• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES rīcību cīņā pret cilvēku tirdzniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2004., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98418

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mencu zvejas kvotām Baltijas jūrā Latvijai

Vēl šajā numurā

23.12.2004., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES rīcību cīņā pret cilvēku tirdzniecību

Vakar, 22.decembrī, Eiropas Komisijas ekspertu grupa rīcībai pret cilvēku tirdzniecību iepazīstināja Komisijas viceprezidentu un par tieslietām, brīvību un drošību atbildīgo komisāru Franko Fratīni ar ziņojumu, kurā ietverti ieteikumi, kā stiprināt ES rīcību pret šo šausminošo noziegumu, konkrēti – ieteikumi, kā pasargāt riska grupas, piemēram, bērnus un sievietes, kas tiek pārdotas gluži kā lietas, ko fiziski un seksuāli pazemo, kā pasargāt bēgļus un migrantus, kas bieži vien atrodas kriminālu grupu „aizgādībā” un kļūst par noziedzības upuriem. Balstoties uz ieteikumiem ziņojumā un ņemot vērā citus datus, Komisija 2005.gadā plāno publicēt paziņojumu, kurā būs izstrādāts ES plāns par vienotiem standartiem šajā jautājumā, apkopota līdz šim labākā pieredze un iekļauti mehānismi, lai novērstu cilvēku tirdzniecību un cīnītos pret to.
Komisijas viceprezidents Franko Fratīni sacīja: “Cilvēku tirdzniecība ir viens no šausminošākajiem noziedzības veidiem, tāpēc pret to nepieciešama apņēmīga ES rīcība. Esmu pārliecināts, ka ziņojums būs noderīgs instruments, lai mēs varētu atbilstoši rīkoties saskaņā ar Eiropas cilvēktiesību standartiem.”
Ziņojumā risināti tādi jautājumi kā cilvēku tirdzniecība, palīdzība šā nozieguma upuriem un to aizsardzība, kā arī tiesību aizsardzības jautājumi. Ziņojumā akcentēti cilvēktiesību aspekti un konkrētas problēmas, kas attiecas uz bērnu tirdzniecību. Cita starpā ziņojumā norādīts, ka:
• īpaša uzmanība jāpievērš sadarbības un koordinēšanas mehānismu radīšanai gan valstu, gan visā ES līmenī;
• noziedzības novēršana nav tikai izcelsmes valstu problēma, tā risināma arī mērķa valstīs;
• valdībām jāpanāk, lai tiesību aizsardzības iestādes spētu efektīvi vērsties pret cilvēku tirdzniecību kā pret ļoti nopietnu noziegumu.
Komisija minēto ekspertu grupu izveidoja 2003. gadā. Grupā darbojas 20 cilvēki, kuriem ir ilga darba pieredze pilsoniskās sabiedrības organizācijās un policijas darbā, tajā ietilpst prokurori, tiesneši un valdības administrāciju locekļi, pētnieki un akadēmiķi. Grupas dalībniekus šajā darbā ieceļ kā neatkarīgus ekspertus, nevis kā valdību vai organizāciju pārstāvjus.
Šā ziņojuma projektu publicēja internetā un apsprieda 2004. gada oktobrī konsultatīva semināra laikā, ES foruma par organizētās noziedzības apkarošanu ietvaros.
Balstoties uz minēto ziņojumu, Eiropas Komisija plāno izdot paziņojumu par cilvēku tirdzniecības novēršanu un cīņu pret to, lai izstrādātu attiecīgu plānu, kā to prasa Hāgas programma par brīvību, drošību un taisnīgumu. Tajā ņems vērā arī pašreiz spēkā esošo ES likumdošanu un virkni projektu, ko finansē no ES programmām, piemēram, AGIS un DAPHNE, kā arī pārrunas un diskusijas starptautiskos forumos, piemēram, Apvienoto Nāciju Organizācijā, EDSO un Eiropas Padomē.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!