• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apstiprina ES budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2004., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar 1. janvāri sāks darboties "Equal" projekti

Vēl šajā numurā

17.12.2004., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstiprina ES budžetu

Kā jau tika prognozēts, vakar ar ievērojamu balsu pārsvaru Eiropas Parlaments (EP) apstiprināja 2005. gada Eiropas Savienības (ES) budžetu. Gan EP, gan EKpārstāvji pauda gandarījumu par padarīto darbu.

NAUDA.PNG (105082 bytes)
Foto no Eiropas Komisijas Audiovizuālās bibliotēkas

Budžeta jautājumu komisāre Daļa Gribauskaite pēc budžeta apstiprināšanas žurnālistiem teica: “Pieņemtais budžets nodrošina finansējumu visām ES prioritātēm. Galvenie ieguvēji noteikti būs pilsoņi, jo visvairāk naudas paredzēts Eiropas ekonomikas izaugsmei, kā arī izglītības un zinātnes projektiem. Tas nozīmē tūkstošiem jaunu darbavietu. Īpaši atzīmējams, ka vairāk naudas paredzēts struktūrfondiem, t.i., jauno ES dalībvalstu attīstības veicināšanai.”
Arī Latvijas deputāts Valdis Dombrovskis “Latvijas Vēstnesim” atzina, ka galvenā Latvijas interese – vairāk naudas struktūrfondiem – 2005.gada budžetā ir iestrādāta. Viņš norādīja, ka šī būtībā ir vienīgā sadaļa budžetā, kura Latvijai bija īpaši svarīga. “Bija arī jautājumi, par kuriem plaši tiek diskutēts, kuri Latvijā nav īpaši aktuāli. Piemēram, nākamā gada budžetā ir paredzēta finansiālā palīdzība Irākas atjaunošanai (100 miljoni eiru – red.), tāpat ir paredzēta nauda Ziemeļkipras turku kopienai. Tika atbalstīts arī priekšlikums par pirmsiestāšanās palīdzības atbalstu Turcijai 50 miljonu eiru apmērā.” Jautāts, vai šis finansējums vērtējams kā nozīmīgs, V.Dombrovskis saka, ka Latvija saņēmusi daudz vairāk. Turklāt jāatceras, ka Turcija ir liela valsts ar lielām reģionālām atšķirībām. Papildu finansējums nākamā gada budžetā paredzēts arī Horvātijai. EP pirmspievienošanās palīdzību šai valstij palielināja līdz 105 miljoniem eiru. Tāpat deputāti vienojās ar Padomi par PEACE II programmas pagarināšanu līdz 2006.gadam, kas paredzēta Ziemeļīrijas miera procesa atbalstam. Šeit kopumā iedalīti 108 miljoni eiru, no kuriem 50 miljoni jāapgūst 2005.gadā. Jāatzīmē arī jaunais izmēģinājuma projekts “Cīņai pret terorismu”, kuram 2005.gadā atvēlēti 5 miljoni eiru.

Ilze Sedliņa,

“LV” speciālkorespondente Strasbūrā

 

Uzziņai:

2005.gada Eiropas Savienības kopbudžets skaitļos:
• kopbudžeta maksājumu griesti – 106,3 miljardi eiru (par 4,4% vairāk nekā 2004.gadā);
• kopbudžeta saistību apmērs – 116,5 miljardi eiru (par 6,1% vairāk nekā 2004.gadā);
• piedāvāto maksājumu apjoms nākamajam gadam – 1,004% no ES nacionālā.

Avots: Eiropas Parlaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!