• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļ saulītē neparastos iegruvumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2004., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98215

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Karavāna bērnunamu audzēkņu priekam

Vēl šajā numurā

21.12.2004., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļ saulītē neparastos iegruvumus

Bauskas rajona Skaistkalnes pagasta padome kārtējā sēdē apstiprinājusi Eiropas nozīmes dabas pieminekļa “Skaistkalnes karsta kritenes” dabas aizsardzības plānu.

Dabas piemineklis aizņem 114 hektāru teritoriju, kas ir tikai daļa no aktīvā karsta – ģeoloģiskās parādības – teritorijas Latvijas dienviddaļā. Tajā ietilpst arī Bārbeles, Stelpes, daļēji arī Vecsaules un Brunavas pagasts Bauskas rajonā, kā arī Valles, Kurmenes, Sērenes, Mazzalves un Daudzeses pagasts Aizkraukles rajonā, informē Latvijas Lauksaimniecības universitātes preses daļas vadītājs Juris Kālis. Minētajos apvidos lielākā vai mazākā mērā novērotas ģeoloģiskā procesa virszemes izpausmes – karsta kritenes. Šie zemes virsējo slāņu piltuvveida iegruvumi radušies vietās, kur pazemes ūdeņi izskalojuši minerālus un tādējādi pazemes slāņos izveidojuši tukšumus.
Kā norāda J.Kālis, Skaistkalnes apkaimē koncentrējies visvairāk karsta kriteņu, kas šo teritoriju ļauj dēvēt par vienu no neparastākajiem apvidiem visā Zemgalē. Par tām interesējas arvien vairāk tūristu.
Dabas aizsardzības plānu izstrādāja LLU Meža fakultātes zinātnieki fakultātes dekāna Dagņa Dubrovska vadībā, bet dokumenta apspriešanā piedalījās zemes īpašnieki, pagasta padomes un sabiedriskās organizācijas “Zemgales piekūns” pārstāvji, kā arī citi aktīvākie Skaistkalnes iedzīvotāji.
Tas izstrādāts, lai saglabātu un aizsargātu dabas piemineklī sastopamās unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot tūrisma un izglītības iespēju attīstību.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!