• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanu un anulēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.2555

Grozījums Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 29.jūnija rīkojumā Nr.1029 "Par TARIC nacionāliem papildkodiem"

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 2408

Pieņemts: 21.12.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.2408

Rīgā 2004.gada 21.decembrī

Par tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanu un anulēšanu

1. Lai nodrošinātu vienveidīgu tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanas un anulēšanas kārtību, saskaņā ar 1992.gada 12.oktobra Padomes Regulas (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas Kodeksa izveidi 65., 66. un 78.pantu un 1993.gada 2.jūlija Komisijas Regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes Regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi 251.pantu, pamatojoties uz Muitas likuma 4.panta pirmo daļu, apstiprinu “Metodiskos norādījumus par tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanu un anulēšanu”.
2. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks

Galvenās muitas pārvaldes direktors A.Drulle

Metodiskie norādījumi par tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanu un anulēšanu

I. Lietotie termini

1. Kompetentā iestāde – muitas iestāde vai cita iestāde, kura ir atbildīga par tranzīta procedūras piemērošanu saskaņā ar “Konvenciju par kopējā tranzīta procedūru”.
2. Nosūtītāja muitas iestāde – kompetenta iestāde, kurā precēm tiek piemērota kopējā tranzīta procedūra.
3. Tranzīta pavaddokuments – dokuments, kas atbilst “Konvencijas par kopējā tranzīta procedūru” III Pievienojuma D3 un D4 pielikumos sniegtajam paraugam, tiek noformēts, izmantojot datoru sistēmu, un tā A un B formas aizvieto VAD 4. un 5. formulāru, un 1993.gada 2.jūlija Komisijas Regulas (EEK) Nr.2454/93 45a un 45b pielikumam.
4. NCTS – jaunā datorizētā tranzīta sistēma (angļu valodā – The New Computerised Transit System).
5. MCC – tranzīta deklarāciju apstrādes programma (angļu valodā – Minimal Common Core – Minimālā kopējā prasība (sakne).
6. Uzņēmēju modulisNCTS Uzņēmēju modulis, lietotājprogramma, kas dod iespēju informāciju nosūtīt muitas iestādei elektroniski.
7. Atkāpšanās režīmā formēta tranzīta deklarācija – ja tehnisku iemeslu dēļ tranzīta deklarāciju nav iespējams apstrādāt elektroniski MCC programmā vai nav iespējams nosūtīt nosūtītājas muitas kontroles punktam informāciju elektroniski, izmantojot Uzņēmēju moduli noformējot tranzīta pavaddokumenta A vai A un B formu, tad, atkāpjoties no šīs procedūras noformēšanas kārtības (turpmāk – atkāpšanās režīms), noformē tranzīta deklarāciju papīra veidā saskaņā ar VID 2004.gada 21.jūnija rīkojuma Nr.976 “Par “Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību”” IV daļā “Tranzīta deklarācijas veidlapu noformēšana un aprite atkāpšanās režīmā” noteikto kārtību.

II. Vispārīgie jautājumi

8.Tranzīta pavaddokumenta un atkāpšanās režīmā formētas tranzīta deklarācijas labošanas un anulēšanas kārtība noteikta 1992.gada 12.oktobra Padomes Regulas (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas Kodeksa izveidi 65., 66. un 78.pantā un 1993.gada 2.jūlija Komisijas Regulas (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas Kodeksa izveidi 251.pantā.

III. Nosūtītāja muitas iestādē veicamās darbības, anulējot vai labojot NCTS MCC sistēmā no Uzņēmēju moduļa saņemtu vai nosūtītāja muitas iestādē noformētu tranzīta pavaddokumentu

9. Nosūtītāja muitas iestādē anulē: Uzņēmēju modulī formētu tranzīta pavaddokumentu (turpmāk – pavaddokumentu), pamatojoties uz deklarētāja elektroniski iesūtītu anulēšanas pieprasījumu un nosūtītāja muitas iestādē formētu pavaddokumentu, kas MCC sistēmā atrodas statusā “Pieņemts”, ja deklarētājs elektroniski pamato vai nosūtītāja muitas iestādē konstatē, ka:
9.1. preces attiecīgajam muitas režīmam deklarētas kļūdaini;
9.2. radušies apstākļi, kuru dēļ vairs nav pamata pakļaut preces tam muitas režīmam, kuram tās sākotnēji deklarētas.
10. Ja nosūtītāja muitas iestāde paziņojusi deklarētājam par nodomu veikt preču apskati, elektroniski iesūtīts pavaddokumenta anulēšanas pieprasījums vai lūgums labot tranzīta pavaddokumentu netiek pieņemts, kamēr preces nav pārbaudītas.
11. Pavaddokumenta elektronisku anulēšanu nosūtītāja muitas iestādē atļauts veikt līdz brīdim, kad MCC sistēmā tas atrodas statusā “Preču izlaišana atļauta” (turpmāk – līdz preču izlaišanas atļaujas noformēšanai) saskaņā ar MCC rokasgrāmatas 3.daļas 7.,8.,9. punktu 5 (piecu) dienu laikā pēc elektroniska anulēšanas pieprasījuma saņemšanas.
12. Ja tiek konstatētas nenozīmīgas neatbilstības MCC sistēmā statusā “Pieņemts” esošam pavaddokumentam vai veicot preču apskati, pavaddokumenta labošanu sistēmā veic nosūtītāja muitas iestādē pirms preču izlaišanas atļaujas noformēšanas saskaņā ar MCC rokasgrāmatas 2.daļas 11.punktu.
13. Tranzīta pavaddokumenta labošanu un/vai anulēšanu nosūtītāja muitas iestādē nedrīkst veikt, ja:
13.1. preču apskates laikā konstatē preču neatbilstību pavaddokumentos un/vai citos preces dokumentos norādītajam;
13.2. mainās iespējamā muitas parāda un citu maksājumu, kas varētu rasties attiecībā uz precēm, apjoms;
13.3. ir noformēta preču izlaišanas atļauja;
13.4. ir pamatotas aizdomas, ka apzināti sniegta nepatiesa informācija.
14. Tranzīta pavaddokumenta elektronisku labošanu NCTS MCC sistēmā līdz preču izlaišanas atļaujas noformēšanai var veikt, sūtījumam atrodoties statusā: “Pieņemts”, “Atrodas nosūtītāja muitas iestādes kontrolē” un “Galvojuma reģistrācija”.
15. NCTS MCC sistēmā nav atļauta šādu tranzīta pavaddokumenta aiļu labošana: 4.aile (“Iekraušanas saraksti”);
17.aile (“Saņēmēja valsts”);
C aile (“Nosūtītāja muitas iestāde”);
53.aile (“Saņēmēja muitas iestāde”);
2.aile (“Nosūtītājs/eksportētājs”);
8.aile (“Informācija par saņēmēju”);
50.aile (“Informācija par saistību izpildītāju”).
16. Ja nepieciešamas izmaiņas norādījumu 15. punktā minētajās pavaddokumenta ailēs, pavaddokumentu anulē un aizstāj ar jaunu.

IV. Nosūtītāja muitas iestādē veicamās darbības, anulējot vai labojot atkāpšanās režīmā noformētu tranzīta deklarāciju

17. Ja kļūda tiek konstatēta atkāpšanās režīmā formētai tranzīta deklarācijai (turpmāk – tranzīta deklarācija) pirms vai pēc numura piešķiršanas, labošanu vai anulēšanu veic nosūtītāja muitas iestādē, balstoties uz deklarētāja rakstisku iesniegumu saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 26.aprīļa rīkojumā Nr.645 “Par “Metodiskajiem norādījumiem tranzīta deklarācijas burtu aiļu aizpildīšanai, piemērojot precēm kopējā/Kopienas tranzīta procedūru”” noteikto kārtību. Pēc deklarācijas labošanas vai anulēšanas tiek izdarītas atzīmes atkāpšanās režīmā formēto deklarāciju reģistrācijai iekārtotā žurnālā.
Nosūtītāja muitas iestādē pavaddokumenta un tranzīta deklarācijas labošanu vai anulēšanu veic, saskaņojot šo lēmumu ar muitas virsuzraugu vai muitas maiņas priekšnieku.

V. VID teritoriālajās iestādēs un VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē veicamās darbības, anulējot pavaddokumentu un labojot vai anulējot atkāpšanās režīmā formētu deklarāciju pēc preču izlaišanas atļaujas noformēšanas

18. Pavaddokumenta anulēšanu un tranzīta deklarācijas labošanu vai anulēšanu pēc preču izlaišanas atļaujas noformēšanas veic attiecīgā VID teritoriālās iestādes muitas pārvaldes priekšnieka un VID Rīgas muitas reģionālās iestādes direktora noteiktās struktūrvienības, pamatojoties uz muitas amatpersonas dienesta ziņojumu vai fizisko un juridisko personu iesniegumiem.
19. Pēc preču izlaišanas atļaujas noformēšanas pavaddokumentu vai tranzīta deklarāciju anulē, ja konstatē, ka preces nav deklarētas paredzētajam muitas režīmam. Fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības triju mēnešu laikā pēc pavaddokumenta vai tranzīta deklarācijas pieņemšanas iesniegt pieprasījumu to anulēt ar noteikumu, ka:
19.1. preču izmantošana nav bijusi pretrunā ar pieprasījumā norādītā šīm precēm paredzētā muitas režīma nosacījumiem;
19.2. laikā, kad preces tika deklarētas, tām bija paredzēts piemērot citu muitas režīmu, un visi attiecīgā muitas režīma nosacījumi tika izpildīti;
19.3. precēm nekavējoties, bet ne vēlāk kā 3 (trīs) dienu laikā tiek piemērots tas muitas režīms, kurš tām faktiski bija paredzēts.
VID teritoriālās iestādes muitas pārvalde un VID Rīgas muitas reģionālā iestāde ir tiesīga pagarināt triju mēnešu termiņu.
20. Pēc preču izlaišanas atļaujas noformēšanas pavaddokumentu un tranzīta deklarāciju anulē, ja:
20.1. deklarētājs iesniedz muitas iestādēm pierādījumus, ka preces nav izvestas no muitas teritorijas vai ir atgrieztas neskartā veidā, vai uzrāda apstiprinātu pavaddokumentu vai tranzīta deklarāciju, ar kuru preces ir izvestas;
20.2. deklarētājs iesniedz muitas iestādē pavaddokumenta vai visus tranzīta deklarāciju formulārus kopā ar citiem dokumentiem, kas iesniegti, deklarāciju pieņemot;
20.3. deklarētājs saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem pilda visas saistības, ko nosaka muitas iestāde tā, lai tiktu noregulēts stāvoklis ar precēm.
21. VID teritoriālās iestādes muitas pārvaldes un VID Rīgas muitas reģionālās iestādes struktūrvienības, kas izskata personu iesniegumus par pavaddokumentu anulēšanu un tranzīta deklarāciju labošanu un anulēšanu, veicot konkrētās deklarācijas pārbaudi, izvērtē, vai personas rīcībā, noformējot dokumentu, nav administratīvā pārkāpuma sastāva pazīmes un vai nav pamats administratīvās lietvedības uzsākšanai.
22. Ja lēmums par pavaddokumenta anulēšanu vai tranzīta deklarācijas labošanu vai anulēšanu pieņemts, pamatojoties uz fiziskās vai juridiskās personas iesniegumu, vai pieņemts pēc muitas iniciatīvas, sagatavot rakstveida atbildi trijos eksemplāros, no kuriem vienu pievienot labotā vai anulētā pavaddokumenta vai tranzīta deklarācijas eksemplāram, kas tiek uzglabāts muitas iestādē, kur iesniegts pavaddokuments vai tranzīta deklarācija, otru nosūtīt deklarētājam vai tā pilnvarotajam pārstāvim, trešo reizi divās nedēļās nogādāt VID Galvenās muitas pārvaldes Tranzīta kontroles daļai.
Ja pēc pavaddokumenta vai tranzīta deklarācijas anulēšanas ir nepieciešams noformēt jaunu pavaddokumentu vai tranzīta deklarāciju, vēstulē norāda, ka personai ir pienākums ne ilgāk kā trīs darba dienu laikā pēc vēstules saņemšanas noformēt jaunu deklarāciju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!