• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ventspils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils pilsētas domes 2014. gada 12. septembra saistošie noteikumi Nr. 8 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ventspils pilsētas pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2014., Nr. 215 https://www.vestnesis.lv/op/2014/215.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums Nr.10

Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu un apbalvošanu ar goda zīmi

Vēl šajā numurā

30.10.2014., Nr. 215

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8

Pieņemts: 12.09.2014.

OP numurs: 2014/215.18

2014/215.18
RĪKI

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.8

Ventspilī 2014.gada 12.septembrī (prot. Nr.11; 6.§)

Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ventspils pilsētas pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.punktu, 2.panta 8.1 daļu,
3.panta 1.daļu un 9.panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ventspils pilsētas pašvaldība īsteno ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības piemērot nekustamā īpašuma nodokli Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa administrācijas funkcijas veic Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļa.

3. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas (to daļas), kuru platība pārsniedz 25 kvadrātmetrus, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (izņemot garāžas).

4. Ar nekustamā īpašuma nodokli, ja tas konstatēts administratīvā aktā, apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves, piemērojot nodokļa likmi 3 procentu apmērā no šādas turpmāk minētās lielākās kadastrālās vērtības:

4.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

4.2. būves kadastrālās vērtības.

5. Ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi šo noteikumu 4.1.apakšpunkta izpratnē tiek uzskatīta zemes vienība, bet, ja uz vienas zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes vienības daļu aprēķina proporcionāli katras būves platībai.

6. Vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusa noteikšanu un tā atcelšanu organizē Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvā inspekcija.

7. Maksāšanas paziņojums par šo saistošo noteikumu 4.punktā noteikto būvi tiek nosūtīts nodokļa maksātājam viena kalendārā mēneša laikā no dienas, kad attiecīgais administratīvais akts par būves atzīšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi ir kļuvis neapstrīdams vai ir beidzies termiņš augstākas iestādes izdotā administratīvā akta, ar kuru atstāts spēkā sākotnējais lēmums, pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts.

8. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par šo saistošo noteikumu 4.punktā noteikto būvi veic likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā, ar nākamo mēnesi pēc administratīvā akta par šo noteikumu 4.punktā minētās būves statusa atcelšanu stāšanās spēkā.

9. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā.

10. Nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiek uzsākta ne vēlāk kā septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

11. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks
 infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš



Saistošo noteikumu Nr.8 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Ventspils pilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Sadaļa Informācija
1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" (turpmāk – Likums), pašvaldībām ir dotas tiesības pašām lemt par atsevišķu Likuma normu piemērošanu, izdodot saistošos noteikumus, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1.novembrim.

Lai nodrošinātu pašvaldībai doto tiesību izmantošanu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā, no 2015.gada 1.janvāra ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi, saskaņā ar Likuma 1.panta otrās daļas 9.1 punktu, 2.panta 8.1 daļu, 3.panta 1.4 daļu un 9.panta otro daļu.

2. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts Šie saistošie noteikumi nosaka sekojošo:

Nekustamā īpašuma nodoklis netiek piemērots dzīvojamo ēku palīgēkām ar platību virs 25 m2 (izņemot garāžas), jo daudzos gadījumos Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati par dzīvojamo ēku palīgēkām neatbilst stāvoklim dabā.

Vidi degradējošas, sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves tiks apliktas ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā, lai veicinātu to sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī novērstu sabiedrības drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

Noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā.

Lai lietderīgi izmantotu pašvaldības administratīvo resursu parādu piedziņas jautājumos, nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde tiks uzsākta ne vēlāk kā septiņu gadu laikā no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

3. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu Pamatojoties uz Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem par palīgēkām, kuru platība pārsniedz 25 m2, un tām prognozētajām kadastrālajām vērtībām 2015.gadam, nodokļa piemērošanas gadījumā prognozētais nodoklis veidotu apt. 8,3 tūkst. EUR par 3,2 tūkst. palīgēkām.

Ņemot vērā 2014.gadā pieņemtos lēmumus, 2015.gadā papildus aprēķinātais nodoklis no vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanas ar paaugstināto 3% nodokļa likmi prognozēts apt. 2,25 tūkst. EUR apmērā, kas varētu mainīties atkarībā no turpmāk pieņemtajiem lēmumiem un šo būvju sakārtošanas.

4. Informācija par plānoto saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi izskatīti Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijā (29.08.2014.), Likumības komisijā (04.09.2014.) un Finanšu komitejā (05.09.2014.) un apstiprināti Ventspils pilsētas domē (12.09.2014.).

Noteikumi nosūtīti LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (atzinuma saņemšanai) un tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", laikrakstā "Ventas Balss" un Ventspils pilsētas portālā www.ventspils.lv.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļa.

Papildus informāciju par noteikumiem var iegūt, vēršoties Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļā (Jūras ielā 36, Ventspils, tālr.63601152, e-pasts: finanses@ventspils.lv).

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks
infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!