• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tīrs gaiss nākotnē pašu eiropiešu rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98619

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ukrainas sabiedrības spoguļattēls

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tīrs gaiss nākotnē pašu eiropiešu rokās

Eiropas Komisija aicina sabiedrību izteikt viedokli par gaisa piesārņojumu un tā radīto ietekmi, lai pabeigtu izstrādāt rīcības plānu gaisa kvalitātes uzlabošanai Eiropā.

Rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai Eiropā iecerēts kā pasākumu kopums, kam būs tieša ietekme uz mūsu ikdienas dzīvi, aicinājumā norāda vides komisārs Stavross Dimss. Proti, plāna būtība ietvers dažādus aspektus, piemēram, kā ražojam un lietojam enerģiju, attīstības virzienus, vēlamo gaisa kvalitāti, kā arī produktu un pakalpojumu izcenojumus. Tāpēc Eiropas Komisija aicina visus izteikt savu viedokli, kas palīdzēs plāna izstrādes noslēdzošajā posmā. Sabiedriskā konsultācija notiks līdz 2005.gada 31.janvārim.
Katram jautājumam dotas vairākas iespējamās atbildes, no kurām aptaujas dalībnieks izvēlas atbilstošo. Visi 16 jautājumi ir nozīmīgi plāna pilnveidošanai. Piemēram, Eiropas Komisija vēlas izzināt, vai un ar kādiem nosacījumiem iedzīvotāji būtu gatavi maksāt, lai gaiss kļūtu tīrāks. Lai uzlabotu gaisa kvalitāti, enerģijas un preču ražotājiem būtu jāizmanto citi ražošanas procesi, tāpēc atsevišķām precēm varētu pieaugt cenas. Tā kā tīrs gaiss ir tāds, kas nerada nozīmīgu negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību un vidi, aprēķināts, ka, lai sasniegtu šādu gaisa kvalitāti, vidējai Eiropas mājsaimniecībai jārēķinās ar cenu pieaugumu elektrībai un precēm no 5 līdz 10 eirām mēnesī.
Zīmīgs fakts – kā liecina gaisa kvalitātes izvērtējums, ja netiks veikti papildu pasākumi piesārņojuma samazināšanai, 2020.gadā eiropiešu dzīves ilgums vidēji saruks par trim līdz deviņiem mēnešiem atkarībā no Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā viņš dzīvo. Savukārt plašas dabas teritorijas ES var palikt neaizsargātas pret gaisa piesārņojumu tuvāko 15 gadu laikā. Proti, sākotnējās aplēses liecina, ka 13 procenti no kopējās savienības teritorijas paliks neaizsargātas pret skābajiem lietiem, bet vairāk nekā puse zemes – pret bioloģiskās daudzveidības samazināšanos.
Uz jautājumiem, protams, var atbildēt latviešu valodā, jo valodu, kādā aptaujas dalībnieks vēlas atbildēt, var izvēlēties. Anketai līdzās norādītās interneta saites nodrošina pamatinformāciju par to, kā rodas gaisa piesārņojums, kā arī par tā ietekmi uz veselību un ekosistēmām.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai:

Lai piedalītos Eiropas Komisijas sabiedriskajās konsultācijās, jāapmeklē interneta mājas lapa www.europa.eu.int/yourvoice/forms.dispatch .

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!