• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vispusīgu stratēģiju ekonomiskās migrācijas lietās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2005., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99519

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunām transatlantiskajām attiecībām

Vēl šajā numurā

14.01.2005., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vispusīgu stratēģiju ekonomiskās migrācijas lietās

Eiropas Komisija (EK) 2005.gada 11.janvārī pieņēma Zaļo grāmatu par Eiropas Savienības (ES) rīcību attiecībā uz ekonomisko migrāciju, ar ko iepazīstināja Franko Fratīni, tiesiskuma, brīvības un drošības komisārs, EK priekšsēdētāja vietnieks, un Vladimirs Špidla, nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju nodrošināšanas komisārs. Zaļās grāmatas mērķis ir veicināt sabiedrības diskusijas par nepieciešamību izstrādāt vispusīgu Eiropas Savienības stratēģiju rīcībai attiecībā uz migrāciju ekonomisku iemeslu dēļ. Eiropas Komisija ir centusies sākt visaptverošas diskusijas par šo jautājumu jau kopš Tamperes Eiropadomes 1999.gada novembrī. Zaļā grāmata, kas ir nodota visām attiecīgajām ES iestādēm, būs pamats atklātām diskusijām, iesaistot šīs iestādes, kā arī sabiedrību, tostarp darba devējus un ņēmējus, par piemērotāko Kopienas noteikumu veidu ekonomisko migrantu uzņemšanai, neierobežojot dalībvalstu atbildību noteikt uzņemamo migrantu skaitu. Komisija par šo jautājumu sarīkos sanāksmi 2005.gada jūlijā un līdz 2005.gada beigām ietvers šīs vispusīgās apspriešanas secinājumus politikas plānā par legālu migrāciju, kā to prasa Hāgas programma.
Priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni teica: “Ir pienācis laiks aizstāt no augšas diktējošo pieeju ar sabiedrības iesaistīšanas pieeju un tādējādi vispirms uzklausīt visu iesaistīto pušu viedokļus. Es pilnībā apzinos, ka dalībvalstīm, Eiropas Parlamentam, arodbiedrībām, darba devējiem un citām ieinteresētajām pusēm šajā jautājumā ir atšķirīgi viedokļi un vajadzības.” Taču priekšsēdētāja vietnieks Fratīni un komisārs V.Špidla uzsvēra, ka starp šiem dažādajiem viedokļiem jārod kompromiss, ja vēlas, lai “Eiropai būtu kopīga vispusīga ekonomiskās migrācijas stratēģija, kas ļautu labāk kontrolēt migrācijas plūsmas un būtu nozīmīgs instruments, lai sasniegtu Eiropas Savienības mērķi kļūt par konkurētspējīgāko ekonomiku, tādējādi izpildot Lisabonas mērķus”.
Eiropas Komisija 2001.gadā pieņēma direktīvas priekšlikumu “Nosacījumi attiecībā uz trešo valstu pilsoņu ieceļošanu un uzturēšanos nolūkā strādāt algotu darbu vai veikt pašnodarbinātu personu saimnieciskas darbības” (KOM(2001)386), kas nesaņēma pietiekamu Padomes atbalstu.
Eiropas Komisija 2003.gada jūnijā publicēja paziņojumu par imigrāciju, integrāciju un nodarbinātību, kurā tika atzīta iedzīvotāju skaita samazināšanās un sabiedrības novecošanās ietekme uz ekonomiku un uzsvērta nepieciešamība ilgtermiņā pārskatīt imigrācijas politiku.
To, ka diskusijas par ekonomisko migrāciju ir nozīmīgas, atzina arī 2004.gada 4. un 5.novembra Eiropadome (kura apstiprināja Hāgas programmu – daudzgadu darba programmu brīvības, drošības un tiesiskuma jomā): “Ņemot vērā situāciju pēc diskusijas par Zaļo grāmatu par darbaspēka migrāciju, dalībvalstu labāko praksi un tās piemērotību Lisabonas stratēģijas īstenošanai, Eiropadome aicina Komisiju līdz 2005.gada beigām sagatavot legālās migrācijas politikas plānu, kurā būtu noteiktas tādas uzņemšanas procedūras, kas ļautu operatīvi reaģēt uz mainīgo migrantu darbaspēka pieprasījumu darba tirgū.”
Ieinteresēto pušu viedokļus līdz 2005.gada 1.aprīlim lūdzam sūtīt uz šādu adresi: jls-economic-migration@cec.eu.int

Inese Stepiņa, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!