• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un valsts maksājumiem lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tieslietu ministrijas 2004.gada veikumu

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un valsts maksājumiem lauksaimniekiem

Šā gada nogalē pēc 2004.gada budžeta grozījumu apstiprināšanas divu dienu laikā Zemkopības ministrijas (ZM) pārraudzībā esošais Lauku atbalsta dienests (LAD) lauksaimniekiem par dažādiem maksājumiem pārskaitījis 19 miljonus latu.
No šiem 19 miljoniem latu 17 miljoni pārskaitīti saimniecībām par atbalstu mazāk labvēlīgajiem apvidiem (MLA), papildus valsts tiešajiem maksājumiem par laukaugiem un lopbarības platībām, kā arī vienotajiem platību maksājumiem (VPM). Savukārt 2 miljonus latu lauksaimnieki saņēmuši no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem.
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsver, ka jau 2004.gadā līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) lauksaimnieki saņēmuši ievērojamu atbalstu gan no valsts budžeta, gan ES līdzekļiem. “Jau iestāšanās ES gadā lauksaimnieki varējuši pārliecināties, ka Latvijas un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecības sektoram palielinās. Un par Latvijas lauksaimniecības nozares gatavību aktīvai līdzdalībai ES liecināja Latvijas lauksaimnieku lielā aktivitāte, pretendējot uz dažādu ES fondu līdzekļiem un atbalsta maksājumiem. Tas mums liek ar gandarījumu secināt, ka mūsu lauksaimnieki ir pietiekami izglītoti, kompetenti un uzņēmīgi, lai spētu reāli konkurēt ES mērogā un varētu sagatavot un īstenot dzīvotspējīgus lauksaimniecības sektora attīstības projektus atbilstošā līmenī,” secina M.Roze.
No budžetā iedalītā papildu atbalsta lauksaimniecībai gandrīz 8 miljonus latu saņēmušas 15 029 saimniecības, kas bija pieteikušās uz atbalstu MLA. Par laukaugu un lopbarības platībām izmaksāti 8,8 miljoni latu, ar kuriem papildinājušies 14 515 saimniecību banku konti. Savukārt vienoto platību maksājumus 533,7 tūkstošu latu vērtībā saņēmušas 1420 saimniecības.
Šogad atbalstu par saimniecības atrašanos mazāk labvēlīgajos apvidos – 24,1 miljonu latu – saņēmušas 44 649 saimniecības. Visvairāk – 35% – no šīs summas izmaksāts Latgales saimniecībām. Savukārt no šā gada 16.novembra vienoto platības maksājumu saņēmušas 62 093 zemnieku saimniecības kopumā par 16 miljoniem latu.
Pavisam šajā gadā lauksaimnieki Eiropas un nacionālo maksājumu veidā saņēmuši 110 miljonus latu. ES un valsts atbalsta izmaksas lauksaimniekiem turpināsies arī 2005.gadā. LAD direktore Irina Pilvere atzīst: “Lauksaimnieki tiešām var būt iepriecināti par tik ievērojamas summas pieplūdumu viņu kontos vēl pirms gadu mijas. Tas, cerams, raisīs viņos svētku noskaņojumu un skaidrāk iezīmēs pavasara sezonas darbu plānus. Arī dienesta darbinieki jūtas gandarīti par paveikto, jo saņemam daudz telefona zvanu un vēstuļu, kurās izteikts prieks un atzinība par gluži taustāmo atbalstu.”

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!