• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2014. gada 8. maija stenogramma "Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2014.gada 8.maijā ". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2014., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/op/2014/91.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta informācija

Par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku

Vēl šajā numurā

13.05.2014., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 08.05.2014.

OP numurs: 2014/91.2

2014/91.2
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2014.gada 8.maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 11.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs.

Sēdes vadītājs. Labdien! Sākam atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Šodien darba kārtībā mums ir viens deputātu jautājums, kuru iesniedza Zariņš, Nikonovs, Mirskis, Hļebņikovs un Pimenovs, – jautājums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai "Par Latvijas valdībai izteikto priekšlikumu iegādāties akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" akcijas".

Es gribu brīdināt, ka notiek ieraksts un ka tas tiks publiskots un būs pieejams mājaslapā. Tas šodien būs arī tiešajā translācijā. Un jūs zināt, ka varbūt uz visiem jautājumiem ministra kungs nevar atbildēt. Es lūdzu saglabāt to ierobežojumu, kas jums ir redzams uz tā papīra ar to zīmogu...

Lūdzu tad uz tribīni! Ir pieteicies papildjautājumu uzdot deputāts Zariņš. Lūdzu, ministra kungs! Bet, redzot papīru zaļajā aploksnē, es gribu brīdināt: uzmanīgāk! Jā.

Lūdzu, deputāts Zariņš!

I.Zariņš (SC).

Tā. Ne uz vienu no uzdotajiem jautājumiem nav atbildēts pēc būtības. Un uz lielāko daļu no jautājumiem nav atbildēts vispār, un, lai gan neviena no atbildēm nesatur informāciju, kuras pieejamība būtu ierobežojama, – pat vairāk, gandrīz visa jūsu sniegtā informācija balstās uz publiskiem dokumentiem vai ir bijusi publiski pieejama, ieskaitot "Latvijas Gāzes" investīciju plānus nākošajiem gadiem, kuri, manuprāt, ir tikuši publiski prezentēti arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā laikā, kad jūs to vadījāt! –, jūs tomēr visām savām atbildēm esat noteikuši slepenības statusu.

Lai kliedētu deputātu (dažu) bažas, ka tas nav darīts ar mērķi slēpt no sabiedrības valdības nekompetenci, lūdzu, miniet kaut vienu faktu savā atbildē, kura... saistībā ar kuru būtu pamatoti noslepenotas jūsu sniegtās atbildes! Pašu faktu varat neminēt, lai nepārkāptu slepenību.

Sēdes vadītājs. Paldies par jautājumu.

V.Dombrovskis (ekonomikas ministrs).

Jā. Zariņa kungs, es...

Sēdes vadītājs. Ministra kungs, divas minūtes atbildei.

V.Dombrovskis. ...nezinu, kāpēc tika pieņemts lēmums, ka šīs sēdes norise tiks publiskota un vispār notiek tiešraidē, bet visas atbildes uz jūsu jautājumiem ir zem grifa "konfidenciāli". Līdz ar to es īsti neredzu, kā mēs varam pēc būtības diskutēt...

I.Zariņš. (Runā bez mikrofona.) Nav jau runa pēc būtības! Pirmkārt, pasakiet tad, kuri ir slepenie dati! Kur ir tas slepenums? Konkrēti vienu faktu, kurš būtu slepens!

V.Dombrovskis. Nu, es domāju, ka acīmredzot, ja es sākšu skaidrot par to, kas un kāpēc ir konfidenciāli, acīmredzot ar konkrētiem piemēriem, tad mēs jau esam par slepenības pārkāpšanu.

Sēdes vadītājs. Jā. Paldies par atbildi.

Es gribu atgādināt, ka Saeimas kārtības rullis paredz tādu sēdi, kur reglamentēti gan jautājumi, gan kārtība, gan deputātu klātbūtne un tā tālāk. Ļoti žēl, ka ministra kungs nezina par šo formātu. Mums ir ļoti daudz citu formātu komisijās – Pieprasījumu komisijā un tā tālāk –, kur mēs varam runāt un nepubliskot to informāciju... bez pielaidēm...

Bet šodien deputātam Zariņam ir tiesības uzdot vēl vienu jautājumu, ja ir...

Jā, lūdzu, Zariņa kungs, otrais jautājums!

I.Zariņš. Ir ieslēgts, ja? Jā.

Diemžēl savā atbildē jūs tā arī neesat spējuši atbildēt deputātiem, vadoties no kādiem kritērijiem tiks izvērtēts "Latvijas Gāzei" vācu akcionāru izteiktā piedāvājuma izdevīgums Latvijas valstij. Vai jūs varētu vismaz uzskaitīt to, kādas konkrēti iespējas iegūs Latvijas valsts uzņēmumā "Latvijas Gāze" gadījumā, ja tā pieņems šo vācu akcionāru piedāvājumu un kļūs par "Latvijas Gāzes" mazākuma akcionāru?

Sēdes vadītājs. Paldies par jautājumu. Lūdzu, ministra kungs, atbildi!

V.Dombrovskis. Zariņa kungs, es domāju, ka es varu pateikt, nepārkāpjot nekādus informācijas ierobežojumus. Ir skaidrs, ka Latvijas valsts, pieņemot lēmumu par iespējamu "Latvijas Gāzes" akciju iegādi, vadīsies tikai un vienīgi no valsts interesēm. (Dep. I.Zariņš kaut ko saka bez mikrofona.)

Sēdes vadītājs. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu Ivaram Zariņam...

I.Zariņš. Jautājums!

Sēdes vadītājs. ...lai precizētu jautājumu! Lai precizētu... lai ministra kungam ir skaidrs!

I.Zariņš. Jā.

Es atvainojos! Vai ministrs saprata jautājumu? Es viņam varbūt vēlreiz atkārtošu. Es pavisam kaut ko citu pajautāju.

Tātad jautājums ir: "Vai jūs varētu vismaz uzskaitīt, konkrēti kādas iespējas iegūs Latvijas valsts uzņēmumā "Latvijas Gāze", kļūstot par šī uzņēmuma mazākuma akcionāru?" Tātad – konkrēti kādas viņa iegūs iespējas, kā mazākuma akcionārs esot šinī uzņēmumā?

Sēdes vadītājs. Paldies. Lūdzu atbildi!

V.Dombrovskis. Varbūt precizēšu savu atbildi par kritērijiem. Ir skaidrs, ka ir vismaz divi kritēriji.

Protams, ir saimnieciskais izdevīgums, citiem vārdiem – cena, salīdzinot ar prognozētajām dividendēm.

Un, otrkārt, protams, valsts drošības apsvērumi.

Un, atbildot uz jūsu jautājumu, tātad... Ja vēlreiz, Zariņa kungs, varētu par... jā, par mazākuma akcionāra statusu... Tātad: akcionāra tiesības nosaka ne tikai kapitāla daļu daudzums, bet arī akcionāru līgums.

Sēdes vadītājs. Paldies par atbildi.

Es gribu atgādināt deputātiem, ka ir cits formāts, kura ietvaros iespējams tikties citā telpā, – deputātu pieprasījums, kuru paraksta desmit deputāti. Un tad ministra kungs atnāks uz komisiju un slēgtajā režīmā izstāstīs par visiem... Tāpēc, ka visa atbildība par to, ka viņš paudīs šodien informāciju, kura nav publiski paužama, būs uz ministra kunga pleciem. Sakarā ar to lūdzu izturēties ar cieņu pret ministru un tad tikties citā formātā.

V.Dombrovskis. Es... nu, ņemot vērā to, ka tiešām deputāts Zariņš ir vienīgais deputāts šajā zālē un ka viņam droši vien ir pielaide, esmu gatavs ar kafiju apspriest ar viņu ministrijas atbildes uz deputāta Zariņa jautājumiem.

Sēdes vadītājs. Paldies. Veiksmīgus tomēr...

V.Dombrovskis. Bet man ir... Mani tas tiešām mulsina, ka mēs diskutējam par slepenu dokumentu ar publisku ierakstu.

Sēdes vadītājs. Jā. Paldies, kolēģi, par konstruktīvo sarunu, bet tiksimies tad nākošreiz.

Paldies par uzmanību! Uz redzēšanos!


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!