• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2005., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nākotni. Eiropā. Pasaulē

Vēl šajā numurā

07.01.2005., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Angļu “The Financial Times”: “Pagājušajā gadā visas ES 25 dalībvalstis svinīgi parakstīja Konstitucionālo līgumu, kam vajadzētu padarīt Eiropu demokrātiskāku, efektīvāku un pārskatāmāku. Tagad 25 valdībām jāpanāk šā dokumenta ratifikācija parlamentā. Vismaz 10 valstis grasās rīkot referendumu par gandrīz 300 lappuses garo un sarežģīto dokumentu. Nepilna trešdaļa vēlētāju uzskata, ka ir labi informēti par tā saturu. Ir pēdējais laiks ES dalībvalstīm sākt izskaidrošanas kampaņu, ja tās vēlas Konstitucionālo līgumu ratificēt.

Vācu “Berliner Zeitung”: “NATO ģenerālsekretārs Shefers kritizē Vācijas lēmumu nesūtīt uz Irāku nevienu vācu virsnieku. Runājot par ASV prezidenta Buša gaidāmo vizīti Briselē, Shefers saka: “Jau tas vien, ka viņš ieradīsies tik drīz pēc otrā pilnvaru termiņa sākšanās, ir svarīgs politisks signāls.” Tas liecinot par to, ka ASV jūtas cieši saistīta ar NATO. Shefers nedomā, ka NATO vajadzētu piedalīties misijā Irānā, taču tā ar interesi sekojot lielo ES dalībvalstu un Teherānas sarunām par Irānas atomprogrammu. NATO esot ļoti svarīgi, lai Vidējos Austrumos valdītu drošība un stabilitāte. Taču alianse negatavojoties neko uzspiest. Intervijā ģenerālsekretārs atzīst, ka aliansei ir problēmas ar militāro vienību un materiālu saņemšanu no dalībvalstīm.”

Franču “La Liberation”: “Viktors Juščenko izklāstījis galvenos savas politikas virzienus, tā arī nesagaidot oficiālu paziņojumu par savu uzvaru vēlēšanās un neņemot vērā pretinieku nometnes iebildumus. Oranžās revolūcijas līderis nāca klajā ar vairākiem nomierinošiem paziņojumiem attiecībā uz savu krievu kaimiņu.”

Vācu “Tagesspiegel”: “Polijā no amata atkāpjas ārlietu ministrs Cimoševics un parlamenta prezidents Oleksijs. Patiesībā abas personas iezīmē Polijas iekšpolitikas gandrīz divus gadus ilgās paralīzes beigas. Valsts jauno gadu sāk ar jaunu pašapziņu, lepni raugās uz panākumiem, ko sasniegusi kā jaunā ES dalībvalsts, kā arī atbalsta varas maiņu Ukrainā un tagad no parlamenta vēlēšanām jūnijā un prezidenta vēlēšanām rudenī sagaida rīcībspējīgu un enerģisku valdību. Protams, līdz ar to Berlīnei un Briselei tā ērtāka nekļūs.”

ASV “The New York Times”: “Palestīniešiem un Izraēlai jātiek galā ar iekšējām cīņām un pretrunām, pirms tie var panākt mieru savstarpēji. Gazā Mahmuds Abass, pazīstams kā Abu Mazens, ir atbalstījis radikāli noskaņotos arābus, kas nevēlas panākt mieru, bet gan cīņu. Šis kandidāts cer iegūt ekstrēmistu balsis gaidāmajās vēlēšanās, pieņemot to naidīgo retoriku un tai pašā laikā Arafāta arābu “atgriešanās tiesību” politisko platformu. Taču, lai panāktu mieru, līderim būs jāpiekrīt kompromisiem, ko šī radikālā daļa noliedz. Toties šķelšanās Izraēlā drīzāk ir nevis politiska, bet saistīta ar ebreju valsts dabu.” “The New York Times” autors atzīmē, ka virzībā uz mieru abām valstīm jāpanāk vairākuma vara iekšienē un militārajiem spēkiem jāpakļaujas vēlētām amatpersonām.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!