• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dopinga sarakstā jauni papildinājumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izvērtē lauku atbalsta darbu

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dopinga sarakstā jauni papildinājumi

No 2005.gada 1.janvāra sportistiem jārēķinās ar stingrākām prasībām cīņā pret dopingu. Tās papildinātas, kā arī iekļauti pavisam jauni nosacījumi.

No nākamā gada stāsies spēkā izmaiņas dopinga vielu un metožu sarakstā. Sportistiem un viņu ārstiem būs vairākas jaunas prasības, ko izstrādājusi Pasaules antidopinga aģentūra un apstiprinājusi Eiropas Padomes Antidopinga konvencijas konference.
Jaunais dopinga saraksts attiecas uz visiem sportistiem. Tajā uzsvērts, ka jebkuras zāļu vielas lietošana atļauta tikai pēc medicīniski apstiprinātām indikācijām.

Ar kādiem tabu jārēķinās

Saraksta pirmajā daļā norādītas vielas un metodes, kas aizliegtas vienmēr, otrajā – vielas, kas aizliegtas sacensībās, trešajā – vielas, kas aizliegtas dažos sporta veidos, un ceturtajā – īpašas vielas, skaidro Sporta medicīnas valsts aģentūras Antidopinga nodaļa.
Pēc Valsts zāļu aģentūras datiem, Latvijā pavisam reģistrēti 6424 medikamenti. No tiem 514 jeb aptuveni katrs divpadsmitais ir aizliegti sportā, savukārt 464 jeb katru četrpadsmito drīkst lietot tikai ar īpašām atļaujām. Daļā sporta veidu aizliegti vēl vairāki desmiti medikamentu. Lai ārsti ātri varētu orientēties plašajā medikamentu klāstā un noskaidrot, kādas ir katras konkrētās zāles “attiecības” ar sportu, Antidopinga nodaļas mājas lapā (www.antidopings.lv)publicēts medikamentu saraksts alfabēta secībā. Tajā atrodami visi zāļu reģistrā publicētie medikamenti ar norādēm – atļauts vai aizliegts to lietot sportā.
Kas ir pilnībā aizliegtās vielas? Piemēram, sportists jebkurā laikā – sacensībās un ārpus tām – nedrīkst lietot anaboliskos hormonus. Saraksts papildināts ar deviņām jaunām šīs grupas vielām. Vēl viens būtisks jaunums – aizliegts lietot pretastmas līdzekļus “beta-2 agonistus”. Agrāk tabu attiecās tikai uz startiem sacensībās. Šīs vielas aizliegtas sportistiem lietošanai visu laiku, jo pierādīts to anaboliskais efekts. Protams, astmas slimniekiem, saņemot Antidopinga nodaļā vai savā starptautiskajā sporta federācijā terapeitiskās lietošanas atļauju (TUE), attiecīgos preparātus lietot tiks atļauts.
Dopinga metožu grupā kā aizliegtas iekļautas visas intravenozās infūzijas – lielāka šķidruma daudzuma ievadīšana vēnā. Tās drīkstēs izmantot tikai ar ārsta atļauju, lai izmantotu akūtu stāvokļu ārstēšanai. Visam jānotiek stingrā mediķa uzraudzībā. Ja dopinga kontrolieris būs liecinieks manipulācijām, kuru pamatotību nevarēs apstiprināt ar akūta stāvokļa ārstēšanu, viņš ziņos par iespējamu dopinga pārkāpumu, un sportists var tikt sodīts.

RITENI.PNG (135044 bytes)
Jaunais dopinga saraksts attiecas uz visiem sportistiem
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Pāris aizliegumu, piemēram, antiestrogēnu lietošana, kas iepriekš bija aizliegta tikai vīriešiem, tagad attiecas arī uz sievietēm, jo zinātniski pierādīta to spēja uzlabot sportisko sniegumu arī daiļā dzimuma pārstāvēm.
Savukārt sacensībās, kurās, protams, aizliegtas visas iepriekšminētās vielas, nedrīkst lietot dažādus stimulatorus un narkotikas. No jaunā gada abas grupas papildinātas ar jaunām vielām. Aizliegti kanabionīdi, piemēram, marihuāna un hašišs.
Aviosportā, loka šaušanā, autosportā, biljardā, boulingā, karatē, modernajā pieccīņā, motosportā un slēpošanā aizliegts lietot arī alkoholu.

Dopinga lietošanā neviens nav pieķerts

Sporta medicīnas valsts aģentūra apkopojusi paveikto antidopinga jomā. Šogad sportistiem pēc Veselības ministrijas Antidopinga komitejas lēmuma veiktas 306 dopinga kontroles – 276 treniņos un 30 sacensībās. 259 gadījumos dopinga analīzes bijušas negatīvas. Savukārt astoņās analīzēs trijiem sportistiem uzrādījušas pozitīvu atbildi paaugstinātam vīrišķā hormona – testerona – daudzumam. Visos gadījumos sportistiem veikti īpaši izmeklējumi. Galu galā izrādījies, ka paaugstināts vīrišķā hormona daudzums ir atlētu organisma īpatnība. Sankcijas nav piemērotas, jo nav konstatēti pārkāpumi.
Bijis viens gadījums, kad pārkāpta dopinga kontroles procedūra. Proti, sportists parakstījis paziņojumu par dopinga kontroli, taču no tās izvairījies. Viņš uz četriem gadiem diskvalificēts. Par 38 dopingu kontrolēm rezultāti vēl nav zināmi, jo nav saņemtas atbildes no laboratorijas, liecina Antidopinga nodaļas sniegtās ziņas.
Vidēji pasaulē pozitīvo analīžu īpatsvars ir aptuveni viens procents, bet Latvijā – 0,3 procenti no veikto analīžu kopējā apjoma.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!