• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izstāde kā tilts pāri nesapratnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2005., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/99001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izvirzītas četras prioritātes palīdzībai pusotram miljonam bērnu

Vēl šajā numurā

06.01.2005., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izstāde kā tilts pāri nesapratnei

Gleznas, zīmējumi un rokdarbi, ko radījuši cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem, no šodienas, 6.janvāra, aplūkojami izstādē P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

“Varavīksne naktī” ir jau trešā šāda izstāde. Iepriekšējo gadu izstādes apliecināja, ka cilvēkiem ar dažādām psihiskās veselības problēmām, kurus bieži neuztver kā sabiedrības daļu, gluži tāpat kā veselajiem, ir savs neatkārtojams pasaules skatījums un vēlme būt saprastiem, uzsver izstādes sabiedrisko attiecību koordinatore Māra Lejiete, aicinot ikvienu apmeklēt izstādi, lai pamazām pārvarētu nesaprašanās plaisu, rastu spēju būt iecietīgiem un saprotošiem.
Līdz ar izstādes atklāšanu šodien notiek grāmatas par šizofrēniju un bukletu atvēršanas svētki. Jau ziņots, ka ar Zviedrijas Austrumeiropas komitejas finansiālu atbalstu sabiedriskā organizācija “Gaismas stars” izdevusi rokasgrāmatu ģimenēm – šizofrēnijas slimnieku aprūpētājiem. Savukārt ar Kanādas vēstniecības atbalstu tapis bukletu komplekts “Šizofrēnija. Informācija ģimenēm”. Šādi informatīvi materiāli pacientu ģimenēm Latvijā ir ļoti nepieciešami, jo trūkst teorētisku un praktisku zināšanu par saslimšanu ar šizofrēniju. Atvēršanas svētkos piedalīsies arī Dr.Aina Siksna no Zviedrijas, kas palīdzējusi tapt rokasgrāmatai.
Gan grāmatā, gan bukletos runāts par šizofrēnijas pazīmēm, simptomiem, medicīnisko aprūpi, rīcību krīzes situācijās, slimnieku iekļaušanos sabiedrībā un citiem aktuāliem jautājumiem.
Materiāli var noderēt ne tikai slimnieku ģimenēm, bet arī visai sabiedrībai, lai labāk saprastu cilvēkus ar psihiskās veselības traucējumiem, uzskata pasākuma rīkotāji. Tajos atspoguļoti atsevišķi mīti par šizofrēniju, kā arī aprakstīts, kā cīnīties ar mītos un neizpratnē balstītiem stereotipiem, kas veicina cilvēku ar psihiskās veselības traucējumiem izstumšanu no sabiedrības un diskrimināciju.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!