• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā pilnveidot ienākumu gūšanas kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2005., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Klāt ukraiņu kultūras dienas

Vēl šajā numurā

14.01.2005., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā pilnveidot ienākumu gūšanas kontroli

Nepietiekama kontrole pār fizisko personu ienākumiem ir iemesls tam, ka valsts neiekasē ievērojamu daļu nodokļu. Lai rastu iespējamos risinājuma variantus fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles pilnveidošanai, pērn pavasarī izveidota darba grupa. Tā izstrādājusi koncepcijas projektu.

Kopumā piedāvāti trīs varianti. Pirmais – uzlabot pašreizējo fizisko personu ienākumu deklarēšanas sistēmu, grozot normatīvos aktus, piemēram, paplašinot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tiesības nodokļu administrēšanā, nostiprinot legālās prezumpcijas principu, ieviešot skaidrās naudas deklarēšanu uz robežām. Tomēr tas pilnībā neatrisinās problēmas, kas saistītas ar pretlikumīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu un nodokļu nomaksas efektīvas kontroles trūkumu, informē KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.
Tādēļ darba grupa piedāvā ienākumu un mantiskā stāvokļa deklarēšanu, kas ieviesta gandrīz visās pasaules attīstītajās valstīs, piemēram, Skandināvijā, Francijā, Vācijā, ASV, Lielbritānijā, Itālijā, Spānijā, Polijā, Ungārijā, Japānā. Līdz ar ikgadējās deklarēšanas ieviešanu tiks radīts atskaites punkts iedzīvotāju patieso ienākumu kontrolei un nodrošināta turpmākā informācija par personu mantiskā stāvokļa izmaiņām, uzskata darba grupa. Lai atvieglotu deklarāciju aizpildīšanas procedūru, katrai personai to nosūtītu pa pastu, norādot visus saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju personas ienākumus un īpašumus. Ja persona piekrīt nosūtītajai informācijai, tā paraksta deklarāciju un nosūta to VID. Ja persona uzskata, ka deklarācijā nav norādīti visi īpašumi, tad tā papildina deklarāciju, precizējot tajā norādīto informāciju. Koncepcijas otrais variants paredz gan izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, gan ieviest ikgadējo ienākumu deklarēšanu visiem iedzīvotājiem. Savukārt trešais variants arī paredz ieviest ienākumu un mantiskā stāvokļa deklarēšanu, taču šis pienākums būtu tikai personām ar noteiktu ienākumu līmeni. Šāda mehānisma ieviešanu atbalsta KNAB. Birojs uzskata, ka šādi tiktu nodrošināta pietiekami detalizēta informācija par iedzīvotāju ienākumiem un īpašumiem, kā arī panākta iekasēto nodokļu apjoma palielināšanās un pozitīvas izmaiņas budžeta ieņēmumos. Kā skaidro D.Kurpniece, atšķirībā no otrā varianta tā var samazināt iesniedzamo deklarāciju skaitu un līdz ar to samazināt deklarēšanas un nodokļu administrēšanas izmaksas.

“LV” informācija

Uzziņai

Ar koncepcijas projektu un tajā paredzētajiem problēmas risinājumiem var iepazīties KNAB mājas lapā projektu sadaļā – www.knab.lv/news/projects/ . Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iesniedzis izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē darba grupas izstrādāto koncepciju par fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles
pilnveidošanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!