• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zaļas liecības laika pieturā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2004., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceturtdiena, 23.12.2004.

Laidiena Nr. 205, OP 2004/205

Vēl šajā numurā

22.12.2004., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zaļas liecības laika pieturā

VUSKANAGRAMATA.PNG (129351 bytes)Latgales Kultūras centra izdevniecība laidusi klajā Jāzepa Vuškāna pētījumu “Piemiņas koki Latvijā un pasaulē”. Pirmo reizi mūsu valstī vienkop lasāmas enciklopēdiska rakstura ziņas par lielu daļu zaļo pieminekļu, kas reiz stādīti, arī iekopti, godinot kādu cilvēku vai notikumu.

J. Vuškāns ir ar bagātu mūža pieredzi – dzimis 1919.gadā, savulaik piedzīvojis komunistu represijas, bijis apcietināts un vergojis koncentrācijas nometnē Sibīrijā, pēc atgriešanās tēvzemē strādājis par skolotāju un mežzini, tieši Latvijas mežiem nokalpojis 41 gadu.
Autors, ievadot lasītāju savā grāmatā, cita starpā raksta:
“Kad sāku vākt informāciju par piemiņas kokiem, birzīm un alejām pasaulē, radās ideja, ka vajadzētu, cik vien iespējams, aptaujas veidā, apkopot ziņas par tiem arī savā dzimtenē – Latvijā.” Un turpina: “Manuprāt, Latvijā katrā rajonā un pilsētā vajadzētu stādīt kokus arī politiski represēto un daudzbērnu ģimeņu piemiņai. Tūrisma ceļvežos valsts nozīmes kokiem norādāma atrašanās vieta un īsa informācija par tiem, tāpat izveidojama norāde arī dabā. Ar to mēs vēl labāk iepazīsim savu dzimteni.”
Materiāls grāmatā izkārtots divās daļās. Plašākā no tām veltīta piemiņas kokiem Latvijā, mazāk apjomīgākā stāsta par piemiņas kokiem citviet pasaulē. Sniegts arī ieskats koku stādīšanas tradīcijās citās zemēs un pastāstīts par kokiem seno kultūru piemiņas iemūžināšanai.
Var piekrist J.Vuškānam, ka piemiņas koku apzināšana vēl jāturpina, tomēr arī pašreizējais autora vākums par Latvijas rajoniem sniedz daudz vērtīgu liecību, kas lieti noderēs novadpētniekiem, ceļotājiem, vēstures izzinātājiem, turklāt tekstu papildina bagātīgs fotoattēlu klāsts.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!