• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2015. gada 7. maija stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas piektā sēde 2015.gada 7.maijā ". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2015., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/op/2015/91.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta informācija

Par tiesneša zvēresta pieņemšanu

Vēl šajā numurā

12.05.2015., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 07.05.2015.

OP numurs: 2015/91.5

2015/91.5
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas piektā sēde 2015.gada 7.maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Pulkstenis ir 9.00. Es aicinu visus ieņemt savas vietas... Aicinu visus ieņemt savas vietas, jo ir pienācis laiks sākt Saeimas 2015.gada 7.maija sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Patvēruma likums" izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Igora Zujeva 12.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu" un iekļaut šo lēmuma projektu pirms pirmā darba kārtības punkta. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz grozīt šodienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā likumprojektu "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā" izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz grozīt šodienas sēdes darba kārtību un iekļaut tajā arī likumprojektu "Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likums" izskatīšanai pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Tāpat Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt vēl vienu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu "Grozījumi Komerclikumā", kuru komisija nav atbalstījusi, kā arī šīs komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu "Grozījumi Komerclikumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un tikko ir saņemts arī iesniegums, kurā Sociālo un darba lietu komisija lūdz izslēgt no šodienas sēdes darba kārtības likumprojektu "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistītā personāla izdienas pensiju likums". Šo likumprojektu bija paredzēts izskatīt otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Tātad sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību.

Lēmuma projekts "Par Igora Zujeva 12.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu".

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Orlovs.

V.Orlovs (SASKAŅA).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! 2015.gada 5.maijā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saņēma 12.Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu. Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 4.panta otro daļu nākamais deputāta amata kandidāts uz mandātu no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Igors Zujevs.

2015.gada 5.maijā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saņēma Igora Zujeva iesniegumu, kurā viņš piekrīt uzņemties 12.Saeimas deputāta amata pienākumus.

2015.gada 6.maijā komisija izskatīja 12.Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas iesniegumu un deputāta amata kandidāta Igora Zujeva iesniegumu un vienbalsīgi atbalstīja, un nolēma virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē lēmuma projektu "Par Igora Zujeva 12.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu".

Aicinām atbalstīt sagatavoto lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Aicinu Igoru Zujevu dot svinīgo solījumu.

I.Zujevs. Labdien!

Es, Igors Zujevs, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Aicinu parakstīt svinīgo solījumu. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Igora Zujeva 12.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lūdzu deputātu Zujevu ieņemt vietu Saeimas Sēžu zālē!

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt darba kārtības sadaļu "Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu zinātniskās izpētes likums" nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt "par", viens "pret" likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Andrejam Elksniņam. Viņš runās "pret".

A.Elksniņš (SASKAŅA).

Augsti godājamie kolēģi! Minētais likumprojekts ir tapis dēļ tām nesaskaņām un pretrunām, kuras ir izveidojušās Ministru kabinetā attiecībā uz VDK maisu satura iespējamo izpēti. Ir jāatgādina jums, ka pagājušā gada maijā Saeima grozīja likumu par VDK maisiem. Toreiz bija jautājums, ko darīt – visus dokumentus nodot atklātībai, noslepenot dokumentus vēl uz 30 gadiem, iznīcināt vai arī rīkoties kā citādāk. Saeima toreiz nolēma, ka ir jāizveido zinātniskās izpētes komisija, kurai trīs gadu laikā šie dokumenti jāizskata, un Ministru kabinetam jādod slēdziens, ko tālāk ar šiem dokumentiem darīt.

Otrs – vēsturiski, zinātniski un juridiski dot vērtējumu par VDK nodarītajiem zaudējumiem tautas morālei un ekonomikai. Tas viss bija noticis, cienījamie kolēģi, gadu iepriekš! Toreiz, pagājušajā gadā, Ministru kabinets komisiju apstiprināja 5.augustā. Kas tad īsti pa šo laiku ir noticis? Komisija no Izglītības un zinātnes ministrijas ir paspējusi aizklejot uz Tieslietu ministriju, pēc tam – uz Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūtu. Šodien ir atpakaļ Izglītības un zinātnes ministrijā, un ministre Seile labprāt atdotu to atpakaļ Tieslietu ministrijai.

2014.gada maijā, pieņemot grozījumus, paredzējām finansējumu. Šodien izrādījās, ka tieši finansējums ir bijis kā māneklis komisijas locekļiem, lai politiski diktētu, kas zinātniekiem ir jādara. Tā teikt, politisks projekts, kam naudu iedeva, vien skatot budžetu otrajā lasījumā, bet naudas tomēr tā arī nebija.

No Izglītības un zinātnes ministrijas komisija pārgāja Tieslietu ministrijai. Komisijas vadītājs to raksturo šādiem vārdiem: "Tas notika naktī." Par Rasnaču komisijai atmiņā ir palikuši tikai šī cilvēka draudi komisijas locekļiem. Kā nu bez tā, ja zinātniskā izpēte būtu jāveic labākajās fašo garīguma tradīcijās. Rasnačs – tēvs, Tomels – dēls un Iesalnieka gars. Pēc tā Tieslietu ministrija nosūta komisijai vēstuli, faktiski pasakot: "Jūsu nav." Tāda "normāla" Tieslietu ministrijas pozīcija... Iedomājieties, ka, piemēram, kāds no jums šodien saņem vēstuli no Tieslietu ministrijas, ka jūsu vienkārši nav! Tāda bija arī Tieslietu ministrijas attieksme pret zinātniskās izpētes komisijas locekļiem. Pēc minētā arī sākās komisijas locekļu slēgšana ārā, un lēmumi lielā mērā bija politiski, jo komisijas locekļu sastāvā ir bijuši arī Nacionālajai apvienībai pietuvinātie politiķi, kuri faktiski uzraudzīja, lai izpētes komisijas darbs notiktu tiešām labākās politiskās uzraudzības tradīciju garā, un to nodrošināja Nacionālās apvienības pārstāvji.

VDK maisos ir pat ļoti daudz kas. Daļa no šī "daudz kā" ir Latvijas Nacionālajā arhīvā, daļa – Satversmes aizsardzības birojā ziņotāju kartītēs, magnētiskajās lentēs un citur. Un tad nu Maizītis saka: "Vienam cilvēkam no minētās zinātniskās izpētes komisijas es varu iedot pielaidi." Ko nozīmē tā viena cilvēka pielaide, kurš darbosies minētās zinātniskās izpētes komisijas sastāvā un pētīs materiālus? Absolūti neko! Zinātniskās izpētes rezultāts būs pielīdzināms nullei.

Acīmredzot ir arī bailes uzzināt to, ko zināt nemaz negribas, jo spogulis, kurā skatāmies, var izrādīties visai nejauks, un, protams, politikā noteikti darbojas cilvēki, kas ir bijuši vienā vai otrā veidā saistīti ar VDK un kas baidās par savu karjeru un tālāko dzīvi. Šos vārdus ir pateicis Kārlis Kangeris, Latvijas Vēstures institūta pētnieks vēstures zinātņu doktors un VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas vadītājs.

Cienījamie kolēģi, es aicinu minēto likumprojektu neatbalstīt un izstrādāt alternatīvu likumprojektu par VDK maisu satura atklāšanu, pilnīgu atklāšanu, bez jebkāda veida politiskās uzraudzības no Nacionālās apvienības vai tās pārstāvēto politiķu ietekmes šīs darba komisijas ietvaros. Ir tāda sajūta, ka vismaz, nu, tieslietu ministrs Rasnača kungs tiešām ir minētajos maisos atrodams, jo viņa darbība, liedzot veikt izpēti attiecībā uz šiem rezultātiem, ir tiešām bijusi destruktīva.

Attiecībā uz minēto likumprojektu es tomēr jums vēlos atgādināt, ka minētā likumprojekta 5.pants norāda, ka "VDK dokumentu zinātniskās izpētes rezultāti ir ierobežotas pieejamības informācija līdz likuma "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" 18.panta otrajā daļā paredzēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai". Ko tas nozīmē? Tie ir absolūti meli un absolūtas muļķības, ka tiks publicēti pamatā visi dokumenti, kuriem ir uzlikts slepenības statuss! Minētais likumprojekts nekādā veidā neveicinās dokumentu atklāšanu.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Vārds deputātam Veiko Spolītim. Viņš acīmredzot runās "par" likumprojekta nodošanu komisijai.

V.Spolītis (VIENOTĪBA).

Cienītie kolēģi, labrīt! Tātad paldies Elksniņa kungam par savu vērtējumu, bet mēs esam saņēmuši vēstuli no Kangera kunga, kuru es vēlos jums nolasīt. Proti, viņš runā par to, ka tomēr šis likumprojekts būtu jānodod komisijai un mums būtu ar to jāstrādā.

Tātad: "Dāmas un kungi! Zinātniskajai komisijai nav pieņemama likumprojekta 5.panta redakcija šādu apsvērumu dēļ.

Pirmkārt, līdz šim Latvijas Nacionālā arhīva rīcībā esošie Valsts drošības komitejas dokumenti nav bijuši ierobežotas pieejamības informācija. Šajā likumprojektā ierobežotas pieejamības statuss tiek piešķirts informācijai, kas līdz šim pēdējos 25 gadus nav bijusi ierobežota.

Otrkārt, ar ierobežotas pieejamības informācijas statusa piešķiršanu visiem bez izņēmuma Valsts drošības komitejas dokumentiem tiks paralizēta līdz šim legāli iespējamā zinātniskā darbība un zinātniskās darbības rezultātu publicēšana.

Treškārt, līdz ar to nav pieņemama arī likumprojekta 4.panta redakcija.

Zinātniskā komisija lūdz papildināt 3.pantu ar šādu teikumu: "Bez Latvijas Universitātes priekšlikuma Ministru kabinetam nav tiesības mainīt Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijas locekļu sastāvu. [..]

Patiesā cieņā Kārlis Kangeris, LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs."

Ar to viņš vienkārši atgādina, kas vēl būtu jādara, kas būtu jāpapildina, bet viņš aicina tomēr nodot šo likumprojektu komisijām un strādāt ar to. (No zāles dep. A.Elksniņa starpsaucieni.)

Aicinu balsot "par".

Sēdes vadītājs. Paldies.

Viens deputāts runājis "par", viens – "pret".

Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta "Bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu zinātniskās izpētes likums" nodošanu Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 19, atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Liepiņa, Šica, Viļuma, Kaimiņa, Kleinbergas, Ruka un Bondara iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"" nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Liepiņa, Šica, Viļuma, Kaimiņa, Kleinbergas, Ruka un Bondara iesniegtā likumprojekta "Grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"" nodošanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 38, pret – 3, atturas – 43. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Krauzes, Cilinska, Līdakas, Boķa, Rasmaņa un Naudiņa iesniegto likumprojektu "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt "par", viens – "pret" likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Eināram Cilinskim, kurš runās "par".

E.Cilinskis (VL–TB/LNNK).

Godātais sēdes vadītāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta anotācijā ir detalizēti un pat zinātniski aprakstīts, kamdēļ šis likumprojekts ir nepieciešams. Es varbūt mēģināšu to vienkāršākiem vārdiem...

Īstenībā upju un ezeru aizsargjoslu mērķis ir bijis aizsargāt ūdens kvalitāti. Taču gadījumos, ja vadošā suga ir baltalksnis, mēs iegūstam pretēju efektu – šie koki sagāžas upēs, un rezultāts ir tas, ka pasliktinās upju kvalitāte, kā arī kļūst grūtāk izmantot šīs upes gan makšķerēšanai, gan citām vajadzībām.

Līdz ar to, no vides viedokļa, būtu pareizi tomēr gadījumos, ja vadošā suga ir baltalksnis, atļaut kailcirti. Tas gan, protams, nenozīmē, ka visos gadījumos, kad tas ir iespējams, uzreiz šāda lieta notiks, jo, protams, īpašniekam nav pārāk izdevīgi (Sēdes vadītājs noklaudzina ar āmuru.) to darīt, jo tas prasa drīzāk izdevumus, nekā rada ieguvumus.

Šo likumprojektu atbalsta gan mežu īpašnieku organizācijas, gan pietiekami daudz ekspertu. Par to ir vairākkārt diskutēts gan Vides un klimata politikas apakškomisijā, gan arī pirms tam, pagājušajā Saeimā, – arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā. Jāteic, ka dabas aizsardzības organizācijas ir iebildušas pret šo likumprojektu. Bet, manā skatījumā, te ir tas gadījums, kad caur kokiem mēs neredzam mežu un kad, cenšoties aizsargāt katru atsevišķu koku, īstenībā videi kopējais kaitējums ir lielāks.

Tāpēc lūdzu jūs atbalstīt šī likumprojekta nodošanu komisijai un arī tālāku virzību.

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

"Pret" neviens nav pieteicies runāt.

Vai deputātiem ir iebildumi pret šī likumprojekta nodošanu komisijai? Deputāti neiebilst. Likumprojekts nodots Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Publisko iepirkumu likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Godātie kolēģi! Pārejam pie darba kārtības nākamās sadaļas – "Par atvaļinājuma piešķiršanu".

Deputāts Ņikita Ņikiforovs ir lūdzis piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 30.aprīlī. Saeimas Prezidijs ir šo atvaļinājumu piešķīris, un jūs tiekat par to šodien Saeimas sēdē informēti atbilstoši Saeimas kārtības rullim.

Savukārt deputāts Gaidis Bērziņš ir lūdzis piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 7. un 8.maijā. Saeimas Prezidijs ir šo atvaļinājumu piešķīris. Bet Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī deputāta Gaida Bērziņa iesniegumu ar lūgumu atsaukt pieprasīto atvaļinājumu šā gada 7.maijā. Līdz ar to atvaļinājums tiek piešķirts tikai 8.maijā, un par to Saeimas Prezidijs jūs informē.

Deputāts Raimonds Rubiks ir lūdzis piešķirt viņam neapmaksāto atvaļinājumu šā gada 7.maijā. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris un par to informē deputātus.

Savukārt deputāts Ilmārs Latkovskis ir lūdzis piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu šā gada 13. un 14.maijā, un šis lēmuma projekts ir balsojams.

Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Ilmāram Latkovskim šā gada 13. un 14.maijā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Atvaļinājums deputātam Ilmāram Latkovskim ir piešķirts.

Godātie kolēģi, sākam izskatīt sadaļu "Likumprojektu izskatīšana".

Likumprojekts "Grozījums likumā "Par akcīzes nodokli"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Godājamais priekšsēdētājas biedr! Kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījums likumā "Par akcīzes nodokli"" (Nr.247/Lp12), 18.pants – "Nodokļa atbrīvojumi un atvieglojumi naftas produktiem". Ir iesniegti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums, ko iesniedza deputāts Dambe, ir daļēji iekļauts komisijas sagatavotajā priekšlikumā. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Kiršteins. 2.priekšlikums ir atbalstīts no komisijas puses, un tā būtība ir tāda, ka daudzie zālāji ir nomainīti ar vārdiem "zālāju platības", tātad terminoloģisks labojums. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kiršteins. Lūdzu nobalsot kopumā par likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Kredītiestāžu likumā", trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Labrīt, godātais sēdes vadītāj! Labrīt, kolēģi! Komisija šim likumprojektam ir saņēmusi vienu priekšlikumu un vienu ir izstrādājusi pati.

Iesniegtais ir deputāta Pimenova kunga priekšlikums, kurš komisijā nav guvis atbalstu. (Starpsauciens no zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītājs. Deputāti prasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Pimenova priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 56, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 2.priekšlikumu ir izstrādājusi pati Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, ko lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

K.Šadurskis. Līdz ar to esam izskatījuši visus priekšlikumus. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – 19, atturas – nav. Likums pieņemts.

K.Šadurskis. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts "Repatriācijas likums", pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Artuss Kaimiņš.

A.Kaimiņš (LRA).

Labrīt, cienījamie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 25.marta sēdē ir izskatījusi likumprojektu "Repatriācijas likums". Komisija sēdē konsultējās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Tiesībsarga biroju. Likumprojekta mērķis ir sekmēt un atbalstīt Latvijas pilsoņu, latviešu un lībiešu izcelsmes personu un viņu ģimenes locekļu, pārcelšanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un viņu adaptāciju. Likumprojekts ir izstrādāts, lai repatriantam pirmajā laika posmā pēc pārcelšanās uz dzīvi Latvijā palīdzētu adaptēties.

Komisija vienbalsīgi lēma likumprojektu atbalstīt. Tāpēc komisijas vārdā lūdzu arī jūs šo likumprojektu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Repatriācijas likums" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Kaimiņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 19.maijs.

Sēdes vadītājs. 19.maijs. Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts "Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā", pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Valters Dambe.

V.Dambe (ZZS).

Cienītais Prezidij! Kolēģi!

Skatām likumprojektu "Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā".

Likumprojekts nepieciešams, lai izslēgtu Latvijas Republikas Zemessardzi no Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteikto sabiedriskās kārtības uzturētāju loka, paredzot Latvijas Republikas Zemessardzes likuma 3.panta 8.punktā noteiktās tiesības sniegt atbalstu Valsts policijai un pašvaldības policijai sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā valsts vai pašvaldību institūciju rīkotajos publiskajos pasākumos. Komisija ir izskatījusi minēto likumprojektu un to atbalstījusi.

Komisijas vārdā lūgums atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

V.Dambe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 12.maijs.

Sēdes vadītājs. 12.maijs. Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Informācijas atklātības likumā", pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Ritvars Jansons.

R.Jansons (VL–TB/LNNK).

Godātie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir izskatījusi Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Informācijas atklātības likumā" un konceptuāli atbalstījusi šos likuma grozījumus.

Likumprojekts "Grozījumi Informācijas atklātības likumā" ir izstrādāts, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26.jūnija Direktīvas par valsts sektora informācijas atkalizmantošanu prasības, līdz ar to ir nepieciešami arī attiecīgi grozījumi Informācijas atklātības likumā.

Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Informācijas atklātības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

R.Jansons. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta otrajam lasījumam – šā gada 28.maijs.

Sēdes vadītājs. 28.maijs. Deputāti neiebilst.

Paldies.

R.Jansons. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Riču ielā 9, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Gan šis, gan nākamais likumprojekts ir savstarpēji saistīti ar kopīgu mērķi – sabiedrības vajadzību nodrošināšana pretplūdu aizsargdambja būvniecībai Carnikavas novadā. Līdz ar to Juridiskās komisijas vārdā es runāšu uzreiz par šiem abiem likumprojektiem, šo likumprojektu mērķi, kopumā.

Tātad atgādināšu, ka – atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 105.panta ceturtajā teikumā noteiktajam – ir vairāki kritēriji, lai nodrošinātu īpašumu piespiedu atsavināšanas tiesiskumu. Proti, īpašumu piespiedu atsavināšana ir pieļaujama, ja tā notikusi uz atsevišķu likumu pamata (tātad šodien mēs šo likumu projektus vērtēsim), ja tā ir notikusi sabiedrības vajadzībām, ja tā ir notikusi izņēmuma gadījumā un ja tā ir notikusi pret taisnīgu atlīdzību. Vēlos vērst arī uzmanību uz to, ka Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma 27.panta otrā daļa nosaka to, ka strīdus par institūcijas noteikto atlīdzību un izmaksājamās atlīdzības apmēru izskata tiesa Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā. Līdz ar to, vai šī noteiktā atlīdzība ir taisnīga vai, iespējams, netaisnīga, strīda gadījumā lemj tiesa. Šo aspektu līdz ar to nevērtē nedz Saeimas Juridiskā komisija, nedz arī deputāti.

Par sabiedrības vajadzībām. Tātad Carnikavas novada dome 2011.gada 17.augustā ir pieņēmusi konceptuālu lēmumu par sabiedrības vajadzību nodrošināšanai nepieciešamā projekta īstenošanu. Ar šo lēmumu Carnikavas novada dome nolemj konceptuāli atbalstīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piesaisti plūdu risku novēršanai Carnikavas novada teritorijā. Tātad mērķis ir sabiedrības vajadzības, kuru nodrošināšanai ir nepieciešami atsavināmie nekustamie īpašumi, proti, inženierbūvju pretplūdu aizsargdambja Gaujas upes labajā krastā posmā no autoceļa A1 Rīga–Tallina līdz Dzirnupei būvniecībai. Šī projekta īstenošanas rezultātā tiks nodrošināta Carnikavas, Gaujas un Siguļu ciema iedzīvotāju īpašumu un dzīvesvietu aizsardzība pret iespējamiem plūdiem.

Par izņēmuma gadījumiem. Tātad abos šajos gadījumos Carnikavas novada dome ir vairākkārt piedāvājusi atsavināmā nekustamā īpašuma īpašniekiem vienoties par īpašuma nomu vai tā daļas atsavināšanu, tomēr līdz šim šāda vienošanās nav panākta, kas gan neizslēdz iespēju, ka likumdošanas procesā Carnikavas novada dome var arī ar šiem īpašniekiem vienoties.

Līdz ar to, kolēģi, pirmais mums ir jau minētais likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Riču ielā 9, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai". Par šo likumprojektu papildus ir jānorāda, ka minētais īpašums ir apgrūtināts ar aizliegumu bez Aizkraukles Bankas rakstiskas piekrišanas nekustamo īpašumu dāvināt, atsavināt, sadalīt, apgrūtināt ar lietu tiesībām, ieķīlāt trešajām personām vai citādi samazināt ķīlas vērtību. Šajā gadījumā, pieņemot šo likumprojektu, atbilstoši Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumam šis īpašums Carnikavas novada domes īpašumā varētu nonākt arī bez apgrūtinājumiem. Juridiskajā komisijā mēs uzklausījām Aizkraukles Bankas pārstāvi, kurš apliecināja, ka viņiem nav iebildumu pret šī likumprojekta pieņemšanu, jo tas neaizskars viņu kā hipotekārā kreditora intereses.

Līdz ar to, kolēģi, es aicinu atbalstīt likumprojektu "Par nekustamā īpašuma Riču ielā 9, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Par nekustamā īpašuma Riču ielā 9, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – nav, atturas – 18. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 12.maijs.

Sēdes vadītājs. Es atvainojos, 12. vai 20.maijs?

G.Bērziņš. 12.maijs.

Sēdes vadītājs. 12.maijs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts "Par nekustamā īpašuma Valteru ielā 18, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Kā jau minēju, šis likumprojekts ir saistīts ar iepriekšējo likumprojektu. Proti, tiem ir kopīgi mērķi, līdz ar to es neatkārtošos attiecībā uz šiem mērķiem. Papildus vēlos norādīt, ka minētais nekustamais īpašums nav apgrūtināts. Līdz ar to šajā gadījumā – atšķirībā no iepriekšējā likumprojektā minētā īpašuma atsavināšanas gadījuma – Juridiskajai komisijai nebija jāuzklausa hipotekārais kreditors, tā kā šis īpašums nav apgrūtināts.

Pamatojoties uz iepriekš minētajiem apsvērumiem, es aicinu atbalstīt arī likumprojektu "Par nekustamā īpašuma Valteru ielā 18, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai" pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Par nekustamā īpašuma Valteru ielā 18, Siguļos, Carnikavas novadā, daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām – pretplūdu aizsargdambja būvniecībai" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – nav, atturas – 16. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 12.maijs.

Sēdes vadītājs. 12.maijs. Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Pirms mēs turpinām izskatīt apstiprināto šodienas sēdes darba kārtību, mums vēl jālemj par iespējamiem grozījumiem tajā.

Ir saņemts 10 deputātu iesniegums – deputātu Urbanoviča, Agešina, Ribakova, Tutina, Potapkina, Zariņa, Zemļinska, Artūra Rubika, Zujeva un Elksniņa priekšlikums iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī šo pašu 10 deputātu parakstītu lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un ir saņemts šo pašu 10 deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Parlamentārās izmeklēšanas komisijā par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šādiem darba kārtības grozījumiem? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un, kolēģi, turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību.

Likumprojekts "Grozījumi Notariāta likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija ir izskatījusi Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Notariāta likumā" un ir nolēmusi to atbalstīt un virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt tiesisko noteiktību attiecībā uz mantojuma apsardzības darbībām, kuras veic zvērināts notārs, un līdz ar to šie grozījumi jāsaskaņo ar likumprojektu "Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā", kas ir šīsdienas sēdes darba kārtības nākamais jautājums.

Likumprojekts paredz noteikt mantojuma apsardzības darbības un līdzekļus, kā arī noteikt, ka aicinājumā veikt mantojuma apsardzību zvērināts notārs norāda konkrēti to mantu, kuras apsardzība veicama, tās atrašanās vietu, informāciju par ieinteresēto personu, kura lūgusi veikt mantojuma apsardzību, un attiecīgā mantojuma apsardzības līdzekļa piemērošanu. Pēc tam ar zvērināta notāra izdoto aicinājumu veikt mantojuma apsardzību ieinteresētā persona vērsīsies pie zvērināta tiesu izpildītāja, vadoties pēc vispārējiem zvērinātu tiesu izpildītāju piekritības noteikumiem, lai ar personas izvēlētā tiesu izpildītāja starpniecību faktiski nodrošinātu mantas apsardzību.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Notariāta likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Lībiņa-Egnere. Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu aicinu noteikt šā gada 21.maiju.

Sēdes vadītājs. 21.maijs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts "Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Inese Lībiņa-Egnere.

I.Lībiņa-Egnere (VIENOTĪBA).

Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir izskatījusi arī Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā", nolēmusi to atbalstīt un virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā.

Šis likumprojekts ir saistīts ar nule kā atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Notariāta likumā", un tā mērķis ir nodrošināt tiesisko noteiktību attiecībā uz mantojuma apsardzības darbībām, kuras veic zvērināts tiesu izpildītājs.

Šis likumprojekts paredz, ka zvērinātam tiesu izpildītājam, veicot mantojuma apsardzību, ir tiesības, pamatojoties uz zvērināta notāra aicinājumu, atvērt un bez valdītāja piekrišanas ieiet mirušai personai piederošās telpās, kā arī telpās, par kurām saskaņā ar zvērināta notāra aicinājumu veikt mantojuma apsardzību atrodas mirušai personai piederošas mantas, un citās glabātavās, ievērojot likumā noteikto kārtību, paredzamās darbības.

Likumprojektā detalizēti regulēta kārtība, kādā tiesu izpildītājs veic mantojuma apsardzības darbības.

Komisijas vārdā aicinu atbalstīt arī šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Lībiņa-Egnere. Arī šim likumprojektam Juridiskā komisija lūdz noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu šā gada 21.maiju.

Sēdes vadītājs. 21.maijs. Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts "Grozījumi Civilprocesa likumā", otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Godātais sēdes vadītāj! Kolēģi! Skatām likumprojektu "Grozījumi Civilprocesa likumā". Juridiskā komisija ir saņēmusi 12 priekšlikumus.

1. ir tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kas nosaka, ka par prasības pieteikumu par šķīrējtiesas līguma atzīšanu par spēkā neesošu turpmāk ir maksājama valsts nodeva. Šāds priekšlikums daļēji izriet arī no Satversmes tiesas sprieduma. Komisija ir atbalstījusi minēto priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Arī 2. ir tieslietu ministra Dzintara Rasnača priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 3. ir deputāta Gaida Bērziņa priekšlikums, kas paredz, ka turpmāk, piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, parādniekam tiks saglabāti tikai 50 procenti no minimālās darba algas līdzšinējo 100 procentu apmērā, attiecīgi saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Komisija minēto priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Arī nākamais ir deputāta Gaida Bērziņa priekšlikums, kas ir saistīts ar iepriekšējo un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 5. ir tieslietu ministra priekšlikums, kas ir redakcionāla rakstura. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Arī 6. ir tieslietu ministra redakcionāla rakstura priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebildumu.

G.Bērziņš. 7. ir tieslietu ministra priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 8. ir tieslietu ministra priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Arī 9. ir tieslietu ministra priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. 10. ir tehniska rakstura tieslietu ministra priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. 11. ir tieslietu ministra priekšlikums, kas komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

G.Bērziņš. Un 12. ir deputāta Gaida Bērziņa priekšlikums, kas ir saistīts ar 3. un 4.priekšlikumu un tātad paredz pārejas noteikumu papildināšanu. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Bērziņš. Līdz ar to esam izskatījuši visus priekšlikumus. Juridiskās komisijas vārdā lūgums atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Civilprocesa likumā" otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Civilprocesa likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 12.maijs.

Sēdes vadītājs. 12.maijs. Deputāti piekrīt.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Patvēruma likums", pirmais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izskatīja likumprojektu "Patvēruma likums".

Atgādināšu, ka nekādas revolucionāras pārmaiņas nav paredzētas. Eiropas Savienība 2013.gadā pieņēma virkni grozījumu attiecīgajos normatīvajos aktos, kas skar patvēruma iesnieguma izskatīšanas procedūras, kārtību, kādā patvēruma meklētāji var tikt aizturēti, bērnu tiesību drošāku aizsardzību un tā tālāk. Nekā pārāk būtiska tur nav, bet kopumā grozījumu ir diezgan daudz, un tāpēc tika nolemts izstrādāt jauna likuma projektu, nevis izdarīt daudzus grozījumus spēkā esošajā Patvēruma likumā. Šo jauno normu pārņemšanas termiņš ir šā gada jūlijs, tā ka mums neatliek pārāk daudz laika.

Komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja to pieņemšanai pirmajā lasījumā. Aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Patvēruma likums" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

B.Cilevičs. Šā gada 21.maijs.

Sēdes vadītājs. 21.maijs?

B.Cilevičs. 21.maijs.

Sēdes vadītājs. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 21.maijs. Deputātiem nav iebildumu. Paldies.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Raimonds Bergmanis.

R.Bergmanis (ZZS).

Augsti godātais Prezidija priekšsēdētājas biedr! Cienījamie deputāti!

Komisija izskatīja Ministru kabineta atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā".

No šā gada 1.jūlija Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam ir paredzēts finansējums Pasaules Bankas metodikas iegādei, kas nodrošinās iespēju kvalitatīvi izvērtēt Latvijā esošās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas efektivitāti, kā arī identificēt tās vājās vietas. Tāpat papildu finanšu līdzekļi ir paredzēti darbinieku, kuri strādās ar minēto metodiku, atalgojumam.

Likumprojekts paredz precizēt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta tiesības un funkcijas, lai tas varētu efektīvi izmantot minēto metodiku.

Ņemot vērā minēto, komisijas vārdā aicinu noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Jā, balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

R.Bergmanis. Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

R.Bergmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – šā gada 19.maijs, izskatīšana otrajā lasījumā – Saeimas šī gada 11.jūnija sēdē.

Sēdes vadītājs. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 19.maijs, un otrais lasījums – 11.jūnijā. Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Labdien, cienījamie kolēģi! Tātad jūsu uzmanībai likumprojekts "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā", kas ir saistīts ar sekojošo likumprojektu – "Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likums". Tātad būtībā kārtējā Eiropas Savienības direktīva paģēr, ka ir jābūt iespējai patērētāju ārpustiesas strīdu risinājumam, un līdz ar to šis likumprojekts paredz, ka tiks izveidota arī attiecīga komisija, kura nodarbosies tieši ar patērētāju ārpustiesas strīdu risināšanu.

Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. 14.maijs.

Sēdes vadītājs. 14.maijs. Deputātiem nav iebildumu.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likums", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Kā jau minēju, šis likumprojekts ir saistīts ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Un šajā likumprojektā tiek precizēts, kā tad darbojas šī komisija, kas risina patērētāju strīdus ārpustiesas kārtā. Būtībā šis diezgan apjomīgais likums iekļauj visu šo risinājumu regulējumu.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Patērētāju ārpustiesas strīdu risinātāju likums" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. Līdzīgi kā iepriekš – 14.maijs.

Sēdes vadītājs. 14.maijs. Deputāti piekrīt.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts "Grozījumi Komerclikumā" pirmajā lasījumā, ko iesniedzis Ministru kabinets, un komisijas izstrādātais alternatīvais likumprojekts "Grozījumi Komerclikumā". Es vēlos atgādināt, ka saskaņā ar Kārtības rulli komisijas vārdā deputāts Ingmārs Līdaka ziņos par abiem likumprojektiem. Pēc tam par abiem likumprojektiem būs iespējamas debates, bet pēc tam balsosim par katru likumprojektu atsevišķi: vispirms par komisijas noraidīto likumprojektu, bet pēc tam – par alternatīvo.

Tātad komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Cienījamie kolēģi! Atbildīgā komisija – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija – saņēma Ministru kabineta izstrādātos grozījumus Komerclikumā. Šī nepieciešamība radās tāpēc, ka būtībā ir mainīta sabiedrību ar ierobežotu atbildību dalībnieku reģistra vešanas kārtība, un uzņēmēji ir ne visai aktīvi, iesniedzot atbilstoši šai jaunajai kārtībai dokumentus, lai grozītu tātad reģistra datus. Būtībā tiek veikta tāda... ir veikta zināma pretimnākšana tām SIA, kas ir viena dalībnieka SIA, un līdz ar to, protams, šī doma jau ir bijusi ļoti laba, bet, konsultējoties ar Saeimas Juridisko biroju, komisijas sēdes laikā tomēr tika atrasts mazliet cits risinājums, un līdz ar to komisija piedāvā alternatīvo likumprojektu.

Tātad būtībā komisijas vārdā es aicinu noraidīt Ministru kabineta izstrādāto likumprojektu un atbalstīt šo alternatīvo, komisijas izstrādāto, likumprojektu, turklāt nosakot tam steidzamību.

Tātad pirmo likumprojektu aicinu noraidīt, par otro balsot "par".

Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Komerclikumā", kuru iesniedzis Ministru kabinets, pirmajā lasījumā! Bet, kā jau deputāts Ingmārs Līdaka teica, šo likumprojektu komisija nav atbalstījusi. (No zāles dep. A.Bērziņš: "Ko darīt?") Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 1, pret – 81, atturas – 2. Likumprojekts noraidīts.

Tagad lūdzu vēlreiz...

I.Līdaka. Neskatoties uz Loskutova kunga atbalstu šim likumprojektam, es tomēr aicinu visus vienbalsīgi atbalstīt tātad alternatīvo, komisijas izstrādāto, likumprojektu, pirms tam nosakot steidzamību.

Sēdes vadītājs. Jā. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības noteikšanu likumprojektam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par komisijas izstrādātā alternatīvā likumprojekta "Grozījumi Komerclikumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

I.Līdaka. Lūdzu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par alternatīvo likumprojektu "Grozījumi Komerclikumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija gaidīs priekšlikumus līdz 14.maijam, lai izskatītu Saeimas 21.maija sēdē.

Sēdes vadītājs. Jā. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 14.maijs, un 20.maijā otrais... Es atvainojos! 21.maijā, jā, jā, otrais lasījums, tiešām.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības sadaļu – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Lēmuma projekts "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – lēmuma projekts "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Parlamentārās izmeklēšanas komisijā par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Latvijas Republikas Saeimas deputāta Igora Zujeva ievēlēšanu Parlamentārās izmeklēšanas komisijā par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Līdz ar to šodienas sēdes darba kārtība izskatīta.

Bet es jūs informēju, ka šodien pulksten 17.00 bija paredzēta atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

Kā pirmā bija paredzēta atbildes sniegšana uz deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova jautājumu satiksmes ministram Anrijam Matīsam "Par "Rail Baltica" projekta ekonomisko pamatojumu un tā patieso ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību". Uz šo jautājumu ir saņemta rakstveida atbilde, kura iesniedzējus neapmierina, bet diemžēl ministrs informēja, ka nevar ierasties šodien uz mutvārdu atbildes sniegšanu. (No zāles dep. I.Zariņa starpsaucieni.)

Savukārt deputātu Zariņa, Elksniņa, Tutina, Agešina un Pimenova jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pasākumiem tautsaimniecības attīstībai" ir pāradresēts finanšu ministram Jānim Reiram. Ir saņemta rakstiska atbilde, kas arī neapmierina iesniedzējus, bet ministrs informē, ka arī nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Deputātu Kūtra, Sudrabas, Meijas, Šica, Krēsliņa un Šimfas jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par pielaides piešķiršanas sistēmu" pāradresēts ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam. Saņemta rakstveida atbilde, kas arī neapmierina iesniedzējus, bet diemžēl abi ministri informē, ka nevar šodien ierasties.

Deputātu Elksniņa, Artūra Rubika, Orlova, Dolgopolova un Raimonda Rubika jautājums veselības ministram Guntim Belēvičam "Par situāciju Daugavpils reģionālajā slimnīcā" ir atbildēts, un šī rakstveida atbilde apmierina iesniedzējus. (Dep. G.Belēvičs apstiprinoši māj ar galvu.) Līdz ar to jautājums ir uzskatāms par atbildētu un nav izskatāms jautājumu un atbilžu sēdē.

Savukārt deputātu Sudrabas, Platpera, Meijas, Mežecka un Baloža jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par iepriekšplānojamu valsts nozīmes pasākumu finansēšanas kārtību" ir pāradresēts finanšu ministram Jānim Reiram. Saņemta rakstiska atbilde, kas neapmierina iesniedzējus, bet, kā es jau informēju, ministrs diemžēl nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu. Līdz ar to šodien jautājumu un atbilžu sēde nenotiks.

Bet ir saņemts vēl viens deputātu jautājums, kuru ir iesnieguši deputāti Elksniņš, Potapkins, Agešins, Tutins un Ribakovs. Un šis jautājums "Par valsts pārvaldes līgumiem ar medijiem" ir adresēts satiksmes ministram Anrijam Matīsam. Jautājums tiks nodots satiksmes ministram Anrijam Matīsam.

Godātie kolēģi, ir pienācis laiks reģistrācijai.

Ja gadījumā deputāts Hosams Abu Meri vēl grib kaut ko par procedūru teikt, jo viņš intensīvi spiež pogu... (No zāles dep. H.Abu Meri: "Nē! Nē! Nē!") Negrib neko teikt.

Tādā gadījumā pienācis laiks reģistrācijai. Lūdzu zvanu! Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Jānim Vucānam.

J.Vucāns (ZZS).

Lūdzu uzmanību Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem! Komisijas ārkārtas sēde, kurā turpināsim skatīt grozījumus Izglītības likumā, notiks pulksten 10.30. Paldies.

Sēdes vadītājs. Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie deputāti! Šobrīd nav reģistrējušies: Solvita Āboltiņa, Jānis Ādamsons, Jānis Klaužs, Māris Kučinskis, Ainars Latkovskis, Atis Lejiņš, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Vladimirs Nikonovs, Ņikita Ņikiforovs, Raimonds Rubiks, Edvīns Šnore un Juris Viļums. Paldies.

Sēdes vadītājs. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2015.gada 7.maija sēdi pasludinu par slēgtu.



 

Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!