• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Dažādi sludinājumi
Juridiskas personas publicē saturiski dažādus paziņojumus, piemēram, par sabiedrisko apspriešanu, paziņojumus par tarifiem, par anulētām apraides atļaujām, par muzeju akreditāciju, par kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem, kuģošanas grafikiem. Zvērināti notāri un zvērināti tiesu izpildītāji publicē paziņojumus fiziskām personām, kuru dzīvesvieta nav norādīta Iedzīvotāju reģistrā vai saņemts pasta paziņojums, ka sūtījumu nav iespējams nodot adresātam.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Oficiālais paziņojums (OP 2017/47.DA2): dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2017., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/op/2017/47.DA2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments (turpmāk - Departaments) aicina JEVGĒNIJU RUSJAJEVU (dzim. 26.11.1992.) viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas ierasties Brīvības ielā 49/53, Rīgā, 501. vai 503.telpā, lai saņemtu...

Vēl šajā numurā

03.03.2017., Nr. 47

OP 2017/47.DA2
RĪKI

Dažādi sludinājumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 64 Visi

OFICIĀLAIS PAZIŅOJUMS

Dažādi sludinājumi

Dažādi sludinājumi

APSTIPRINĀTS

Akciju sabiedrības

"Latvijas Gāze" valdes

2017.gada 1.marta sēdē,

protokols Nr.10 (2017)

NORĒĶINU KĀRTĪBA PAR DABASGĀZI SAISTĪTAJIEM LIETOTĀJIEM

Norēķinu kārtība apstiprināta saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 2017.gada 7.februāra noteikumu Nr.78 "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi" 158.2. punktu

I Vispārīgie noteikumi

1. Norēķinu kārtība attiecas uz saistītajiem lietotājiem, kuri pērk dabasgāzi par Enerģētikas likumā noteiktajā kārtībā noteiktu regulētu dabasgāzes cenu (turpmāk - Dabasgāzes cena) saistītajiem lietotājiem no publiskā tirgotāja un norēķinās par to pašapkalpošanās kārtībā pēc izlīdzinātā patēriņa maksājumu principa.

2. Maksājumi par dabasgāzi šīs norēķinu kārtības (turpmāk - Norēķinu kārtība) izpratnē ir maksa par dabasgāzi, sistēmas un citiem pakalpojumiem, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk - PVN). Maksājumi par dabasgāzi tiek aprēķināti saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem.

3. Par Dabasgāzes cenas izmaiņām publiskais tirgotājs informē saistīto lietotāju ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, t.sk. publicē informāciju Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī publiskā tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

4. Ja saistītais lietotājs ir reģistrējies un izmanto publiskā tirgotāja klientu portālu https://e-pakalpojumi.dabasgaze.lv (turpmāk - Portāls), tad saistītajam lietotājam ir saistoši Portāla lietošanas noteikumi, Portālā veiktās darbības, kā arī Portālā sniegtā un saņemtā informācija.

II Patērētās dabasgāzes uzskaite un norēķini

5. Maksājumus par dabasgāzi publiskais tirgotājs aprēķina, ņemot vērā sadales sistēmas operatora sniegto informāciju par saistītā lietotāja dabasgāzes patēriņu.

6. Komercuzskaites mēraparātu rādījumus saņemtās dabasgāzes uzskaitei saistītajam lietotājam ir pienākums paziņot sadales sistēmas operatoram, ievērojot kārtību un termiņus, kas noteikti sadales sistēmas operatora tīmekļa vietnē www.lg.lv publicētajā uzskaites un komercuzskaites mēraparātu rādījumu paziņošanas kārtībā.

7. Norēķinu periods saistītajiem lietotājiem ir kalendārais mēnesis (turpmāk - Norēķinu periods).

8. Saistītie lietotāji maksājumus par dabasgāzi par Norēķinu periodu veic pēc izlīdzinātā dabasgāzes patēriņa principa.

9. Maksājums par dabasgāzi saistītajam lietotājam par kārtējo Norēķinu periodu ir jāveic līdz nākamā Norēķinu perioda divdesmitajam datumam.

10. Mēneša izlīdzināto dabasgāzes patēriņu nosaka publiskais tirgotājs, pēc informācijas saņemšanas no sadales sistēmas operatora par saistītā lietotāja saņemto dabasgāzes daudzumu pārskata periodā, dalot iepriekšēja pārskata perioda (parasti gads) faktisko patēriņu ar mēnešu skaitu pārskata periodā (parasti divpadsmit), vai vienojoties ar saistīto lietotāju pirms dabasgāzes tirdzniecības līguma noslēgšanas. Publiskais tirgotājs ir tiesīgs koriģēt saistītajam lietotājam noteikto mēneša izlīdzināto dabasgāzes patēriņu, ja publiskais tirgotājs saņem koriģēto informāciju no sadales sistēmas operatora par saistītā lietotāja saņemto dabasgāzes daudzumu pārskata periodā sadales sistēmas operatora pakalpojumu izmantošanas noteiktajā kārtībā.

11. Ja saistītajam lietotājam ir pamatota nepieciešamība būtiski samazināt vai palielināt publiskā tirgotāja aprēķināto mēneša izlīdzinātā dabasgāzes patēriņa lielumu, saistītais lietotājs par to rakstiski paziņo publiskajam tirgotājam.

12. Publiskais tirgotājs katra Norēķinu perioda maksājumu par dabasgāzi aprēķina, reizinot mēneša izlīdzināto dabasgāzes patēriņu m3 ar attiecīgajā mēnesī spēkā esošo Dabasgāzes cenu kopā ar akcīzes nodokli un PVN EUR/m3 ar precizitāti piecas zīmes aiz komata, rezultātu noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata. Veicot gala norēķinus par pārskata gada faktisko patēriņu, maksājamā summa tiek aprēķināta, reizinot attiecīgā perioda patēriņu m3 ar Dabasgāzes cenu kopā ar akcīzes nodokli un PVN EUR/m3 ar precizitāti piecas zīmes aiz komata, gala summu noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata.

13. Publiskais tirgotājs, pamatojoties uz sadales sistēmas operatora sniegto informāciju par saistītā lietotāja saņemto dabasgāzes daudzumu pārskata periodā, veido dabasgāzes gada patēriņa pārskatu, kurā salīdzina faktisko dabasgāzes patēriņu ar aprēķināto izlīdzināto dabasgāzes patēriņu un kopējo pārskata periodā maksājamo summu ar faktiski samaksāto. Dabasgāzes gada patēriņa pārskatu veido par 12 (divpadsmit) mēnešiem, un tas var nesakrist ar kalendāro gadu. Pēc nepieciešamības publiskais tirgotājs dabasgāzes patēriņa pārskatu var veidot arī par īsāku vai garāku periodu.

14. Ja dabasgāzes patēriņa pārskatā ir:

14.1. aprēķināts parāds, saistītajam lietotājam parāds jāsamaksā 20 (divdesmit) kalendāro dienu laikā pēc patēriņa pārskata izveidošanas;

14.2. aprēķināta pārmaksa, saistītais lietotājs samazina turpmāk veicamos maksājumus par pārskatā norādīto pārmaksāto summu. Pārmaksu publiskais tirgotājs iegrāmato kā no saistītā lietotāja saņemtu avansa maksājumu par dabasgāzi.

15. Dabasgāzes gada patēriņa pārskats tiek sagatavots elektroniski. Personas, kura sagatavo gada patēriņa pārskatu, rakstiskais paraksts tiek aizstāts ar tās unikālu elektronisko apliecinājuma kodu (autorizāciju), kas identificē dabasgāzes gada patēriņa pārskata sagatavotāju un nodrošina dokumenta autentiskumu.

16. Par katru veicamā maksājuma kavējuma dienu saistītais lietotājs maksā publiskajam tirgotājam nokavējuma procentus par kavētiem norēķiniem 0,15% dienā (turpmāk - Nokavējuma procenti) no nokavētā maksājuma kopsummas (turpmāk - Galvenais parāds). Nokavējuma procentus aprēķina publiskais tirgotājs.

17. Galvenais parāds ietver nokavētos maksājumus par dabasgāzi (t.sk. sistēmas un citiem pakalpojumiem), akcīzes nodokli un PVN.

18. Ja saistītais lietotājs Norēķinu kārtībā noteiktajā termiņā nav veicis maksājumu par dabasgāzi, publiskais tirgotājs var nosūtīt saistītajam lietotājam atgādinājumu un/vai brīdinājumu par dabasgāzes piegādes pārtraukšanu un kavēto maksājumu atgūšanu, kā arī kavēto maksājumu atgūšanu var nodot parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam kavēto maksājumu iekasēšanai un iespējamai datu ievietošanai publiskajās datu bāzēs. Izdevumus, kas publiskajam tirgotājam rodas saistībā ar kavēto maksājumu atgūšanu, sedz saistītais lietotājs. Ja saistītais lietotājs brīdinājumā norādītajā termiņā neveic maksājumu, publiskais tirgotājs ir tiesīgs pieprasīt sadales sistēmas operatoram pārtraukt dabasgāzes piegādi Ministru kabineta 2017.gada 7.februāra noteikumos Nr.78 "Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi" (turpmāk - Noteikumi) noteiktajā kārtībā.

19. Publiskais tirgotājs Noteikumos noteiktajos gadījumos ir tiesīgs saistītajam lietotājam pieprasīt noteiktā termiņā iesniegt līgumsaistību pienācīgas izpildes nodrošinājumu, veikt priekšapmaksu mēneša vidējā maksājuma apmērā vai noteikt īsākus norēķinu termiņus.

20. Ja saistītais lietotājs vēlas pārtraukt dabasgāzes tirdzniecības līgumu, publiskais tirgotājs sagatavo dabasgāzes patēriņa pārskatu, ņemot vērā sadales sistēmas operatora sniegto informāciju par saistītā lietotāja dabasgāzes patēriņu. Galīgie norēķini ar publisko tirgotāju saistītajam lietotājam ir jāveic 5 (piecu) darbdienu laikā no pārskata sagatavošanas.

III Maksājumu veikšana

21. Saistītais lietotājs veic maksājumus jebkurā maksājumu pieņemšanas vietā vai veic maksājumus ar Portāla starpniecību. Informācija par publiskā tirgotāja norēķinu kontiem ir pieejama publiskā tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

22. Par samaksas datumu tiek uzskatīts datums, kurā nauda ieskaitīta publiskā tirgotāja norēķinu kontā.

23. Ja saistītais lietotājs veic maksājumus, izmantojot Norēķinu perioda maksājumu kvītis, kvīti par attiecīgā Norēķinu perioda maksājamo summu aizpilda saistītais lietotājs, reizinot Norēķinu periodā spēkā esošo viena dabasgāzes kubikmetra Dabasgāzes cenu kopā ar akcīzes nodokli un PVN ar kvītī norādīto mēneša izlīdzināto patēriņu.

24. No saistītā lietotāja, kuram ir nokavēts maksājums par dabasgāzi, saņemto naudas summu publiskais tirgotājs vispirms ieskaita Nokavējuma procentu dzēšanai, pēc tam - Galvenā parāda (turpmāk abi kopā - Parāds) un izdevumu, kas publiskajam tirgotājam radušies saistībā ar Parāda atgūšanu dzēšanai (secīgi, sākot no vecākā). Ja no saistītā lietotāja saņemtās summas Parāds un ar Parāda atgūšanu saistītie publiskā tirgotāja izdevumi ir pilnībā dzēsti, atlikumu publiskais tirgotājs ieskaita kā avansa maksājumu par dabasgāzi.

25. Saistītajam lietotājam ir tiesības veikt avansa maksājumus par turpmākajos Norēķinu periodos saņemamo dabasgāzi. Dabasgāzes cenas (t.sk. maksas par sistēmas un citiem pakalpojumiem), piemērojamo nodokļu un to likmju izmaiņu gadījumā avansā veiktajiem maksājumiem par dabasgāzi tiek veikts pārrēķins atbilstoši Dabasgāzes cenai (t.sk. maksas par sistēmas un citiem pakalpojumiem) un piemērojamo nodokļu likmēm dabasgāzes saņemšanas brīdī.

IV Atlaides

26. Ja saistītajam lietotājam noteiktais mēneša izlīdzinātais dabasgāzes patēriņš ir lielāks vai vienāds ar 4 m3 un pēc dabasgāzes gada patēriņa pārskata saņemšanas saistītais lietotājs noteiktajā termiņā veic avansa maksājumu par turpmākajiem 12 (divpadsmit) Norēķinu periodiem, publiskais tirgotājs aprēķina avansa maksājuma atlaidi.

27. Ja mēneša izlīdzinātais dabasgāzes patēriņš ir lielāks vai vienāds ar 7 m3, avansa maksājumus var veikt arī 3 (trīs) daļās, katru reizi apmaksājot dabasgāzes patēriņu par 4 (četriem) turpmākajiem Norēķinu periodiem. Atlaide tiek aprēķināta par katru šajā punktā minēto avansa maksājumu, kas veikts noteiktajā termiņā.

28. Atlaides lielums ir atkarīgs no dabasgāzes patēriņa pārskatā aprēķinātā mēneša izlīdzinātā dabasgāzes patēriņa lieluma. Atlaide tiek aprēķināta Norēķinu kārtības 1.pielikumā noteiktajā apmērā. Piešķirtā atlaide tiek iekļauta nākamā gada dabasgāzes patēriņa pārskatā.

V Strīdu izšķiršana

29. Visas pretenzijas un jautājumi, kas saistīti ar dabasgāzes tirdzniecību, tiek risināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Saistītajam lietotājam ir tiesības iesniegt pretenzijas un jautājumus publiskajam tirgotājam, telefoniski sazinoties ar publiskā tirgotāja kontaktu un digitālās tirdzniecības centru pa tālruni 155, nosūtot e-pastu uz publiskā tirgotāja e-pasta adresi info@lg.lv, nosūtot rakstisku iesniegumu uz publiskā tirgotāja juridisko adresi vai ierodoties klātienē publiskā tirgotāja klientu apkalpošanas centros. Publiskais tirgotājs izvērtē saņemto informāciju un sniedz atbildi Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

30. Visi strīdi un domstarpības starp publisko tirgotāju un saistīto lietotāju par samaksu vai citiem ar dabasgāzes tirdzniecību saistītiem zaudējumiem, kas nodarīti publiskajam tirgotājam, izšķir Latvijas Republikas vispārējās jurisdikcijas tiesa Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

VI Pārejas noteikumi

31. Norēķinu kārtība stājas spēkā 2017.gada 3.aprīlī.

32. Norēķinu kārtības IV. nodaļā minētā atlaide ir piemērojama saistīto lietotāju veiktajiem maksājumiem, kas veikti un kurus publiskais tirgotājs ir saņēmis savā norēķinu kontā laika periodā līdz 2017.gada 31.decembrim. Pēc 2017.gada 31.decembra saistīto lietotāju veiktajiem maksājumiem atlaide netiek piemērota.

Pielikumā - 1.pielikums "Atlaides par avansa maksājumiem"

 

1.pielikums

Norēķinu kārtībai par dabasgāzi

Saistītajiem lietotājiem

Atlaides par avansa maksājumiem 

Mēneša izlīdzinātais dabasgāzes patēriņš, m3

Atlaide (ar PVN 21%), EUR

ja gada avanss samaksāts

vienā maksājumā

trīs maksājumos

1

2

3

līdz 3

-

-

4 - 6

1,64

-

7 - 10

2,76

0,51

11 - 20

4,48

0,87

21 - 30

8,61

1,72

31 - 41

12,73

2,40

42 - 66

12,73

2,40

67 - 83

16,88

3,10

84 - 166

27,21

5,51

167 - 250

43,04

9,29

> 250

68,87

12,73

Oficiālie paziņojumi:

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!