• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2012. gada 13. septembra stenogramma "Latvijas Republikas 11.Saeimas rudens sesijas otrā sēde 2012.gada 13.septembrī ". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2012., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/op/2012/148.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.438

Par finansējuma piešķiršanu ministrijām (centrālajām valsts iestādēm) Eiropas Savienības vienotās valūtas ieviešanas izdevumu segšanai

Vēl šajā numurā

19.09.2012., Nr. 148

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 13.09.2012.

OP numurs: 2012/148.5

2012/148.5
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 11.Saeimas rudens sesijas otrā sēde 2012.gada 13.septembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Sēdes vadītāja. Labrīt, cienījamie kolēģi! Pulkstenis ir 9.00. Lūdzu, ieņemiet vietas! Sākam Saeimas 13.septembra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, informēju jūs, ka ir saņemti vairāki priekšlikumi par iespējamām izmaiņām šīsdienas sēdes darba kārtībā.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir lūgusi izdarīt izmaiņas 13.septembra sēdes darba kārtībā un izslēgt no darba kārtības 22.punktu – likumprojektu "Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Vēl Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir lūgusi izdarīt izmaiņas 13.septembra sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā tās izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī 10 deputātu – Kuduma, Rasnača, Naudiņa, Poriņas un citu deputātu – iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas Saeimas 13.septembra sēdes darba kārtībā un ieļaut tajā lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Tāpat 10 deputāti – Dzintars Kudums, Dzintars Rasnačs, Romāns Naudiņš, Vineta Poriņa un citi deputāti – ir lūguši izdarīt izmaiņas Saeimas 13.septembra sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Un vēl es vēlos jūs informēt, ka deputāts Ilmārs Latkovskis ir atsaucis savu iesniegumu par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu 13. un 14.septembrī. Tātad arī par šo jautājumu ziņojuma nebūs. Paldies.

Sākam izskatīt apstiprināto grozīto darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Ceļu satiksmes likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Andreja Klementjeva, Dolgopolova, Ivana Klementjeva, Zemļinska un Orlova iesniegto likumprojektu "Universālā pakalpojuma elektroenerģijas apgādē likums" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteicies runāt deputāts Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (SC).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Es gribu pāris vārdos izstāstīt šā likumprojekta būtību, lai būtu skaidrība, ka tur nav nekādu politisku vai ekonomisku interešu. (No zāles dep. A.Lejiņš: "Nu nekādu nav.") Es saprotu, ka šodien "Latvenergo" zaudē vienu tiesu, pirmo, un mums vajadzēs tuvākajā laikā atrisināt šo problēmu.

Runa ir par to, ka "Latvenergo" nav tiesību nodarboties ar sociālo pakalpojumu veikšanu un ka "Latvenergo" vajag piegādāt mums elektrību. Un sociālo pakalpojumu sniegšana – tas ir valsts uzdevums. Tādējādi es uzskatu, ka valstij ir jāpaņem tas finansējums, kurš paredzēts "Latvenergo", un jānovirza tām sociālajām grupām, kurām tas ir nepieciešams šai sociālajai palīdzībai.

Runa ir par to, ka mēs visi kopā ar jums maksājam 8 santīmus par kilovatu, tā rupji sakot, par 1200 kilovatiem gadā, bet par pārējiem, kas ir pāri šai kvotai, mēs maksājam par kilovatu 10 santīmus. Mēs, sociāldemokrāti, uzskatām, ka mums šodien varbūt vajag atteikties no šīs prakses, jo arī tiesa par to pateica, ka tas nav pareizi, tāpēc vajag izveidot speciālu fondu, kur "Latvenergo" pārskaitītu naudu, ko tas paredz tādam pakalpojumam kā sociālajai palīdzībai, lai trūcīgie cilvēki maksātu, kur nepieciešams, šos 8 santīmus, bet darītu to caur pabalstu, ko no fonda izmaksātu pēc pašvaldības sociālā dienesta lūguma, savukārt tie cilvēki, kuri var atļauties (tā kā mēs)... mēs maksāsim 10 santīmus par 1 kilovatu.

Tas ir pilnīgi saskaņots ar direktīvām, un direktīvā ir ļoti liels priekšlikums, kuru mums, es domāju, tuvākajā laikā vajag izskatīt, – ka arī nelieliem uzņēmumiem, kuros strādā mazāk par 50 cilvēkiem, tādu atbalstu mēs varētu sniegt.

Līdz ar to es lūdzu atbalstīt.

Es arī saprotu, ka profesionāļiem par vienu vai otru definīciju ir jautājumi, viņi gatavi pieslīpēt tekstu, lai tas būtu daudz precīzāks un skaidrāks patērētājiem. Sakarā ar to es lūdzu nodot likumprojektu komisijai, un pa pusgadu mēs varam izstrādāt labu likumprojektu, kurš būs... paralēli tiesas prāvai, kur ir skaidrs, ka vinnēs tā grupa, kura ierosināja šo lietu. Un pierādīs atkal, ka "Latvenergo" nebija tiesību mainīt... divus tarifus dažādiem patērētājiem...

Paldies par atbalstu!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Runāt "pret" neviens nav pieteicies. Bet... Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai deputātu Andreja Klementjeva, Dolgopolova, Ivana Klementjeva, Zemļinska un Orlova iesniegto likumprojektu "Universālā pakalpojuma elektroenerģijas apgādē likums" nodotu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts komisijai nodots. Paldies.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Līgumu par Ziemeļeiropas funkcionālā gaisa telpas bloka izveidošanu starp Igaunijas Republiku, Somijas Republiku, Latvijas Republiku un Norvēģijas Karalisti" nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Laizānes, Parādnieka, Latkovska, Dombravas un Stalta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā" nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Likumprojekts komisijai nodots. Paldies.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Invaliditātes likumā", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (VIENOTĪBA).

Augsti godātā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Godātie ministri! Izskatām likumprojektu "Grozījumi Invaliditātes likumā".

Komisija saņēmusi piecus priekšlikumus.

1. – Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārās sekretāres Vanagas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 2. – Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārās sekretāres Vanagas kundzes priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 3. – deputātes Barčas priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Reirs. 4. – Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārās sekretāres Vanagas kundzes priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 5. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J.Reirs. 5. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Kolēģi, visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Invaliditātes likumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (VIENOTĪBA).

Komisija otrajam lasījumam ir saņēmusi 20 priekšlikumus.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 2. – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 3. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 4. – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 5. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 6. – satiksmes ministra Roņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 7. – satiksmes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 8. – satiksmes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 9. – satiksmes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 10. – satiksmes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 11. – satiksmes ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 12. – Ministru kabineta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 13. – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 14. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 15. – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 16. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 17. – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Sprūdža priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 18. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 19. – Ministru kabineta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. Un 20. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Kolēģi, lūdzu apstiprināt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (VIENOTĪBA).

Komisija otrajam lasījumam saņēmusi 185 priekšlikumus.

1. – deputāta Reira priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 2. – deputāta Reira priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 3. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 4. – deputāta Reira priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 5. – deputāta Auguļa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 6. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 7. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 9. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 10. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 11. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 12. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 13. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Arī 14. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 15. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 16. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 17. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 18. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 19. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Arī 20. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 21. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 22. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 23. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 24. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 25. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 26. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 27. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 28. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Arī 29. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 30. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 31. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 32. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 33. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 34. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Ivanam Klementjevam... Par 34.priekšlikumu... (Zālē uz ekrāna: "Par 55.priekšlikumu...")

I.Klementjevs (SC).

Par 55.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Nē, neesam vēl tikuši līdz 55.priekšlikumam šobrīd! Mēs šobrīd izskatām 34.priekšlikumu.

Tātad dalība debatēs tiek atsaukta tehniskas kļūdas dēļ, jo Klementjeva kungs vēlas debatēt par 55.priekšlikumu.

Tātad 34.priekšlikumu deputāti atbalsta.

J.Reirs. 35.priekšlikumu arī atbalstām.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 36. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 37. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 38. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 39. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 40. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 41. – deputātes Siliņas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 42. – deputātes Siliņas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 43. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 44. – deputātu Vanagas un Ozoliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 45. – deputātu Vanagas un Ozoliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 46. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 47. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 48. – deputātu Vanagas, Dombrovska, Bilsēna, Ozoliņa, Lībiņas-Egneres, Liepiņa un Bites priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 49. – deputātu Vanagas, Dombrovska, Bilsēna, Ozoliņa, Lībiņas-Egneres, Liepiņa un Bites priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 50. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 51. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 52. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 53. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 54. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 55. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Ivanam Klementjevam par 55.priekšlikumu. (No zāles dep. I.Klementjevs smejas: "Otro reizi...")

I.Klementjevs (SC).

Labdien, cienījamie deputāti, kolēģi! Nesen mēs visi sekojām līdzi olimpiskajām spēlēm Londonā. Mums ir panākti ļoti izcili rezultāti – saņemta olimpiskā zelta medaļa BMX un arī bronzas medaļa volejbolā. Protams, vienmēr gribētos sasniegt ko vairāk, bet diemžēl finansējuma trūkuma dēļ nevaram sekot līdzi visām tām jaunajām tehnoloģijām, kuras ir arī sporta pasaulē.

Un šodien mums budžeta grozījumos ir paredzēts iedalīt naudu arī sporta vajadzībām. Piemēram, Latvijas Hokeja federācijai – XXII ziemas olimpisko spēļu Sočos kvalifikācijas turnīram sievietēm un vīriešiem.

Es gribu atgādināt, kas savulaik noticis.

2001.gada februārī šeit, Rīgas Sporta pilī, bija olimpiskais atlases turnīrs. Mēs spēlējām pret Baltkrieviju, un likās, ka mēs zaudējam: man liekas, ka rezultāts bija 3:1. Bija atlikušas divas trīs minūtes līdz mača beigām. Nu it kā faktiski Baltkrievijai tā ceļazīme jau bija gatava. Bet pa divām minūtēm mūsu, Latvijas, izlase izdarīja pat neticamo – iemeta trīs ripas Baltkrievijas izlasei, un baltkrievi faktiski apstājās uz tā ledus, un mūsējie kā varoņi izcīnīja sev tiesības piedalīties Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs, un arī tur mēs... man liekas, ka 8.vietu ieņēmām.

Ko tas nozīmē – piedalīties olimpiskajās spēlēs?

Tas nozīmē, ka vismaz četri vai pieci mači tiek tiešraidē translēti uz visu pasauli, kur tos skatās ne mazāk kā 1 miljards cilvēku. Un tas mums tikai izmaksās, kā šeit prasa, 140 tūkstošus. Tikai! Es domāju, ka ir vērts padomāt par to. Un, ja tas palīdz, ja spējam sarīkot šeit turnīru, ja mēs gūstam to uzvaru šeit un saņemam tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs, tad tā ir pati labākā reklāma mūsu Latvijas sportam un mūsu republikai arī. Un tā cena ir niecīga. Lūdzu, cienījamie deputāti, atbalstīt šo priekšlikumu!

Bet, runājot arī par nākošajiem priekšlikumiem, kur paredzēts finansējums par augstiem sasniegumiem sportā, protams, ka arī es kā Sporta apakškomisijas vadītājs prasīju atbalstīt šos priekšlikumus. Tāpēc ka mēs rūpējamies par veselīgu dzīvesveidu Latvijā. Mums ir ļoti atbalstoši fani, kas brauc un seko līdzi mūsu, Latvijas, sportistiem, un arī Londonā viņi bija.

Tā ka arī mums vajag parādīt savu vēlmi piedalīties tajā procesā. Lūdzu atbalstīt visus priekšlikumus, kas saistīti ar sportu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Jānim Reiram.

J.Reirs (VIENOTĪBA).

Kolēģi, gribu atgādināt, ka šie ir grozījumi 2012.gada budžetā. Mēs rūpīgi izskatījām gan Latvijas Olimpiskās komitejas, gan mūsu kolēģu iesniegtos priekšlikumus otrajam lasījumam, bet finansējums hokeja turnīra finansēšanai ir nepieciešams 2013.gadā. Un es domāju, ka mēs arī saspringtā 2013.gada budžeta ietvaros paveiksim tādus pašus varoņdarbus, kādus mūsu hokejs demonstrēja 2005.gadā, kā Klementjeva kungs pieminēja, un atradīsim arī līdzekļus. Bet tas jau būs 2013.gada budžets.

Taču šodien mēs apspriežam 2012.gada budžetu. Komisijā mēs jau esam runājuši par to, ka ir jāmeklē iespēja atbalstīt šo lietu. Tā ka kārtosim lietas secīgi, bet pašreizējā situācijā šis priekšlikums nav atbalstāms. Taču ļoti rūpīgi vērtēsim 2013.gada budžetu un meklēsim iespējas to visu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir vēl kas piebilstams?

Lūdzu zvanu! Balsosim par 55. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 40, pret – 39, atturas – 12. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 56. – deputāta Auguļa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 56. – deputāta Ulda Auguļa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 44, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 57. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 58. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 59. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 60. – deputātu Vanagas un Ozoliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 61. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 62. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 63. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 64. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 65. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 66. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 67. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 68. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 69. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 70. – deputātes Siliņas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 71. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 72. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 73. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 74. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 75. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 76. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Arī 77. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 78. – deputāta Auguļa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 79. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātei Initai Bišofai.

I.Bišofa (RP).

Labrīt, godātie kolēģi! Priekšlikums ir par Latvijas Bērnu fondu. Es gribu aicināt... īpaši ņemot vērā, ka šajā zālē ir cilvēki, kas saistīti ar Latvijas Bērnu fondu... Ņemot vērā, ka komisija ir atbalstījusi priekšlikumu par papildu līdzekļu piešķiršanu, aicinu izvērtēt vienu situāciju – un vēl pie tam ļoti rūpīgi!

Apzinot iestādes, kuras nodarbojas ar vardarbībā cietušo bērnu rehabilitāciju, nācās secināt, ka šiem bērniem netiek īpaši nodrošināta izglītība. Mēs katrs zinām, ka, ja kāds mūsu bērns slimo un neierodas skolā vienu nedēļu vai divas nedēļas, tas bērnam ir liels stress. Un, ja mēs skatāmies tagad uz tiem bērniem, kas ir jau cietuši vardarbībā, tad ļoti svarīgi būtu, lai šajās iestādēs arī... lai bērniem tad, kad viņi saņem rehabilitāciju, tiktu nodrošināta arī iespēja izglītoties. Un nekādā gadījumā 21.gadsimtā nav pieņemama situācija, ka bērni šajās iestādēs pilda kaut ko un sūta pa pastu uz skolām, ka ir skolotāji, kas saucas "sociālais pedagogs", un uz jautājumu, vai viņi var nodrošināt visus mācību priekšmetus, atbild, ka šie cilvēki ir bijuši skolas direktori... Un tādēļ es atbalstīšu šo priekšlikumu, un es ceru, ka gan Labklājības ministrija, kura pārrauga šo pakalpojumu, gan arī Latvijas Bērnu fonda vadība sakārtos šo jautājumu (Zālē troksnis, starpsaucieni.) un bērniem būs iespēja mācīties.

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam.

A.Bērziņš (ZZS).

Jā, kolēģi! Paldies, ka atbalstīsiet! Es gribu pateikt tikai vienu lietu – ka šī naudiņa ir ļoti nepieciešama tiem septiņiem centriem, kas nodarbojas ar vardarbībā cietušu bērnu rehabilitāciju un kas atrodas visā republikā, un Latvijas Bērnu fonds ir tas, kas šo darbu organizē.

Mēs jau no 1990.gada šo problēmu aktualizējam. Mēs pateicamies Labklājības ministrijai par to iespēju... Es saku lielu paldies tiem cilvēkiem, kas strādā šajos centros par minimālu atalgojumu un kas turklāt strādā ar ļoti grūtu un smagu kontingentu. Sociālo un darba lietu komisija noteikti aizbrauks... ja vēlas... uz visiem šiem centriem un apskatīsies.

Attiecībā uz izglītību katrs no šiem centriem... Mēs vēl vienu reizi, Bišofas kundze, pēc jūsu teiktā izgājām cauri... un runājām, teiksim, ar katru no centriem. Un katrā centrā vai nu ir iespēja, teiksim, tam bērnam izglītoties, ja viņš ir gājis blakus esošajā skolā, kura tur atrodas, vai arī nāk skolotāji uz centru un sniedz to nepieciešamo mēneša vai divu mēnešu laikā... šajā laikā, kas paredzēts rehabilitācijai... Un jāņem ir vērā tas, ka daudzi bērni, kuri ir nonākuši šādā centrā, nav bijuši skolā pusgadu, viens otrs nav bijis veselu gadu skolā. Diemžēl tāda nu tā situācija šiem bērniem ir izveidojusies.

Un, ja jūs gribat, es varētu tagad konkrēti par katru centru pateikt, kādā veidā notiek šī izglītošana.

Allažu centra sociālais pedagogs strādā ar attiecīgo sākumskolu un pamatskolu pedagogiem, izmantojot e-klasi, saņem mājasdarbus, kontroldarbu lapas. Sociālais pedagogs strādā ar bērniem un palīdz izprast uzdoto, izpildīt uzdotos rakstu darbus.

Dobeles sociālo pakalpojumu centrs... Es nezinu, vai jūs vēlaties, lai es tagad par katru centru jums... Par katru? (Troksnis. No zāles dep. I.Rībenas starpsaucieni.) Man ļoti negribētos runāt... Šī nav izglītības iestāde, tur ir īslaicīga, mēnesi vai divus mēnešus ilga, rehabilitācija. Un es gribu pateikt, ka galvenais uzdevums ir noņemt no šī bērna to smago... atvieglot to smago momentu, kas ir radies šādam bērnam. Viņš ir vai nu seksuāli izvarots, vai fiziski sists, vai ir emocionāli... Vardarbība pret šo bērnu ir izdarīta, un tas ir primārais – noņemt šo smago... smago lietu nost no šī bērna.

Sēdes vadītāja. Kolēģi, lūdzu, pārtrauciet sarunāties!

A.Bērziņš. Otrs moments, ko es gribētu akcentēt. Ir ļoti svarīgi sagatavot šos dokumentus, kvalitatīvus dokumentus, lai tie aiziet uz tiesu un lai tiesa var izspriest... pieņemt godīgu un patiesu lēmumu, un lai tie cilvēki, kas ir izdarījuši vardarbību pret šiem bērniem, saņemtu sodu. Tāpēc, kolēģi... paldies, Bišofas kundze! Visas lietas var uzlabot, un arī šīs lietas var uzlabot. Mēs noteikti skatīsimies kopīgiem spēkiem, kā varētu vēl labāk... lai šī izglītošana notiktu centros. Bet es gribētu akcentēt un pateikt arī lielu paldies Ministru kabinetam, komisijai, teiksim, par to, ka jūs atbalstāt. Jo es gribu pateikt, ka jau uz šodienu... jau uz šodienu un līdz gada beigām pietrūks šīs naudas summas, lai varētu veikt šo rehabilitāciju... lai šie bērni varētu saņemt rehabilitāciju.

Un es gribu pateikt arī to, ka šie centri neiet pa ielu un nesavāc šos bērnus. Šos bērnus uz centriem nosūta – vai nu tā ir bāriņtiesa, vai tā ir policija, vai tie ir sociālie darbinieki. Nu, diemžēl tāda situācija Latvijā ir, ka vardarbība nevis mazinās, bet pieaug.

Protams, Latvija nav izņēmums, šī vardarbība tikpat aktuāla ir arī Eiropā un visā pasaulē, tāpēc man ir sakāms liels paldies dažiem deputātiem, kuri šeit atrodas un kuri ir palīdzējuši, lai šādi centri taptu arī Latgalē... kuri ir palīdzējuši, teiksim, arī no Amerikas Savienotajām Valstīm un no Vācijas... Lielisks centrs ir radīts Balvos, kurš darbojas, teiksim, priekš šiem bērniem.

Tā ka es jau pateicos par to, ka jūs atbalstīsiet šo priekšlikumu...

Sēdes vadītāja. Rībenas kundze!...

A.Bērziņš. ... lai, godīgi sakot, nebūtu vairs tādu bērnu, kuriem dara pāri.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Un es tiešām aicinu izturēties ar cieņu pret tiem cilvēkiem, kuri nāk tribīnē un pamato to, kāpēc mēs šodien izdarām budžeta grozījumus un katrai no šīs sūri, grūti... bet daudzām nozarēm nepieciešamās naudas piešķiram vai nepiešķiram.

Es aicinu arī kolēģus – Urbanoviču, Kabanovu un Vējoni – sarunāties pa mobilo telefonu ārpus šīm telpām. Paldies.

Es sapratu, ka nav nepieciešams balsojums par šo priekšlikumu. Tātad deputāti atbalsta.

J.Reirs. 80. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 81. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 82. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 83. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 84. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 85. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 86. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 87. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 88. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 89. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 90. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 91. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 92. – deputāta Ribakova priekšlikums. Nav atbalstīts, bet gribu vērst uzmanību uz to, ka ir arī līdzīgs atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts. Bet šinī gadījumā ir tehniska kļūda, jo... nevis tehniska kļūda tabulā, bet iesniegumā bija paredzēta dotācija caur pašvaldībām, taču tādā veidā šo dotāciju nav iespējams veikt. Līdz ar to komisija izveidoja savu priekšlikumu, atbalstot šo pasākumu pēc būtības, ko piedāvāja deputāts Ribakovs, un veicot dotāciju caur Tieslietu ministriju.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Ivanam Ribakovam.

I.Ribakovs (SC).

Godātie kolēģi! Ministri! Ņemot vērā to, ko pateica komisijas priekšsēdētājs, kā es sapratu, pēc būtības mans priekšlikums ir atbalstīts, tāpēc es atsaucu savu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad neatbalstītais priekšlikums – 92.priekšlikums – ir atsaukts.

J.Reirs. 93. – deputāta Brigmaņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 93. – deputāta Augusta Brigmaņa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 31, pret – 49, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 94. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 95. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 96. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 97. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 98. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 99. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 100. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 101. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 102. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 103. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 104. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst... (No zāles: "Balsot!")

Deputāti tomēr lūdz balsojumu par 104.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 104. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 35, pret – 47, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 105. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 106. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 107. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 108. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 109. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 110. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 111. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 112. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 113. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 114. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 115. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 116. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 117. – deputāta Parādnieka priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 118. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 119. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 120. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 121. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 122. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 123. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. Tātad pie 123.priekšlikuma ir arī komisijas alternatīvais priekšlikums, kurš vēlāk tiks atbalstīts.

124. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 125. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 126. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 127. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 128. – deputāta Dombravas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Te gan jāsaka ir, ka komisija tomēr ir principiāli atbalstījusi šo priekšlikumu, veidojot savu priekšlikumu un šos līdzekļus piešķirot Aizsardzības ministrijai, jo 11.novembra svinību organizēšana ir Aizsardzības ministrijas pārziņā. Un tātad ir līdzīgs komisijas priekšlikums par Aizsardzības ministriju, nevis par Kultūras ministriju.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 129. – deputāta Dombravas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 130. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 131. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 132. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 133. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 134. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 135. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 136. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 137. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 138. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 139. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 140. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 141. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 142. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 143. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 144. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 145. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 146. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 146.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 146. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 35, pret – 51, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 147. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 148. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 149. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 150. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 151. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 152. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 153. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 154. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 155. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 156. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 157. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 158. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 159. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 160. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 161. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 162. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 163. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 164. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 165. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 166. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 167. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 168. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 169. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 170. – deputāta Agešina priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Valērijam Agešinam.

V.Agešins (SC).

Labdien, godātie kolēģi! Es vēlos īsi un kodolīgi pamatot savu priekšlikumu par pedagogu atalgojumu. Priekšlikuma būtība ir palielināt mērķdotācijas pašvaldībām pašvaldību izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai par 4,6 miljoniem latu.

Šī priekšlikuma mērķis – pievērst uzmanību skolotāju atalgojuma problēmai Latvijā, un pie reizes šis priekšlikums ir arī mēģinājums atgriezties pie skolotāju algu paaugstināšanas grafika. Ir zināms, ka pēc vairākām pedagogu organizāciju sarunām ar Izglītības un zinātnes ministriju tika parakstīts memorands par to, ka no šī gada 1.septembra pedagogu zemākās mēneša darba algas likmi paaugstinās par 10 procentiem. Ļoti interesanti, ka ministrija šo finansējumu nav lūgusi valdībai, bet gan atradusi iespēju to darīt no saviem līdzekļiem. Tomēr šo algas pielikumu nevar uzskatīt par algas paaugstināšanu vismaz triju iemeslu dēļ.

Pirmām kārtām arī šāda darba samaksa atpaliek no pārējiem rādītājiem un absolūti neatbilst sagatavotības līmenim, zināšanām un prasmēm, kādas šodien tiek pieprasītas no profesionāla pedagoga. Un tas liecina, ka valdība nepietiekami novērtē viņa darbu. Ir arī objektīvas indikācijas: piemēram, valstīs, kurās pedagogu darbs tiek apmaksāts adekvāti, no 25 līdz 50 procentiem pedagogu ir vīrieši.

Otrkārt, pēdējos mēnešos vidējā alga sabiedriskajā sektorā strādājošajiem un tautsaimniecībā kopumā pārsniedz 450 latu robežu. Savukārt no pirmskrīzes laika samaksas par skolotāja slodzi – 344 latiem – tā samazinājās līdz 250 latiem 2009.gadā. Tad faktiski tika atcelts kopš 2008.gada pastāvošais grafiks par algas paaugstināšanu skolotājiem. Kopš tā laika pagājuši jau trīs gadi, taču skolotājiem jautājumā par atalgojumu principiāli nekas nav mainījies. Pateicoties valdībai, mūsu skolotājiem tagad būs jāstrādā līdz 65 gadu vecumam par 275 latiem mēnesī "uz papīra". Līdz ar to būsim korekti: skolotāju algas šodien Saeimā un valdībā nepalielina, bet gan tikai par 10 procentiem pietuvina algai, kas tika samazināta ar valdības lēmumu!

Un, treškārt, ministrijas paredzētais pielikums nesedz pat komunālo maksājumu pieaugumu šī gada laikā, nemaz nerunājot par citu pakalpojumu, pārtikas un apģērba izmaksu pieaugumu, kā arī degvielas cenu kāpumu. Ja kāds uzskata, ka tas ir normāli, ka pedagogi vasaras atvaļinājuma laikā meklē citu darbu, lai varētu nomaksāt komunālos rēķinus, nevis atpūšas un izglītojas, tad man paliek skumji par šiem cilvēkiem mūsu valstī un mūsu sabiedrībā.

Bez tam skolās samazinās klašu skaits, tas arī nav nekāds noslēpums! Attiecīgi samazinās stundu skaits, un galu galā skolotāji saņems to pašu. Saņems to pašu! Nepatīkamākais, manuprāt, šinī situācijā ir tas, ka atsevišķi politiķi šo simbolisko algas pielikumu pasniedz kā grandiozu valdības panākumu. Es tam nepiekrītu. Ja krīze beigusies, tad atgriezīsimies pirmskrīzes līmenī arī atalgojuma ziņā! Līdz ar to es iestājos par to, lai atkal tiktu izstrādāts grafiks pedagogu algu pakāpeniskai paaugstināšanai. Proti, ar 2012.gada 1.septembri ir nepieciešams palielināt finansējumu pedagogu darba samaksai par 20 procentiem, nevis par 10 procentiem, bet ar 2013.gada 1.janvāri – vēl par 10 procentiem.

Paldies par uzmanību. Aicinu balsot "par"! (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds deputātam Robertam Ķīlim... Es atvainojos! Vārds izglītības, kultūras un zinātnes ministram Robertam Ķīlim. (Zālē smiekli, aplausi.) Es atvainojos otro reizi! Es jau piešķīru jums arī kultūru! (Zālē smiekli. No SC frakcijas starpsaucieni: "Var par to nobalsot!") Vārds izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim. Es atvainojos!

R.Ķīlis (izglītības un zinātnes ministrs).

Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Kolēģi! Es gribētu izmantot iespēju un iepazīstināt jūs ar to situāciju, kāda ir saistībā ar pedagogu atalgojuma un motivācijas sistēmu, un zināmā mērā kliedēt dažus mītus vai varbūt pārspīlējumus, ko Agešina kungs šeit minēja. (No zāles dep. V.Agešins: "Kas tas par stilu vispār?!")

Es domāju, ka ir virkne panākumu, kas ir notikuši, Ministru kabinetam aktīvi darbojoties. Un tie panākumi ir sekojoši: pirmkārt, ir panākta ļoti... caur labu dialogu panākta vienošanās ar arodbiedrībām, normāla, klasiskā Rietumu izpratnē, vienošanās par algām starp valdību un arodbiedrībām – tipiskā algu... debates un diskusijas laikā.

Šī vienošanās aptver vairākus gadus un iezīmē principiālu pāreju uz citādāku veidu, kā tiek mērīts skolotāju darbs, kā tie tiek atbalstīti un kāda ir motivācijas sistēma. Šīs vienošanās ietvaros mēs, valdība, divus gadus apsteidzot solīto, sākam pedagogu algu palielināšanu un sasaistām to ar kvalitāti. No 1.septembra 6 tūkstoši skolotāju saņem algas pielikumu – gan tie jaunie skolotāji, kas ienāk, proti, viszemākās likmes, gan arīdzan 4. un 5.pakāpes, kvalitātes pakāpes, skolotāji, kuri ir visaugstāk novērtēti. Plāna ietvaros nākošgad arīdzan visiem pārējiem skolotājiem viņu vidējais atalgojums tiks palielināts par 10 procentiem.

Bet, manuprāt, pats būtiskākais šajā gadījumā ir tas, ka mēs to nedarām vienkārši kā sasaisti... vienkārši kā algas palielinājumu, bet kā sasaisti ar to, ko un kā pedagogi skolās dara, kā tiek organizēts viņu darbs un kādā veidā tiek novērtētas atšķirības, kas izriet no kvalitātes, ko atbalsta paši pedagogi.

Agešina kungs minēja arīdzan to, ka ir nepieciešams tāds plāns. Nu, viņš noteikti varēja arī papūlēties un iepazīties ar sadarbības memoranda tekstu, kurā ir ierakstīts, ka līdz šī gada beigām mēs Ministru kabinetā iesniedzam detalizētu plānu, kurā aprakstīsim motivācijas programmu, kā tas būs, tuvākajiem diviem gadiem, lai no 2014.gada mēs pārietu uz citādāku sistēmu, kas balstīta uz 40 stundu darba nedēļu, uz kvalitātes novērtējumu, un atbalstām šo pāreju ar diezgan nozīmīgiem palielinājumiem skolotāju algām.

Visbeidzot es gribētu atzīmēt arī to, ka vienlaikus ar šo palielinājumu, kas sākās, kā es jau minēju, divus gadus iepriekš Valdības deklarācijā, tas tika solīts, un mēs ņemam nost arī virkni ierobežojumu, daļu birokrātiskā sloga, kas skolotājiem lika tērēt darbalaiku, aizpildot dokumentus...

Sēdes vadītāja. Agešina kungs, jums sniedz kompetentu un izsmeļošu atbildi šobrīd!

R.Ķīlis. ... rakstot obligātus tematiskos plānus. Līdz ar to es domāju, ka šie vēstījumi par to, cik tas ir nenozīmīgi, ir ārkārtīgi dīvaini, manuprāt, tie ir neizprotami un acīmredzot liecina par kaut kādu uztraukumu, kas man nav saprotams.

Paldies jums! (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 170. – deputāta Valērija Agešina iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 38, pret – 53, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 171. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 172. – deputātu Vanagas, Dombrovska, Bilsēna, Ozoliņa, Lībiņas-Egneres, Liepiņa un Bites priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 173. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātei Initai Bišofai.

I.Bišofa (RP).

Godātie kolēģi! Mani kā liepājnieci, protams, ļoti priecē tas, ka šajā gadījumā Liepājas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu labiekārtošanai tiks piešķirti 90 tūkstoši, bet tajā pašā laikā, lasot, ka priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Uldis Augulis un ka tā ir budžetā sadaļa "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", man mazliet rodas satraukums. Un satraukums ir sekojošā jautājumā: vai Liepājas pilsētas pašvaldība nav īsti sakārtojusi izglītības iestādes, ka tās vienīgās ir jālabiekārto šajā sadaļā?

Ņemot vērā to, ka visa finanšu vadība šobrīd tiek koordinēta ar partijas VIENOTĪBA atbalstu un ka tā visu šo lietu pārrauga, tad man, arī skatoties tālāk uz nākošajiem priekšlikumiem, rodas sekojoši jautājumi. Es ceru, ka līdz ar to, ka šis ir jau 173.priekšlikums un ka atlikuši ir vairs tikai daži, tad pie katra nākošā priekšlikuma un arī pie šī es vēlētos saņemt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Jāņa Reira paskaidrojumus sekojošos jautājumos.

Pirmkārt: kā Finanšu ministrija vai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija informēja visas 119 Latvijas pašvaldības par iespējām pieprasīt finansējumu? Ja mēs skatāmies arī vēl tālāk par izglītības iestāžu labiekārtošanu, par jumtu remontiem, par pašvaldības ēku remontiem, par sociālo centru remontiem, tad man īsti nav skaidrs, kura pašvaldība šajā gadījumā ir ieguvusi prioritāti.

Otrais jautājums Jānim Reira kungam: cik pašvaldību vispār pieteicās katrā sadaļā, lai saņemtu finansējumu?

Trešais jautājums: kāds ir pamatojums, kādēļ tieši šīs pašvaldības izvēlētas finansējuma piešķiršanai? Jo... Piemēram, iepriekšējā sezonā es apmeklēju 23 skolas, novadīju tajās valstiskās audzināšanas stundas. Un arī, ņemot vērā, ka Liepājas pašvaldībā... Es redzēju, ka direktori ļoti apzinīgi strādā. Protams, vienmēr var gribēt vairāk, bet, piemēram, apmeklējot Rudbāržu internātpamatskolu, man jāsecina... un man ir šeit priekšā vēstule, kur viņi raksta, ka viņiem Valsts ugunsdzēsības dienests ir līdz 2013.gada septembrim... Viņiem ir izdegušas krāsnis, kas jāpārmūrē, tātad tas ir vēl bīstamāk bērniem; internātā ir nolietojušies elektrības vadi, kas ir jāmaina; tas ir vēl bīstamāk bērniem. Tad rodas jautājums: pēc kādiem principiem pašvaldības tika izvēlētas?

Un, pateicoties saviem palīgiem, es arī nedaudz pārbaudīju, kas notiek tālāk ar šiem jautājumiem. Un man ir jautājums Reira kungam: kā jūs izvēlējāties, piemēram, arī skolu jumtu remontus? Pēc tā, kurām ir lielāks caurums jumtā vai tūlīt būs? Jaunpiebalgā remontēsim jumtu, bet Riebiņos – atteiksim jumta remontu?

Ir vēl interesantāka situācija, pārbaudot vienu no iestādēm: iestādes vadītājs trīs stundas pusdieno un nespēj atbildēt, tad atsūta tāmi, kura ir tukša uz šo brīdi un kurā nav pat skaitļu.

Un budžetā šeit mēs apstiprināsim 150 tūkstošus, bet man vakar iesūtītajā e-pastā teikts, ka vajag gandrīz 130 tūkstošus. Tad kur paliks tie 20 tūkstoši? (Starpsaucieni: "Oooo!" Troksnis zālē.)

Es ceru, ka pie katra šī nākošā jautājuma mēs saņemsim – ne tikai es, bet arī pārējie Saeimas deputāti un visa Latvijas sabiedrība – pilnīgu un pamatotu skaidrojumu, atbildi uz šiem četriem jautājumiem, kurus es jums uzdevu.

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā Reira kungs ko vēlas piebilst?

J.Reirs. Gribu pateikt, ka komisijas vadītājs organizē komisijas darbu un par politiskajiem balsojumiem neatbild. Tas ir komisijas lēmums. Bišofas kundze, komisijā ir deleģēti divi jūsu deputāti, un jūs varat noklausīties visus audioierakstus, ja komisijas darbība jūs interesē vairāk. Bet praktiski tas ir darba deleģējums, un jākomunicē vairāk frakcijā savā starpā (No zāles: "Ooo!") un jālūdz, lai deputāti šo informāciju (Troksnis zālē.) iedod. Tā ka...

173. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 173. – deputāta Ulda Auguļa iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – 2, atturas – 2. Priekšlikums atbalstīts.

J.Reirs. 174. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: "Balsot!")

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 174. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 51, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 175. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta. (No zāles: "Balsot!")

J.Reirs. 176. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas...

Sēdes vadītāja. Balsojumu? Jūs lūdzat balsojumu par 175.priekšlikumu? Lūdzu!

Lūdzu zvanu! Balsosim par 175. – deputāta Jāņa Reira iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 2, atturas – 1. Priekšlikums atbalstīts.

J.Reirs. 176. – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. 177. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 177. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 36, pret – 44, atturas – 8. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 178. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 178. – Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 35, pret – 46, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Reirs. 179. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 180. – deputāta Auguļa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 181. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta... Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 181. – deputāta Jāņa Reira iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret – nav, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

J.Reirs. Arī 182. – deputāta Reira priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 182. – deputāta Jāņa Reira iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Priekšlikums ir atbalstīts.

J.Reirs. 183. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. Kolēģi, lūdzu, neuztraucieties! Demokrātija arī ir jāmācās...

184. – Ministru kabineta priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J.Reirs. 185. – deputātes Siliņas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

J.Reirs. Kolēģi, visi priekšlikumi ir izskatīti.

Pirms balsojuma gribu pateikties deputātiem par veiksmīgu sadarbību, gribu pateikties arī konsultantiem, bet it īpaši gribu pateikties mūsu kolēģim Dzintaram Kudumam, kurš pamet mūsu komisiju (Zālē smiekli, starpsaucieni.) un iet strādāt uz Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju. Es gribu pateikt īpaši no tribīnes arī to, ka viņš tiešām daudz palīdzēja ar savu pieredzi darbā, komisijas darbā, jo, sākot pirms gada darbu 11.Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, mums komisijā bija ļoti maz deputātu ar pieredzi, un Dzintara izsvērtie lēmumi un debatēs izsvērtās uzstāšanās vienmēr mums palīdzējušas pieņemt pareizus un valstiski svarīgus lēmumus. Paldies.

Kolēģi, visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam" otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam"" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret – nav, atturas – 2. Likums pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā", trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

V.Dombrovskis (RP).

Cienījamie kolēģi! Šā gada 21.jūnija sēdē likumprojekts "Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā" tika izskatīts trešajā lasījumā. Pirms mēs balsojām par likumprojektu kopumā trešajā lasījumā, tas tika nodots atpakaļ atbildīgajai komisijai – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, lai novērstu iebalsotās juridiskās pretrunas. Atbildīgā komisija izskatīja vēlreiz un sagatavoja izskatīšanai Saeimas sēdē trešajam lasījumam likumprojektu "Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā", kā arī pretrunu novēršanai sagatavoja četrus priekšlikumus. Lūgums pievērst uzmanību, pirmkārt, atbildīgās komisijas iesniegtajam 4.A priekšlikumam. Būtība ir tāda, ka 21.jūnijā Saeimas sēdē netika atbalstīts komisijas... netika atbalstīts 2., 3., 6. un 9.priekšlikums, bet tika atbalstīts 4.priekšlikums. Tātad tas paredz papildināt 13.pantu, 13.panta pirmo daļu ar 7.2 punktu, bet līdz ar to izveidojas tāda pretruna, ka 7.2 punkts dublē jau spēkā esošo 7.punktu, tāpēc komisija aicina savā priekšlikumā – 4.A priekšlikumā – tomēr izslēgt 13.panta 7.2 punktu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta komisijas viedokli par 4.A priekšlikumu.

V.Dombrovskis. Tālāk. Lūdzu pievērst uzmanību atbildīgās komisijas iesniegtajam 8.A priekšlikumam. Saeimas 21.jūnija sēdē atbildīgā komisija aicināja izslēgt likumprojekta 22.pantu, bet Saeimas sēdē tas nebija atbalstīts, līdz ar to izveidojās vēl viena juridiska pretruna, jo likumprojekta 22.pants faktiski dublē normas no jau atbalstītā 7.1 panta. Tāpēc savā priekšlikumā – 8.A priekšlikumā – atbildīgā komisija tomēr lūdz deputātus izslēgt likumprojekta 22.pantu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta 8.A priekšlikumu.

V.Dombrovskis. Nākamais atbildīgās komisijas priekšlikums ir 19.A priekšlikums. Tā kā likumprojekts netika pieņemts trešajā lasījumā, tad nepieciešams mainīt termiņu attiecīga nodokļu likumu grozījuma sagatavošanai un iesniegšanai Saeimā.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

V.Dombrovskis. Un pēdējais, ceturtais un pēdējais, priekšlikums ir 19.B priekšlikums, kur tiek redakcionāli precizēts pārejas noteikumu 15.punkts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

V.Dombrovskis. Līdz ar to visi komisijas priekšlikumi ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies.

V.Dombrovskis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā", pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāte Lolita Čigāne.

L.Čigāne (VIENOTĪBA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" (dokuments Nr.1095).

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šo likumprojektu ir atbalstījusi pirmajā lasījumā, un šis, pirmais, likumprojekts ir izstrādāts tādēļ, lai saskaņotu šī konkrētā likuma terminoloģiju ar Civillikuma terminoloģiju, proti, mantojuma tiesību terminoloģiju.

Lūdzu Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

L.Čigāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 24.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā", pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāte Lolita Čigāne.

L.Čigāne (VIENOTĪBA).

Tātad, cienījamie kolēģi, strādājam ar grozījumiem tajā pašā likumā – Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (dokuments Nr.1120).

Šis likumprojekts ir izstrādāts tādēļ, lai attiecinātu īpašu regulējumu uz sabiedrisko pakalpojumu regulatoru. Tas ir nepieciešams, lai saskaņotu šo likumu ar attiecīgu Eiropas Savienības regulu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šo likumprojektu ir atbalstījusi pirmajā lasījumā, un lūdzu Saeimu sniegt savu atbalstu šim likumprojektam.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

L.Čigāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš tāds pats – 24.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.septembris. Paldies.

L.Čigāne. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums Rajonu pašvaldību reorganizācijas likumā", pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (SC).

Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu Nr.1098 – likumprojektu "Grozījums Rajonu pašvaldību reorganizācijas likumā".

Grozījuma būtība ir izslēgt divus pārejas noteikumu punktus, ar kuriem bija uzdots Ministru kabinetam, pirmkārt, līdz 2008.gada 31.decembrim iesniegt Saeimai atzinumu, kurā būtu izvērtētas tiešās valsts pārvaldes funkciju decentralizācijas iespējas, un, otrkārt, izslēgt to pārejas noteikumu punktu, kurš nosaka, ka Ministru kabinetam ir jāiesniedz Saeimai priekšlikums par apriņķu izveidošanas kārtību.

Izskatot šos priekšlikumus un ņemot vērā to, ka Apriņķu izveidošanas kārtības likuma termiņš ar citu normatīvo aktu, ko bija pieņēmusi Saeima, ir pārlikts uz 2013.gada 31.decembri, kā arī ņemot vērā to, ka decentralizācijas funkcija ar Ministru kabineta noteikumiem ir uzlikta uz Ministru kabineta pleciem, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma nodot Saeimai izskatīšanai un atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Rajonu pašvaldību reorganizācijas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 63, pret – nav, atturas – 19. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Dolgopolovs. Šā gada 20.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 20.septembris. Paldies.

Pirms mēs turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību, informēju jūs, ka ir saņemts vēl viens priekšlikums par iespējamām izmaiņām šīsdienas sēdes darba kārtībā.

Tātad Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā tās izstrādāto likumprojektu "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums Militārā dienesta likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Jā, likumprojekts paredz precizēt normas, kas regulē jautājumu par kompensāciju karavīra radiniekiem, ja karavīrs gājis bojā, pildot dienesta pienākumus. Kā mums paskaidroja gan Tieslietu ministrija, gan Aizsardzības ministrija, šis nekādā ziņā nesamazina iespējas saņemt šādu kompensāciju. Runa ir tikai un vienīgi par juridisko terminu precizēšanu. Viss!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Militārā dienesta likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Latkovskis. 20.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 20.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Zemessardzes likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Tātad tā ir daļa no paketes. Tāpat kā iepriekšējā likumprojektā, arī šeit ir paredzēts precizēt juridiskos terminus, un runa, protams, ir par kompensāciju zemessarga radiniekiem, ja zemessargs ir gājis bojā, pildot dienesta pienākumus.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Zemessardzes likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Latkovskis. 20.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 20.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījums Nacionālās drošības likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Ja runājam par šiem grozījumiem, tad jāteic, ka Ekonomikas ministrija bija atbildīga par tautsaimniecības mobilizācijas plāna izstrādi un joprojām ir atbildīga par to. Bet vairāku gadu, desmit gadu, garumā šī jau ir, liekas, trešā vai ceturtā reize, kad Ekonomikas ministrija sagatavo grozījumus un maina noteikto termiņu. Pašlaik likumā ir rakstīts, ka jau līdz 2010.gada 31.decembrim Ekonomikas ministrijai bija jāsagatavo šāds tautsaimniecības mobilizācijas plāns.

Komisijā bija plašākas debates par šo jautājumu, un, redzot, ka tas jau atkārtojas vairākas reizes, komisijas deputāti nolēma neatbalstīt grozījumus, jo, ja mēs izvērtējam pamatīgāk, tad liekas, ka nekas cits kā cilvēkresursu un laika resursu izšķērdība nav manāms.

Ko mēs nolēmām darīt? Mēs nolēmām iet palīgā valdībai, un šī gada decembrī mēs aicināsim Ekonomikas ministriju iepazīstināt mūsu komisiju ar progresu šī plāna izpildē, jo pašlaik nav noticis nekāds īsts darbs, ir vienmēr tikai mainīts likums un mainīti termiņi. Un ceram, ka līdz paredzētajam termiņam – nākamā gada 1.jūlijam – Ekonomikas ministrija tomēr spēs izstrādāt šo tautsaimniecības mobilizācijas plānu.

Līdz ar to man liekas, ka šī prakse, kas attiecināma ne tikai uz šiem grozījumiem, arī citos likumos ir jāizbeidz. Svarīgi ir izdarīt darbu, nevis ik pēc brīža tērēt laiku un resursus un mainīt datumus.

Komisija aicina neatbalstīt likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debatēs? Debašu nebūs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Nacionālās drošības likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 54, atturas – 5. Likumprojekts pirmajā lasījumā nav atbalstīts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Informācijas tehnoloģiju drošības likumā", pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Likumprojekts paredz noteikt, ka informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas darbību nodrošinās Aizsardzības ministrija. Līdz šim tā bija Satiksmes ministrijas atbildībā, tagad mēs mainām to uz Aizsardzības ministriju. Kā paskaidroja uzaicinātās amatpersonas, tad finansējumam ir jāuzlabojas, un līdz ar to, ja būs arī lielāks finansējums, būs arī profesionālāks darbs no attiecīgās institūcijas puses.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Informācijas tehnoloģiju drošības likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Latkovskis. 20.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 20.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Z.Kalniņa-Lukaševica (RP).

Cienītā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Šodien strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" pirmajā lasījumā.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt nepārtrauktāku elektropadevi mūsu iedzīvotājiem. Kā mēs atceramies, 2010.gada nogalē un 2011.gada sākumā nelabvēlīgo dabas apstākļu ietekmē, īpaši dēļ lūstošiem kokiem, bija būtiski elektropadeves traucējumi. Bet savukārt šī gada 1.janvārī stājās spēkā "Grozījumi Meža likumā", kas apgrūtina apdraudošo koku ciršanu. Tādēļ šis likumprojekts paredz pirmām kārtām noteikt elektrolīniju trases platumu... pasakot, ka tās ir teritorijas, kurām ir jābūt brīvām no kokiem, un papildināt ar to, ka tiek noteiktas platākas aizsargjoslas, nosakot, ka tajās atvieglotā veidā varēs cirst elektrolīnijas apdraudošos kokus.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir šo likumprojektu atbalstījusi un lūdz arī Saeimu šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Z.Kalniņa-Lukaševica. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – viens mēnesis.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – viens mēnesis, tātad 13.oktobris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS).

Labdien, cienījamie kolēģi! Tātad jūsu uzmanībai tiek piedāvāts likumprojekts "Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā" pirmajam lasījumam. Lai pārņemtu kārtējās direktīvas prasības, šajā likumā ir jāprecizē gan plūdu definējums un kārtība, kā tiek noteikti plūdu riski, gan arī kārtība, kā tiek izstrādāti upju baseinu apsaimniekošanas un plūdu risku pārvaldības plāni.

Atbildīgā komisija izskatīja šo likumprojektu un lūdz pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Līdaka. 18.septembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.septembris.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Aizsargjoslu likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Z.Kalniņa-Lukaševica (RP).

Godātie kolēģi! Jūsu uzmanībai vēl vieni grozījumi Aizsargjoslu likumā. Šā tiesību akta projekta mērķis ir aizsargāt stacionāros radiomonitoringa punktus, nosakot ierobežojumus antenu, metāla konstrukciju un ēku būvniecībai to tiešā tuvumā. Aizsardzība ir nepieciešama ar mērķi aizsargāt monitoringa antenas no dažādiem signālu traucējumiem un no situācijām, ka monitorējamie signāli tiek slāpēti vai pat dzēsti.

Likumprojekts paredz, ka šis ierobežojums neaizliedz jaunu objektu būvniecību vai ierīkošanu, bet nosaka darbības, kas jāievēro, tajā skaitā, ka tehniskie projekti ir jāsaskaņo ar valsts akciju sabiedrību "Elektroniskie sakari". Papildus vēl tiesību akta projekts nosaka precīzu termina "stacionārais radiomonitoringa punkts" definīciju.

Komisija ir likumprojektu atbalstījusi un lūdz arī Saeimu to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Aizsargjoslu likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Z.Lukaševica-Kalniņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – divas nedēļas, tātad 27.septembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.septembris.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Kriminālprocesa likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andrejs Judins.

A.Judins (VIENOTĪBA).

Kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā". Likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 5.aprīļa direktīvas "Par cilvēku tirdzniecības novēršanu un apkarošanu un cietušo aizsardzību" prasības. Grozījumi paredz izmaiņas trīs likuma pantos. Komisija atbalstījusi. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Judins. 18.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Krimināllikumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andrejs Judins.

A.Judins (VIENOTĪBA).

Grozījumi Krimināllikumā izstrādāti, ņemot vērā minēto... minēto direktīvu, un paredz izmaiņas atsevišķos Krimināllikuma pantos, kā arī paredz palielināt noilguma laiku līdz 20 gadiem gadījumos, ja noziegumi, vardarbīgie noziegumi, izdarīti pret nepilngadīgo. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

A.Judins. 18.septembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 18.septembris. Paldies.

Pirms mēs izskatām tālāk darba kārtību, informēju, ka ir saņemts vēl viens priekšlikums par iespējamām izmaiņām šīsdienas sēdes darba kārtībā. Desmit deputāti – Zariņš, Cvetkova, Tutins, Rubiks, Agešins un citi deputāti – lūdz izdarīt izmaiņas Saeimas 13.septembra sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par deputāta Andreja Klementjeva ievēlēšanu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta, lēmuma projekts iekļauts.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Gan šis, gan nākamais likumprojekts – "Grozījumi Civilprocesa likumā" – ir savstarpēji saistīti. Pēdējo gadu laikā sabiedrībā ir aktualizējies jautājums par komersantu prettiesisku sagrābšanu. Lai novērstu šādas situācijas, Tieslietu ministrija ir izstrādājusi grozījumus gan Komerclikumā, gan likumā par Uzņēmumu reģistru, gan Civilprocesa likumā. Šobrīd Juridiskā komisija ir izskatījusi grozījumus likumā par Uzņēmumu reģistru un grozījumus civilprocesā, attiecīgi tos atbalstot. Līdz ar to es lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"".

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 8.oktobris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 8.oktobris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Civilprocesa likumā", pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Gaidis Bērziņš.

G.Bērziņš (VL–TB/LNNK).

Kā jau teicu, minētie likumprojekti ir savstarpēji saistīti. Konkrētie grozījumi Civilprocesa likumā paredz vienkāršotu šādu strīdu izskatīšanas kārtību, izskatot šos strīdus divās instancēs, tātad pirmajā instancē un kasācijas instancē, attiecīgi novēršot situācijas, kurās šādi strīdi tiek skatīti nesamērīgi ilgi. Gribu papildus piebilst, ka minētie grozījumi ir izstrādāti sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Ārvalstu investoru padomi.

Lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Civilprocesa likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

G.Bērziņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 8.oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 8.oktobris. Paldies.

Pirms mēs pārejam pie nākamā darba kārtības jautājuma, informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Čigānes, Zaķa, Zatlera, Ozoliņa un Bišofas iesniegumu ar lūgumu turpināt šīsdienas sēdi bez pārtraukuma līdz visu jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad turpinām sēdi, līdz būs izskatīti visi jautājumi.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā", otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāte Daina Kazāka.

D.Kazāka (RP).

Labdien, godājamais Prezidij un kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā" (Nr.261/Lp11). Komisijā tika iesniegti un izskatīti desmit priekšlikumi.

1. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 2. – satiksmes ministra Roņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 4. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

D.Kazāka. 3. ir satiksmes ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 4. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

D.Kazāka. 4. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 5. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 6. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 7. – deputātu Jura Viļuma un Gunāra Igauņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 8. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

D.Kazāka. 8. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 9. – satiksmes ministra Roņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. 10. – Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

D.Kazāka. Tātad kopumā es varu teikt, ka likumprojekts pastiprina Latvijas vietējā un reģionālā satura ražotāju un skatītāju intereses. Lūdzu likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

D.Kazāka. 24.septembris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.septembris. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (VIENOTĪBA).

Jā, cienījamie kolēģi, strādājam ar likumprojektu "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā". Jāatgādina, ka šī likumprojekta saturs ir identisks tam, ko Zemkopības ministrija virzīja steidzamības kārtā pavasarī. Mēs to skatījām un debatējām jau otrajā, galīgajā, lasījumā. Tad uz šo lasījumu tika iesniegti arī priekšlikumi par enerģijas dzērieniem, to aizliegumiem. Taču komisijā Zemkopības ministrija lūdza izdalīt atsevišķi tos grozījumus, kas ir svarīgi Zemkopības ministrijai. Tur ir vairāku Eiropas Savienības prasību izpilde attiecībā uz "Zaļo karotīti" un vēl vairākas citas lietas. Ņemot vērā to, ka diskusija par šiem enerģijas dzērieniem ir ievilkusies garāka, mēs izdalām šo Zemkopības ministrijas jautājumu atsevišķi un lūdzam atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā, nosakot šo likumprojektu arī par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Tātad saskaņā ar Kārtības rulli mums vispirms ir jābalso par likumprojekta steidzamību.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu vēlreiz zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un otrā lasījuma izskatīšanas laiku. (No zāles: "Uzreiz!")

E.Smiltēns. Komisijas vārdā lūgums šo likumprojektu izskatīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā bez izskatīšanas komisijā, jo mēs jau pavasarī par visām šīm normām esam šeit diskutējuši un lēmuši.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likums pieņemts. Paldies.

E.Smiltēns. Paldies.

Sēdes vadītāja. Un pēdējais mūsu šīsdienas sēdes darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par deputāta Andreja Klementjeva ievēlēšanu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Andreja Klementjeva ievēlēšanu Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.

Līdz ar to visi šīsdienas sēdes darba kārtības jautājumi ir izskatīti.

Bet, pirms mēs reģistrējamies, es vēlos jūs informēt, ka pulksten 12.45 Saeimā viesosies 94 pārstāvji, kas pārstāvēja mūsu valsti Londonas olimpiādē. Gribu arī informēt, ka esmu uzrunājusi jau pirms aizbraukšanas arī mūsu paraolimpisko delegāciju un viņi izskata šo jautājumu. Visdrīzāk, varētu viesoties pie mums pēc divām nedēļām. Bet šodien ir tie olimpieši, to skaitā arī medaļnieki Šmēdiņš un Pļaviņš, ar kuriem būs iespēja tikties šeit šodien. Tātad ir paredzēta fotografēšanās šeit, šajā zālē, un pēc tam apbalvošana Sarkanajā zālē. Tā ka aicinu visus piedalīties pasākumā pulksten 12.45.

Vēl vārds paziņojumam deputātam Sergejam Mirskim.

S.Mirskis (SC).

Godātie Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekļi! Aicinu uz īsu sēdi Dzeltenajā zālē pulksten 12.00. Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds paziņojumam deputātam Ivanam Klementjevam.

I.Klementjevs (SC).

Cienījamie kolēģi! Tos, kas grib sadarboties ar Meksikas parlamentu, lūdzu uz sadarbības grupas dibināšanas sapulci Dzeltenajā zālē!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vārds paziņojumam deputātam Ainaram Latkovskim.

A.Latkovskis (VIENOTĪBA).

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti! Pulksten 12.40 komisijas sēde komisijas telpās – tikšanās ar Gruzijas aizsardzības ministra vietnieku un Gruzijas vēstnieku Latvijā. Paspēsiet arī uz tikšanos ar olimpiešiem! Tad būs beigušās visas oficiālās runas un...

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu! Paldies.

Vārds Saeimas sekretāra biedram Jānim Vucānam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

J.Vucāns (11.Saeimas sekretāra biedrs).

Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies: Augusts Brigmanis... nav zālē, Boriss Cilevičs... nav, Einārs Cilinskis... nav (No zāles: "Viņš bija, bet viņš izgāja! Viņš bija, piedalījās sēdē, bet viņš izgāja...")... Viņš aizgāja kopā ar Brigmani, cik es zinu... Edmunds Demiters... nav, Ņikita Ņikiforovs... nav, Aleksandrs Sakovskis... nav, Mihails Zemļinskis... arī nav.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Līdz ar to Saeimas 13.septembra sēdi pasludinu par slēgtu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!