• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Spriež par drošības dienestu pārraudzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2004., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

15.12.2004., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Spriež par drošības dienestu pārraudzību

MAIZITIS.PNG (114361 bytes)
Jaunās valdības tieslietu ministre Solvita Āboltiņa un ģenerālprokurors Jānis Maizītis tikšanās laikā Tieslietu ministrijā
Foto:Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Tieslietu ministre un ģenerālprokurors apsprieduši sadarbību drošības iestāžu pārraudzībā, kā arī Tiesu iekārtas likumprojektu.

Jaunās valdības tieslietu ministre Solvita Āboltiņa, vakar tiekoties ar ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, apsprieda Satversmes aizsardzības biroja (SAB), Drošības policijas un Militārās pretizlūkošanas dienesta pārraudzību, informē Tieslietu ministrijas (TM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Saleniece.
Pārrunāta nepieciešamība precīzi definēt TM un prokuratūras pārraudzības apjomu pār SAB, kurš ar Ministru kabineta lēmumu šā gada oktobrī tika nodots tieslietu ministra pārraudzībā. Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu tieslietu ministrs var pārbaudīt biroja vai tā amatpersonu lēmumu tiesiskumu, atcelt prettiesiskus lēmumus, kā arī prettiesiskas bezdarbības gadījumā dot rīkojumus un pieņemt lēmumus. Saskaņā ar Satversmes aizsardzības biroja likumu šī iestāde kontrolē klasificētas informācijas apmaiņu ar starptautiskajām organizācijām, šīs informācijas aizsardzības pasākumus, kā arī veic operatīvās darbības valsts drošības jautājumos.
Tieslietu ministre ar ģenerālprokuroru pārrunāja arī tiesu sistēmas attīstības jautājumus, tajā skaitā jaunā Tiesu iekārtas likuma projektu, informē TM. Amatpersonas vienojušās par augstu kritēriju noteikšanu tiesnešu atlasē, kas vairotu sabiedrības uzticību tiesu sistēmai un tiesnešu amata prestižu. Tā kā likumprojekta izstrādē piedalījusies arī prokuratūra, S.Āboltiņa aicināja to aktīvi iesaistīties arī turpmākajā tiesu sistēmas reformā.
Kā jau “Latvijas Vēstnesis” informējis, oktobrī, kad valdība lēma par SAB nodošanu tieslietu ministra pārraudzībā, tolaik opozīcijā esošā JL Saeimas frakcijas deputāte, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja biedre Linda Mūrniece norādīja, ka valdība nav risinājusi drošības dienestu reformu pēc būtības un SAB pārraudzības uzdošana tieslietu ministrei (toreiz – Tautas partijas pārstāvei Vinetai Muižniecei) notikusi, īsti nezinot, kam citam to uzticēt. “SAB pārraudzībai jābūt premjera funkcijai (..), jo birojā skatāmie jautājumi iziet ārpus vienas ministrijas kompetences robežām,” teica L.Mūrniece. Kritiski SAB nodošanu tieslietu ministra pārraudzībā oktobrī vērtēja arī JL pārstāvis Paulis Kļaviņš, kurš iepriekš aktīvi iesaistījās drošības dienestu reformas sagatavošanā. Viņaprāt, SAB pārraudzību vajadzēja uzticēt Saeimas Nacionālās drošības komisijai.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestneis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!