• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ko sabiedrībā saka par korupcijas izplatību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2004., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97745

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Neredzamais" cilvēk, kļūsti redzams!

Vēl šajā numurā

10.12.2004., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ko sabiedrībā saka par korupcijas izplatību

Uzsverot tiesu varas būtisko lomu korupcijas apkarošanā, Augstākajā tiesā vakar atklāta ANO sociālās pretkorupcijas televīzijas reklāmas kampaņa. Savukārt sabiedrība par atklātību “Delna”, atzīmējot ANO Pretkorupcijas dienu, publiskoja starptautisko korupcijas barometru – socioloģisko aptauju rezultātu apkopojumu, kurā ir pasaules sabiedrību viedoklis par aktuāliem korupcijas jautājumiem.
Aptaujas veiktas 64 valstīs, arī Latvijā.

Latvijas iedzīvotāju viedoklis: viskorumpētākās institūcijas valstī ir politiskās partijas, tiesu sistēma, muita, policija. Kā liecina starptautiskais korupcijas barometrs, politiskās partijas iedzīvotāju vērtējumā ieguvušas 4,2 punktus no pieciem iespējamajiem (“ļoti korumpēts”), tiesu vara – 4,1, policija un muita – četrus (uzskata, ka tās ir pērkamas). Biznesa vides korumpētību iedzīvotāji novērtējuši ar 3,7 punktiem, medicīnu – ar 3,6, Valsts ieņēmumu dienesta korumpētību – ar 3,5 punktiem. Par mazāk korumpētām sabiedrība uzskata baznīcu – 2 punkti, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējus – 2,3, nevalstiskās organizācijas – 2,4 un bruņotos spēkus – 2,5.
Pēc “Delnas” sniegtajām ziņām, Latvijas iedzīvotāji ir ļoti norūpējušies par korupcijas ietekmi uz politisko dzīvi – Eiropas Savienības valstu salīdzinājumā Latvijā ir augstākais rādītājs šajā jomā. Latvijas sabiedrība netic uzlabojumiem: 44% uzskata, ka korupcijas līmenis saglabāsies nemainīgs, bet 23% – ka pieaugs.
Pasaules sabiedriskā doma ir līdzīgi kritiska, norāda “Delna”. Vairums pasaules iedzīvotāju par viskorumpētākajām institūcijām uzskata politiskās partijas, parlamentus, policiju un tiesas. Lietuvā sabiedrības vērtējums ir tikpat skarbs kā Latvijā, igauņu – mērenāks.
Visvairāk korupcijas ietekmi uz politisko dzīvi saskata vecuma grupa no 30 līdz 50 gadiem, kā arī izglītotākā, pārtikušākā un nodarbinātā aptaujāto daļa. Korupcijas ietekmi uz biznesa vidi arī visvairāk saskata pārtikušākie un vislabāk izglītotie aptaujātie, bet personisko dzīvi korupcija visvairāk ietekmē zemāko ienākumu, mazāk izglītoto, bezdarbnieku un vecākā gadagājuma aptaujāto daļas.
18% aptaujāto atzīst, ka pēdējo 12 mēnešu laikā paši vai mājsaimniecības locekļi esot devuši kukuli. Tas ir trešais augstākais rādītājs Eiropas Savienībā aiz čehu 21% un Lietuvas, kur 32% aptaujāto apliecinājuši, ka viņi vai viņu mājsaimniecības locekļi devuši kukuļus. No citām ES valstīm tikai Igaunijā (6%) šis rādītājs pārkāpj 5% slieksni.

“LV” informācija

Uzziņai

Vakar visā pasaulē pirmo reizi atzīmēja ANO Starptautisko pretkorupcijas dienu. 9.decembris par tādu noteikts, atzīmējot gadadienu, kopš pērn parakstīšanai atvērta ANO Pretkorupcijas konvencija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!