• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2004. gada 24. decembra lēmums Nr. 300 "Par grozījumiem "Apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumos"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.301

Par "Konsolidētās uzraudzības noteikumu" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 300

Pieņemts: 24.12.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.300

Rīgā 2004.gada 24.decembrī (prot. Nr. 49, 3. p.)

Par grozījumiem “Apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumos”

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. punktu, 7. panta pirmās daļas 1. un 2. punktu, 17. panta 2. punktu un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 49. panta pirmo, otro un trešo daļu,

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

Izdarīt ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2002. gada 27. decembra lēmumu Nr. 357 apstiprinātajos “Apdrošināšanas akciju sabiedrību un savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumos” (tālāk tekstā — noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt noteikumu nosaukumu šādā redakcijā:

“APDROŠINĀŠANAS AKCIJU SABIEDRĪBU, SAVSTARPĒJĀS APDROŠINĀŠANAS KOOPERATĪVO BIEDRĪBU UN NEDALĪBVALSTU APDROŠINĀTĀJU FILIĀĻU gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumi”.

2. Izteikt ievada daļu šādā redakcijā:

““Apdrošināšanas akciju sabiedrību, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību un nedalībvalstu apdrošinātāju filiāļu gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 49. panta pirmās, otrās un trešās daļas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. punkta, 7. panta pirmās daļas 1. un 2. punkta un 17. panta 2. punkta prasībām. Noteikumi ir saistoši apdrošināšanas akciju sabiedrībām, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām un nedalībvalstu apdrošinātāju filiālēm (tālāk tekstā — apdrošinātājs), sagatavojot gada pārskatu, konsolidēto gada pārskatu un kārtojot grāmatvedību.”.

3. Aizstāt visā tekstā vārdus “atvasinātie instrumenti” (attiecīgā locījumā) ar vārdiem “atvasinātie finanšu instrumenti” (attiecīgā locījumā).

4. Aizstāt 1.12. punktā pēc vārda “ar” vārdus “atvasināto instrumentu” ar vārdiem “atvasinātajiem finanšu instrumentiem”.

5. Izteikt 4.1. punktu šādā redakcijā:

“4.1. Apdrošinātāja vadības ziņojumā norāda:

4.1.1. apdrošinātāja attīstības un finanšu stāvokļa raksturojumu pārskata gadā;

4.1.2. apdrošinātāja attīstības prognozi vismaz vienam gadam, paskaidrojot ikvienu būtisku apstākli un risku;

4.1.3. pašu akciju/paju iegādes gadījumus;

4.1.4. ziņas par svarīgākajiem notikumiem, ja tādi bijuši pēc pārskata gada beigām;

4.1.5. ja apdrošinātājs izmanto finanšu instrumentus un to pielietojums ir būtiski ietekmējis aktīvus, pasīvus un darbības rezultātu, norāda:

4.1.5.1. aprakstu par riska pārvaldes mērķiem un politiku, ietverot norādi par plānotajiem darījumu veidiem, kuriem ir paredzēts lietot riska ierobežošanas uzskaiti,

4.1.5.2. informāciju par apdrošinātāja cenas, kredīta, likviditātes un naudas plūsmas riska pārvaldīšanu;

4.1.6. priekšlikumus par peļņas sadali, dividenžu lielumu vai zaudējumu segšanu.”.

6. Papildināt 5.1.6.2. punktu ar 5.1.6.2.1. un 5.1.6.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

“5.1.6.2.1. Nauda kasē

5.1.6.2.2. Prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm”.

7. Izslēgt 5.2.3.4.1., 5.2.3.4.2., 5.2.3.6.1. un 5.2.3.6.2. punktu.

8. Aizstāt 5.2.4. punktā vārdu “polisēm” ar vārdu “līgumiem”.

9. Aizstāt 6.8. punktā vārdu “sabiedrību” ar vārdu “apdrošinātāju”.

10. Papildināt 6.11. punktā otro teikumu pēc vārda “ierobežojuma” ar vārdiem un skaitli “vai tas nepārsniedz 24 stundas vai vienu darba dienu”.

11. Papildināt 6.13. punkta pirmo teikumu ar vārdiem “ja pārapdrošināšanas līgums paredz šādu kārtību”.

12. Papildināt 6.14. punktu pēc vārda “līgumos” ar vārdu “noteikto”.

13. Papildināt 6.15. punktu ar vārdiem “arī tad, ja apdrošināšanas līgums tiek noslēgts, izmantojot apdrošināšanas starpnieku pakalpojumus. Ja apdrošinājuma ņēmējs ir veicis norēķinu, izmantojot apdrošināšanas starpniecību, tad apdrošināšanas starpnieka neveiktais norēķins ar apdrošinātāju par šādiem maksājumiem ir jāatzīst kā prasība pret apdrošināšanas starpnieku, kura saskaņā ar 6.16. punkta nosacījumiem jāatspoguļo bilances aktīva 5.1.5.1.2. postenī”.

14. Aizstāt 6.16. punktā vārdus “aģentiem, apdrošināšanas aģentūrām, apdrošināšanas brokeru sabiedrībām” ar vārdu “starpniekiem”.

15. Izteikt 6.17. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

“Postenī “Debitori no pārapdrošināšanas operācijām” atspoguļo apdrošinātāja prasības pret pārapdrošinātājiem, kuriem tiek nodoti riski pārapdrošināšanā, un apdrošinātāja, kurš pieņem riskus pārapdrošināšanā, prasības pret cedentiem, kā arī prasības pret pārapdrošināšanas starpniekiem, ja tādas ir izvirzītas saskaņā ar pārapdrošināšanas līguma nosacījumiem.”.

16. Papildināt 6.18. punktu ar vārdiem un skaitļiem “kā arī 6.10. punktā minētos aizdevumus apdrošinājuma ņēmējiem, kurus neatspoguļo bilances aktīva 5.1.3.4.5. postenī”.

17. Izteikt 6.20. punktu šādā redakcijā:

“6.20. Postenī “Prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm” atspoguļo prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm (prasības pret kredītiestādēm, kuras var tikt apmierinātas bez iepriekšēja pieprasījuma vai pieprasījuma termiņš ir 24 stundas vai viena darba diena).”.

18. Izteikt 6.23. punktu šādā redakcijā:

“6.23. Postenī “Atliktie klientu piesaistīšanas izdevumi” atspoguļo to klientu piesaistīšanas izdevumu daļu, kuru veido ar apdrošināšanas līgumu noslēgšanu saistītie tiešie klientu piesaistīšanas izdevumi (apdrošināšanas starpniekiem maksājamā komisijas nauda, izdevumi par dokumentu noformēšanu), kas attiecas uz nākamajiem pārskata gadiem. Nedzīvības apdrošināšanā, aprēķinot, kāda daļa ar katru līgumu saistīto tiešo klientu piesaistīšanas izdevumu attiecas uz atliktajiem klientu piesaistīšanas izdevumiem, ievēro tādu proporciju, kādu veido nenopelnīto prēmiju tehnisko rezervju attiecība pret bruto parakstītajām prēmijām katram apdrošināšanas līgumam. Ja dzīvības apdrošināšanas tehnisko rezervju aprēķinā ir iekļauti klientu piesaistīšanas izdevumi, tos noraksta izdevumos saskaņā ar Cilmerizācijas metodi vai proporcionāli līguma darbības termiņam, bet ne ilgāk kā piecu gadu laikā, atlikto daļu atspoguļojot šajā postenī. Šā aprēķina vajadzībām dzīvības apdrošināšanas matemātiski aprēķināto tehnisko rezervju summu nevar samazināt par atsevišķu apdrošināšanas līgumu negatīvajām matemātiskajām rezervēm. Apdrošinātājs, kurš pieņem pārapdrošināšanā riskus, šajā postenī atspoguļo to pieņemtās pārapdrošināšanas komisijas naudas daļu, kas attiecas uz nākamajiem pārskata gadiem, ievērojot šajā punktā minēto aprēķināšanas kārtību.”.

19. Izteikt 6.33. punktu šādā redakcijā:

“6.33. Postenī “Nenopelnīto prēmiju un neparedzēto risku tehniskās rezerves”, “Dzīvības apdrošināšanas tehniskās rezerves”, “Atlikto apdrošināšanas atlīdzību prasību tehniskās rezerves”, “Gratifikāciju tehniskās rezerves” un “Izlīdzināšanas tehniskās rezerves” atspoguļo saskaņā ar apdrošinātāja vadības apstiprināto kārtību aprēķinātās tehniskās rezerves, ievērojot Komisijas apstiprināto noteikumu par tehnisko rezervju izveidošanas un aprēķināšanas kārtību prasības.”.

20. Papildināt noteikumus ar 6.33.1 punktu šādā redakcijā:

“6.33.1 Postenī “Citas tehniskās rezerves” atspoguļo saskaņā ar apdrošinātāja vadības apstiprināto kārtību aprēķinātās tehniskās rezerves.”.

21. Aizstāt 6.35. punkta pirmajā teikumā vārdu “polisēm” ar vārdu “līgumiem” un otrajā teikumā skaitli “5.2.3.” ar skaitli “5.2.3.2.”.

22. 6.39. punktā:

aizstāt vārdus “aģentiem, apdrošināšanas aģentūrām, apdrošināšanas brokeru sabiedrībām” ar vārdu “starpniekiem”;

papildināt punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

“Ja saskaņā ar starpniecības līguma nosacījumiem apdrošinātājs veic maksājumus apdrošinājuma ņēmējam, izmantojot apdrošināšanas starpniecību, tad šādas saistības arī atspoguļo šajā postenī.”.

23. Izteikt 6.40. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

“Postenī “Kreditori no pārapdrošināšanas operācijām” atspoguļo apdrošinātāja saistības pret pārapdrošinātājiem, apdrošinātāja saistības pret cedentiem, kā arī pret pārapdrošināšanas starpniekiem, ja tādas veidojas saskaņā ar pārapdrošināšanas līguma nosacījumiem.”.

24. Papildināt 6.43. punkta otro teikumu ar vārdiem “kā arī pārējos saņemtos aizņēmumus”.

25. Izslēgt 7.2.5. un 7.3.7. punktā vārdu “neto”.

26. Izslēgt 7.2.5.1., 7.2.5.2., 7.3.1.3., 7.3.5.2., 7.3.5.2.1., 7.3.5.2.2., 7.3.7.1. un 7.3.7.2. punktu.

27. Papildināt 8.1. punkta otro teikumu pēc vārda “un” ar vārdiem “saskaņā ar apdrošināšanas līguma nosacījumiem”.

28. Izteikt 8.2. punktu šādā redakcijā:

“8.2. Postenī “OCTAA obligātie atskaitījumi” apdrošinātāji, kuri ir saņēmuši licenci sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātajā apdrošināšanā, atspoguļo Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktos obligātos maksājumus tādā apmērā, kāds ir izveidojies pēc grāmatvedības datiem pārskata gada pēdējā datumā.”.

29. Izslēgt 8.6. punkta pirmajā teikumā vārdus “un ar ārvalstu valūtas kursa izmaiņām saistītās tehnisko rezervju vērtības pozitīvās izmaiņas”.

30. Izteikt 8.7.1.4. punktu šādā redakcijā:

“8.7.1.4. samazinājuma summas par jau atgūtajiem zaudējumiem ar cesijas vai derīgo atlieku realizācijas palīdzību, kā arī jau atgūtajām regresa prasību summām. Ja samazinājuma summa ir būtiska, pielikumā atšifrē posteņa saturu;”.

31. Papildināt noteikumus ar 8.8.1 un 8.8.2 punktu šādā redakcijā:

“8.8.1 Postenī “Izmaiņas dzīvības apdrošināšanas tehniskajās rezervēs, bruto summa” atspoguļo izmaiņas bilances pasīva 5.2.3.2.1. postenī pārskata gada laikā.

8.8.2 Postenī “Izmaiņas dzīvības apdrošināšanas tehniskajās rezervēs, pārapdrošinātāja daļa” atspoguļo izmaiņas bilances pasīva 5.2.3.2.2. postenī pārskata gada laikā.”.

32. Izslēgt 8.9. punktā vārdus “bruto summa” un aizstāt skaitli “5.2.3.6.1.” ar skaitli “5.2.3.6.”.

33. Izslēgt 8.10. punktu.

34. Izteikt 8.14. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

“Postenī “Administratīvie izdevumi” atspoguļo vispārējās administratīvās izmaksas, kas veidojas, iekasējot apdrošināšanas prēmijas, veicot apdrošināšanas līgumu pārvaldi, cedēšanu un pārapdrošināšanu, t.sk. personāla atalgojumu, sociālās apdrošināšanas izdevumus, kā arī komandējumu izmaksas, materiālo aktīvu nolietojumu un materiālo aktīvu vērtības samazināšanās zaudējumus, ievērojot 12.41. punktā noteikto kārtību, ārējos maksājumus revidentiem, konsultantiem, Komisijas uzturēšanai, Apdrošināto aizsardzības fondam un apdrošinātāju asociācijai.”.

35. Aizstāt 8.15. punkta trešajā teikumā vārdu “uzrādīta” ar vārdu “atspoguļota”.

36. Aizstāt 8.16. punkta pirmajā teikumā vārdus “samaksu par kopapdrošināšanas līgumu pārvaldīšanu un ar ārvalstu valūtas kursa izmaiņām saistītās tehnisko rezervju vērtības negatīvās izmaiņas” ar vārdiem “un samaksu par kopapdrošināšanas līgumu pārvaldīšanu”.

37. Izslēgt 8.25. punkta otrajā teikumā vārdus “kas netiek turētas tirdzniecības nolūkā”.

38. 8.31. punktā:

papildināt 8.31.1. apakšpunktu pēc vārda “atšifrē” ar skaitli un vārdiem “5.2.3. punkta attiecīgajos apakšpunktos minētās”;

aizstāt 8.31.2.1. apakšpunktā vārdus ““Tehniskās rezerves, neto”” ar vārdiem ““Tehniskās rezerves” (neto)”.

39. Izteikt 8.34. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

“Šeit uzrāda arī ienākumus no izsniegtajiem aizdevumiem un pārējo debitoru parādiem izveidoto uzkrājumu samazināšanās, izņemot postenī “Citi tehniskie ienākumi, neto” atspoguļotos.”.

40. Izteikt 8.35. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

“Šeit uzrāda arī pārskata gada izdevumus izsniegto aizdevumu un pārējo debitoru parādu uzkrājumu izveidošanai, izņemot postenī “Citi tehniskie izdevumi, neto” atspoguļotos, nemateriālo aktīvu amortizāciju un to vērtības samazināšanās zaudējumus (ievērojot 12.41. punkta nosacījumus).”.

41. Izteikt 10.14. punktu šādā redakcijā:

“10.14. Postenī “Samaksātie obligātie maksājumi” atspoguļo Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā noteiktos obligātos maksājumus, maksājumus Komisijas uzturēšanai un maksājumus Apdrošināto aizsardzības fondā. Pielikumā atšifrē katru maksājuma veidu.”.

42. Aizstāt 12.11. punktā vārdus “līdzdalību sabiedrības pamatkapitālā” ar skaitli un vārdiem “12.16. punktā minētos ieguldījumus”.

43. Papildināt 12.13.4. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

“Patieso vērtību nav iespējams noteikt tikai tad, kad salīdzināmi tirgus darījumi ir reti un nav pieejamas patiesās vērtības alternatīvas aplēses, piemēram, pamatojoties uz diskontētās naudas plūsmas prognozēm.”.

44. Izteikt 12.39. punktu šādā redakcijā:

“12.39. Ja starp riska ierobežošanas instrumentu un ar to saistīto ierobežoto posteni pastāv riska ierobežošanas attiecības un apdrošinātājs piemēro atbilstošu riska ierobežošanas uzskaiti, tad pielikumā atklāj informāciju par riska vadības mērķiem un politiku, t.sk. apdrošinātāja politiku attiecībā uz riska ierobežošanu katram no svarīgākajiem prognozējamo darījumu veidiem, kā arī informāciju par riska ierobežošanas darījumu raksturojumu, ierobežojamo risku raksturu, to finanšu instrumentu raksturojumu, kas norādīti par riska ierobežošanas instrumentiem attiecīgajā riska ierobežošanas veidā, un šādu finanšu instrumentu patieso vērtību bilances datumā.”.

45. Papildināt noteikumus ar 13.2.1 punktu šādā redakcijā:

“13.2.1 Pielikumā sniedz informāciju par tiem bilances posteņa “Kreditori” apakšposteņiem un tajos iekļauto saistību apmēru, kuru sākotnējais atmaksas termiņš ir pieci vai vairāk gadi. Ja saistību izpildei ticis pieprasīts jebkāda veida nodrošinājums, pielikumā sniedz informāciju par nodrošinājuma veidu un apmēru.”.

46. Izslēgt 13.4.1. un 13.4.2. punktā vārdu “sabiedrības”.

47. Izteikt 13.10.2. punktu šādā redakcijā:

“13.10.2. Eiropas Ekonomikas zonas valstis;”.

48. Papildināt noteikumus ar 13.11. punktu šādā redakcijā:

“13.11. Ja ieguldījumi gada pārskatā ir atspoguļoti iegādes vērtībā, šo ieguldījumu patieso vērtību norāda pielikumā. Ja ieguldījumi gada pārskatā ir atspoguļoti patiesajā vērtībā, šo ieguldījumu iegādes vērtību norāda pielikumā.”.

49. Aizstāt 15.3. punktā vārdus “Ekonomiskās telpas” ar vārdiem “Ekonomikas zonas”.

50. 17.1.6. punktā:

izteikt 17.1.6.2. un 17.1.6.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

“17.1.6.2. Nauda kasē

17.1.6.3. Prasības uz pieprasījumu pret kredītiestādēm”;

papildināt punktu ar 17.1.6.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

“17.1.6.4. Citi aktīvi”.

51. Izslēgt 17.2.4.4.1., 17.2.4.4.2., 17.2.4.6.1., 17.2.4.6.2., 18.1.5.1. un 18.1.5.2. punktu.

52. Aizstāt 17.2.5. punktā vārdu “polisēm” ar vārdu “līgumiem”.

53. Izslēgt 18.1.5. punktā vārdu “neto”.

54. Papildināt noteikumus ar 24.3. punktu šādā redakcijā:

“24.3. Apdrošinātājs politikas un procedūras grāmatvedības jomā saskaņo atbilstoši ar Komisijas padomes 2004. gada 24. decembra lēmumu Nr. 300 apstiprināto grozījumu “Apdrošināšanas akciju sabiedrību, savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo biedrību un nedalībvalstu apdrošinātāju filiāļu gada pārskata un konsolidētā gada pārskata sagatavošanas noteikumos” prasībām līdz 2005. gada 1. aprīlim.”.

55. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

“Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Savienības 91/674/EEC direktīvas “Par apdrošināšanas uzņēmumu gada pārskatiem un konsolidētajiem gada pārskatiem” un Eiropas Savienības 2003/51/EC direktīvas “Par grozījumiem Eiropas Savienības 78/660/EEC, 83/349/EEC un 91/674/EEC direktīvās par atsevišķu uzņēmumu veidu un apdrošināšanas uzņēmumu gada un konsolidētajiem gada pārskatiem”.”.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U.Cērps\

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!