• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2004. gada 8. decembra lēmums Nr. 83 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2004., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98147

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Valsts kontroles likumā

Vēl šajā numurā

20.12.2004., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 83

Pieņemts: 08.12.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Konkurences padomes lēmums Nr.83

Rīgā 2004.gada 8.decembrī (prot. Nr.68, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 898k/04/06/9

Par a/s “The Danish Brewery Group” (Bryggerigruppen A/S) un
a/s “Lāčplēša alus” 29.10.2004. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2004. gada 29.oktobrī saņēma ziņojumu par Dānijā reģistrētās a/s “The Danish Brewery Group” (Bryggerigruppen A/S) un

Latvijā reģistrētās a/s “Lāčplēša alus” apvienošanos (turpmāk – ziņojums).
Papildus pieprasītā informācija tika iesniegta 2004.gada 30.novembrī. Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome nolēma par pilna ziņojuma iesniegšanas datumu uzskatīt 2004.gada 30.novembri.
Izvērtējot ziņojumā ietverto un papildus iesniegto informāciju, kā arī Konkurences padomes Biroja iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

Dānijā reģistrētās akciju sabiedrības “The Danish Brewery Group” (Bryggerigruppen A/S) galvenie darbības virzieni ir alus un bezalkoholisko dzērienu ražošana. A/s “The Danish Brewery Group” Latvijā ar SIA “Eugesta un partneri” starpniecību importē alus produkciju. Latvijā a/s “The Danish Brewery Group” pieder 85% kapitāla daļu SIA “Cido pārtikas grupa”, kuras galvenie darbības virzieni ir sulu/nektāru, minerālūdeņu/dzeramo ūdeņu, gāzēto un negāzēto atspirdzinošo bezalkoholisko dzērienu ražošana.
Latvijā reģistrētās akciju sabiedrības “Lāčplēša alus” galvenie darbības virzieni ir alus, bezalkoholisko dzērienu un iesala ražošana, kā arī alus (pašražotā un importētā) un citu dzērienu vairumtirdzniecība.
19.10.2004. noslēgtais akciju pirkuma līgums paredz, ka a/s “The Danish Brewery Group” (Bryggerigruppen A/S) iegādājas (*) a/s “Lāčplēša alus” akciju. Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktu darījums uzskatāms par apvienošanos, jo tā rezultātā a/s “The Danish Brewery Group” iegūst izšķirošu ietekmi a/s “Lāčplēša alus”. Līdz ar to a/s “The Danish Brewery Group” un a/s “Lāčplēša alus” ir uzskatāmi par apvienošanās dalībniekiem.
Ņemot vērā, ka a/s “The Danish Brewery Group” pieder 85% SIA “Cido pārtikas grupa”, kuras tirgus daļa sulu/nektāru un negāzēto atspirdzinošo bezalkoholisko dzērienu tirgos pārsniedz 40%, jāsecina, ka minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā paredzētais kritērijs. Līdz ar to plānotās apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz Konkurences padomei ziņojums saskaņā ar Konkurences likuma 16.pantu. Savukārt par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 2004.gada 30.novembris.
Saskaņā ar ziņojumā (29.10.2004. vēstule Nr.898k) un apvienošanās dalībnieku papildus sniegto informāciju (05.11.2004. vēstule Nr.933k un 30.11.2004. vēstule Nr.1017), LR Centrālās statistikas pārvaldes (16.11.2004. vēstule Nr.979) un LR VID Galvenās muitas pārvaldes (26.11.2004. vēstule Nr.1003k) sniegto informāciju, kā arī pārējo lietā esošo informāciju, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības, Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē minētās apvienošanās gadījumā kā konkrētie tirgi nosakāmi:
1) alus tirgus;
2) gāzēto atspirdzinošo bezalkoholisko dzērienu tirgus;
3) gāzēto minerālūdeņu/dzeramo ūdeņu tirgus;
4) negāzēto minerālūdeņu/dzeramo ūdeņu tirgus.
Kā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus nosakāma Latvijas teritorija, ņemot vērā to, ka šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem.
Ņemot vērā minēto konkrēto tirgu struktūru Latvijā, apvienošanās dalībnieku tirgus daļas un konkurenci šajos tirgos, Konkurences padome uzskata, ka nav lietderīgi veikt padziļinātu konkrēto tirgu analīzi un izpēti.
Izvērtējot lietā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka apvienošanās dalībnieki – a/s “The Danish Brewery Group” un a/s “Lāčplēša alus” – tirgos, kuros notiek koncentrācijas process, neatrodas dominējošā stāvoklī, kā arī to, ka nav pamata uzskatīt, ka apvienošanās rezultātā apvienošanās dalībniekiem radīsies vai nostiprināsies dominējošs stāvoklis vai būtiski samazināsies konkurence kādā no minētajiem tirgiem.
Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 3.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut apvienošanos, kas paredzēta a/s “The Danish Brewery Group” (Bryggeri-gruppen A/S), iegūstot izšķirošo ietekmi a/s “Lāčplēša alus”.
Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!