• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1905.gada simtgades atzīmēšanas pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2005., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžeta izpildi 2004.gadā

Vēl šajā numurā

05.01.2005., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1905.gada simtgades atzīmēšanas pasākumiem

Kultūras ministrijā tapusi 1905.gada simtgades atzīmēšanas pasākumu programma. Tā ietver sevī gan starptautiska, gan vietēja līmeņa konferences, izstādes, lekciju ciklus, lasījumus, teātra izrādes un citus pasākumus visā Latvijā. Ar pasākumu programmu iespējams iepazīties Kultūras ministrijas interneta mājas lapā.
1905.gada simtgades atzīmēšanas pasākumu programmas kopējie mērķi ir šādi:
• sniegt vispusīgu zinātnisku skatījumu uz 1905.gada notikumiem: konferencēs un diskusijās izvērtēt to iespaidu uz Latvijas pēdējās simtgades vēsturi; pārskatīt muzeju, arhīvu un bibliotēku fondus un darīt sabiedrībai pieejamus faktus un materiālus par 1905.–1907.gada revolūcijas norisēm; veidot sabiedrībā no ideoloģisko interpretāciju radītajiem uzslāņojumiem brīvu izpratni par 1905.gada notikumiem un to nozīmi latviešu tautas un Latvijas vēsturē;
• 1905.gada notikumu pieredzes kontekstā analizēt sabiedriskos un garīgos procesus mūsdienu Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī, izmantot 1905.gada pieredzi, domājot un diskutējot par tādām aktuālām tēmām kā brīvība un vardarbība, demokrātija, cilvēktiesības, nacionāla valsts u.c.;
• ar pašvaldību, nevalstisko organizāciju un masu plašsaziņas līdzekļu starpniecību iesaistīt 1905.gada atcerē plašu sabiedrību visā Latvijā, aicināt sakopt un iezīmēt 1905.gada piemiņas vietas katrā novadā, atdzīvināt tautas vēsturisko atmiņu un stiprināt pilsoniskās sabiedrības līdzdalību Latvijas nākotnes veidošanā;
• piesaistīt skolu jauniešu interesi un uzmanību 1905.gada notikumiem un to iespaidam uz Latvijas vēsturi un latviešu nācijas garīgo izaugsmi, rosināt viņus meklēt 1905.gada liecības savā dzimtā un novadā, kā arī apzināties sevi kā vēstures procesa dalībniekus un Latvijas nākotnes veidotājus.
Ņemot vērā, ka 1905.gada notikumi un tā laika aktivitātes vēsturiski tiek vērtētas neviennozīmīgi, ir būtiski vērst sabiedrības uzmanību uz tā laika notikumiem un to interpretēšanu.
“Nereti mūsdienu sabiedrībā, un it īpaši jaunatnē, veidojas nepilnīgs redzējums par 1905.gada notikumiem. Līdzās citam nedrīkst aizmirst, ka Latvijas kultūrā šis laiks deva īpašus impulsus un ir raksturojams ar brīvības un neatkarības cīņu apliecinājumu gan literatūrā un dramaturģijā, gan vizuālajā mākslā. Tas ir arī Raiņa un Aspazijas laiks,” uzsver kultūras ministre Helēna Demakova.
2005.gadā aprit 100 gadu kopš 1905.gada revolūcijas – notikuma, kura nozīmīgums un atbalsis simt gadu garumā vēl nebūt nav pienācīgi apzinātas un izvērtētas Latvijas šodienas kontekstā. To, ka 1905.gada notikumi Latvijas sabiedrību garīgi rosina un emocionāli saviļņo, apliecina daudzas ierosmes un visdažādākie pasākumi, kas 2005.gadā plānoti visā Latvijā.
Kultūras ministrijas Nacionālās kultūras padomes 4.novembra sēdē tika diskutēts par 1905.gada simtgades atzīmēšanas pasākumiem, to nozīmi un lomu sabiedrībā. Kultūras ministrija pēc Nacionālās kultūras padomes iniciatīvas apkopoja kultūras institūciju plānoto pasākumu plānus un ir izveidojusi kopīgu pasākumu programmu.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!