• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2017. gada 21. jūlija stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas ārkārtas sesijas sēde 2017.gada 21.jūlijā pulksten 17.00". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2017., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/op/2017/150.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta informācija

Par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci

Vēl šajā numurā

31.07.2017., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 21.07.2017.

OP numurs: 2017/150.3

2017/150.3
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas ārkārtas sesijas sēde 2017.gada 21.jūlijā pulksten 17.00

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Godātie Saeimas deputāti! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē, lai varam sākt Saeimas 2017.gada 21.jūlija otrās ārkārtas sesijas sēdi.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911".

To iesnieguši 35 Saeimas deputāti, tajā skaitā Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Edvards Smiltēns, Hosams Abu Meri, Ojārs Ēriks Kalniņš, Veiko Spolītis, Ints Dālderis, Romualds Ražuks, Atis Lejiņš, Ilze Viņķele, Nellija Kleinberga un citi.

Iesniedzēju vārdā – deputāts Andrejs Judins.

A.Judins (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi! Jūsu rokās ir dokuments, ko parakstīja 35 Saeimas deputāti, un saskaņā ar Satversmi un Kārtības rulli tas nozīmē, ka tiek izveidota komisija. Būtībā tas ir gadījums, kāds ir ar Saeimas deputātu apstiprināšanu: mēs nevaram balsot "pret". Tas ir noticis gadījums. Mēs varam, protams, te ilgi debatēt. Bet es gribu pirmām kārtām vērst jūsu uzmanību, ka komisija ir izveidota tāpēc, ka ir savākti paraksti. Diemžēl dažiem var būt citi viedokļi, bet viņi nevarēs to mainīt.

Runājot par jautājuma būtību, mēs aicinām izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911. Nav noslēpums, ka šis ierosinājums ir atbilde uz publicēto informāciju saistībā ar konkrētu kriminālprocesu, kas izraisīja ļoti nozīmīgu reakciju, un, mūsuprāt, ir svarīgi uz attiecīgo informāciju reaģēt. Proti, runa ir par... tie, kas lasīja, tie, kas klausījās, saprot, ka runa ir par aizdomām, par pazīmēm, kas liecina par mēģinājumiem nozagt valsti. Runa ir par kriminālprocesa kvalitāti, par spēju izmeklēt lietu. Šie jautājumi ir ļoti svarīgi.

Ņemot vērā, ka ir pamats uzskatīt, ka tas viss ir saistīts ar politisko dzīvi, ar politisko virtuvi, mūsuprāt, nav pieļaujams, ka Saeima paliek malā un gaida, ka prokuratūra un KNAB tiks galā. Mēs arī redzējām televīzijā raidījumus, kuros KNAB darbinieki stāstīja, ka pie visa vainīga prokuratūra, bet prokuratūra stāstīja, ka tā visu izdarīja pareizi un pie vainas ir KNAB.

Es domāju, ka ir ļoti svarīgi, lai deputāti, izvērtējot notikušo, varētu spriest un izdarīt secinājumus.

Šoreiz, izstrādājot šo dokumentu, tam ir pievienots uzdevumu saraksts, jo, tāpat kā vairākiem citiem, man arī bija sākotnēji tāda, nu, zināma skepse. Mēs atceramies, kā strādāja parlamentārās izmeklēšanas komisijas un cik tas bija efektīvi. Un dažiem šķiet, ka citādāk arī nevar būt.

Bet manu viedokli ietekmēja gadījums, kad vienam cilvēkam, vienam figurantam, bija uzdots jautājums: ko viņš domā. Un viņa atbilde bija tāda: "Es nelasu šo žurnālu, mani tas neinteresē, un līdz ar to vispār negribu runāt."

Ja mēs izveidosim parlamentārās izmeklēšanas komisiju, situācija būs cita: mēs varam aicināt cilvēku, mēs varam lūgt informāciju. Bet, manuprāt, ļoti svarīgi ir panākt, lai šeit nebūtu kaut kāds šovs, ar kuru mēs izklaidēsim publiku. Jo tie ir juridiski jautājumi, ir svarīgi izvērtēt, vai mūsu kriminālprocess, regulējums, kas ir paredzēts likumā, dod iespēju efektīvi izmeklēt lietas, attaisnot nevainīgos un notiesāt vainīgos. Mums ir problēmas ar to. Mūsu sistēma efektīvi tiek galā ar zādzībām, varbūt ar miesas bojājumiem, bet, runājot par valsts nozagšanu, prokuratūra stāsta, ka pierādījumu nav vai pierādījumu nav pietiekami. Līdz ar to mums jārunā par pierādīšanas kvalitāti.

Runājot par valsts nozagšanas situāciju un tās pazīmēm, kas liecina, ka lēmumus valstī pieņem savtīgos nolūkos, ka valsts tiek privatizēta vai cilvēki mēģina to privatizēt, mēģina panākt, lai deputāti balsotu nevis valsts interesēs, bet ņemot vērā atsevišķu personu intereses, jāteic, ka tā nav normāla situācija. Līdz ar to arī par šo jautājumu būs jārunā.

Kolēģi! Mums visiem apmēram ir skaidrs, kāds ir šis jautājums. Un es ļoti ceru, ka visu frakciju pārstāvji varēs sadarboties un efektīvi strādāt.

Dokumentā, kas ir jūsu rokās, ir rakstīts, ka plānots izveidot komisiju uz sešiem mēnešiem. Bet, diskutējot ar kolēģiem, es arī piekritu tam, ka jau pēc dažiem mēnešiem mēs redzēsim, vai darbs ir efektīvs, vai arī rezultātu mēs nevaram nodrošināt. Līdz ar to ir piedāvāts šo termiņu saīsināt līdz četriem mēnešiem, un tad mēs uz nākamo sēdi varēsim sagatavot tādu lēmumu.

Es ļoti ceru, ka, izveidojot šo komisiju un uzsākot darbu, mēs varēsim mainīt situāciju un ka šīs komisijas darbs būs veiksmīgāks nekā iepriekšējos gadījumos, un ka būs rezultāts.

Līdz ar to, kolēģi, lūdzu atbalstīt attiecīgo lēmumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti kriminālprocesā Nr.16870000911"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts, un līdz ar to parlamentārās izmeklēšanas komisija tiek izveidota.

Sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu!

Vārds paziņojumam deputātam Ingmāram Līdakam.

I.Līdaka (ZZS).

Cienījamā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija! Tūlīt, tūlīt, tūlīt komisijas sēde. Ceru, ka būs ļoti īsa, jo tur viss jau ir skaidrs.

Sēdes vadītāja. Vārds Saeimas sekretāra biedram reģistrācijas rezultātu...

Ā, vārds paziņojumam Saeimas sekretāram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (12.Saeimas sekretārs).

Paldies. Visu frakciju vadītājus lūdzu sanākt Sarkanajā zālē pēc divām minūtēm – pulksten 17.10 –, lai vienotos par deleģējumu un par termiņiem, kuros mēs deputātus deleģēsim parlamentārās izmeklēšanas komisijā. Jā, uzreiz, jā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds Saeimas sekretāra biedram reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Kolēģi! Nav reģistrējušies: Ringolds Balodis, Aleksandrs Jakimovs, Artuss Kaimiņš, Jānis Klaužs, Janīna Kursīte-Pakule, Inese Laizāne, Inese Lībiņa-Egnere, Romāns Mežeckis, Ainārs Mežulis, Sergejs Mirskis, Romāns Naudiņš, Vladimirs Nikonovs, Imants Parādnieks, Andris Siliņš, Jūlija Stepaņenko un Ivars Zariņš.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2017.gada 21.jūlija otrās ārkārtas sesijas sēdi slēdzu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!