• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jēkabpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils pilsētas domes 2013. gada 14. marta saistošie noteikumi Nr. 9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2013., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/op/2013/80.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.10

Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2012.gada 8.novembra saistošajos noteikumos Nr.31 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils iedzīvotājiem"

Vēl šajā numurā

25.04.2013., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 9

Pieņemts: 14.03.2013.

OP numurs: 2013/80.22

2013/80.22
RĪKI

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.9

Jēkabpilī 2013.gada 14.martā

Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā

Apstiprināti ar Jēkabpils pilsētas domes
14.03.2013. lēmumu Nr.89 (prot. Nr.6, 2.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumu Nr.1036
"Audžuģimenes noteikumi" 43.punktu

1. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi nosaka materiālā atbalsta veidus, apmērus, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību pilngadību sasniegušiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās (turpmāk – pilngadību sasniedzis bērns) un audžuģimenēm.

2. Materiālā atbalsta veidi pilngadību sasniegušajam bērnam:

2.1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

2.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

2.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem.

3. Materiālā atbalsta veidi audžuģimenei:

3.1. pabalsts bērna uzturam;

3.2. pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei;

3.3. pabalsts profesionālās ievirzes izglītības iestādes izdevumu apmaksai;

3.4. brīvpusdienas;

3.5. atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu (turpmāk – atlīdzība).

4. Lai saņemtu šo noteikumu 2.punktā, 3.3., 3.4. un 3.5.apakšpunktā minēto materiālo atbalstu, tā pieprasītājs Jēkabpils Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) iesniedz iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

5. Tiesības uz šajos noteikumos noteikto materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bērnam saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

6. Pēc materiālā atbalsta piešķiršanas tā saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt Dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu materiālā atbalsta izmaksas pārtraukšanai vai materiālā atbalsta apmēra grozīšanai.

7. Lēmumu par materiālā atbalsta, izņemot šo saistošo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktā noteikto materiālo atbalstu, piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālu atbalstu pieņem Dienests desmit darbdienu laikā no iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas. Lēmumu par šo saistošo noteikumu 3.1. un 3.2.apakšpunktā minētā materiālā atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt materiālu atbalstu Dienests pieņem desmit darbdienu laikā no Jēkabpils pilsētas pašvaldības bāriņtiesas lēmuma noraksta par bērna ievietošanu audžuģimenē saņemšanas.

2. Materiālais atbalsts pilngadību sasniegušajiem bērniem

2.1. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

8. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ir pilngadību sasniegušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē, pie aizbildņa vai internātskolā, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils pilsētas pašvaldības bāriņtiesa.

9. Pabalstu piešķir divu valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā.

2.2. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

10. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ir pilngadību sasniegušajam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils pilsētas pašvaldības bāriņtiesa.

11. Pabalsta apmērs ir 175 lati.

2.3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem

12. Tiesības saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem ir pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus vai turpina studijas augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar izglītības jomu vai ar studiju procesu regulējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības vai studiju programmu.

13. Pabalstu izmaksas apturēšanu un atjaunošanu veic Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

14. Pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums nekavējoties rakstveidā informēt Dienestu par studiju procesa pārtraukšanu.

15. Pabalstu piešķir viena valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā ar mēnesi, kurā saņemti visi nepieciešamie dokumenti lēmuma pieņemšanai. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmērs tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam.

3. Materiālais atbalsts audžuģimenei

3.1. Pabalsts bērna uzturam

16. Tiesības saņemt ikmēneša pabalstu bērna uzturam ir audžuģimenei par bērniem, kuri ar Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē un kura noslēgusi ar Dienestu līgumu.

17. Pabalsta izmaksas un pārtraukšanas kārtību veic Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

18. Pabalsta bērna uzturam apmērs, izņemot šo noteikumu 19.punktā noteiktajām audžuģimenēm, ir 80 lati mēnesī.

19. Pabalsta bērna uzturam apmērs audžuģimenei, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī par bērniem, kuri ar Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē ir 65 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

20. Pabalstu bērna uzturam par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 25.datumam.

3.2. Pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei

21. Tiesības saņemt pabalstu bērna apģērbam un mīkstā inventāra iegādei ir audžuģimenei par bērniem, kuri ar Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas lēmumu ievietoti audžuģimenē un kura noslēgusi ar Dienestu līgumu.

22. Pabalsta izmaksas un pārtraukšanas kārtību veic Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

23. Pabalsta bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir 20 lati mēnesī.

24. Ja bērns pārtrauc uzturēties audžuģimenē, par Jēkabpils pilsētas pašvaldības līdzekļiem iegādātais apģērbs, apavi, rotaļlietas, mīkstais inventārs, kā arī personiskās mantas, kuras bērns paņēmis līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas, paliek viņa lietošanā.

3.3. Pabalsts profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izdevumu apmaksai

25. Tiesības saņemt pabalstu profesionālās ievirzes izglītības iestāžu (mūzikas un mākslas skolas, sporta skola) izdevumu apmaksai ir izglītojamajiem, kuri saskaņā ar Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas lēmumu un līgumu, ko noslēdzis Dienests un audžuģimene, ievietoti audžuģimenē, kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī.

26. Pabalsta apmērs ir 40 lati kalendārajā gadā.

27. Pabalsta piešķiršanai Dienests pieprasa informāciju no profesionālās ievirzes izglītības iestādes par to, ka izglītojamais regulāri apmeklē profesionālās ievirzes izglītības iestādi un apgūst tās mācību programmu, kā arī nav atbrīvots no maksas vai līdzmaksājuma par mācību programmas apguvi.

3.4. Brīvpusdienas

28. Tiesības saņemt brīvpusdienas ir izglītojamajiem līdz 19 gadu vecumam, kuri iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs un kuri saskaņā ar Jēkabpils pilsētas bāriņtiesas lēmumu un līgumu, ko noslēdzis Dienests un audžuģimene, ievietoti audžuģimenē, kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī.

29. Brīvpusdienas pieprasāmas katram semestrim atsevišķi.

30. Brīvpusdienu maksu par viena izglītojamā ēdināšanu dienā nosaka Jēkabpils pilsētas dome.

31. Brīvpusdienas piešķir līdz katra semestra mācību beigām, bet ne uz ilgāku laiku, kā Dienesta un audžuģimenes noslēgtajā līgumā noteikts bērna uzturēšanās ilgums audžuģimenē.

32. Piešķirto pabalstu pārskaita ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam saskaņā ar izrakstīto rēķinu par iepriekšējo kalendāra mēnesi.

33. Piešķirtās brīvpusdienas Dienests atceļ, ja bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek izbeigta pirms termiņa Ministru kabineta noteikumos noteiktajos gadījumos.

3.5. Atlīdzība audžuģimenei

34. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir ģimenei vai personai, kura ir deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī un Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ieguvusi audžuģimenes statusu, un kurai saskaņā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības bāriņtiesas lēmumu un līgumu, ko noslēdzis Dienests un audžuģimene, audzināšanā nodots bērns uz laiku, kas ir ilgāks par vienu mēnesi.

35. Audžuģimenes loceklim (personai), kas noslēdzis līgumu ar Dienestu, ir tiesības papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai no valsts pamatbudžeta līdzekļiem saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu izmaksājamai atlīdzībai saņemt šo atlīdzību no dienas, kad bērns faktiski ievietots audžuģimenē.

36. Atlīdzības apmērs par vienu bērnu ir 100 lati mēnesī, par katru nākamo audžuģimenē ievietoto bērnu – 50 lati mēnesī.

37. Atlīdzības izmaksas periods ir mēnesis. Ja bērns ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu audžuģimenē saņēma nepilnu mēnesi, atlīdzības apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot atlīdzības summu 150 lati mēnesī.

38. Šīs atlīdzības izmaksu izbeidz, kad beidzas līgumā noteiktais termiņš, audžuģimene pārceļas uz dzīvi citā pašvaldībā, kā arī tad, ja bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek izbeigta pirms termiņa Ministru kabineta noteikumos noteiktajos gadījumos.

39. Atlīdzību par iepriekšējo mēnesi izmaksā līdz kārtējā mēneša 25.datumam.

4. Nepamatoti izmaksātā materiālā atbalsta atgūšana

40. Dienests pieņem lēmumu par nepamatoti izmaksātā materiālā atbalsta atgūšanu, ja tas konstatē, ka attiecīgais materiālais atbalsts ir nepamatoti izmaksāts materiālā atbalsta saņēmēja vainas dēļ, materiālā atbalsta saņēmējam sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo materiālo atbalstu vai tā apmēru.

41. Ja materiālā atbalsta saņēmējs nepamatoti izmaksāto materiālā atbalsta summu Dienesta lēmumā noteiktajā termiņā labprātīgi neatmaksā, Dienests nepamatoti izmaksāto materiālo atbalstu piedzen, iesniedzot prasību tiesā.

5. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

42. Dienesta lēmumu var apstrīdēt Jēkabpils pilsētas domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

43. Jēkabpils pilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

6. Noslēguma jautājums

44. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils pilsētas domes 2012.gada 13.septembra saistošos noteikumus Nr.22 "Saistošie noteikumi par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā".

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs

 

 

Jēkabpils pilsētas domes 14.03.2013. saistošo noteikumu Nr.9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu "Saistošie noteikumi par pabalstiem pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā" projekts izstrādāts, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu, Ministru kabineta 19.12.20006. noteikumu Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi" 43.punktu.

Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 27.panta trešajā daļā un 33.panta pirmajā daļā noteiktajam, šķirot bērnu no ģimenes, viņam ir jānodrošina ārpusģimenes aprūpe pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē, saglabājot bērnam tiesības satikties ar vecākiem, kā arī māsām, brāļiem, vecvecākiem un personām, ar kurām bērns ilgāku laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, izņemot gadījumus, ja tas nekaitē bērna veselībai, attīstībai un drošībai un nerada draudus aizbildņiem, audžuģimenēm, bērnu aprūpes iestāžu darbiniekiem vai citiem bērniem.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 4.panta otrā daļa nosaka, ka sociālos pakalpojumus nodrošina klienta dzīvesvietā vai iespējami tuvu tai, un tikai tad, ja šāds pakalpojums nav pietiekams, tiek nodrošināta sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija ilgstošas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Tā kā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā nav nevienas ģimenes vai personas, kurai Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kārtībā būtu piešķirts audžuģimenes statuss, tad gadījumos, kad bērnam nav iespējams iecelt aizbildni, bērns tiek ievietots audžuģimenē citas pašvaldības administratīvajā teritorijā (2012.gadā un 2013.gada janvārī, februārī audžuģimenēs ievietoti 6 bērni, no kuriem 3 bērni Daugavpils novadā, 2 bērni Madonas novadā un 1 bērns Neretas novadā) vai ievietots ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā bērniem (Pašvaldības aģentūra "Bāreņu nams "Līkumi"", Salas novads). Tādējādi, attāluma un ierobežoto finansiālu iespēju dēļ, tiek ierobežota bērna vecāku, brāļu un māsu, kā arī citu bērnam tuvu personu iespēja realizēt saskarsmes tiesības ar bērnu, savukārt, ievietojot bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, bērniem netiek nodrošināta arī ģimenisku vērtību un tradīciju pārmantošana un pēctecība no paaudzes paaudzē.

Viens no veidiem, kā veicināt Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus saņemt audžuģimenes statusu un pieņemt aprūpē un audzināšanā no bioloģiskajām ģimenēm izņemtos bērnus, vienlaicīgi maksimāli nodrošinot bērnam ierastās sociālās vides (radinieki, draugi, izglītības iestādes u.c.) saglabāšanu, ir ne tikai psihoemocionāla atbalsta sniegšana audžuģimenei, bet arī lielāku sociālo garantiju (dažādu pabalstu un pašvaldības noteikta atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai no valsts pamatbudžeta izmaksājamajai atlīdzībai) nodrošināšana nekā audžuģimenēm no citu pašvaldību administratīvajām teritorijām.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās un audžuģimenēm izmaksājamo materiālo atbalstu (pabalsti, atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu) apmērus un izmaksāšanas kārtību, ja lēmumu par bērna ievietošanu ārpusģimenes aprūpes iestādē vai audžuģimenē pieņēmusi Jēkabpils pilsētas bāriņtiesa.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Budžeta izdevumu sadaļu būtiski neietekmēs.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Jaunas institūcijas netiks radītas un esošo institūciju funkcijas netiks paplašinātas.

Normatīvais akts tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājaslapā internetā un pašvaldības mājaslapā internetā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!