• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1 lata monētas ar Sprīdīša attēlu laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2004., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98245

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš Saeimas sēdē 16.decembrī, pirms valsts budžeta 2005.gadam pirmā lasījuma:

Vēl šajā numurā

21.12.2004., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1 lata monētas ar Sprīdīša attēlu laišanu apgrozībā

Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunu 1 lata apgrozības monētu ar Sprīdīša attēlu reversā, veltot to Latvijas iestājai Eiropas Savienībā šā gada 1.maijā. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā.
Latvijas Banka turpina dažādot Latvijas naudas dizainu ar ierobežotas tirāžas viena lata monētām, iekaļot tajās Latvijai raksturīgas zīmes, tēlus, notikumus. Šogad klajā laists arī vienlatnieks ar baravikas attēlu. Šādas monētas paredzēts izlaist arī turpmāk, līdz Latvija kļūs par Ekonomiskās un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiru.
Kādēļ nokalta šāda monēta

Latvijas un ikviena tās iedzīvotāja nākotni kopš šā gada 1.maija iezīmē mūsu valsts pievienošanās Eiropas Savienībai. Šim notikumam Latvijas Banka velta vienu no īpašajām apgrozības monētām, kā sižetu izvēloties visām paaudzēm zināmo Sprīdīša tēlu.
Pēc folkloras motīviem tapušās Annas Brigaderes pasaku lugas “Sprīdītis” galvenais varonis ir zēns, kas lielu cepuri galvā un lāpstu pār plecu dodas pasaulē laimi meklēt. Tālu staigājis un daudz piedzīvojis, viņš rod atziņu, ka īstā laime nav vis nez kādos tālumos, bet gan tepat, dzimtajās mājās. Drosmīgais un lepnais zēns nu arī lata naudas zīmē atgādina par mazo tautu un kultūru nozīmi tagadnes globalizācijas un daudzu jo daudzu kultūras zīmju unifikācijas laikmetā. Tas apliecina jēgu, kas nav iedomājama bez savu dzimto māju sajūtas.
Kas ir monētas autori, un kur tās kaltas
Monētas mākslinieks ir Ivars Mailītis, kas veidojis gan dizainu, gan ģipša modeli.
Jaunās 1 lata monētas kaltas Nīderlandes Karaliskajā monētu kaltuvē Royal Dutch Mint. Šī ir Latvijas Bankas pirmā sadarbība ar uzņēmumu.
Ar ko atšķiras jaunā 1 lata monēta no iepriekšējām
Jaunajai 1 lata monētai ir atšķirīgs reverss – tajā attēlots Sprīdītis un Latvijas iestāšanās ES gadskaitlis. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads – 2004. Citu atšķirību – monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā – starp jauno monētu un citām viena lata apgrozības monētām nav.
Cik jauno monētu nokalts
Monētas tirāža ir 500 000 monētu. Šīs monētas tirāža – līdzīgi kā citām īpašajām apgrozības monētām (ar stārķa, skudras, baravikas attēlu) – netiks papildināta. Pusmiljons ir pietiekams skaits, lai monētu pietiktu cilvēkiem, kuri to vēlēsies uzglabāt, taču apgrozībā (maksājumos) tā parādītos reti.
Ko darīt, ja, veicot maksājumu, jauno monētu atsakās pieņemt
Visa Latvijas Bankas apgrozībā laistā nauda ir oficiāls maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Par atteikšanos pieņemt Latvijas naudas zīmes samaksai par precēm un pakalpojumiem ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Šādu pārkāpumu lietas izskata un naudas sodu piemēro Valsts ieņēmumu dienests.

Mārtiņš Grāvītis,

Latvijas Bankas preses sekretārs

Jaunā 1 lata (saīsināti – Ls 1) apgrozības monēta

Izmēri: diametrs – 21,75 mm, svars – 4,80 g; Materiāls: vara un niķeļa sakausējums; Kalta: Royal Dutch Mint (Nīderlande); Mākslinieks: Ivars Mailītis

SPRIDITIS AVERSS.PNG (47327 bytes) SPRIDITIS REVERSS.PNG (35619 bytes)
Monētas priekšpuse (averss)
Centrā Latvijas lielā valsts ģerboņa attēls, zem tā gadskaitlis 2004. Monētas augšā puslokā uzraksts LATVIJAS, apakšā – REPUBLIKA.
Monētas aizmugure (reverss)
Augšā pasaku varoņa Sprīdīša attēls, ap to puslokā izkārtotas 10 zvaigznes, zem attēla uzraksts Latvija – ES 2004, monētas lejasdaļā – skaitlis 1, zem tā puslokā uzraksts LATS.

Monētas josta
Divi uzraksti LATVIJAS BANKA, atdalīti ar rombveida punktiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!