• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Bulgārijas gatavību kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2004., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prioritātēm Eiropas Savienības 2005.gada budžetā

Vēl šajā numurā

17.12.2004., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Bulgārijas gatavību kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti

Procedūra: rezolūcija
Debates: 2004.gada 15.decembrī
Balsojums: 2004.gada 16.decembrī


16.decembrī Eiropas Parlaments (EP) nobalsoja par rezolūciju, kurā teikts, ka Bulgārija praktiski ir gatava pievienoties ES 2007.gada 1.janvārī. Šī valsts pilda visus Kopenhāgenas kritērijus, tā ir veikusi nepieciešamās administratīvās un tiesu sistēmas reformas, Bulgārijā ir darbotiesspējīga tirgus ekonomika, un tā pievērš lielu uzmanību ar mazākumtautībām saistītu jautājumu risināšanai. Tādējādi komitejas deputāti iesaka drīzumā (ieteicams – jau 2005.gada pavasarī) ar Bulgāriju parakstīt līgumu par tās dalību ES. Viņi uzskata, ka Bulgārijas pievienošanās kalendārs nebūtu jāsaista ar citu kandidātvalsti. Lai pievienošanās ES līgums varētu stāties spēkā, tas vispirms jāapstiprina Eiropas Parlamentā.
Ziņojumu par Bulgārijas progresu ceļā uz dalību ES izstrādāja Džefrijs van Ordens (Lielbritānija), un EP to pieņēma ar 527 balsīm par, 19 – pret un divdesmit vienam deputātam atturoties. Parlamenta apstiprinātajā dokumentā ir arī vairāki kritiski punkti. Tā, piemēram, deputāti pieprasa, lai Bulgārija pastiprināti pievērstos organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanai, kā arī novērstu atsevišķus indivīda pamattiesību pārkāpumus. Runājot par cilvēkiem, kas cietuši no sliktas un pat vardarbīgas apiešanās, deputāti ierosina izveidot datu bāzi, kas uzskaitītu visas vardarbībai pakļautās, kā arī bez vēsts pazudušās personas. Tāpat Bulgārijai jāpaātrina romu mazākumtautības integrācija, nodrošinot viņiem pieeju izglītībai, veselības aprūpei un darba tirgum. Vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka daļa atbildības par to, lai integrācijas process noritētu veiksmīgi, gulstas arī uz pašu romu pleciem. Parlaments atzīmē, ka, neraugoties uz valsts ekonomiskajiem panākumiem, daudzu bulgāru personiskā ekonomiskā situācija neuzlabojas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!