" ar vārdiem "pēc nodošanas ekspluatācijā vai pēc pārbūves";

papildināt pirmo daļu ar 7.punktu šādā redakcijā:

"71) prasības atbilstoši ietekmes uz vidi novērtējuma atzinumā izvirzītajiem nosacījumiem tām piesārņojošajām darbībām, kurām veikts ietekmes uz vidi novērtējums un saņemts paredzētās darbības akcepts;";

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) A kategorijas atļaujā piesārņojošo vielu emisiju robežvērtības nosaka tā, ka iekārtas normāla darba režīmā tās nepārsniedz ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistīto emisijas līmeni. Nosakot emisiju robežvērtības, ņem vērā šādus apsvērumus:

1) emisiju robežvērtības attiecas uz tiem pašiem vai īsākiem periodiem un tiem pašiem darbības nosacījumiem, no kuriem atvasināti ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītie emisiju līmeņi;

2) emisiju robežvērtības neattiecas uz šīs daļas 1. punktā norādītajiem apstākļiem, bet operators ar ikgadēja emisiju monitoringa rezultātiem Valsts vides dienestam pierāda, ka, iekārtai strādājot normālā darba režīmā, emisija nepārsniedz ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītos emisiju līmeņus.";

izteikt sestās daļas pirmo teikumu un papildināt daļu ar jaunu otro teikumu šādā redakcijā:

"Valsts vides dienests A kategorijas darbībām var piešķirt atkāpes no ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītā emisijas līmeņa. Atkāpes piešķir, ja operators, pamatojoties uz normatīvajos aktos noteikto vides kvalitātes normatīvu, kā arī iekārtas ģeogrāfiskā izvietojuma un tās tehnisko raksturlielumu izpētes rezultātiem, pierāda, ka minēto emisiju līmeņu piemērošana rada izmaksas, kuras ir nesamērīgi augstas salīdzinājumā ar vides apdraudējumu.";

izteikt septītās daļas otro teikumu un papildināt daļu ar jaunu trešo teikumu šādā redakcijā:

"Pēc noteiktā pārejas perioda operators nodrošina, ka to iekārtu darbība, kuras tiek izmantotas jaunu produktu vai ražošanas procesu pētīšanai, izstrādei vai pārbaudei, atbilst ar labākajiem pieejamiem tehniskajiem paņēmieniem saistītajam emisijas līmenim. Minēto iekārtu darbību pārtrauc, ja pēc noteiktā pārejas perioda operators nevar nodrošināt noteiktā emisijas līmeņa ievērošanu."

25.  32. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"32. pants. A un B kategorijas atļauju pārskatīšana un atjaunošana";

papildināt pantu ar 1.daļu šādā redakcijā:

"(11) Ja Valsts vides dienests piesārņojošas darbības ietekmi uz cilvēka veselību vai vidi atļaujas izsniegšanas brīdī nevar pietiekami precīzi novērtēt un prognozēt, atļauju izsniedzot, Valsts vides dienests var noteikt tās pārskatīšanas termiņu, kas nepārsniedz trīs gadus.";

papildināt trešās daļas 2. punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Atļaujas nosacījumus pārskata četru gadu laikā no Eiropas Komisijas secinājumu izdošanas dienas.";

izslēgt 3.daļu;

izslēgt ceturtajā daļā vārdu "attiecīgajā";

izslēgt piekto daļu.

26. 32.1 pantā:

izslēgt astotajā daļā vārdu "attiecīgajai";

papildināt 8.1 daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Minēto informāciju pārbauda un apstiprina, ievērojot prasības, kas noteiktas Eiropas Savienības tiesību aktos emisijas kvotu sadales jomā un normatīvajos aktos par stacionāro tehnoloģisko iekārtu dalību Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā."

27.  32.9 pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Iekārtas darbību aptur, ja nav saņemta nepieciešamā A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja vai arī nav iesniegts iesniegums par C kategorijas darbības veikšanu vai nav saņemta siltumnīcefekta gāzu emisijas atļauja. Tas neattiecas uz gadījumiem, kad A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja apturēta vai izsniegtā atļauja atcelta apstrīdēšanas procedūras ietvaros.";

papildināt 5.daļu pēc vārda "nosacījumu" ar vārdiem "vai vides aizsardzības normatīvo aktu prasību".

28.  32.10 pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Pirms iekārtas darbības apturēšanas Valsts vides dienesta ģenerāldirektors izdod brīdinājumu par iekārtas darbības apturēšanu, ja netiks novērsti brīdinājumā minētie pārkāpumi. Brīdinājums nav apstrīdams un pārsūdzams.";

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Ja operators darbību uzsāk vai veic bez nepieciešamās A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas vai arī nav iesniedzis iesniegumu par C kategorijas darbības veikšanu vai uzsāk darbību bez siltumnīcefekta gāzu emisijas atļaujas, lēmumu par iekārtas darbības apturēšanu pieņem, operatoru iepriekš nebrīdinot."

29. Izslēgt 33. panta pirmajā daļā vārdu "attiecīgo".

30. Aizstāt 35. panta pirmajā daļā vārdus "attiecīgajai reģionālajai vides pārvaldei" ar vārdiem "Valsts vides dienestam".

31. Aizstāt 36. panta otrajā daļā vārdu "tās" ar vārdu "tā".

32. Izslēgt 39. panta otrajā daļā vārdu "attiecīgā".

33.  45. pantā:

papildināt pantu ar 1.daļu šādā redakcijā:

"(11) Ministru kabinets nosaka operatora veiktā monitoringa pārskata veidlapas aizpildīšanas, iesniegšanas un pārbaudes kārtību.";

izslēgt otro daļu;

papildināt piekto daļu pēc vārda "dati" ar vārdiem "un monitoringa pārskats";

izslēgt sesto daļu.

34. Papildināt 47. panta pirmo daļu pēc vārda "ministrija" ar vārdiem "Valsts vides dienests".

35.  48. pantā:

papildināt 3. punktu pēc vārdiem "Eiropas Komisijas" ar vārdiem "publicētos labāko pieejamo tehnisko paņēmienu vadlīniju dokumentus";

aizstāt 4. punktā vārdu "izveido" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē izveido".

36.  49. pantā:

izteikt 1.2 daļas 5. punktu šādā redakcijā:

"5) ārkārtas vides inspicēšanas procedūras, proti, procedūras, kuras veic pēc iespējas īsākā laikā un, ja nepieciešams, pirms atļaujas izsniegšanas, pārskatīšanas vai atjaunošanas, ja saņemtas sūdzības par nopietnu vides aizsardzības normatīvajos aktos noteikto prasību neievērošanu vai konstatēti nopietni negadījumi, starpgadījumi vai citas nopietnas neatbilstības vides aizsardzības jomā;";

papildināt pantu ar 1.4, 1.5 un 1.6 daļu šādā redakcijā:

"(14) Izstrādājot vides inspicēšanas plānu un izvēloties iekārtas, kurām veicamas regulāras pārbaudes, ņem vērā šādus kritērijus:

1) konkrētās iekārtas iespējamo un reālo ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, ņemot vērā iekārtas radīto emisiju, vietējās vides ietekmējamību un iespējamo negadījumu risku;

2) konkrētās iekārtas atbilstību izvirzītajiem atļaujas nosacījumiem;

3) operatora dalību Eiropas Savienības vides vadības un audita sistēmā (EMAS) saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 25. novembra regulu (EK) Nr. 1221/2009 par organizāciju brīvprātīgu dalību Kopienas vides vadības un audita sistēmā (EMAS), kā arī par regulas (EK) Nr. 761/2001 un Komisijas lēmumu 2001/681/EK un 2006/193/EK atcelšanu.

(15) Valsts vides dienests pēc katras A kategorijas iekārtas pārbaudes sagatavo ziņojumu par veiktās pārbaudes rezultātiem un divu mēnešu laikā pēc pārbaudes veikšanas nosūta to operatoram, kā arī četru mēnešu laikā pēc pārbaudes veikšanas ievieto to savā tīmekļvietnē.

(16) Ja pārbaudes laikā konstatēts, ka operators nav ievērojis izvirzītos atļaujas nosacījumus, Valsts vides dienests sešu mēnešu laikā pēc attiecīgās pārbaudes veikšanas veic papildu apmeklējumu uz vietas, izvērtējot, vai trūkumi ir atbilstoši novērsti."

37. Papildināt pārejas noteikumus ar 57., 58., 59., 60., 61., 62., 63., 64., 65. un 66. punktu šādā redakcijā:

"57. Ministru kabinets līdz 2018. gada 1. septembrim izdod šā likuma 11. panta otrās daļas 21. punktā, 16.1 panta otrajā daļā, 16.2 panta pirmajā un otrajā daļā minētos noteikumus.

58. Ministru kabinets līdz 2020. gada 1. janvārim izdod šā likuma 45. panta 1.daļā minētos noteikumus.

59. Grozījums par 45. panta sestās daļas izslēgšanu stājas spēkā 2020. gada 1. janvārī.

60. Grozījums šā likuma 19. pantā par tā papildināšanu ar 3.1 daļu stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

61. Grozījums šā likuma 20. panta piektās daļas 3. punktā par vārdu "iesnieguma veidlapu un atļaujas veidlapu" aizstāšanu ar vārdiem "iesniegumā atļaujas saņemšanai iekļaujamo informāciju" stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

62. Grozījums šā likuma 22. panta otrajā daļā par vārdu "B kategorijas iesnieguma veidlapu un atļaujas veidlapu" aizstāšanu ar vārdiem "iesniegumā atļaujas saņemšanai iekļaujamo informāciju" stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

63. Grozījums šā likuma 23. pantā par otrās daļas papildināšanu ar vārdiem "un kārtību, kādā Valsts vides dienests reģistrē C kategorijas darbības" stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

64. Šā likuma 24.3 pants stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī.

65. Grozījums šā likuma 28.1 panta 3.1 daļā par vārdu "vienotās vides informācijas sistēmas "TULPE" tīmekļvietnē" aizstāšanu ar vārdiem "informācijas sistēmā" stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī. 

66. Grozījums šā likuma 28.1 panta 4.1 daļā par vārdu "C kategorijas apliecinājums" aizstāšanu ar vārdiem "veikta C kategorijas darbības reģistrācija" stājas spēkā 2020. gada 1. aprīlī."

38. Informatīvajā atsaucē uz Eiropas Savienības direktīvām:

izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 4. jūlija direktīvas 2012/18/ES par lielu ar bīstamām vielām saistītu avāriju risku pārvaldību, ar kuru groza un vēlāk atceļ Padomes direktīvu 96/82/EK;";

izslēgt 12. punktu;

papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 20. un 21. punktu šādā redakcijā:

"20) Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 25. novembra direktīvas (ES) 2015/2193 par ierobežojumiem attiecībā uz dažu piesārņojošu vielu emisiju gaisā no vidējas jaudas sadedzināšanas iekārtām;

21) Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 14. decembra direktīvas (ES) 2016/2284 par dažu gaisu piesārņojošo vielu valstu emisiju samazināšanu un ar ko groza direktīvu 2003/35/EK un atceļ direktīvu 2001/81/EK."

39.  1. pielikumā:

izteikt pirmās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

"1) sadedzināšanas iekārtas, kuru nominālā ievadītā siltuma jauda ir 50 megavati un vairāk un uz kurām attiecas normatīvie akti par kārtību, kādā novērš, ierobežo un kontrolē gaisu piesārņojošo vielu emisiju no sadedzināšanas iekārtām;";

izteikt trešās daļas 1. punktu šādā redakcijā:

"1) iekārtas klinkera cementa ražošanai rotācijas krāsnīs, kuru ražošanas jauda pārsniedz 500 tonnas produkcijas dienā, vai citu veidu krāsnīs, kuru jauda ir lielāka par 50 tonnām dienā, vai iekārtas kaļķu ražošanai rotācijas krāsnīs, kuru ražošanas jauda pārsniedz 50 tonnas produkcijas dienā;";

aizstāt piektās daļas 2. punkta ievaddaļā vārdus "līdzsadedzināšanas iekārtas ar šādu jaudu" ar vārdiem "līdzsadedzināšanas iekārtas, uz kurām attiecas normatīvie akti par prasībām atkritumu sadedzināšanai un atkritumu sadedzināšanas iekārtu darbībai, ar šādu jaudu";

papildināt piektās daļas 4. punktu pēc vārda "poligoni" ar vārdiem "saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu";

papildināt sestās daļas 8. punktu ar vārdiem "vai grafitizāciju".

Likums Saeimā pieņemts 2018. gada 12. aprīlī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2018. gada 26. aprīlī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!